Forum Culinar: Reteta de orez - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Reteta de orez

#1 Useril este offline   betty79 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 12
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 25 November 2009 - 11:15 PM

fetelor,caut o reteta de orez din ala care nu se lipeste.
duminica vreau sa fac peste cu orez cu legume,peste in prajesc,simplu :( ...dar orezul??? cum il fac...nu imi place deloc ala lipicios.multumesc :( !

#2 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 26 November 2009 - 07:56 AM

Aaaa...da cum il vrei? Asa legat, bulgari ca cel chinezesc, sau dezlipit, bob cu bob ca cel indian? :mrgreen:

Eu detest orezul lipicios, cum il facea mama pt pilaf de-l fierbea pana iesea tot amidonul din el :P, asa ca acum numai ne-lipicios il fierb :P . Intotdeauna fierb orezul cu o cantitate dubla de apa si putina sare ( de exemplu o cana de orez si 2 cani apa). Pun apa rece peste orez, il dau la foc mijlciu, fara capac si pe cand apa e absorbita/evaporata, orezul e fiert perfect, fara sa se lipeasca. Nu amestec decat la sfarsit, din cand in cand, cand aproape toata apa s-a evaporat, sa nu se lipeasca de fund. Pentru retetele chinezesti folosesc orez cu bobul scurt, sau un sortiment special destinat, il las pe foc pana ce e "uscat" si tata apa s-a evaporat, sting focul si-l las acoperit cu un capac 5 minute sa "transpire", pentru ca devine ma pufos. Pentru alte retete unde vreau orezul sa fie dezlegat, nu bulgare, folosesc acelasi procedeu, dar fierb orez basmati si nu-l las sa transpire. :D
Take a walk on the wild side...

artizan

#3 Useril este offline   vaxile 

  • cocalar
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 605
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationstau pe-un nor si cint la harpa

Postat 26 November 2009 - 08:26 AM

fa-l in aburi, ca nu se lipeste. daca ai un asa-zs "steamer" pui orez acolo. daca n-ai, creca potz improviza. da' sa ma gindesc cum!! nu e adevarat ca orezu' kinezesc se lipeste. chicken rice balls asa e facut el, bilute. da' altfel ...
knife, poison or estrangulation? choices, choices ...

#4 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 26 November 2009 - 10:56 AM

Sa cumperi un orez bob cu bob ca cel de la scotti, si elimini problema lipirii. Sau integral de la Uncle Ben's.
raluca elena

#5 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 26 November 2009 - 12:18 PM

Betty, basmati, daca ai posibilitatea sa il gasesti nu se lipeste, si ca sa eviti lipirea tre sa il speli bine cu apa inainte ca sa ii scoti amidonul de pe el, si daca il mai si fierbi la abur s-ar putea sa nu se lipeasca :scratch:
Iarta-ma ca rid, pentru ca eu caut taman rezultatul invers, adica sa se lipeasca :roll:

#6 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 26 November 2009 - 12:33 PM

Adriana a spus:

Betty, basmati, daca ai posibilitatea sa il gasesti nu se lipeste, si ca sa eviti lipirea tre sa il speli bine cu apa inainte ca sa ii scoti amidonul de pe el, si daca il mai si fierbi la abur s-ar putea sa nu se lipeasca :scratch:
Iarta-ma ca rid, pentru ca eu caut taman rezultatul invers, adica sa se lipeasca :roll:


Adriana, taman la fel procedez si eu: spal bine-bine orezul, pana nu se mai "murdareste" apa - iese tot amidonul sau ce praf o fi pe boabe, dupa care-l pun la fiert, in apa. Iese super! Eu cumpar orez "preasamblat" in pungute de 250 g si tin punguta sub jetul de apa pana mi se pare mie ca s-a curatat, ori o bag intr-o oala si tot arunc apa, pana se clateste bine orezul. La fiert pun apa destula, sa nu se arda, iar la final boabele se-mprastie bine-merci! Mai nou, am gasit orez cu bob lunguiet amestecat cu orez salbatic. Procedez la fel - spal orezul si dupa aia pun la fiert. Cand scot orezul din punguta, trebuie sa am grija sa nu se-mprastie in toata casa! :mrgreen:

#7 Useril este offline   betty79 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 12
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 26 November 2009 - 04:06 PM

Am sa incwerc cu unchiul Ben sa vad ce imi iese. oricum,trebuie sa fac orez pt 200 de persoane,ce o fi...o fi!

#8 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 26 November 2009 - 04:19 PM

Adriana a spus:

Betty, basmati, daca ai posibilitatea sa il gasesti nu se lipeste, si ca sa eviti lipirea tre sa il speli bine cu apa inainte ca sa ii scoti amidonul de pe el, si daca il mai si fierbi la abur s-ar putea sa nu se lipeasca :D
Iarta-ma ca rid, pentru ca eu caut taman rezultatul invers, adica sa se lipeasca :roll:


Ce vrei sa faci cu orez care se lipeste? :roll:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#9 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 26 November 2009 - 04:28 PM

betty79 a spus:

Am sa incwerc cu unchiul Ben sa vad ce imi iese. oricum,trebuie sa fac orez pt 200 de persoane,ce o fi...o fi!



Betty, ma tem ca nu se poate prepara orez de calitate în asa cantitati.
Unchiul Ben standard are un gust... bleah!
Cîte kilograme de orez trebuie sa fierbi?
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#10 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 26 November 2009 - 04:38 PM

Alexandru a spus:

betty79 a spus:

Am sa incwerc cu unchiul Ben sa vad ce imi iese. oricum,trebuie sa fac orez pt 200 de persoane,ce o fi...o fi!



Betty, ma tem ca nu se poate prepara orez de calitate în asa cantitati.
Unchiul Ben standard are un gust... bleah!
Cîte kilograme de orez trebuie sa fierbi?


Eu cred ca a vrut sa zica pentru 20 de persoane, dar a tastat inca un zero din fuga calului. Nu-i asa betty? Altfel, pentru 200 de persoane, ma tem ca ai ceva de lucru! :D

#11 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 26 November 2009 - 04:51 PM

Betty, eu iau orez basmati, la un pahar de orez pun doua pahare de apa, il pun la fiert si nu amestec deloc, evident intr-o olicica de care nu se lipeste.

#12 Useril este offline   betty79 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 12
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 27 November 2009 - 11:56 PM

;) n-am tasta gresit :P ...sunt 200!!! am cumparat 2 saci de orez,pumnul si persoana :lol: ...va zic eu duminica cum a iesit totul. fac orez cu peste prajit :?

#13 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 28 November 2009 - 12:33 AM

Betty, dar vase sa faci atita orez ai? ca mult tare sint 2 saci de orez :pupic:

Succes!
raluca elena

#14 Useril este offline   betty79 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 12
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 28 November 2009 - 03:37 PM

Traiasca vasele de unica folosinta :headbang: .!
multumesc! o sa am nevoie!

#15 Useril este offline   shrek 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 28-November 09

Postat 28 November 2009 - 03:43 PM

betty79 a spus:

fetelor,caut o reteta de orez din ala care nu se lipeste.
duminica vreau sa fac peste cu orez cu legume,peste in prajesc,simplu :headbang: ...dar orezul??? cum il fac...nu imi place deloc ala lipicios.multumesc ;) !

uncle ben's in pungute speciale, punct.

#16 Useril este offline   Bebe 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 323
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationNY

Postat 28 November 2009 - 07:45 PM

wow, pentru 200 de persoane ai nevoie de o oală uriaşă :hello:

de regulă, cu cît bobul de orez este mai lung cu atît este mai ne-lipicios - Basmati este bun, noi folosim foarte mult.
Il speli foarte bine (ceeace elimină puţin din amidon, care-l face lipicios) si pui puţin mai mult de 1.5 căni de apă la 1 cană de orez (dacă nu-l speli este aprox. 2 căni de apă la 1 cană de orez)
Trebuie fiert (foarte important) intr-o oală cu pereţii groşi - tuci sau un Creuset este foarte bun - acoperit cu un capac etanş. Cînd apa incepe să fiarbă, dă-l la foc mic..

Pentru 2-3 persoane un aburitor chinezesc de bambus este foarte bun (dar se spală cam greu =)) ) .... pt. 200 persoane cred că ai nevoie de o oală industrială =))
There are 10 kinds of people in this world: those who understand binary, and those who don't.

#17 Useril este offline   betty79 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 12
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 29 November 2009 - 07:03 AM

Am oala industriala. :) Azi am facut borsul de fasole si desretul...tot pentru 200 de persoane,plus paine de casa...am ajutoare,doar nu fac eu singura asta :P . despre orez,va zic maine cum iese...ca e ziua cea mare :scratch: ...
va multumesc mult de ajutor :)

#18 Useril este offline   betty79 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 12
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 30 November 2009 - 01:41 AM

hehe...gata,am terminat! a iesit totul ok :lol: :) . am folosit 1 sac de uncle bens,plus 3 conrve mari de legume mixte. am calit vreo 30 de cepe,de plangeam de numa :P ,sare,piper si normal patrunjel. am pus orezul in apa,l-am spalat de mai mult ori si l-=am calit cu ceapa,apa am adaugat-o treptat ca era tare greu sa m,esteci in ditamai oloiul.
bine ca e fost ok :P

#19 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 30 November 2009 - 08:38 AM

Brava. totul e bine cand se termina cu bine. :pupic:

#20 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 November 2009 - 09:55 AM

Alexandru a spus:

Ce vrei sa faci cu orez care se lipeste? :roll:

Pai risotto, arancini.

betty79 a spus:

bine ca e fost ok :love7:

Bravissima :pupic:

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi