Forum Culinar: Ce dulciuri ati facut azi? - Forum Culinar

Salt la continut

• 454 Pagini +
  • « Prima
  • 413
  • 414
  • 415
  • 416
  • 417
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ce dulciuri ati facut azi?

#8281 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 18 February 2020 - 05:46 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 18 February 2020 - 01:28 PM, a spus:

Tot granule din alea. Eu il dadeam prin rasnita inainte, ca sa aiba aceeasi granulatie ca cel de acasa.

nici la noi nu mai are granulatia aia fina-fina. si eu il dau prin rasnita electrica.

#8282 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,244
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 18 February 2020 - 08:32 PM

Vezi postareaadi_edi, la 17 February 2020 - 06:13 AM, a spus:

Portokalopita (reteta greceasca, prajitura cu foi filo si portocale) - trebuia sa iasa insiropata ca o savarina, dar am pus cam multe foi; mi-am dat seama ca o sa fie asa, insa mi-a fost lene sa mai modific proportiile. La gust este minunata!

Am vrut sa va mai zic una-alta de placinta asta, dar n-am apucat; m-a intrigat modul de preparare, cu foile uscate si sfaramate, apoi amestecate cu restul ingredientelor (iaurt, praf de copt, oua, zahar, ulei, portcocale).
Am fost atat de incantata de gust, insa ceilalti membri ai familiei n-au apreciat-o ca mine; asa ca am pus restul la congelator, portionata, cand s-a decongelat avea aceeasi textura si aroma ca si facuta proaspat.
Ca tot mi-a placut modul de preparare, am zis ca merge si cu branza, asa ca am facut ieri una dulce cu branza de vaci si stafide, alta cu telemea. Mmmm.....

Și mie îmi place la nebunie portokalopita, ca și plăcinta cu iaurt, brînză și ou făcută pe același principiu, foi mototolite și turnată umplutura printre ele.
Pentru portokalopita secretele pe care le-am identificat sînt: foile uscate bine-bine, ținute o oră la cuptor la temperatură scăzută, să nu se coacă, dar să se usuce. Apoi, după ce le spargi bine le amesteci cu umplutura umedă și le mai lași 10 minute să se reînmoaie cu lichidul din umplutură. E și acesta un pas important ca să nu se formeze ”bulgări” de foi sau de umplutură. Iar ultimul secret: siropul rece pe plăcinta fierbinte și lăsată la însiropat, făcîndu-i gropițe cu o scobitoare din loc în loc și din timp în timp. Cu multă răbdare, pentru că merită, e excelentă!

#8283 Useril este offline   adi_edi 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,806
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 19 February 2020 - 12:51 AM

Vezi postareaCarmella, la 18 February 2020 - 08:32 PM, a spus:

Vezi postareaadi_edi, la 17 February 2020 - 06:13 AM, a spus:

Portokalopita (reteta greceasca, prajitura cu foi filo si portocale) - trebuia sa iasa insiropata ca o savarina, dar am pus cam multe foi; mi-am dat seama ca o sa fie asa, insa mi-a fost lene sa mai modific proportiile. La gust este minunata!

Am vrut sa va mai zic una-alta de placinta asta, dar n-am apucat; m-a intrigat modul de preparare, cu foile uscate si sfaramate, apoi amestecate cu restul ingredientelor (iaurt, praf de copt, oua, zahar, ulei, portcocale).
Am fost atat de incantata de gust, insa ceilalti membri ai familiei n-au apreciat-o ca mine; asa ca am pus restul la congelator, portionata, cand s-a decongelat avea aceeasi textura si aroma ca si facuta proaspat.
Ca tot mi-a placut modul de preparare, am zis ca merge si cu branza, asa ca am facut ieri una dulce cu branza de vaci si stafide, alta cu telemea. Mmmm.....

Și mie îmi place la nebunie portokalopita, ca și plăcinta cu iaurt, brînză și ou făcută pe același principiu, foi mototolite și turnată umplutura printre ele.
Pentru portokalopita secretele pe care le-am identificat sînt: foile uscate bine-bine, ținute o oră la cuptor la temperatură scăzută, să nu se coacă, dar să se usuce. Apoi, după ce le spargi bine le amesteci cu umplutura umedă și le mai lași 10 minute să se reînmoaie cu lichidul din umplutură. E și acesta un pas important ca să nu se formeze ”bulgări” de foi sau de umplutură. Iar ultimul secret: siropul rece pe plăcinta fierbinte și lăsată la însiropat, făcîndu-i gropițe cu o scobitoare din loc în loc și din timp în timp. Cu multă răbdare, pentru că merită, e excelentă!

Asa e, Carmella :blackeye: !
Prima reteta peste care am dat zicea foile lasate la uscat de pe o zi pe alta; apoi am gast un video al unui nene grec care a pus foile in tava ca acordeonul si le-a pus la cuptor vreo 5 minute la 175 C mi se pare; asa am facut si eu, doar ca tava mea a fost cam mica, asa ca le-am intors pe partea cealalta si le-am mai bagat o tura; eu am zis ca daca sunt un pic coapte e gustul mai bun, dar nu s-a simtit deloc. Iar cu siropul m-am lamurit de la alta reteta - ca la baclava, rece pe placinta fierbinte (sau fierbinte pe placinta rece, zic unii). Ce n-am stiut a fost cantitatea de foi ("un pachet" ziceau majoritatea retetelor), la prima am avut cam multe fata de restul ingredientelor, asa ca am pus mai mult iaurt si celelalte la placintele cu branza.

#8284 Userul este online   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,454
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 19 February 2020 - 09:47 AM

iertati daca ati scris si n-am cetit
deci foile sint mototolite in tigaie nu sfarimate si amestecate cu umplutura?

#8285 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 19 February 2020 - 10:31 AM

Uite detaliile pe care le-am înregistrat eu după ce-am făcut-o ;)

Link la rețetă pusă pe blogul meu:

https://www.gardacul.../portokalopita/

Și 2 poze :D

Imagine atasata: monthly_02_2020/post-233-0-34301100-1582101069.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2020/post-233-0-74029100-1582101083.jpg

Aceasta postare a fost editata de Carmella: 19 February 2020 - 10:32 AM

#8286 Userul este online   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 19 February 2020 - 01:20 PM

splendida dar in varianta dulce cred ca e prea dulce pentru lumea de aici
daca ar fi sa fie o varianta sarata tu cu ce ai insiropa-o? sau s-ar putea sari operatia?

#8287 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 19 February 2020 - 01:33 PM

Vezi postareaAdriana, la 19 February 2020 - 01:20 PM, a spus:

splendida dar in varianta dulce cred ca e prea dulce pentru lumea de aici
daca ar fi sa fie o varianta sarata tu cu ce ai insiropa-o? sau s-ar putea sari operatia?

Ou, iaurt gras, smîntînă de gătit și puțină brînză sărată rasă cred că ar fi umplutura perfectă. Și cubulețe de unt prin umplutura asta. Și ulei de măsline. Nu mă întrebați de ce și una și alta, adică ulei și unt, pentru că nu e doar pentru unsoare, ci și pentru gust. Mai era varianta de plăcintă de foi cu iaurt și ou + stafide, era foarte bună, doar ușor dulceagă.

#8288 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 19 February 2020 - 01:45 PM

facuta cu o umplutura lichida printre foile incretite sau sfaramate, seamana f bine cu o budinca cu paste (subtiri).
adica trebuie sa-ti placa amestecul asta de consistenta (semi)umeda.

#8289 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,045
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 21 February 2020 - 03:22 PM

niște chestii cu șenile din aluat oparit, nu bagati seama la forma, asa a fost designul Imagine postata cica ar fi "coaja" de le zeppole

Imagine atasata: monthly_02_2020/post-1215-0-83955300-1582291181.jpg

#8290 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 21 February 2020 - 04:44 PM

churros?

#8291 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 February 2020 - 05:21 PM

cred ca churros sunt de fapt - reteta spune ca sunt gogosi italiene Imagine postata dar eu nu am dex-teritatea Imagine postata de a le face rotunde asa ca am bagat aluatul in posh Imagine postata

#8292 Userul este online   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 21 February 2020 - 05:27 PM

din cite stiu eu churros sint numai prajite in ulei si mincate cu zahar praf
zeppole-le se pot coace si la cuptor si se umplu cu virgula crema de vanilie si o visina in sirop si se fac de ziua tatalui pe 19 martie, san Giuseppe
si mai sint si alea de la Napoli care se fac acu de carnaval si care de obicei se prajesc in ulei si se maninca pe strada

#8293 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 February 2020 - 05:40 PM

Vezi postareaAdriana, la 21 February 2020 - 05:27 PM, a spus:

se prajesc in ulei si se maninca pe strada

daca stiam ca se maninca pe strada, scoteam blidu in ulliță și le mincam acolo Imagine postata

#8294 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 21 February 2020 - 05:52 PM

Vezi postareamoatza, la 18 February 2020 - 05:46 PM, a spus:

Vezi postareaLapona Enigel, la 18 February 2020 - 01:28 PM, a spus:

Tot granule din alea. Eu il dadeam prin rasnita inainte, ca sa aiba aceeasi granulatie ca cel de acasa.

nici la noi nu mai are granulatia aia fina-fina. si eu il dau prin rasnita electrica.

Zau? Tot granule e si la noi acum??? Cand eram in studentie si locuiam cu prietena mea din facultate ii trimiteau ai ei o gramada de lapte praf si salau pane cu lamaie ca era din Tulcea. Bai mancam lapte din ala cu lingurita, praf cum era, bai mortal la gust! Si la crema tortului cu ness trebuie lapte praf, fara el pur si simplu nu iese crema care trebuie.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#8295 Userul este online   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 21 February 2020 - 06:08 PM

Vezi postareaDexter, la 21 February 2020 - 05:40 PM, a spus:

daca stiam ca se maninca pe strada, scoteam blidu in ulliță și le mincam acolo Imagine postata

bre, cind esti la Napoli doar, street food :D

#8296 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 February 2020 - 07:05 PM

”Șenilele” alea dacă le bagi în sirop de baclavale le zice ”minuni” la tătari sau ”tulumba” la turci. Ies crocante la exterior și moi în interior, un deliciu.

#8297 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 21 February 2020 - 07:05 PM

se mananca si la noi, si peste tot. de exemplu, la mare e plin de ei, se mamanca cu diverse topinguri. parca-mi amintesc de-o poza a Geaninei, la mare, mancand churros.
eu am mancat prima data la Madrid, nu (prea) mi-au placut.

#8298 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 21 February 2020 - 09:02 PM

Eu care sunt o ahtiata dupa aluaturi dulci nu sufar churros...neam. Am incercat de mai multe ori si in Lanzarote si in Amsterdam, pass.
In schimb, in fata supermarketului la care merg de obicei e o femeie cu gogosele proaspete , arata ca niste mingi de ping-pong pe care le face pe loc. Maaaamaaaaa...doza dubla iau cand iau, pana ajung acasa cu cumparaturile nu mai ramane nici una si am zahar pudra pan' la ceafa Imagine postata
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#8299 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2020 - 01:38 AM

nu sunt (prea) dulci - 1 lingura de zahar la 250 g de apa si 150 g de unt. mie mi se par ca cojile de la ecler dar fripte nu coapte sau ca gogosile (probabil churros) pe care le-am mincat in Cuba. inauntru sunt pline de gauri iar coaja e crocanta. mai fac ca nu sunt greu de facut
carmella, astea nu-s moi inuntru sunt aroape goale... cred ca ce spui tu seamana ca niste guguloaie pe care le iau de la greci dar consistenta e alta, ălea sunt indesate inauntru

#8300 Userul este online   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 22 February 2020 - 11:23 AM

zeppole ai facut? mie-mi plac la nebunie

Arata acest topic

• 454 Pagini +
  • « Prima
  • 413