Forum Culinar: Gatite la oala cu presiune - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Gatite la oala cu presiune

#1 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 25 November 2009 - 05:00 PM

De multe am in gand un topic pentru asta, si uite ca i-a venit si lui timpul (si mai ales locul :) ).

Pentru ca gatesc destul de mult la oala asta cu presiuni ( :occasion14: ) si niciodata nu-mi notez retetele pe care le fac dupa ureche, in general adaptand retete vechi la conditii noi.


Vreau sa descriu intai avantajele principale ale acestei ustensile, care mie mi-a schimbat viata:
- reduce considerabil timpul de gatire al alimetelor (ex: legumele de ciorba care de obicei sunt gata in ~5 minute, la presiune sunt gata in 5 minute; carnea de pui care fierbe de obicei 50-60 de minute, la presiune e gata in 12 minute)
- reduce consumul de energie folosita la gatit
- legumele isi pastreaza dmult mai multe vitamine pentru ca sunt prelucrate termic mult mai putin timp
- reduce considerabil volumul de abur degajat in procesul de gatit


Ar fi si niste dezavantaje, asadar iata-le:
- e foarte usor sa gatesti prea mult legumele daca nu te orientezi in timp foarte bine, la minut
- dupa ce timpul de gatit s-a evaporta, trebuie sa astepti ca oala sa se depresurizeze ca sa poti scoate capacul (daca te grabesti si vrei sa scoti capacul mai repede, sa-r putea sa te opari (sau cum se zice)!)


Pentru mine avantajele bat de la distanta dezavantajele. Acum ca am un copil mic, timpul meu e mai pretios ca oricand, in plus scap de mult abur si economisesc multa energie.


Sunteti bineveniti sa postati retetele voastre, intrebari, sugestii si ce mai considerati potrivit topicului.

#2 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 25 November 2009 - 05:14 PM

Azi voi posta reteta pe care am facut-o aseara. Trebuie sa-i gasesc si un nume, nu? hmm... sa fie...

Tocanita cuminata (de la cumin, care e esential in reteta asta)


Ingrediente:
-500gr vita cuburi
- 150gr teci taiate la 2cm(fasole verde, daca se poate verde pentru contrastul de culori)
- 150gr ciuperci champinion (de preferinta mici, lasate intregi)
- doi ardei grasi mari, tocati in bucati potrivite (1.5/1.5cm)
- o cepusoara taiata cum va lasa inima
- o lingurita rasa de seminte de cumin
- 3-4lg ulei (de masline sau de care aveti la indepicior)
- 2-3lg mascarpone (nu va mirati, face minuni!) sau samantana groasa
- sare


Preparare:

1. in oala se pune uleiul si se pune pe foc la incins, foc mediu
2. cand s-a incins uleiul, se pune carnea si se prajeste pe toate partile pana isi schimba culoarea
3. se adauga semintele de cumin si se perpelesc impreuna inca un minut
4. se adauga apa cat sa acopere carnea si putina sare
5. se pune capacul, se da focul maxim si se asteapta sa intre in presiune.
6. intre timp se curata si bucatesc legumele
7. cand oala a intrat sub presiune, se da focul la mediu si se calculeaza 20 de minute
8. Se ia oala de pe foc si se lasa sa se depresurizeze.
9. se scoate capacul si se curata spuma care s-a strans pe peretii oalei, chiar deasupra apei, cu un servet de hartie sau cu ce are fiecare la indemana potrivit, cu atentie sa nu oparim degetele in supa tocmai fiarta
10. se adauga toate legumele, se adauga sare dupa ochi si se pune oala pe foc la foc mare, cu capacul pus.
11. dupa ce a intrat sub presiune, se da focul la mediu si se calculeaza 5 minute fix.
12. se ia oala de pe foc si se asteapta sa se depresurizeze.
13. se scoate capacul, se adauga mascarponele, se amesteca bine si se mai da un clocot.
14. se drege de sare.
15. daca e prea multa zeama, se poate ingrosa cu putina faina stinsa in apa rece. Se drege din nou de sare.
16. Se serveste in boluri sau farfurii putin adanci. Pofta mare!

#3 Useril este offline   anaiordan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 282
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationGrecia-Syros

Postat 25 November 2009 - 11:59 PM

am si eu am si eu :(....si am patit sa fierb prea mult fasolea....am facut-o terci rau de tot....si la faza cu depresurizarea, oala mea are un butonel pe care daca il tin apasat elibereaza aburul....dar si apa...si nestiind prima data cand am folosit-o a iesit dezastru pe aragazi si pe langa...dar cum ai spus si tu avantajele bat de departe dezavantajele. :(

#4 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 02 December 2009 - 04:50 PM

Ana, ma bucur ca esti cu mine aici, ca uite ce pustiu e :pupic:
Tu ce retete faci la oala minunata?

#5 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 02 December 2009 - 05:03 PM

Saptamana trecuta am facut ciorba de perisoare cu ajutorul oalei minunate.

Ingrediente supa:
1 ceapa potrivita
1 morcov potrivit
3 tije de telina (n-am avut radacina, pe care o prefer)
1 ardei gras rosu
3 foi de dafin
5 boabe de piper
3 catei de usturoi
2 lgt sare
2lg de bulion bun
tarhon uscat (in lipsa de marar, pe care il folosesc de obicei - dar rezultatul a fost asa fain ca o sa mai pun tarhon si alta data)

Ingrediente perisoare:
- 250gr carne de porc tocata
- o jumatate de ceapa mica
- un ou
- sare si piper
- frunze de telina

Am curatat legumele pentru supa, tijele de telina le-am taiat in trei, morcovul in 4, ardeiul in 8 fasii, ceapa am lasat-o intreaga.Am taiat cateva feliute de morcov, cateva de telina, cateva de ardei.
Am pus toate aceste legume in oala, am pus 2l apa peste, condimentele, am asezat capacul si am pornit focul la maxim. Cand a inceput sa fluiere capacul, am numarat pana la 12 si am lasat focul la mediu, uitandu-ma la ceas.

Cand au trecut 5 minute de la fluierat, am luat oala de pe foc si am lasat-o sa se depresurizeze.

Intre timp am tocat jumatatea de ceapa marunt-marunt, am pus carnea, oul, verdeata tocata, sare si piper si am amestecat bine pana la omogenizare. am gustat si am dres de sare (fac si din astea :pupic: ).

Cand capacul oalei a terminat de fluierat, l-am scos de pe oala si am scos legumele taiate mari si frunzele de dafin. In oala au ramas legumele taiate mic.

Am asezat oala la loc pe foc, am pus bulionul si cand a dat in clocot am inceput sa pun perisoarele pe care le-am facut cu mana.

Le-am lasat sa fiarba 15 minute pana s-au facut (am taiat una si am gustat sa ma asigur). Am pus tarhonul uscat si am mai lasat un minut la fiert. Am gustat si am dres de sare.

Gata.
Aceasta ciorba eu o servesc cu smanatana in general (jumatate de lg/castron), cateodata o acresc cu lamaie, altadata nu, dar smantana nu lipseste. Se poate servi si cu iaurt.

Pofta mare.

#6 Useril este offline   anaiordan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 282
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationGrecia-Syros

Postat 03 December 2009 - 10:31 AM

Pisoi a spus:

Ana, ma bucur ca esti cu mine aici, ca uite ce pustiu e :angry:
Tu ce retete faci la oala minunata?


din pacate nu prea fac retete speciale la oala minune....eu doar fierb carnea, fasolea...chestii d-astea care de obicei dureaza mai mult la fierbere normala...

Am facut o data, cand eram in Bucuresti, cu sor-mea varza cu afumatura...le-am pus pe toate gramada si s-a facut singura :angry:

#7 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 03 December 2009 - 03:44 PM

Ana, poate pui reteta aici daca ti-o amintesti :floare:

#8 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 03 December 2009 - 03:59 PM

Aseara am facut cilli con carne ajutata de oala minune

ingrediente:
300gr fasole rosie (red kidney beans)
2 cepe
2lg bulion
300ml pasata (un suc de rosii mai gros, facut piure, fara seminte sau coji)
1lg boia de ardei dulce
1varf lgt praf de cilli (cilli bucatele uscata e si mai bine, sau cilli proaspat, tocat rondele, cu sau fara seminte)
250gr carne tocata de porc
3 felii subtiri de costita (rashers cum le zice aici)
sare dupa gust

Preparare:
Fasolea muiata pentru cel putin 8 ore se clateste, se pune la fiert. Dupa ce da in fiert, se arunca apa, se pune in oala cu presiune si se acopera cu apa cam de jumate de palama. Se pune capacul si se pune la fiert. Cand incepe sa fluiere, se lasa focul la mediu si se calculeaza 12 minute.

Intre timp se caleste ceapa docata dupa preferinte, cand e transparenta bine se adauga carnea tocata (impreuna cu cilli proaspat sau bucatele uscate). Cand carnea tocata si-a schimbat culoarea, se adauga si costita taiata in fasii. Cand si aceasta s-a rumenit putin, se adauga bulionul care se caleste la foc moale pana se amesteca bine cu restul componentelor. Se adauga sare. Se adauga sucul de rosii si putina apa cat sa devina compozitia ceva mai lichida, in asa fel incat sa poata da in fiert si nu sa se prajeasca in continuare. Sea adauga boiaua dulce si se amesteca bine. Se adauga praful de cilli (daca nu s-a folosit din cel proaspat sau bucatele uscate). Se da in fiert si apoi se lasa sa bolboroseasca la foc moale 5-10 minute.

Cand cele 12 minute au trecut, se ia oala de pe foc si se lasa la depresurizat.

Cand oala s-a depresurizat, se scoate capacul, se varsa apa si se pastreaza o cana de lichid.
Se pune sosul cu carnea peste fasole. Acum se adauga din lichidul in care a fiert fasolea pana se obtine o consistenta placuta, dupa preferinte. Se pune pe foc sa mai clocoteasca impreuna inca 4-5 minute. Se drege de sare si se serveste calda, in farfurii incalzite.

Pofta buna!

Eu am pus praful de cilli dupa ce am impreunat fasolea cu sosul, dar nu inainte sa separ cateva portii pentru persoanele din familie care nu mananca iute.

#9 Useril este offline   Luanda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 174
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 03 December 2009 - 04:59 PM

Pisoi, mie imi e frica de oala asta :drool: . Noua ne-a bubuit o data si raschetat mama fasole si de pe neon. Noroc ca nu eram in bucatarie cand s-a intamplat. Bucatareasa ma bate la cap de un an de zile sa ii iau o oala cu presiune. Dar am inventat un milion de scuze pana acum :pupic: !

#10 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 03 December 2009 - 05:25 PM

Luanda, cu siguranta e o scula de care trebuie sa te folosesti responsabil, sa nu iesi din instructiunile din manual.
Depinde si de oala, desigur. Voi cand ati avut incidentul? Am auzit si eu de povesti cu explodat si oparit, dar in zilele noastre oalele au un sistem mult mai destept decat inainte.

Si mie mi-e putin teama, dar nu prea am de ce atata timp cat sunt treaza cand gatesc.

Spune clar sa nu umpli oala mai mult de jumate de apa. Nu ma risc niciodata sa pun apa trei sferturi!
Spune clar ca dupa ce incepe sa fasaie (dupa ce intra sub presiune), sa lasi focul la mediu. Nu stiu ce s-ar intampla daca as lasa focul maxim, dar nici nu vreau sa aflu, asa ca sunt cuminte.

Cu siguranta nu recomand aceasta oala persoanelor care nu pot functiona dupa un orar fix. :pupic:

#11 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 04 December 2009 - 07:12 PM

Aseara am gatit ciorba de conopida (a lui peter de pe culi, sper sa nu gresesc) cu ajutorul oalei minunate.

Ingrediente:
1 conopida potrivita
1 ceapa
1 morcov
1 bucata de telina cam cat ceapa
3 catei de usturoi
4 galbenusuri
500ml lapte acru
3 felii bacon (rashers afumate)
sare

Preparare:

Am pus legumele curatate si taiate bucati aproximativ egale, impreuna cu conopida buchetele in oala, am pus apa cat sa le acopere cam de doua degete si am pus oala la foc. Cand a inceput sa fasaie (a intrat sub presiune), am calculat 5 minute, apoi am luat-o de pe foc si am lasat-o sa se depresurizeze.

Intre timp am tocat baconul bucati mici si le-am calit la foc potolit pana si-au schimbat culoarea.

Am amestecat galbenusurile cu 2 lgt de sare si apoi cu laptele acru.

Cand oala s-a depresurizat, am scos capacul si am pus-o din nou pe foc. Am adaugat baconul si amestecul de galbenusuri cu lapte acru. Am lassat sa mai dea cateva clocote impreuna cu niste tarhon uscat care are o aroma divina. Am dres de sare si am servit cu paine prajita. mergeau de minune niste crutoane, dar eram pe fuga.

Pofta mare!

#12 Useril este offline   Puiu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 107
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 04 December 2009 - 07:37 PM

Oalele astea tre' să aibă două supape: una de lucru, aia pe unde iese aburul, şi una de siguranţă, ascunsă sub mîner. E ascunsă nu pentru estetică, ci pentru ca atunci cînd supapa de siguranţă cedează, jetul de abur să fie împrăştiat. Fireşte, ambele supape se pot înfunda (în cazul în care oala este umplută peste recomandări sau ingredientele sînt suficient de mici şi uşoare ca să ajungă la supape).
Dar fiind supravegheată, poţi să-ţi dai iute seama cînd aburul nu mai iese pe supapa de lucru şi-atunci opreşti focul şi eventual pleci de-acolo cîtva timp.

Cînd o folosesc, opăresc de pildă carnea separat, apoi o pun în oală. De răcit, cînd mă grăbesc, o cufund în apă rece, în chiuvetă.

Un dezavantaj ar fi că se poate folosi doar între anumite limite de volum, să zicem min 25% şi max 75% din volumul ei.

Una peste alta consider că-i o chestie foarte utilă. Oricum în cîrciumi se folosea demult.

Cît despre faptul că e un recipient sub presiune, are desigur un grad de risc, dar parcă espresoarele alea de fac cafea bengoasă nu-s tot aşa?

#13 Useril este offline   DANI 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 06-December 09

Postat 06 December 2009 - 10:19 PM

Oala sub presiune este foarte utila pentru mine. Am chiar doua: una mai mare pentru supe, ciorbe si una mai mica pentru tocanite. Imi scurteaza foarte mult timpul de gatit si asta e foarte important. Mi-aduc aminte de tinerete si revad imaginea mamei mele care facea sarmale :hungry: , pentru fiecare duminica, in oala sub presiune (atunci era din aluminiu).

#14 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 07 December 2009 - 07:34 PM

Puiu si DANI, bine ati venit pe topicul oalei minunate! va astept cu sfaturi si retete, sa facem o colectie frumoasa. :floare:

Puiu a spus:

Cînd o folosesc, opăresc de pildă carnea separat, apoi o pun în oală. De răcit, cînd mă grăbesc, o cufund în apă rece, în chiuvetă.


Ai un motiv special pentru care oparasti carnea inainte sa o pui in oala cu presiune?

Si cand pui oala sub jet de apa rece, nu e nici un pericol de... eu stiu, explozie? :pupic: as face si eu la fel daca nu e un pericol in plus.

#15 Useril este offline   Puiu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 107
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 08 December 2009 - 09:34 AM

Pisoi a spus:

Ai un motiv special pentru care oparasti carnea inainte sa o pui in oala cu presiune?


Da, ca să îndepărtez spuma.

Pisoi a spus:

Si cand pui oala sub jet de apa rece, nu e nici un pericol de... eu stiu, explozie? :angry: as face si eu la fel daca nu e un pericol in plus.


Nu pun oala sub jet ci o cufund în apă, adică numai partea inferioară e în contact cu apa. Pe deasupra nu pun, ca să nu afectez garnitura.
Pericol nu văd, atîta doar că trebuie manevrată cu atenţie.

#16 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 08 December 2009 - 01:02 PM

Multumesc Puiule. O sa incerc si eu cu vasul in apa. Eu ma gandeam ca alterand temperatura oalei, de fapt intrerup procesul de gatire, pentru ca pana se depresurizeaza oala 'natural', procesul de gatire continua.

Si inca ceva: la faza cu oparirea carnii, cum anume faci, poti sa detaliezi putin te rog. De ce te intreb, pentru ca eu cand fierb carnea (de pui sa zicem) intr-o ooala normala, imi trebuie ~10 minute sa scap de toata spuma care se formeaza. Ti-as fi vesnic recunoascatoare daca m-ai scapa asa usor de spuma, doar cu o oparire! :)



p.s. pentru deseara am in plan o mancarica de ardei - desigur la oala cu presiune.

#17 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 10 December 2009 - 04:40 PM

Ieri am facut ciorba de pui la oala minunata.

In prima faza am fiert timp de 20min doua spate de pui congelate.

Cat timp s-a depresurizat oala, am pregatit:
-o ceapa
-un morc(ov)
-o bucata din telina uriasa, cam cat ceapa
-doo foi de dafin uriase din glastra de pe pervaz (ca alea uscate s-au gatat)
-1 cuisor
- in cartof
-o conserva de rosii in bulion, de pe plaiuri italienesti (cred io ca alea au vazut ceva mai mult soare decat alea olandeze sau irlandeze :twisted: ), rosii pe care le-am maruntit din cutit.

Am scos carnea si oasele care s-au cam imprastiat prin oala, am strecurat supa si am spalat oala, ca sa scap de spuma de pe pereti.
Am pus zeama de carne la loc in oala, am adaugat legumele, sare cat pentru 2l si am dat la fiert. Dupa ce a intrat sub presiune, am tinut 5 minute si am luat-o de pe foc.

Am des-o de sare si am servit cu patrunjel proaspat. O minunatie. Pofta mare!

#18 Useril este offline   Puiu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 107
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 10 December 2009 - 05:55 PM

Pisoi a spus:

la faza cu oparirea carnii, cum anume faci


Io fac aşa:
- pun apă cu sare la fiert într-o cratiţă proastă (cu pereţii subţiri) şi-i pun capacul
- cînd clocoteşte apa bag carnea spălată şi-o las cîteva minute după ce începe in nou să clocotească (să zicem 5 minute, nu m-am uitat niciodată)
- iau cratiţa şi-o pun în în chiuvetă, apoi dau drumul la apă rece în cratiţă (spuma curge peste marginile cratiţei)
- apoi scot carnea, o mai clătesc odată şi-o pun în kukta.

Cît despre reţete, era o friptură în ulei de se făcea bine la oală de-asta, dacă nu mă-nşel era scrisă de Adriana.

#19 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 11 December 2009 - 12:10 PM

Multumesc pentru explicatii Puiule. O sa incerc sa vad cum e.


In legatura cu friptura Adrianei, te referi la cea de vita in ulei de masline cu putina zeama de lamaie?
Daca da, eu o fac cred odata la luna, dar nu m-am gandit niciodata sa o fac la presiune.
Acum iti dai seama ca ma super tenteaza :-* .
Adriana, unde esti? :floare:

#20 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,082
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 11 December 2009 - 01:00 PM

Pisoi a spus:

Adriana, unde esti? :floare:

aici :mrgreen:
ce tre sa zic?

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi