Forum Culinar: Paris- Brest - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Paris- Brest

#1 Useril este offline   nane 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationFrrrrrrrr!

Postat 14 January 2010 - 09:52 AM

Imi place tare mult aceasta prajiturica , crema in mod deosebit si deoarece cei care au gustat-o au zis ca mi-a iesit mai gustoasa decat la patiserie , m-am gandit sa o postez si pt. voi .

Nu-i frumoasa , da-i gustoasa !

Ingrediente :

pt pate a choux avem nevoie de :
60gr apa
60 gr lapte
50 gr unt
10 gr zahar
sare
75 gr faina
2oua intregi

pt crema avem nevoie de :
250 gr lapte
100 gr unt
70 gr zahar
50 gr galbenus ou
75 gr praliné
30 gr amidon de porumb

pt praliné ( cine vrea sa-l faca acasa ):
125 migdale intregi
125 alune decorticate
200 gr zahar
50 gr apa
Imagine atasata: 285_67382019c30fb1b77d630196f6f33143.jpg


Preparare:

facem o pate a choux obisnuita , incalzim intr-o caserola laptele si apa , zaharul untul si sarea . Apoi adaugam toata faina deodata .
Imagine atasata: 285_5be8959f8b1bffaa3b242b7d66a08e66.jpg

Punem iarasi pe foc si amestecam bine in scopul de a usca putin aluatul rezultat . Dam la rece , si adaugam oulae pe rand , intre fiecare amestecam bine .

Pe o tava acoperita cu hartie de copt , formam cu ajutorul unui poche , o coroana
Imagine atasata: 285_88023259f246e0fa87b4a998643b55bb.jpg

Coacem 15-20 minute intai la foc iute 210 grade , apoi scadem la 180 grade . Ultimele doua minute am tinut usa cuptorului intredeschisa .
Imagine atasata: 285_6ce7d9fa766cb610b0e7c844e3c0ce54.jpg

Dam coroana la racit si ne ocupam de crema . Incalzim laptele cu 10 gr zahar, separat frecam galbenusurile cu restul de zahar pana se albesc .Peste galbenusuri adaugam amidonul .
Imagine atasata: 285_d0b81031cd8da6a8d2501de796ebffd2.jpg
Amestecam bine .
Peste compozitia de galbenusuri turnam 1/3 din laptele fierbinte , amestecam , apoi repunem pe foc totul 4 minute , amestecand in continuu pana crema inrobeaza bine lingura .
Adaugam pasta de praliné
Imagine atasata: 285_ddc55f5708a77d561c457bbeae14ac91.jpg

apoi 1/3 din unt
Imagine atasata: 285_539c7e10d381856992270c76b3b9b020.jpg

restul de unt la temperatura camerei in transforman in pomada frecandu-l bine cu un tel , aici incorporam in mai multe reprize crema de praline rece.
Imagine atasata: 285_ed8bf2e5eb053abd12baa1d615a02d1a.jpg

Taiem coroana in doua , umplem cu crema
Imagine atasata: 285_d1a4aed816b3c4ac2b1fb1f206dbf897.jpg

Gata cu capacul pus
Imagine atasata: 285_b6647a1972dbb6d4c4a4d92946a7e008.jpg

Ramane sa o orneze fiecare cum crede , eu am pudrat-o cu zahar pudra , alteori am turnat ciocolata topita .
Crema am facut-o cantitate dubla , fiindca asa ne place . E o crema tare fina si foarte gustoasa .
Sectiune n-am , sincer am uitat , dar nu e greu de imaginat .
A mea nu-i frumoasa , dar v-o recomand cu caldura , e o prajitura care impresioneaza prin gust .
Sper sa va incite un pic curiozitatea , Pofta Buna!

#2 Useril este offline   nane 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationFrrrrrrrr!

Postat 14 January 2010 - 09:59 AM

Pt Praliné :

Eu am gasit un pralin bun si-l foolosesc cu incredere . Din pralin gata facut prin mixare 5 minute , obtinem un praliné excelent
Imagine atasata: 285_322b8dec08aa56644f0ed05d5dae39b9.jpg
ar fi trebuit sa mixez in continuare pana as fi avut o pasta si mai moale , dar fiind cantitatea mica se lipea de peretii mixerului . Deci m-am multumit cu consistenta care apare in poza .

Putem sa facem si in casa un bun pralin , prin inrobarea alunelor si a migdalelor in caramel obtinut din zahar si apa . Dupa racire se mixeaza bomboanele de alune pana la obtinerea unei faini = pralin . Mixand in continuare obtinem o pasta /crema = praliné.

#3 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 14 January 2010 - 05:18 PM

Arata foarte fain . sa vad daca am curaj sa ma lansez in aluat de choux-uri

#4 Useril este offline   nane 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationFrrrrrrrr!

Postat 14 January 2010 - 06:03 PM

Multumesc stella choux-urile imi ies mai bine decat coroana asta , poate pt ca e mai putin aluat .
Merita sa incercata !

#5 Useril este offline   verber 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,872
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationFRO

Postat 14 January 2010 - 09:09 PM

nane a spus:

Multumesc stella choux-urile imi ies mai bine decat coroana asta , poate pt ca e mai putin aluat .
Merita sa incercata !

hmmmmm arata minunat.... :cheers:

#6 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,082
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 January 2010 - 06:40 PM

Tot ce e cu pasta choux imi place la nebunie, pina acum in Paris Brest am pus mereu doar crema de vanilie, dar acum ca ai explicat cum se poate face pralinè-ul si avind si Thermomixul care amesteca sigur asa ceva mai mult decit bine, o sa incerc si eu sa o fac.

#7 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 18 January 2010 - 09:19 PM

Arata f. apetisanta,cred ca putin pudrata sau glazurata ar fi de-a dreptul festiva :D
O bag la retetarul meu personal,multumesc de reteta :headbang: (mai, mai ca ma bate un gand''obscen'',dar mai bine nu ca sunt la dieta) ;)

#8 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 20 January 2010 - 12:04 PM

pt crema avem nevoie de :
250 gr lapte
100 gr unt
70 gr zahar
50 gr galbenus ou
75 gr praliné
30 gr amidon de porumb

Incalzim laptele cu 10 gr zahar, separat frecam galbenusurile cu restul de zahar pana se albesc .Peste galbenusuri adaugam amidonul . Amestecam bine .
Peste compozitia de galbenusuri turnam 1/3 din laptele fierbinte , amestecam , apoi repunem pe foc totul 4 minute , amestecand in continuu pana crema inrobeaza bine lingura .
Adaugam pasta praliné
apoi 1/3 din unt
restul de unt la temperatura camerei in transforman in pomada frecandu-l bine cu un tel , aici incorporam in mai multe reprize crema de praline rece


Mi se pare tare interesanta aceasta crema si as vrea sa o incerc, doar ca nu prea am inteles bine 'procesul tehnologic'...
-spre ex cum s-a ajuns de la 70g zahar la 10g? unde si cum se foloseste restul?
-apoi laptele fierbinte, folosesti 1/3 peste compozitia de galbenusuri... si restul? Cumva, il pui pe tot inainte sa-l repui pe foc cele 4 min? intreb pt ca nu am inteles...
Sper sa nu fi suparat pe nimeni, dar chiar nu am inteles... si pare o crema demna de luat in seama.
Multumesc mult! :floare: Sorina
Sorina

#9 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 20 January 2010 - 01:55 PM

Excelent arata! Si îmi place mult ideea cu aluatul asta de choux în forma asta!Crema este exact pe gustul meu.Merci de reteta,nane :scratch:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#10 Useril este offline   nane 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationFrrrrrrrr!

Postat 20 January 2010 - 05:26 PM

sorinadaniela a spus:

pt crema avem nevoie de :
250 gr lapte
100 gr unt
70 gr zahar
50 gr galbenus ou
75 gr praliné
30 gr amidon de porumb

Incalzim laptele cu 10 gr zahar, separat frecam galbenusurile cu restul de zahar pana se albesc .Peste galbenusuri adaugam amidonul . Amestecam bine .
Peste compozitia de galbenusuri turnam 1/3 din laptele fierbinte , amestecam , apoi repunem pe foc totul 4 minute , amestecand in continuu pana crema inrobeaza bine lingura .
Adaugam pasta praliné
apoi 1/3 din unt
restul de unt la temperatura camerei in transforman in pomada frecandu-l bine cu un tel , aici incorporam in mai multe reprize crema de praline rece


Mi se pare tare interesanta aceasta crema si as vrea sa o incerc, doar ca nu prea am inteles bine 'procesul tehnologic'...
-spre ex cum s-a ajuns de la 70g zahar la 10g? unde si cum se foloseste restul?
-apoi laptele fierbinte, folosesti 1/3 peste compozitia de galbenusuri... si restul? Cumva, il pui pe tot inainte sa-l repui pe foc cele 4 min? intreb pt ca nu am inteles...
Sper sa nu fi suparat pe nimeni, dar chiar nu am inteles... si pare o crema demna de luat in seama.
Multumesc mult! :D Sorina



Asadar e nevoie in total de 70 grame zahar , 10 grame punem in laptele pe care il incalzim si restul de 60 gr il frecam cu galbenusurile .
Incalzim tot laptele intr-o cratitza , 1/3 din el il turnam in fir in castronul cu galbenuse , amestecam galbenusele cu laptele si toata aceasta compozitie o turnam in oala cu lapte , in oala in care a ramas lapte simplu . Intelegi?
Absolut nici o suparare nu-i , chiar te rog sa ma intrebi de cate ori vrei , mie imi pare simpla pt ca eu am facut-o :D , si voi incerca sa-ti explic cat de bine pot .
E o crema foarte buna , cu tinuta frumoasa care se potriveste de minune la aluatul de choux

#11 Useril este offline   nane 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationFrrrrrrrr!

Postat 20 January 2010 - 05:30 PM

Maya , Adriana multumesc pt aprecieri ! :D sper sa va faca placere daca incercati prajitura .

#12 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 20 January 2010 - 05:51 PM

Mamma mia, se vede treaba ca visam... asa-i cand nu deschizi bine ochii... Multumesc mult pt lamurire! :D
Tu ai explicat bine... creierul meu era in pauza... Dupa ce am dormit un pic am inteles si eu despre ce e vorba... Sorina
Sorina

#13 Useril este offline   nane 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationFrrrrrrrr!

Postat 20 January 2010 - 06:46 PM

Sorina draga stai linistita ca si eu de multe ori , din pacate, inteleg pe dos lucrurile simple :D

#14 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 23 January 2010 - 04:30 PM

Imi imaginez ce gust minunat poate avea crema, multumesc mult pentru reteta :floare:
imi cumpar praline sau alune si fac praji:drool:
Imagine postata

#15 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 26 May 2010 - 05:56 PM

Eu as avea o intrebare (mereu am cate una): cum credeti ca ar merge aceasta crema cu blatul de la tort Krantz al Laurei?
Link-ul catre tort Krantz este http://artaculinara....404-tort-kranz/
Multumesc mult! Sorina
Sorina

#16 Useril este offline   nane 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationFrrrrrrrr!

Postat 29 May 2010 - 07:25 AM

Nu merge bine , merge extraordinar de bine cu tortul krantz. Crema are tinuta foooarte buna, nu fuge din prajitura, poti incerca fara frica.

#17 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 30 May 2010 - 11:26 PM

Multumesc mult de tot, Nane! :occasion14:
Am sa-mi incerc norocul... revin peste cateva zile. Sorina
Sorina

#18 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 26 December 2013 - 01:51 AM

Am facut-o pentru ziua de Craciun si a fost foarte apreciata.

Imagine atasata: monthly_12_2013/post-341-13880154643822.jpg
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi