Adevaratii cartofi frantuzesti nu se declina într-o singura reteta, ci în doua.
Gratin Dauphinois si gratin Savoyard mai precis.
La baza : se aleg cartofi (1kg) care tin bine la fiert (charlotte, sapunari, BF15, etc). Se spala bine cu peria si se curata de coaja.
Pentru ambele retete :
Cine are mandolina,

(eu am, ca merita investitia), se scoate usor punînd-o cît mai fin (0.5 mm de preferinta).
Cine nu, se chinuie sa taie cartofii felii subtiri ca hîrtia, cu cutitul (va urez noroc si rabdare!)
În nici un caz nu se mai spala dupa ce au fost taiate feliile!
De aici retetele diverg.
Gratin dauphinois:
Se freaca temeinic o forma de gratin cu usturoi, apoi se unge cu unt. Se întinde un strat de cartofi, se asezoneaza (sare, piper, nucsoara) si se acopera cu smîntîna lichida. Operatia se repeta pîna se termina cartofii. Deasupra, se presara cu aschii de unt.
Ca idee, pentru 1kg de cartofi, socotiti un catel de usturoi, 50g de unt si 1/2 l de smîntîna lichida
Se da la cuptor 50min la 180°C apoi 10min la 240°C (pîna se rumeneste deasupra, nu mai mult)
Daca are tendinta sa se gratineze prematur, se acopera cu folie de aluminiu.
Gratin savoyard :
Se unge forma de gratin cu unt. Se întinde un strat de cartofi, se presara cu cascaval ras (gruyère, emmenthal) se asezoneaza (piper, nucsoara; nu se sareaza, cascavalul este deja sarat)
Se repeta operatia pîna se savîrsesc cartofii si cascavalul. Se presara cu unt si se varsa zeama de carne pîna se acopera totul.
Se da la cuptor încins (240°C) pentru 15min, apoi se scade temperatura la 180°C pentru 45min (pîna cînd zeama s-a evaporat).
Cu titlu indicativ, pentru 1kg de cartofi socotiti 150g unt, 150g cascaval ras, 250ml zeama de carne.
Acestea sînt retetele clasice. Bineînteles, exista multiple variante în care intra vin alb sec, ou sau doar galbenus de ou, ceapa, slaninuta taiata fîsii, eu nu sînt pentru.
Oricum, în orice circumstanta, este important sa se conserve proportiile între cartofi si lichid.
Ambele retete se pot servi ca atare sau ca garnitura la fripturi.