Cartofi frantuzesti (adevarati)
#1
Postat 31 January 2010 - 08:56 PM
Adevaratii cartofi frantuzesti nu se declina într-o singura reteta, ci în doua.
Gratin Dauphinois si gratin Savoyard mai precis.
La baza : se aleg cartofi (1kg) care tin bine la fiert (charlotte, sapunari, BF15, etc). Se spala bine cu peria si se curata de coaja.
Pentru ambele retete :
Cine are mandolina,
(eu am, ca merita investitia), se scoate usor punînd-o cît mai fin (0.5 mm de preferinta).
Cine nu, se chinuie sa taie cartofii felii subtiri ca hîrtia, cu cutitul (va urez noroc si rabdare!)
În nici un caz nu se mai spala dupa ce au fost taiate feliile!
De aici retetele diverg.
Gratin dauphinois:
Se freaca temeinic o forma de gratin cu usturoi, apoi se unge cu unt. Se întinde un strat de cartofi, se asezoneaza (sare, piper, nucsoara) si se acopera cu smîntîna lichida. Operatia se repeta pîna se termina cartofii. Deasupra, se presara cu aschii de unt.
Ca idee, pentru 1kg de cartofi, socotiti un catel de usturoi, 50g de unt si 1/2 l de smîntîna lichida
Se da la cuptor 50min la 180°C apoi 10min la 240°C (pîna se rumeneste deasupra, nu mai mult)
Daca are tendinta sa se gratineze prematur, se acopera cu folie de aluminiu.
Gratin savoyard :
Se unge forma de gratin cu unt. Se întinde un strat de cartofi, se presara cu cascaval ras (gruyère, emmenthal) se asezoneaza (piper, nucsoara; nu se sareaza, cascavalul este deja sarat)
Se repeta operatia pîna se savîrsesc cartofii si cascavalul. Se presara cu unt si se varsa zeama de carne pîna se acopera totul.
Se da la cuptor încins (240°C) pentru 15min, apoi se scade temperatura la 180°C pentru 45min (pîna cînd zeama s-a evaporat).
Cu titlu indicativ, pentru 1kg de cartofi socotiti 150g unt, 150g cascaval ras, 250ml zeama de carne.
Acestea sînt retetele clasice. Bineînteles, exista multiple variante în care intra vin alb sec, ou sau doar galbenus de ou, ceapa, slaninuta taiata fîsii, eu nu sînt pentru.
Oricum, în orice circumstanta, este important sa se conserve proportiile între cartofi si lichid.
Ambele retete se pot servi ca atare sau ca garnitura la fripturi.
#2
Postat 31 January 2010 - 10:09 PM
Eu am incercat pana acum vreo 9-10 variante, pana la urma m-am oprit la una care ii place mai mult copilului, cu ceva adaos de branza Gruyere sau Gouda fata de ingredientele obisnuite.
#4
Postat 31 January 2010 - 11:59 PM
Poti sa dai niste detalii,te rog?
#5
Postat 01 February 2010 - 12:09 AM
sacramento a spus:
Poti sa dai niste detalii,te rog?
Ma alatur.....
#6
Postat 01 February 2010 - 12:15 AM
#7
Postat 01 February 2010 - 08:56 AM
e bun cu fripturision si ceva legume verzi(fasole) fierte doar in apa sarata .( parerea si gustul meu )
#8
Postat 01 February 2010 - 08:58 AM
Geany a spus:
sacramento a spus:
Poti sa dai niste detalii,te rog?
Ma alatur.....
Merci de apreciere.
Friptura e un simplu antricot facut la gratar. E bine sa rugati macelarul sa aleaga o bucata de carne care sa contina "ochiul de grasime" (el e cel care da gustul bun fripturii asteia ) si sa taie feliile de antricot cam de 2 cm grosime. Dupa ce se spala feliile de carne, se usuca in hirtie absorbanta (optional, se bat usor cu pumnul) si se condimenteaza pe ambele parti, fie doar cu sare si piper, fie ca se presara cu un rub-a-dub. Se incinge bine gratarul, apoi se unge cu putin ulei cu ajutorul unei pensule de silicon si se frig bucatile de antricot 2-3' pe fiecare parte.
Pt. cei care poate nu gasesc in comert, iata ingredientele pt. ca. 2,5 dl rub-a-dub ce poate fi folosit la mai multe fripturi:
- 5 Lg de boia de ardei
- 2 Lg sare grunjoasa (de mare)
- 2 Lg zahar brun (demerara)
- 1 Lg boabe de piper
- 1 Lg oregano uscat (aici se poate jongla folosind chiar si cimbru)
- 1 Lg praf de usturoi uscat
- 1 Lg praf de ceapa uscata
- 1 lg praf de cayenne (sau ardei iute)
Se pun toate ingredientele intr-un mojar si se face amestecul praf. Se pastreaza intr-un borcan cu capac de infiletat.
(Lg = lingura, lg = lingurita)
#9
Postat 01 February 2010 - 11:01 PM
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#10
Postat 01 February 2010 - 11:24 PM
#11
Postat 02 February 2010 - 12:43 AM
Cît are a ta? E aia de 200 ml?E cherry or flame?
Nu stiu cînd ajung si la cocotte,ca înca astept a 4 oala,si aia o sa fie violeta/aubergine.Ador culorile de la Le Creuset!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#12
Postat 02 February 2010 - 08:50 AM
#13
Postat 02 February 2010 - 01:07 PM
zoazorel, la 01 February 2010 - 11:01 PM, a spus:
Zorzonica, eu stiam ca boiaua de ardei (paprika) e dulce. La cea dulce ma refeream pt. ca in finalul retetei, am scris ca se pune si 1 lingurita de cayenne (praf de ardei iute). Eu zic ca-i suficient atit si sa nu te hazardezi la 5 linguri, ca-ti omori ficatul.
Foxyy, la 01 February 2010 - 11:24 PM, a spus:
Foxyy, uite cum o zapacesti pe Zorzonica ... reteta de rub-a-dub am scris-o pt. condimentarea carnii de friptura, si nu a cartofilor !
#14
Postat 02 February 2010 - 01:30 PM
Maya, la 02 February 2010 - 12:43 AM, a spus:
Cît are a ta? E aia de 200 ml?E cherry or flame?
Nu stiu cînd ajung si la cocotte,ca înca astept a 4 oala,si aia o sa fie violeta/aubergine.Ador culorile de la Le Creuset!
Wooow, Maya, ai deja 3 oale !
Cocotte-le au o capacitate de 250 ml si un diametru de 10 cm. Aia din poza e flame. Eu am luat un set de 4 (blue, cherry, flame & black) la 54 €. Adriana le-a vazut de anul trecut.
Tot din seria asta mai era un set cu 3 bucati la 45 €, dar nu mi-au placut culorile (brown, pink, lime - spalacite raaaauuu ! ). M-ar fi tentat sa iau 2 seturi ca sa am pt. 6 persoane la masa. Si cratite de toate marimile si culorile erau, da' unde sa le cari pe avion ?! Si asa imi luasem o droaie de parfumuri si alte ustensile de bucatarie ...
#15
Postat 02 February 2010 - 02:04 PM
uptown girl, la 02 February 2010 - 01:07 PM, a spus:
zoazorel, la 01 February 2010 - 11:01 PM, a spus:
Zorzonica, eu stiam ca boiaua de ardei (paprika) e dulce. La cea dulce ma refeream pt. ca in finalul retetei, am scris ca se pune si 1 lingurita de cayenne (praf de ardei iute). Eu zic ca-i suficient atit si sa nu te hazardezi la 5 linguri, ca-ti omori ficatul.
Foxyy, la 01 February 2010 - 11:24 PM, a spus:
Foxyy, uite cum o zapacesti pe Zorzonica ... reteta de rub-a-dub am scris-o pt. condimentarea carnii de friptura, si nu a cartofilor !
Of, mea culpa, n-am vrut sa bag pe nimeni in ceata! Scuzati, pardon! Numai ca eu pun boia si-n cartofi si-n friptura.... Aseara am pus si-n orez. http://artaculinara....tyle_emoticons/default/icon_e_biggrin.gif Depinde de gusturi, nu?
#16
Postat 02 February 2010 - 10:03 PM
Eu am vazut cocotte doar la bucata,nu set asa de culori diferite!Eu ador sa am fiecare piesa de alta culoare!Si la oale am cherry-cratita,flame-oala ovala,carribean blue-oala rotunda maaare,si acu vreau una rotunda de marime mai normala ,si sa fie violet/aubergine.
O mini cocotte de 200 ml si 9 cm,am vazut la 16,si ceva euro bucata.Deci tu le-ai luat bine!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#18
Postat 15 September 2010 - 12:12 AM
A fost super bun,iar mie mi-a placut chiar si rece
O reteta binevenita la noi,
mai ales de cînd Denise nu mai manînca niciun gratin cu casacaval deasupra.
Nu-i place de nici o culoare.Asta i l-a placut la maxim
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#19
Postat 16 September 2010 - 07:13 AM
Alexandru mie nu imi plac cartofii sar gratinul tau sigur il fac!
#20
Postat 16 September 2010 - 01:00 PM