Forum Culinar: Shaorma - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Shaorma

#1 Useril este offline   mariette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: kaky
  • Postari: 281
  • Inregistrat: 01-December 09

Postat 25 January 2010 - 10:17 AM

Ingrediente:
pentru aluat:

250 g faina alba
250 g faina de secara (sau faina neagra)
o lingurita sare
250 ml apa
doua linguri ulei

pentru maioneza:
un ou intreg
3 catei usturoi
ulei(cam 100 ml)

pentru umplutura:
cartofi
salata verde
castraveti murati
rosii
piept de pui

Am preparat aluatul in masina de paine pe programul de 15 min.Am pus in masina apa,sarea,uleiul si cele doaua faini:

Imagine atasata: 315_fbead82f3c05cb3946b36fda731117cd.jpg

Imagine atasata: 315_303c3e7ccadc1d8867afc179d06955b8.jpg

Din aluat am facut sapte bile:

Imagine atasata: 315_d76188be3f2d9e8b98e00870bb3100dd.jpg

Intre timp am prajit o tigaie de cartofi si am facut maioneza rapida.Am pus in vas un ou,trei catei de usturoi si uleiul:

Imagine atasata: 315_880e06036c3cbd8caae02dd522a179e7.jpg

Cu ajutorul unui mixer vertical (sau blender) se amesteca de jos in sus la turatie mare:

Imagine atasata: 315_d9995a877f76ab7c85db4b8b7e75b118.jpg

Se pregaresc celelalte ingrediente:

Imagine atasata: 315_cf36e0ec5ea114eaf23bfc9a224525c8.jpg

Si carnea condimentata- pe grill,apoi se taie fasii:

Imagine atasata: 315_d02779b70c31e85ce5f97e2e210f3119.jpg

Shaorma iese mai gustoasa daca carnea este tinuta doua ore la marinat.Se face un sos din condimente ca: sare,usturoi, foi de dafin,ceapa, suc de lamaie...etc si se rastoarna peste carne.Apoi carnea se scurge ,se usuca si se frige .


Se intind bilele de aluat:

Imagine atasata: 315_eefe21e2ff0f952e24c8144d5e9499a8.jpg

Le-am copt pe o placa

Imagine atasata: 315_d1162813bb2d2e6423a34326d78fa703.jpg

Imagine atasata: 315_286a22c72ea991008f7eaed4bc616984.jpg

Am uns cu maioneza,am pus salata verde,rosii,castraveti,pui si cartofi prajiti:

Imagine atasata: 315_2ee73279f39aeffec0d384737615c7c3.jpg

Am rulat si am servit cald:

Imagine atasata: 315_a80171bcdeaa4f0308731653b5ea6248.jpg

#2 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 25 January 2010 - 11:09 AM

Wowww,asta da LECKER!Arata super!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#3 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 25 January 2010 - 11:40 AM

Pe ce placa le-ai copt?

#4 Useril este offline   mariette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: kaky
  • Postari: 281
  • Inregistrat: 01-December 09

Postat 25 January 2010 - 12:50 PM

simonaro29 a spus:

Pe ce placa le-ai copt?


Este o placa mai groasa, metalica,rotunda,cu coada...gen tigaie

#5 Useril este offline   mariette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: kaky
  • Postari: 281
  • Inregistrat: 01-December 09

Postat 25 January 2010 - 12:53 PM

Maya a spus:

Wowww,asta da LECKER!Arata super!

merci Maya!

#6 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 25 January 2010 - 08:05 PM

UUAUUU daca vede ficior-miu cel mare ,is in incurcatura...suuper, mega ,hiper....cum ar zice sor-mea :lol:

#7 Useril este offline   Narnia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 25 January 2010 - 08:10 PM

Gand la gand cu bucurie, la noi de mai bine de o saptamana a aparut trend-ul shaorma, copilul a declarat ca vrea sa incerce diverse combinatii in perioada urmatoare. Eu fac lipiile cu faina alba, dar daca gasesc faina de secara, incerc odata si reteta ta.

Imagine atasata: 57_cfd97f208ce146828f22225a77e35973.jpg

#8 Useril este offline   gloxinia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,517
  • Inregistrat: 23-November 09
  • Locationundeva prin nord vest

Postat 26 January 2010 - 07:43 AM

Deci daca vede asta Andrei m-am fript. Pana si salata Caesar a trebuit sa o manance sub forma de shaorma ;) Am sa o incerc negresit! :scratch:
Mami de

Imagine postata
si

Imagine postata

#9 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 29 January 2010 - 08:17 PM

Arata bine, bine de tot si am sa o prestez si eu... doar ca foile/lipiile (cum s-or chema) am sa le cumpar, ca eu tava de-aia desteapta n-am (si lenea-i mare). Multumesc de idee! :headbang: Sorina
editez: dar tu, Narnia, ce ai pus inauntru?
Sorina

#10 Useril este offline   Narnia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 29 January 2010 - 08:38 PM

sorinadaniela a spus:

Arata bine, bine de tot si am sa o prestez si eu... doar ca foile/lipiile (cum s-or chema) am sa le cumpar, ca eu tava de-aia desteapta n-am (si lenea-i mare). Multumesc de idee! :D Sorina
editez: dar tu, Narnia, ce ai pus inauntru?


Eu am copt lipiile intr-o tigaie de teflon mai veche, se coc repede si nu se lipesc deloc.
Pentru umplut am mai folosit: 1 piept de pui ( pentru 2 shaorma ), 2 linguri ulei, un varf de cutit de cumin, un varf de cutit nucsoara, o lingurita boia ardei dulce, 1/2 lingurita de chili, sare, piper, cateva frunze de salata verde, 2 frunze de varza rosie, 3 cartofi prajiti, 2 castraveciori murati, o lingura maioneza, 2 linguri de iaurt mai gros, 3 catei de usturoi, sos pentru spaghetti ( cumpar eu un sos pe care il folosesc in loc de kecthup, e tot subtire si are gust mai bun ).

Am prajit cartofii.
Pieptul de pui l-am taiat cubulete pe care le-am tavalit apoi printr-un amestec de ulei, chili, boia, cumin, nucsoara. Le-am fript apoi intr-o tigaie antiaderenta. N-am adaugat ulei, a fost suficient cel cu care erau unse ca sa nu se lipeasca.

Am strivit usturoiul si l-am pisat fin, apoi l-am amestecat bine cu maioneza si iaurtul.
Am taiat subtire frunzele de varza, am taiat salata si castraveciorii.
Am pus cartofii si carnea pe o jumtate a lipiei, am adaugat celelate ingrediente, apoi am turnat deasupra sos de usturoi si de spagheti ( sau ketchup pentru cine prefera ).
Am rulat strans, incepand cu partea umpluta, cu grija sa nu cada ingredientele si am infasutat jumatate din ea intr-un servetel mai gros.

Cum barbatul nu mananca usturoi decat odata pe an, in lipia lui si a mea am inlocuit sosul de usturoi cu sos Andaluz de la Heinz.

Sper ca nu fie cu suparare ca am raspuns aici. :D

#11 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 02 February 2010 - 06:27 PM

Multumesc mult de tot, Narnia! Bogata umplutura ta... am sa ma folosesc de ea cand voi avea curajul sa fac si eu shaorma... :angryfire: Sorina
Sorina

#12 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 02 February 2010 - 08:56 PM

Mariette, excelent arata :angryfire:
Cu faina integrala inca nu am copt lipii, trebuie sa incerc, multumesc pentru reteta :unsure:

Narnia tu ce reteta ai pentru lipii?
Imagine postata

#13 Useril este offline   Narnia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 04 February 2010 - 03:05 PM

Vezi postareaCarmen L, la 02 February 2010 - 08:56 PM, a spus:

Narnia tu ce reteta ai pentru lipii?


Eu am testat doua retete care mi-au placut.

1)Am folosit: 350 g faina, 50 ml ulei, un varf de cutit de sare, o lingurita mica de zahar, cca 180 ml lapte caldut, 10 g drojdie proaspata.
Am pus, faina, sarea, zaharul si uleiul intrun vas, am adaugat drojdia topita in putin lapte caldut, apoi am adaugat laptele si am framantat pana cand am obtiunt un aluat elastic, care nu se lipeste de maini/vas. Este bine sa nu puneti tot laptele deodata, ci incorporat cate putin, atat cat cere faina.
Am lasat aluatul sa se odigneasca 5 minute, api l-am impartit in 5 bucati.
Am pus la incins o tigaie, fara ulei sau altceva.
Pe masa presarata cu faina, am intins o foaie foarte subtire, aproape transparenta din una din bucatile de aluat si am copt-o rapid in tigaia incinsa . Nu trebuie tinute mult, doar cat sa se aureasca din loc in loc.
Se intorc repede cu o paleta se coc si pe cealalta parte, apoi se acopera cu un prosop. Cand s-au racit, se pun in punga de palstic pentru a ramane moi.
Observatii:
Daca le folositi pentru shaorma sau altceva unde este necesar sa le rulati, este bine ca foile sa fie foarte subtiri inainte de a le coace, deoarece ele mai cresc putin in tigaie.
Daca sunt copate imediat ce le-am intins, lipiile ies foarte bune si elastice, dar nu se vor desface, daca insa foile intinse sunt lasate 2-3 minute sa se odihneasca, lipiile se vor umfla la copt si se vor desface.
Nu tineti prea mult lipiile pe foc, altfel vor fi pra tari si se vor usca repede.

2) A doua reteta a fost postata de Aminariy pe alt forum, cu diferenta ca ea le coace in cuptor.Eu am incercat o singura data varianta in cuptor, apoi le-am copt in tigaie unde merg mult mai repede si raman moi si elastice mai mult timp, daca sunt tinute in punga de plastic in frigider..

Necesar: cca 600 g faina, o lingurita sare , o lingurita de zahar, 25 g drojdie, 250-300 ml apa. Precizez ca eu am facut doar jumatate din cantitati.

#14 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 06 February 2010 - 04:53 PM

Multumesc frumos Narnia, am sa pregatesc lipiile dupa reteta ta si am sa le coc in tigaie,
asa poate nu se mai usuca asa repede, merci de sfat :floare: .
Imagine postata

#15 Useril este offline   Narnia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 06 February 2010 - 10:22 PM

Vezi postareaCarmen L, la 06 February 2010 - 04:53 PM, a spus:

Multumesc frumos Narnia, am sa pregatesc lipiile dupa reteta ta si am sa le coc in tigaie,
asa poate nu se mai usuca asa repede, merci de sfat :iamwithstupid: .


Pentru putin, Carmen. Eu am facut un test cu a doua reteta, am adaugat o lingura de otet in aluat si am observat ca lipiile s-au pastrat mai bine, sigur nu pentru mult timp.

#16 Useril este offline   mariette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: kaky
  • Postari: 281
  • Inregistrat: 01-December 09

Postat 08 February 2010 - 09:47 AM

Merci tuturor pentru aprecieri! :) Narnia, e super shaoma ta! :wub:
ma bucur ca ne-ai dat idei :D

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi