Reteta de orez
#1
Postat 25 November 2009 - 11:15 PM
duminica vreau sa fac peste cu orez cu legume,peste in prajesc,simplu ...dar orezul??? cum il fac...nu imi place deloc ala lipicios.multumesc !
#2
Postat 26 November 2009 - 07:56 AM
Eu detest orezul lipicios, cum il facea mama pt pilaf de-l fierbea pana iesea tot amidonul din el , asa ca acum numai ne-lipicios il fierb . Intotdeauna fierb orezul cu o cantitate dubla de apa si putina sare ( de exemplu o cana de orez si 2 cani apa). Pun apa rece peste orez, il dau la foc mijlciu, fara capac si pe cand apa e absorbita/evaporata, orezul e fiert perfect, fara sa se lipeasca. Nu amestec decat la sfarsit, din cand in cand, cand aproape toata apa s-a evaporat, sa nu se lipeasca de fund. Pentru retetele chinezesti folosesc orez cu bobul scurt, sau un sortiment special destinat, il las pe foc pana ce e "uscat" si tata apa s-a evaporat, sting focul si-l las acoperit cu un capac 5 minute sa "transpire", pentru ca devine ma pufos. Pentru alte retete unde vreau orezul sa fie dezlegat, nu bulgare, folosesc acelasi procedeu, dar fierb orez basmati si nu-l las sa transpire.
#3
Postat 26 November 2009 - 08:26 AM
#4
Postat 26 November 2009 - 10:56 AM
#5
Postat 26 November 2009 - 12:18 PM
Iarta-ma ca rid, pentru ca eu caut taman rezultatul invers, adica sa se lipeasca :roll:
#6
Postat 26 November 2009 - 12:33 PM
Adriana a spus:
Iarta-ma ca rid, pentru ca eu caut taman rezultatul invers, adica sa se lipeasca :roll:
Adriana, taman la fel procedez si eu: spal bine-bine orezul, pana nu se mai "murdareste" apa - iese tot amidonul sau ce praf o fi pe boabe, dupa care-l pun la fiert, in apa. Iese super! Eu cumpar orez "preasamblat" in pungute de 250 g si tin punguta sub jetul de apa pana mi se pare mie ca s-a curatat, ori o bag intr-o oala si tot arunc apa, pana se clateste bine orezul. La fiert pun apa destula, sa nu se arda, iar la final boabele se-mprastie bine-merci! Mai nou, am gasit orez cu bob lunguiet amestecat cu orez salbatic. Procedez la fel - spal orezul si dupa aia pun la fiert. Cand scot orezul din punguta, trebuie sa am grija sa nu se-mprastie in toata casa! :mrgreen:
#7
Postat 26 November 2009 - 04:06 PM
#8
Postat 26 November 2009 - 04:19 PM
Adriana a spus:
Iarta-ma ca rid, pentru ca eu caut taman rezultatul invers, adica sa se lipeasca :roll:
Ce vrei sa faci cu orez care se lipeste? :roll:
#9
Postat 26 November 2009 - 04:28 PM
betty79 a spus:
Betty, ma tem ca nu se poate prepara orez de calitate în asa cantitati.
Unchiul Ben standard are un gust... bleah!
Cîte kilograme de orez trebuie sa fierbi?
#10
Postat 26 November 2009 - 04:38 PM
Alexandru a spus:
betty79 a spus:
Betty, ma tem ca nu se poate prepara orez de calitate în asa cantitati.
Unchiul Ben standard are un gust... bleah!
Cîte kilograme de orez trebuie sa fierbi?
Eu cred ca a vrut sa zica pentru 20 de persoane, dar a tastat inca un zero din fuga calului. Nu-i asa betty? Altfel, pentru 200 de persoane, ma tem ca ai ceva de lucru!
#11
Postat 26 November 2009 - 04:51 PM
#12
Postat 27 November 2009 - 11:56 PM
#13
Postat 28 November 2009 - 12:33 AM
Succes!
#14
Postat 28 November 2009 - 03:37 PM
multumesc! o sa am nevoie!
#15
Postat 28 November 2009 - 03:43 PM
betty79 a spus:
duminica vreau sa fac peste cu orez cu legume,peste in prajesc,simplu ...dar orezul??? cum il fac...nu imi place deloc ala lipicios.multumesc !
uncle ben's in pungute speciale, punct.
#16
Postat 28 November 2009 - 07:45 PM
de regulă, cu cît bobul de orez este mai lung cu atît este mai ne-lipicios - Basmati este bun, noi folosim foarte mult.
Il speli foarte bine (ceeace elimină puţin din amidon, care-l face lipicios) si pui puţin mai mult de 1.5 căni de apă la 1 cană de orez (dacă nu-l speli este aprox. 2 căni de apă la 1 cană de orez)
Trebuie fiert (foarte important) intr-o oală cu pereţii groşi - tuci sau un Creuset este foarte bun - acoperit cu un capac etanş. Cînd apa incepe să fiarbă, dă-l la foc mic..
Pentru 2-3 persoane un aburitor chinezesc de bambus este foarte bun (dar se spală cam greu ) .... pt. 200 persoane cred că ai nevoie de o oală industrială
#17
Postat 29 November 2009 - 07:03 AM
va multumesc mult de ajutor
#18
Postat 30 November 2009 - 01:41 AM
bine ca e fost ok
#20
Postat 30 November 2009 - 09:55 AM
Alexandru a spus:
Pai risotto, arancini.
betty79 a spus:
Bravissima