Forum Culinar: Pasta de zahar-retete,tehnica ,secrete! - Forum Culinar

Salt la continut

  • 8 Pagini +
  • « Prima
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Pasta de zahar-retete,tehnica ,secrete!

#121 Useril este offline   Nasha 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 88
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationAuckland - NZ

Postat 09 June 2012 - 08:39 AM

Criiiiiiiiis
scuza ma dar nu am mai avut ocazia sa intru si vad ca aiintrebat ceva ,,,,in 19---- toamna,...tot e ceva ca ti raspund dupa 5 luni...Era posibil si dupa 5 ani :(

Am folosit pasta de cumparat, care probabil ca e buna, daca si "maestrul cofetar" care o manuieste mai stie cite ceva...
Surpriza mi-a reusit, nu stie nimeni ca m-am chinuit ( din nepricepere)...Figurinele de pasta ( literele de la multi ani si ...ceva frunzulite si ceva floricele parca ( ca tare a fost demult si am uitat :drool: ) au rezistat..cam o ora, daca mi aduc bine aminte, si a inceput sa se topeasca -in jeleu..fix cum zici. Am avut timp sa inlocuiesc vreo 2 litere,cred, eu oricum facusem baza mai lunga ca sa le infig cit mai mult posibil ( asta insemnind f putin :() ) in stratul de jeleu. Fiecare litera am sprijinit -o de cite o biluta micuta tot din aceeasi pasta de zahar. Deci au avut proptele literele mele, si cred ca le-am ajutat cu niste nuca de cocos...acolo la baza.

In final a rezistat tortul, 5 ore pina la ora servirii.Concluzie: literele si frunzele de pasta de zahar cumparata au trait fericite pina la adinci batrineti, intr o forma acceptabila( doar usor inceput de inmuiere/ la baza)... :( . ...


 cris31, la 03 January 2012 - 10:28 PM, a spus:

 Nasha, la 12 December 2011 - 08:59 PM, a spus:





Evident ca am decorat si re-decorat de vreo 4 ori....si in final a trebuit sa fac ceva. Nu ce am vrut initial, dar....Una era in mintea mea, alta pe teren, si mai ales ca am avut nastrusnica idee de a pune ornamentele de pasta zahar pe strat de jeleu...
:-* "very smart"

Am invatat cite ceva, ptr viitor.



Nasha, desi e cam tarziu te rog sa-mi spui si mie cum s-au comportat elementele de pasta de zahar pe jeleu. Pentru ca exact pe acelasi tort am incercat si eu sa pun niste figurine si au inceput sa se topeasca si sa alunece pur si simplu de pe jeleu in toate partile. Pentru ca era prea tarziu sa mai schimb ceva, am pudrat cu faina de migdale si apoi am atasat ornamentele de pdz
Merci frumos.


#122 Useril este offline   cris31 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 130
  • Inregistrat: 20-December 09

Postat 09 June 2012 - 01:59 PM

Hi hi! Nasha multumesc de raspuns. Chiar daca e tarziu, e bun. Uite asa am ajuns si eu si tu ca nu prea se merita sa ornezi cu pasta direct pe jeleu, poate or vedea si alte fete discutia noastra.
Multam fain!

#123 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,075
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 June 2012 - 04:40 PM

 Ramona, la 08 June 2012 - 12:58 PM, a spus:

Buna fetelor, sunt noua pe site si in ale gatitului de orice fel :rolleyes:
Mai nou m-am apucat sa fac tort cu fondant, din prostie m-am apucat si am descoperit ca imi place fff mult, probabil imi placea si cand eram mica sa modelez plastelina :floare:)
Am facut reteta de fondant a Adrianei, e super buna, mii de multumiri pentru impartasirea secretului, acum nu mai sunt un car de nervi in momentul in care vreau sa imbrac un tort cu fondant :D.
Am o intrebare, totusi, am facut ieri un tort pentru nepotica mea cu fondantul Adrianei, pana astazi l-am tinut in frigider, am pus pe el si iarba, pe alocuri, din crema de unt (unt + zahar). Problema este ca in momentul in care scot din frigider tortul se umezeste foaaaarte tare, devine lucios tare de tot si ai impresia ca acum se scurg toate de pe el, de ce?! Inteleg la crema de unt sa se topeasca dar fondantul de ce devine atat de lucios si extrem de lipicios? ce nu fac bine? sau mai bine zis ce trebuie facut sa nu se mai umezeasca atat de tare?
Mentionez ca folosesc colorant pasta de la Wilton.
As fi foarte recunoscatoare daca ma puteti ajuta si pe mine.
O zi buna si ... bine v-am gasit!

bine ai venit la noi Ramona
presupun ca tu numesti fondant ceea ce eu am numit pasta de zahar, nu? ca eu am raspindit :D doar reteta pastei de zahar, nu si a fondantului
in ceea ce priveste problema ta astept fetele cu experienta, eu am facut prea putine torturi ca sa-mi permit sa dau sfaturi. Si mie mi s-a umezit asa intr-o vara dar am dat vina pe caldura care era atunci, ideal cred eu ar fi sa tii tortul decorat in frigider si sa il scoti inainte de a-l servi. Ca orice lucru care sta la 4° cite sunt in frigider scos apoi la peste 20° sufera un pic de schimbarea temperaturii.

#124 Useril este offline   Cora 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 118
  • Inregistrat: 29-January 12
  • LocationIasi

Postat 09 June 2012 - 08:53 PM

 Ramona, la 08 June 2012 - 12:58 PM, a spus:

Buna fetelor, sunt noua pe site si in ale gatitului de orice fel :rolleyes:
Mai nou m-am apucat sa fac tort cu fondant, din prostie m-am apucat si am descoperit ca imi place fff mult, probabil imi placea si cand eram mica sa modelez plastelina :floare:)
Am facut reteta de fondant a Adrianei, e super buna, mii de multumiri pentru impartasirea secretului, acum nu mai sunt un car de nervi in momentul in care vreau sa imbrac un tort cu fondant :D.
Am o intrebare, totusi, am facut ieri un tort pentru nepotica mea cu fondantul Adrianei, pana astazi l-am tinut in frigider, am pus pe el si iarba, pe alocuri, din crema de unt (unt + zahar). Problema este ca in momentul in care scot din frigider tortul se umezeste foaaaarte tare, devine lucios tare de tot si ai impresia ca acum se scurg toate de pe el, de ce?! Inteleg la crema de unt sa se topeasca dar fondantul de ce devine atat de lucios si extrem de lipicios? ce nu fac bine? sau mai bine zis ce trebuie facut sa nu se mai umezeasca atat de tare?
Mentionez ca folosesc colorant pasta de la Wilton.
As fi foarte recunoscatoare daca ma puteti ajuta si pe mine.
O zi buna si ... bine v-am gasit!

Bine ai venit Ramona!!!
Am patit si eu sa mi se umezeasxa pasta atunci cand am scos tortul din frigider.Vara patesc acest lucru. E din cauza diferentei de temperatura: cea din frigider fata de cea din camera. O parte din fete au rezolvat aceasta problema cu un ventilator pus in camera!!! Eu inca nu am incercat acesta varianta. Poate in aceasta vara!! Incearca sa nu dai temperatura la maaare la frigider .
Poate fetele cu experienta iti vor da mai multe sfaturi!!! Spor!!!

#125 Useril este offline   Ramona 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 08-June 12

Postat 11 June 2012 - 03:32 PM

 Adriana, la 09 June 2012 - 04:40 PM, a spus:

bine ai venit la noi Ramona
presupun ca tu numesti fondant ceea ce eu am numit pasta de zahar, nu? ca eu am raspindit :biggrin: doar reteta pastei de zahar, nu si a fondantului


Da, fondant numesc eu pasta de zahar, nu stiam ca e o diferenta intre ele:) (la o cofetarie cand am fost si am comandat un tort pentru cienva scria pasta de zahar/fondant si am intrebat care e diferenta intre ele si a spus ca doar de denumire...si...de atunci am ramas cu fondant = pasta de zahar)

Probabil se umezeste pasta de zahar de la caldura...nu stiu ce sa spun, am vazut un tort facut de profesionisti, adus la o nunta si tot asa lucios si lipicios ca al meu era, dar clar pasta de pe el avea total alta consistenta si alt gust decat pasta de zahar pe care o facem noi...sunt tare curioasa cu ce a "imbracat" tortul

#126 Useril este offline   Cora 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 118
  • Inregistrat: 29-January 12
  • LocationIasi

Postat 12 June 2012 - 09:55 PM

 Ramona, la 11 June 2012 - 03:32 PM, a spus:

 Adriana, la 09 June 2012 - 04:40 PM, a spus:

bine ai venit la noi Ramona
presupun ca tu numesti fondant ceea ce eu am numit pasta de zahar, nu? ca eu am raspindit :lol: doar reteta pastei de zahar, nu si a fondantului


Da, fondant numesc eu pasta de zahar, nu stiam ca e o diferenta intre ele:) (la o cofetarie cand am fost si am comandat un tort pentru cienva scria pasta de zahar/fondant si am intrebat care e diferenta intre ele si a spus ca doar de denumire...si...de atunci am ramas cu fondant = pasta de zahar)

Probabil se umezeste pasta de zahar de la caldura...nu stiu ce sa spun, am vazut un tort facut de profesionisti, adus la o nunta si tot asa lucios si lipicios ca al meu era, dar clar pasta de pe el avea total alta consistenta si alt gust decat pasta de zahar pe care o facem noi...sunt tare curioasa cu ce a "imbracat" tortul

Poate era pasta cumparata si sigur are alt gust. Eu nu am cumparat, o fac in casa inca, dar fetele care cumpara spuneau ca difera la gust( in functie si de la ce firma o este)

#127 Useril este offline   AndreeaElena 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 19-October 12

Postat 19 October 2012 - 02:35 PM

Buna Ziua! Am o intrebare...eu sunt cam grea de cap si nu inteleg la reteta de pasta a Adrianei....Hidratez gelatina si apa o arunc sau cum? Apa in care sta gelatina nu o mai adaug la pasta! Daca pun granule cum scot apa? Va rog explicati-mi! Va multumesc mult! Am nevoie de o pasta care sa se usuce bine...cum sa fac? Multumesc,fetelor!

#128 Useril este offline   Ozy 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 111
  • Inregistrat: 26-November 10
  • LocationCraiova

Postat 19 October 2012 - 06:03 PM

 AndreeaElena, la 19 October 2012 - 02:35 PM, a spus:

Buna Ziua! Am o intrebare...eu sunt cam grea de cap si nu inteleg la reteta de pasta a Adrianei....Hidratez gelatina si apa o arunc sau cum? Apa in care sta gelatina nu o mai adaug la pasta! Daca pun granule cum scot apa? Va rog explicati-mi! Va multumesc mult! Am nevoie de o pasta care sa se usuce bine...cum sa fac? Multumesc,fetelor!

Nu se arunca nicio apa, dealtfel nici nu se poate separa de gelatina dupa ce aceasta a absorbit-o (s-a hidratat). Se pune gelatina hidratata in glucoza sau miere.
Sfatul meu este sa renuntati la pasta facuta in casa si sa va gasiti o pasta de-a gata care sa nu va faca probleme si sa se preteze pe gustul, buzunarul si nevoile voastre. Este cam greu dar numai asa veti scapa de orice probleme. Facutul pastei in casa nu este decit o pierdere de timp.

#129 Useril este offline   AndreeaElena 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 19-October 12

Postat 19 October 2012 - 06:28 PM

 Dan_IrineL, la 19 October 2012 - 06:03 PM, a spus:

 AndreeaElena, la 19 October 2012 - 02:35 PM, a spus:

Buna Ziua! Am o intrebare...eu sunt cam grea de cap si nu inteleg la reteta de pasta a Adrianei....Hidratez gelatina si apa o arunc sau cum? Apa in care sta gelatina nu o mai adaug la pasta! Daca pun granule cum scot apa? Va rog explicati-mi! Va multumesc mult! Am nevoie de o pasta care sa se usuce bine...cum sa fac? Multumesc,fetelor!

Nu se arunca nicio apa, dealtfel nici nu se poate separa de gelatina dupa ce aceasta a absorbit-o (s-a hidratat). Se pune gelatina hidratata in glucoza sau miere.
Sfatul meu este sa renuntati la pasta facuta in casa si sa va gasiti o pasta de-a gata care sa nu va faca probleme si sa se preteze pe gustul, buzunarul si nevoile voastre. Este cam greu dar numai asa veti scapa de orice probleme. Facutul pastei in casa nu este decit o pierdere de timp.

Multumesc mult pentru sfat si pentru ca mi-ati luat mesajul in considerare! Inca o intrebare vreau sa va adresez...Sunt voci care spun ca daca tortul este imbracat in pasta nu e bine sa il mai dai la frigider! Dar daca trebuie sa ornez tortul cu 24 ore inainte cum il pastrez daca nu la frigider? Il pot tine la temp camerei? Si ornamentele din zahar nu se usuca sa fie tari,prinde condens...nu mult,dar prinde! Cred ca e si clima umeda din Belgia e de vina! Multumesc si pup cu drag!

#130 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 19 October 2012 - 06:55 PM

Dan_Irinel poate constientizezi faptul ca pasta de zahar facuta in casa iese foarte ieftina in comparatie cu cea comparata. Si dupa cum stii si tu nu toate cele cumparate au un gust foarte placut si nu toate se preteaza la orice.

Pentru un incepator care face torturi cand si cand recomand sa faca pasta in casa nu de alta dar cand va cumparati din depozite nu o veti gasi la 1 kg ci la 5 sau 10-15 kg si nu cred ca vi se renteaza sa luati atatea kg doar sa testati daca pasta este ok la intins pe tort, la modelat figurine si mai ales daca e buna la gust.

Stiu ca Mariana Vatmaniuc(Floare de colt) are de vanzare pasta culori foarte intense la cate kg doriti atat pentru acoperit cat si pentru flori sau figurine.

#131 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 19 October 2012 - 07:02 PM

 AndreeaElena, la 19 October 2012 - 06:28 PM, a spus:

...Sunt voci care spun ca daca tortul este imbracat in pasta nu e bine sa il mai dai la frigider! Dar daca trebuie sa ornez tortul cu 24 ore inainte cum il pastrez daca nu la frigider? Il pot tine la temp camerei? Si ornamentele din zahar nu se usuca sa fie tari,prinde condens...nu mult,dar prinde! Cred ca e si clima umeda din Belgia e de vina! Multumesc si pup cu drag!


Nu pot intelege de ce unii dau sfaturi gresite. Mai bine stau in banca lor.

Astfel un tort il tii always la frigider. Pasta (facuta in casa) e clar ca daca sta la frigi de intareste putin dar nu pateste nimic nici tortul si nici consumatorul :floare:.

S-ar putea sa-ti transpire pasta de pe tort insa incearca sa pui in frigider un vas cu bicarbonat (cica ar absorbi umezeala). Asta depinde mult de umiditatea din aer.

Apuca-te de facut pasta si o sa vezi ca prima data nu-i ca a doua oara sau ca a 3.

#132 Useril este offline   AndreeaElena 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 19-October 12

Postat 19 October 2012 - 09:17 PM

 yoyo, la 19 October 2012 - 07:02 PM, a spus:

 AndreeaElena, la 19 October 2012 - 06:28 PM, a spus:

...Sunt voci care spun ca daca tortul este imbracat in pasta nu e bine sa il mai dai la frigider! Dar daca trebuie sa ornez tortul cu 24 ore inainte cum il pastrez daca nu la frigider? Il pot tine la temp camerei? Si ornamentele din zahar nu se usuca sa fie tari,prinde condens...nu mult,dar prinde! Cred ca e si clima umeda din Belgia e de vina! Multumesc si pup cu drag!


Nu pot intelege de ce unii dau sfaturi gresite. Mai bine stau in banca lor.

Astfel un tort il tii always la frigider. Pasta (facuta in casa) e clar ca daca sta la frigi de intareste putin dar nu pateste nimic nici tortul si nici consumatorul :P.

S-ar putea sa-ti transpire pasta de pe tort insa incearca sa pui in frigider un vas cu bicarbonat (cica ar absorbi umezeala). Asta depinde mult de umiditatea din aer.

Apuca-te de facut pasta si o sa vezi ca prima data nu-i ca a doua oara sau ca a 3.

Mersi mult! Am incercat de toate...daca tin la temp camerei se "pleosteste",se face moale....daca il tin la frigider se intareste dar dupa ce il scot face putin condens....Ma las pagubasa...pasta e buna,consistenta buna...dar la 2 ore dupa ce termin ornamentele se inmoaie! Imi vine sa plang de nervi!:(( Multumesc tuturor Va imbratisez

#133 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 20 October 2012 - 09:59 AM

Tortul se tine in frigider!!!!!!!
Si ca e imbracat numai in pasta si ca e decorat deja nu-l poti tine afara mai mult de 30 min pentru ca unul la mana nu e safe si apoi condensul il poti remedia. Cum?

- pui bicarbonat pe raftul unde tii tortul in frigider
- pornesti un ventilator sau aerul conditionat pe dezumidificare (cred ca asa se numeste functia)
- tamponezi cu un prosop de bucatarie din hartie

Torturile care le vezi in filme sau poze ca se tine toata petrecerea pe o masa e "fake cake" si anume blatul e din polistiren, uns cu unt sau margarina si apoi acoperit cu pasta. Asta-ti sta afarazile, luni fara sa transpire...eventual va crapa putin pasta dupa cateva luni.

#134 Useril este offline   AndreeaElena 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 19-October 12

Postat 20 October 2012 - 04:18 PM

 yoyo, la 20 October 2012 - 09:59 AM, a spus:

Tortul se tine in frigider!!!!!!!
Si ca e imbracat numai in pasta si ca e decorat deja nu-l poti tine afara mai mult de 30 min pentru ca unul la mana nu e safe si apoi condensul il poti remedia. Cum?

- pui bicarbonat pe raftul unde tii tortul in frigider
- pornesti un ventilator sau aerul conditionat pe dezumidificare (cred ca asa se numeste functia)
- tamponezi cu un prosop de bucatarie din hartie

Torturile care le vezi in filme sau poze ca se tine toata petrecerea pe o masa e "fake cake" si anume blatul e din polistiren, uns cu unt sau margarina si apoi acoperit cu pasta. Asta-ti sta afarazile, luni fara sa transpire...eventual va crapa putin pasta dupa cateva luni.

Mii de multumiri! Foarte bine mi-ai explicat! Acum am inteles,eram ff stresata! o sa pun in practica sfaturile tale! te pup si mersi

#135 Useril este offline   rares 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 20-October 12

Postat 30 October 2012 - 11:13 AM

din pacate mie nu mi=a iesit
a fost moae de tot
nu stiu cum sa fac

#136 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,075
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 October 2012 - 11:41 AM

Explica exact ce si cum ai facut sa vedem daca putem depista cauza.

#137 Useril este offline   Carmen 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 293
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationItalia

Postat 23 February 2013 - 12:24 PM

Adriana, am facut exact asa cum zici tu si mi-a iesit perfect pasta de zahar :D

Vreau sa te intreb cat se poate conserva pasta asta? Eu am pus-o sub vid (ca am facut vreo 10 culori in cantitati mici) si o tin undeva la racoare. Ce zici? E ok? O pot tine asa pana pe 16 martie? (atunci e ziua baietilor)

Si inca ceva? Daca fac figurine din pasta asta de zahar...si le las la uscat...or fi comestibile pe 16 martie? Adica nu neaparat comestibile cat daca cineva totusi mananca din ele sa nu-l taie burta sau ceva de genul asta...
Am facut deja pestele Nemo si a iesit beton!!!! Tema e Nemo si Insula piratilor....B)

Multumesc!
ex Aninita

#138 Useril este offline   Carmen 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 293
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationItalia

Postat 23 February 2013 - 12:30 PM

Uite-l pe Nemo! Perfecta pasta asta!

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-199-13616154245496.jpg
ex Aninita

#139 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,075
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 24 February 2013 - 12:13 AM

Ma bucur ca-ti place, e frumos Nemo :angryfire:
Nu stiu sa-ti zic cit se conserva pentru ca eu m-am organizat mereu asa fel incit sa o fac cu o zi inainte sau in aceeasi zi in care imi trebuia si atunci am pus-o pe tort. Tinuta asa cum zici tu cred ca e bine, probabil va trebui sa o lucrezi un pic in ziua cind ai din nou nevoie, daca se intareste.
Figurinele sunt comestibile ca e doar zahar in procent foarte mare, singura problema e ca se vor intari, sa nu-si rupa dintii vreun copil cu ele :angryfire:

#140 Useril este offline   Carmen 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 293
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationItalia

Postat 24 February 2013 - 02:49 PM

 Adriana, la 24 February 2013 - 12:13 AM, a spus:

singura problema e ca se vor intari, sa nu-si rupa dintii vreun copil cu ele :rolleyes:


Multumesc!
Da...cu Nemo...ar putea chiar sa-si sparga capul...:notworthy:)))))
ex Aninita

Arata acest topic


  • 8 Pagini +
  • « Prima
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi