Forum Culinar: Retete cu bob (Vicia faba) - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Retete cu bob (Vicia faba)

#1 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 18 January 2010 - 05:09 PM

Motto: :twisted:
Hannibal Lecter: A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice chianti. (Silecence of the Lambs)
.
iVlkZVAw8Gc
.

Acest Monstru :twisted: sacru al ecranului a re-popularizat cu imensul sau talent bobul in cultura moderna cinematografica si culinara :love3:
S-a vorbit pe forum despre fava (faba) dar eu am sa-i spun pe roamaneste. Bob.
Hello, Bob! =))
Sper sa-mi permiteti sa postez cateva informatii despre el, dat fiind ca a fost cu ceva timp in urma o mica confuzie cu lintea. Apoi voi incerca sa postez si cateva retete, pe masura ce le prepar.
Sa facem cunostinta:
.
Imagine atasata: 219_477c41ef2431792ca91779fba0c06330.jpg
.

Si aici impreuna cu ruda sa muzicala: Fa-soooooo-le-mioooooo! :lol:
.
Imagine atasata: 219_f4a8d930c0c9f1498470c4b227f1730b.jpg
.


"Bobul (Vicia Faba) este originar din Asia Mica si Africa de nord (Egipt) de unde s-a raspandit, inca inaintea erei noastre, in tarile din sudul si vestul Europei, precum si in rasaritul Asiei. Este o planta anuala, cu radacina pivotanta, fusiforma, care patrunde adanc in pamant, pana la 1 m. Tulpina viguroasa, dreapta, este muchiata si fistulara, cu o inaltime de pana la 1-2 m. Frunzele sunt imparipenate, compuse din 2-4 perechi de foliole eliptice, de culoare verde-cenusiu. Florile sunt mari, de culoare alb-violaceu patate cu puncte negre la aripioare si sunt grupate in raceme scurte, la subsuoara frunzelor (2-9), din care rezulta 1-2-3 pastai la un loc. Fructul este o pastaie cilindrica, mare(6-14 cm), usor umflata, de culoare verde si contine 2-5 seminte comestibile (boabele de bob). La maturitate pastaia capata culoare neagra si este dehiscenta (elibereaza semintele in faza de supramaturare a fructelor).
Caracterul erogen al bobului era cunoscut inca din antichitate, precum si capacitatea acestuia de a intarzia aparitia semnelor de batranete. Din scrierile lui Theophrast si Dioskoride se desprinde cinstirea pe care o acordau vechii greci si romani acestei plante, rezervandu-i-se o zi din an cand era sarbatorita: semintele de bob fiind oferite zeilor. Pana si marele matematician Pitagora, il recomanda discipolilor, datorita proprietarilor sale.Bobul era folosit la fabricarea painii in amestec cu faina de grau, fiind catalogat ca unul din alimentele de baza.Depozitele de seminte cu bob, grau si mazare, descoperite pe teritoriul tarii noastre, precum si in siturile de inhumare ale dacilor, releva ca pe langa destinatia culinara, bobul avea si o dimensiune mitica.

Bobul este cunoscut cu denumirea populara de: boaba, baclale, cochie, fava, pasule. Se cunosc doua varietati comestibile de bob - VICIA FABA varianta MINOR (cu boabele mici, de culoare neagra sau cafenie) si VICIA FABA varianta MAJOR - (cu bobul mare, de culoare alb-cenusiu).
In functie de cerintele de temperatura si luminozitate se disting doua tipuri de bob: ”de iarna” - cu aspect ramificat si perioada lunga de vegetatie, rezistent la frig si ”de primavara” - cu tulpina mica, sensibil la frig si perioada de vegetatie scurta. Exista si o specie salbatica, care este usor toxica.
Desi usor subapreciat, bobul este plin de calitati.
El se impune ca planta alimentara (leguma) datorita continutului bogat in proteine (25-30%), hidrati de carbon (50%), substante grase (1,5%) si nu in ultimul rand de vitamine ca: A, B, C, caroten etc.
De la bob (broad bean, féves, puffbohne) se consuma:
1/ frunzele foarte tinere, datorita continutului mare in vitaminele A, B, C, fie asa crude, presarate cu putina sare, ca salate, avand un gust usor acrisor, fie folosit in prepararea supelor, ciorbelor, piureuri, etc.
2/ pastaile tinere, inainte de a ajunge la maturitate, din care se prepara supe, ciorbe, sote-uri, ghiveciuri (cu sau fara carne), datorita continutului foarte bogat in fier si sulf.
3/ boabele verzi, o adevarata delicatesa, sunt folosite in salate, supe, piure-uri, mamaliga de bob si multe alte feluri de mancaruri.
4/ boabele uscate care sunt recoltate cand pastaile au ajuns la maturitate. Ele se pastreaza, consuma si se pregatesc la fel ca fasolea si mazarea uscata. Din acestea se poate prepara si surogat de cafea.
Consumul regulat al acestor seminte (boabe uscate) este recomandat datorita continutului mare in: proteine, hidrati de carbon, grasimi, celuloza, saruri minerale de: sodiu, potasiu, fosfor, calciu, fier, magneziu si vitaminele A, B1, B2, C etc.
De mentionat este si faptul, ca intreaga planta, constituie un furaj excelent pentru animale si un ingrasamant verde foarte valoros.
Bobul are adevarate virtuti vindecatoare, astfel:
* Este folosit in dietele pentru tratarea obezitatii.
* Cataplasmele, aplicate cu frunze verzi, zdrobite, refac repede pielea afectata de abcese;
* Cataplasmele aplicate extern, pe gat, cu cenusa de bob (obtinuta prin arderea tulpinilor si pastailor), trateaza amigdalita;
* Cu infuzie de flori uscate (se opareste 1 lingura de flori uscate cu 1 cana cu apa clocotita, se acopera 20 min, se strecoara. Se consuma 3 cani /zi) se trateaza cistita, prostatita, colici nefritice, litiaza renala, precum si alte afectiuni renale acute.
* Daca in apa de baie se toarna decoct din flori de bob (se obtine prin fierberea a 3-4 maini de flori intr-un litru de apa, 10 min), durerile reumatismale vor fi diminuate, pana la disparitie.
Florile de bob se recolteaza in lunile iunie-iulie, pe timp frumos si se usca, in strat subtire, la umbra, in locuri uscate si bine aerisite.
* Decoctul de seminte de bob (100g seminte uscate, macinate, se fierb in 1 l apa, timp de 10 min, apoi se lasa acoperit 15 min, se strecoara, iar lichidul rezultat se bea pe parcursul unei zile) este indicat in tratarea albuminuriei, ca diuretic si sedativ in dureri ale cailor urinare.
* Daca planta maruntita se fierbe in vin se obtine un produs eficient in tratarea epilepsiei (2-3 maini de planta la ½ l vin. Se bea cate 1 pahar de 3 ori pe zi)
* Consumata sub forma de mancare (ori care parte comestibila a plantei), bobul intarzie aparitia simptomelor maladiei Parkinson.
* Tulpina, frunzele, florile, pastaile au actiune diuretica si sedativa."


Sursa:
http://www.retetecul...imente/B/bobul/
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#2 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 18 January 2010 - 05:11 PM

Am inceput cu o iahnie ...
.
Imagine atasata: 219_6ac5d308534cca0f653c769be58d4d1e.jpg
.

Ingrediente:
Bob uscat - o cana mare
un morcov,
o ceapa
o lingura de ulei
doi catei de usuturoi
20-30 cm de carnat de porc afumat, sau coaste afumate, sau bacon, sau creste de slana afumata, sau pancente ori alte specialitati - ce doriti sau ce va place.
50-75 ml de pasta de rosii
50 ml vin rosu sec.
sare, piper dupa gusturi
o lingurita de chimen. Sa-l prajiti si sa-l macinati.
o frunza de dafin

Mod de preparare:
Un pumn de boabe de ... bob :D l-am pus de cu seara la inmuiat in apa cu o lingurita de bicarbonat. Alaturi am avut la inmuiat si fasole de diferite culori si imprimeuri :), pana la urma le-am unificat in cratita caci nu am avut timp si de experimentul culinar destinat fasolii. (ramane pe alta data)
A doua zi se clatesc boabele si se curata de piele. Eu cu unghia ca pitzigoiul. Cel din ceata cu cantecul. Bicarbonatul face ca operatia sa fie foarte facila. 6 secunde / bob. Cu care ocazie am aflat si ca am avut 97 de boane, but who's counting anyway. :lol:
Afumatura se taie in bucati potrivite si se prajeste in tigaie intr-o lingura de ulei. Apoi isi lasa ea grasime. Se scoate si se pune deoparte pe o farfurioara. Vreti intr-un castronel? Nu o sa ne certam din asta. In grasime se soteaza ceapa tocata (cu lacrimi =)) ) si doi catei de usturoi intregi, doar o leaca vatamati cu pumnul. Cand devin aurii i scoatem si-i aruncam. Si-au facut datoria. Morcovul se taie in cubulete de marimea unui bob de mazare (or something) si se soteaza si el impreuna cu ceapa in momentul in care cea din urma a ajuns sticloasa si usor aurie. Se completeaza cu apa si o frunza de dafin si se da in clocot cat sa devina morcovii al dente. Cotiledoanele de bob - boabele se despica singure in doua la curatare - se pun si ele la fiert. Bucatarii recomanda fara sare. Aceasta ar trebui pusa doar la sfarsit.
Am avut surpriza ca in mai putin de 20 de minute bobul sa fie fiert. Chiar prea fiert in cazul meu. Internetul recomanda pentru bobul uscat fierberi indelungate de pana la doua ore. Tzapa! :o Ce am pierdut cu curatatul de pielite am castigat din plin la fiert.
Pasta de rosii se amesteca cu vinul, se pune la sfarsit si se lasa cateva clocote pana alcoolul se evapora. Se asezoneaza cu sare piper si chimen proaspat macinat. Prajiti-l pre acesta in tigaie fara ulei inainte de macinare. Veti fi invadat de arome. :love3:
Se insoteste de minute cu ardei iuti murati sau alta acritura de care v-ati ingrijit vara trecuta - care nu-i ca iarna asta. No sir!
.
Imagine atasata: 219_8906adcc7d00796d659bb75109019068.jpg
.

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#3 Useril este offline   mireloasa 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 04-December 09

Postat 18 January 2010 - 06:21 PM

Tre' sa fie bun tare! Eu sunt mare amatoare de bob si il prefer cum il facea bunica ,in ajun de craciun , printre cele 7 feluri de bucate de post cu care trebuia asteptat popa: fiert bine, scurs si amestecat doar cu ceapa prajita... :lol:
Acuma nici nu-l mai prea gasesc si nici fierea mea nu prea mai suporta prajeala...
Astept cu nerabdare si alte feluri de bucate( tot fasole amestecate =)) :love3:

#4 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 18 January 2010 - 07:43 PM

Minunata iahnia,pretioase informatiile despre fave

#5 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 19 January 2010 - 12:50 PM

Arata excelent...si ce de explicatii :appl: :o . Eu inca n-am vazut bob pe la noi, desi l-am mai cautat, trebuie sa verific din nou magazinele naturiste ca in ultima vreme acolo am gasit niste chestii taree interesante :o
Take a walk on the wild side...

artizan

#6 Useril este offline   Amina 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 301
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationRm. Valcea

Postat 19 January 2010 - 07:05 PM

ma bucur tare mult ca ai deschis subiect despre dl bob, la noi in casa il cheama ful.
cred ca acest bob care se cultiva la noi si pe care l-ai gatit tu Mamadeus difera la gust de sortimentul pe care il am eu acum ( si care este cel mai comun in egipt)
ieri cand l-am pus la fiert, am renuntat sa ii mai fac poze pt o reteta in imagini gandindu-ma ca nu intereseaza pe nimeni.
pe scurt:
se fierbe bobul in apa si atat la focul cel mai mic timp de 5-8 ore ( 8 nu am reusit decat pe o plita speciala pt bob adusa din egipt , dar pe care am pierdut-o :cry: )
in farfurie fiecare isi potriveste dupa gust cu ulei, sare, lamaie, boia iute, chimum ( nu chimen, am scris cum se pronunta si nu stiu cum ii zice in romana sau daca exista la noi ).

va prezint meniul 3F de ieri, adica fasole, ful si ....fasole :blob8:

Imagine atasata: 383_a0c93a2be1ef18a04b30fe845c04847b.jpg

Imagine atasata: 383_1897ffbf0a7404508b23bbca76cb593c.jpg

Imagine atasata: 383_1029141aae9b573277097579646b0f6e.jpg

Imagine atasata: 383_c95ca62e0f044e3b0f5b3a9b3848717b.jpg

Imagine atasata: 383_cbcf777873ad8518f5d0f8b5f0418184.jpg

#7 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 23 January 2010 - 08:22 PM

camun sau chimion turcesc in RO

http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Cum ... cenames=ro

#8 Useril este offline   Amina 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 301
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationRm. Valcea

Postat 24 January 2010 - 06:27 PM

merci, stella
dupa ce am postat pozele, m-am dus si am cautat cu gogu si am aflat ca se cheama chimion.
trebuie sa recunosc ca multe condimente le folosesc datorita sotului meu, pana sa ma casatoresc nu foloseam decat piperul si boiaua de ardei :hello:

#9 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 25 January 2010 - 10:15 AM

Fava. Una favola d'amore. :-*
Azi, insalata.
Salata de bob cu telemea si pesto de marar
.
Imagine atasata: 219_80de7a2a514dbe2a16b9b4223a31a4d1.jpg
.

Ingrediente:
250 grame de bob uscat;
O ceapa;
O felie groasa de telemea sarata de oaie;
Trei linguri de otet balsamic;
O lingurita cu varf de seminte de chimen;
- pentru pesto:
Doi catei de usturoi;
O legatura de marar verde;
O lingurita - nu chiar plina , sa zicem 3/4 - de zahar (toata sarea salatei am lasat-o pe seama branzei telemea. Zaharul ajuta la zdrobirea in mojar a mararului si extragerea gelatinei din usturoi);
5-6 linguri de untdelemn de masline extrafeciorelnic;
O jumatate de ceasca de cafea de parmezan ras;

Mod de preparare:
Am lasat la muiat de pe o zi pe alta o cana de bob (fava, foul, ful) cu o lingurita de bicarbonat de sodiu. A doua zi - azi - am curatat boabele de piele si de data asta le-am fiert in aburi.
Doua ore? Patru - cinci ore?
Niet!
Dupa douazecisicinci de minute le-am cercetat si le-am imersat imediat in apa rece sa nu se faca terci. Se vede treaba ca inmuiatul reduce dramatic timpul de fierbere. Initial erau tari ca piatra si coaja era puternic aderenta si dura ca furnirul.
Gogu' zice ca cel mai frecvent condiment asociat cu bobul e chimenul, asa ca am facut un pesto de marar - sa ramanem cat de cat in familie .
Semintele de chimen le-am prajit in tigaie fara ulei pana cand au inceput sa pocneasca. O parte le-am zdrobit in mojar (am doua acum :-* ), restul le-am lasat intregi sa aiba si dantura o bucurie. :twisted:
Sare nu am pus ci telemea de oaie sarata, zgariata (maruntita) cu furculita. Ceapa am avut doar alba asa ca am taiat-o pestisori si am marinat-o in otet balsamic. (Ceapa tocata am pus-o intr-o craticioara cu un patru cinci linguri de apa si otetul balsamic si am dat fiert 2 minute pana a scazut lichidul. Se lasa sa se odihneasca o jumatate de ora apoi se scurge in sita dar nu se spala)
Am avut si o jumatate de ceasca de cafea de fasole mung careia doream sa-i verific timpul de fierbere (45-60 de minute)
Am facut o sesiune foto pentru voi si acum dau salata la rece. La pranz se va servi cu bucati de ton din conserva.
.
Imagine atasata: 219_27ee0b1841e3b1e0c289d6ef6ba86ab0.jpg
.

.
Imagine atasata: 219_d2bef1336479f837f530b5821bc8a29f.jpg
.

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#10 Useril este offline   Amina 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 301
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationRm. Valcea

Postat 25 January 2010 - 01:53 PM

W Mamadeus Paparotti a spus:

Gogu' zice ca cel mai frecvent condiment asociat cu bobul e chimenul


cu chimionul care are alt gust si miros.
cand o intrebam pe mama pe unde a ascuns punga cu chimion: "care mama aia care miroase a plosnite?" :)
in araba se cheama foul mudamas, poate te ajuta sa gasesti retete noi. in egipt se mananca foul la orice ora din zi si din noapte, eu l-am adoptat mai greu, in schimb fetita mea pazeste oala de foul si nu mananca nimic altceva pana nu este gata.
singurul mod in care l-am mai facut a fost cu sos de rosii si usturoi, bun si asa.

#11 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 25 January 2010 - 03:28 PM

Aminariy a spus:

W Mamadeus Paparotti a spus:

Gogu' zice ca cel mai frecvent condiment asociat cu bobul e chimenul


cu chimionul care are alt gust si miros.
.

Cum bine spune Domnul Puiu :) :
"Dunare daca n-aveam, Oltul Dunare-l faceam" :D
M-am lamurit cum am incurcat confuzia :) , dupa ce m-am documentat pe net. Si in engleza le seamana numele.
Si m-am bucurat ca nu am gresit mult asociind mararul cu chimenul deoarece enciclopedia condimentelor mai spune si ca:
"Mararul are un gust dulce si aromatic, intermediar intre anason si chimen."

Chimion - Cuminum cyminum - Cumin, Green cumin, White cumin
Semintele au o forma alungita, de semiluna, cu capetele usor turtite, de culoare verzui-cafenie si au, pe lungime, striuri albe, vizibile. Semintele de chimion au o lungime de 3-6 mm. Seamana bine cu chimenul, dar au o culoare mai deschisa. Se comercializeaza intregi sau macinate, pulberea fiind de culoare verzui-cafenie.
Chimionul are o aroma foarte puternica, caracteristica, usor iute si usor amaruie care se intensifica si se modifica daca semintele sunt prajite. Gustul este puternic, caracteristic, un pic iute si un pic amarui.
Intensitatea gustului: 3
Pregatire si depozitare
Semintele de chimion pot fi prajite usor inainte de a fi folosite (fie intregi, fie macinate) pentru a le intensifica aroma. Chimionul poate fi amestecat cu alte condimente in diferite mix-uri, cum ar fi pudra de curry.
Daca este macinat, trebuie pastrat in containere ermetice, la adapost de aer, lumina si umezeala, pentru a-si pastra arome.
Condimentul este puternic si trebuie utilizat cu prudenta caci poate acoperi alte arome din mancare. Ceva mai putin de o lingurita este de ajuns pentru a aromatiza 4 portii de mancare.

Chimen - Carum carvi - Caraway, Wild cumin, Carvies
Cuvintul german pentru chimen, “Kummel”, deriva din latinescul “cuminum”, si el derivat din grecescul “kyminon”. Denumirile chimenului in unele tari europene, in special cele nordice (unde chimenul este foarte popular) sunt si ele legate de forma latina a cuvantului: “kommen” in daneza, “kimenes” in lituaniana, “koomen” in estoniana, “kminek” in poloneza, “kim” in bulgara.
Cuvantul grecesc “karon” denumeste o planta inrudita, cunoscuta la noi sub numele de “chimion turcesc” sau, simplu, “chimion”.

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#12 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 06 February 2010 - 10:50 AM

Ramses al II-lea a oferit Zeului Nil 11998 de recipiente cu bob - fasolea fava.

Azi, m-am inspirat din mancarea marocana bessara - un fel de fasole facaluita africana, similara cu hummusul.
.
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-168-126544597465.jpg
.

Am pastrat ingredientele de baza insa am schimbat consistenta, transformand-o dintr-un dip intr-un spread. Retetele de pe net o descriu de la consistenta unei supe groase spre piure.

Ingrediente:
200 g de bob uscat.
4 catei de usturoi
o treime de cana de ulei de masline extravergin
sucul unei jumatati de lamaie
o lingurita cu varf de chimion macinat
o lingurita si jumatate de sare
o jumatate de ardei iute uscat.
optional: reduceti sarea la o jumatate de lingurita si inlocuiti restul cu o felie de hamad m'rakad - lamaie murata (tot marocana reteta)

Mod de preparare:
Bobul se inmoaie de cu seara in apa calduta cu o lingurita de bicarbonat de sodiu. A doua zi se curata (cu usurinta) de piele. (In timpul acesta am vazut o parte din Wuthering Heights cu Fiennes pe YouTube)
Se pune la fiert circa o ora la foc potrivit. Eu nu pun sare.
In timpul asta nu stam de degeaba.
Chimionul turcesc (eu nu am avut si l-am inlocuit cu un amestec de 3 la 1 din fructe de chimen si finchen) se prajeste in tigaie fara ulei pana cand fructele (nu-s seminte desi asa arata) incep sa pocneasca. Astfel aroma se imbogateste. Se macina in rasnita.
Ardeiul iute uscat se afuma la flacara aragazului si apoi se toaca foarte marunt sau se macina.
Usturoiul se zdrobeste, se curata de coaja si se piseaza in mojar cu putina sare grunjoasa. Feliuta de lamaie murata se spala si se toaca fin cu coaja aromata cu tot. Se pune peste usturoi, mai zdrobim un pic cu pistilul si se leaga o alifie cu untdelemnul de masline. Mai punem si sucul de lamaie si ne abtinem sa o mancam cu pita.
Bobul a fiert dupa 45 - 60 de minute. E aproape zdrobit. Se scurge se pune intr-un castron si se paseaza. Eu am folosit mixerul stick. Rezulta un piure foarte fin , (mai subtire decat in cazul fasolii frecate) pe care il ungem cu alifia de usturoi, chimionul macinat si ardeiul iute. Atat cat ne place. Se consuma cu pita turceasca, lipie, sau painea din dotare, cu feliute subtiri de lamaie si/sau ceapa rosie.
.
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-168-126544603232.jpg
.

Impresii.
Produsul final e mult mai fin decat hummusul sau fasolea frecata, e foarte pufos si aerat.
.
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-168-12654460433.jpg
.

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#13 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 06 February 2010 - 09:28 PM

Maestre, multumesc ca mi-ai amintit de bob. Nu am mai mancat din copilarie. Bunica mea de la Campulung Moldovenesc cultiva bob. Mergeam in gradina si mancam diresct de pe arac. Tin minte ca am intrebat-o odata ce avem de mancare si mi-a raspuns: "Bors di bob si bob ashe". Nu prea pricepeam eu cum e cu ashe-ul, care de fapt era o mancarica de bob.

#14 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 06 February 2010 - 10:49 PM

Daca-i zic lu' tata ca am aflat o reteta care contine bob, acu' ma pune sa ma-ntorc acasa si s-o fac! Noroc ca n-are bob la-ndemana, ca altfel trebuia sa-mi iau picioarele la spinare! :thumleft: El mananca vara bobul direct de pe vrej, chiar si frunze mai mesteca (daca imi aduc eu bine aminte :wasted: ). Mie nu-mi place, nu stiu de ce. L-am gustat si nu mi-a trebuit. :hug: Da' parca de la matale m-as risca sa gust... :iamwithstupid: ca arata prea bine farfuria! :unsure:

#15 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 11 May 2012 - 10:50 AM

Am facut rost intr-un final de fructe de chimion turcesc. Chimion - Cuminum cyminum - Cumin, Green cumin, White cumin
L-am comandat online. Asta dupa ce am cumparat de nenumarate ori din mai multe magazine naturiste chimen vandut cu eticheta de chimion :( La alt pret, si in alt ambalaj aveau si chimen, care era chimen.
Intr-adevar, e foarte mare diferenta la gust fata de chimen (pe cat de mult se aseamana aspectul)
Si l-am folosit cu mare succes la o iahnie de bob.
.
Imagine atasata: monthly_05_2012/post-168-13367260051203.jpg
.

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#16 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 16 June 2012 - 03:07 PM

M-am pregatit pentru un ful medames, lasand fasolea fava(bobul) la inmuiat in apa 24 de ore si apoi ... dezbracandu-l :notworthy:
Pour mes dames :floare: bobul in chielea goala - e prea cald afara pentru denim si blugi:
.
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-168-13398518866601.jpg
.

(Sa nu-mi incepeti cu "Voila ce se ascundea in pantalonii lui Paparotti" )
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#17 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 16 June 2012 - 03:33 PM

Maestro, în locul domniei tale, as încerca macar de curiozitate sa seman cîteva fire si sa ma bucur de ceva bob proaspat, incomparabil mai placut si mai digest decît cel uscat
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#18 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 16 June 2012 - 03:39 PM

 Alexandru, la 16 June 2012 - 03:33 PM, a spus:

Maestro, în locul domniei tale, as încerca macar de curiozitate sa seman cîteva fire si sa ma bucur de ceva bob proaspat, incomparabil mai placut si mai digest decît cel uscat

...in sufragerie, sau in dormitor :notworthy:
:floare:
Cand eram la parinti, am pus o singura data o jumatate de strat de curiozitate. Sa tot fie acum 35 de ani. Dupa care nu l-am mai gasit nici de samanta pana de curand. Acum nu am unde.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#19 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 16 June 2012 - 03:49 PM

 W Mamadeus Paparotti, la 16 June 2012 - 03:39 PM, a spus:

 Alexandru, la 16 June 2012 - 03:33 PM, a spus:

Maestro, în locul domniei tale, as încerca macar de curiozitate sa seman cîteva fire si sa ma bucur de ceva bob proaspat, incomparabil mai placut si mai digest decît cel uscat

...in sufragerie, sau in dormitor :notworthy:
:floare:
Cand eram la parinti, am pus o singura data o jumatate de strat de curiozitate. Sa tot fie acum 35 de ani. Dupa care nu l-am mai gasit nici de samanta pana de curand. Acum nu am unde.


Într-un ghiveci mai mare, pe balcon? Dar ai dreptate, mai mare daraua... :floare:

Imagine postata
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#20 Useril este offline   Amina 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 301
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationRm. Valcea

Postat 16 June 2012 - 05:04 PM

ma scuzati de off :)
daca pun zilele astea bob in pamant, se mai face ceva sau e prea tarziu?
si cu bamele ne-am trezit prea tarziu, de dimineata a pus sotul cateva seminte (de fapt toata gradina este pusa cu rasaduri de fix o saptamana, din cauza timpului ploios)

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi