Forum Culinar: Cartofi frantuzesti (adevarati) - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cartofi frantuzesti (adevarati)

#1 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 31 January 2010 - 08:56 PM

În realitate, ce se vehiculeaza prin România sub titlul "cartofi frantuzesti" este o creatie româneasca pe care as numi-o fara rusine "budinca româneasca de cartofi" si dupa care, personal, ma dau în vînt.
Adevaratii cartofi frantuzesti nu se declina într-o singura reteta, ci în doua.
Gratin Dauphinois si gratin Savoyard mai precis.
La baza : se aleg cartofi (1kg) care tin bine la fiert (charlotte, sapunari, BF15, etc). Se spala bine cu peria si se curata de coaja.
Pentru ambele retete :
Cine are mandolina,

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-3-12847205662.jpg

(eu am, ca merita investitia), se scoate usor punînd-o cît mai fin (0.5 mm de preferinta).
Cine nu, se chinuie sa taie cartofii felii subtiri ca hîrtia, cu cutitul (va urez noroc si rabdare!)
În nici un caz nu se mai spala dupa ce au fost taiate feliile!
De aici retetele diverg.

Gratin dauphinois:
Se freaca temeinic o forma de gratin cu usturoi, apoi se unge cu unt. Se întinde un strat de cartofi, se asezoneaza (sare, piper, nucsoara) si se acopera cu smîntîna lichida. Operatia se repeta pîna se termina cartofii. Deasupra, se presara cu aschii de unt.
Ca idee, pentru 1kg de cartofi, socotiti un catel de usturoi, 50g de unt si 1/2 l de smîntîna lichida
Se da la cuptor 50min la 180°C apoi 10min la 240°C (pîna se rumeneste deasupra, nu mai mult)
Daca are tendinta sa se gratineze prematur, se acopera cu folie de aluminiu.

Gratin savoyard :
Se unge forma de gratin cu unt. Se întinde un strat de cartofi, se presara cu cascaval ras (gruyère, emmenthal) se asezoneaza (piper, nucsoara; nu se sareaza, cascavalul este deja sarat)
Se repeta operatia pîna se savîrsesc cartofii si cascavalul. Se presara cu unt si se varsa zeama de carne pîna se acopera totul.
Se da la cuptor încins (240°C) pentru 15min, apoi se scade temperatura la 180°C pentru 45min (pîna cînd zeama s-a evaporat).
Cu titlu indicativ, pentru 1kg de cartofi socotiti 150g unt, 150g cascaval ras, 250ml zeama de carne.

Acestea sînt retetele clasice. Bineînteles, exista multiple variante în care intra vin alb sec, ou sau doar galbenus de ou, ceapa, slaninuta taiata fîsii, eu nu sînt pentru.
Oricum, în orice circumstanta, este important sa se conserve proportiile între cartofi si lichid.

Ambele retete se pot servi ca atare sau ca garnitura la fripturi. :occasion14:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#2 Useril este offline   Narnia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 31 January 2010 - 10:09 PM

Mare dreptate ai cu variantele multiple, intr-o seara cutam pe internet o reteta "adevarata" a gratinului Dauphinois, am gasit zeci de variante diferite, pana la urma am ajus chiar pe forumul respectivului gratin :occasion14: , unde am vazut varianta originala, cea pusa de tine.
Eu am incercat pana acum vreo 9-10 variante, pana la urma m-am oprit la una care ii place mai mult copilului, cu ceva adaos de branza Gruyere sau Gouda fata de ingredientele obisnuite.

#3 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 31 January 2010 - 10:55 PM

Chiar zilele trecute am facut portii mici de gratin dauphinois in cocotte le creuset (feliutele de ardei le-am scapat in gratin in ultimele 10' de stat la cuptor :occasion14: )

Imagine postata

(antricotul la gratar a fost foarte fericit de compania cartofilor :) )

Imagine postata


#4 Useril este offline   sacramento 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 79
  • Inregistrat: 06-December 09

Postat 31 January 2010 - 11:59 PM

Deci vreau sa spun ca arata" inuman" friptura. :occasion14:

Poti sa dai niste detalii,te rog?

#5 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 01 February 2010 - 12:09 AM

sacramento a spus:

Deci vreau sa spun ca arata" inuman" friptura. :occasion14:

Poti sa dai niste detalii,te rog?

Ma alatur..... :)

#6 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 01 February 2010 - 12:15 AM

Ambele retete,s-au bagat si la cap :occasion14: si la retetar :) simple si ''pretioase'' exact pe gustul meu,''garantez ca le vei vedea facute' 'ca si garnitura la cine stie ce cine stie cand....

#7 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 01 February 2010 - 08:56 AM

Bun gratin-ul. eu mai netraditionalista ( si nestand in Franta) fac cu un usor strat de parmezan/sau gruyere "on the top" , caci recunosc cel mai mult imi place partea superioara "gratinata" , si parmezanul ajuta mult sa se faca o crusta yummi.
e bun cu fripturision si ceva legume verzi(fasole) fierte doar in apa sarata .( parerea si gustul meu )

#8 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 01 February 2010 - 08:58 AM

Geany a spus:

sacramento a spus:

Deci vreau sa spun ca arata" inuman" friptura. :)

Poti sa dai niste detalii,te rog?

Ma alatur..... :D


Merci de apreciere. :occasion14:

Friptura e un simplu antricot facut la gratar. E bine sa rugati macelarul sa aleaga o bucata de carne care sa contina "ochiul de grasime" (el e cel care da gustul bun fripturii asteia :D ) si sa taie feliile de antricot cam de 2 cm grosime. Dupa ce se spala feliile de carne, se usuca in hirtie absorbanta (optional, se bat usor cu pumnul) si se condimenteaza pe ambele parti, fie doar cu sare si piper, fie ca se presara cu un rub-a-dub. Se incinge bine gratarul, apoi se unge cu putin ulei cu ajutorul unei pensule de silicon si se frig bucatile de antricot 2-3' pe fiecare parte.

Pt. cei care poate nu gasesc in comert, iata ingredientele pt. ca. 2,5 dl rub-a-dub ce poate fi folosit la mai multe fripturi:

- 5 Lg de boia de ardei
- 2 Lg sare grunjoasa (de mare)
- 2 Lg zahar brun (demerara)
- 1 Lg boabe de piper
- 1 Lg oregano uscat (aici se poate jongla folosind chiar si cimbru)
- 1 Lg praf de usturoi uscat
- 1 Lg praf de ceapa uscata
- 1 lg praf de cayenne (sau ardei iute)

Se pun toate ingredientele intr-un mojar si se face amestecul praf. Se pastreaza intr-un borcan cu capac de infiletat.
(Lg = lingura, lg = lingurita)

#9 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 01 February 2010 - 11:01 PM

5 Lg de boia de ardei= iute sau dulce?
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#10 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 01 February 2010 - 11:24 PM

Vezi postareazoazorel, la 01 February 2010 - 11:01 PM, a spus:

5 Lg de boia de ardei= iute sau dulce?



Cred ca depinde de gusturile fiecaruia. Daca vrei sa iasa cartofii iuti, pui boia iute. Daca nu-ti trebuie pic de iuteala pui numai dulce. Ori, amesteci...... :thumleft:

#11 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 02 February 2010 - 12:43 AM

Mie îmi place tot ce ati scris si facut pe aici,dar mor dupa Mini Cocotte-le de la Le Creuset!
Cît are a ta? E aia de 200 ml?E cherry or flame?
Nu stiu cînd ajung si la cocotte,ca înca astept a 4 oala,si aia o sa fie violeta/aubergine.Ador culorile de la Le Creuset!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 02 February 2010 - 08:50 AM

Vezi postareaMaya, la 02 February 2010 - 12:43 AM, a spus:

Mie îmi place tot ce ati scris si facut pe aici,dar mor dupa Mini Cocotte-le de la Le Creuset!

Si eu, si inca de cind si le-a cumparat :thumleft:

#13 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 02 February 2010 - 01:07 PM

Vezi postareazoazorel, la 01 February 2010 - 11:01 PM, a spus:

5 Lg de boia de ardei= iute sau dulce?


Zorzonica, eu stiam ca boiaua de ardei (paprika) e dulce. La cea dulce ma refeream pt. ca in finalul retetei, am scris ca se pune si 1 lingurita de cayenne (praf de ardei iute). Eu zic ca-i suficient atit si sa nu te hazardezi la 5 linguri, ca-ti omori ficatul. :D


Vezi postareaFoxyy, la 01 February 2010 - 11:24 PM, a spus:

Vezi postareazoazorel, la 01 February 2010 - 11:01 PM, a spus:

5 Lg de boia de ardei= iute sau dulce?



Cred ca depinde de gusturile fiecaruia. Daca vrei sa iasa cartofii iuti, pui boia iute. Daca nu-ti trebuie pic de iuteala pui numai dulce. Ori, amesteci...... :floare:


Foxyy, uite cum o zapacesti pe Zorzonica :pupic: ... reteta de rub-a-dub am scris-o pt. condimentarea carnii de friptura, si nu a cartofilor ! :lol:

#14 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 02 February 2010 - 01:30 PM

Vezi postareaMaya, la 02 February 2010 - 12:43 AM, a spus:

Mie îmi place tot ce ati scris si facut pe aici,dar mor dupa Mini Cocotte-le de la Le Creuset!
Cît are a ta? E aia de 200 ml?E cherry or flame?
Nu stiu cînd ajung si la cocotte,ca înca astept a 4 oala,si aia o sa fie violeta/aubergine.Ador culorile de la Le Creuset!


Wooow, Maya, ai deja 3 oale ! :floare:

Cocotte-le au o capacitate de 250 ml si un diametru de 10 cm. Aia din poza e flame. Eu am luat un set de 4 (blue, cherry, flame & black) la 54 €. Adriana le-a vazut de anul trecut.

Imagine postata

Tot din seria asta mai era un set cu 3 bucati la 45 €, dar nu mi-au placut culorile (brown, pink, lime - spalacite raaaauuu ! :lol: ). M-ar fi tentat sa iau 2 seturi ca sa am pt. 6 persoane la masa. Si cratite de toate marimile si culorile erau, da' unde sa le cari pe avion ?! Si asa imi luasem o droaie de parfumuri si alte ustensile de bucatarie ... :pupic:

#15 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 02 February 2010 - 02:04 PM

Vezi postareauptown girl, la 02 February 2010 - 01:07 PM, a spus:

Vezi postareazoazorel, la 01 February 2010 - 11:01 PM, a spus:

5 Lg de boia de ardei= iute sau dulce?

Zorzonica, eu stiam ca boiaua de ardei (paprika) e dulce. La cea dulce ma refeream pt. ca in finalul retetei, am scris ca se pune si 1 lingurita de cayenne (praf de ardei iute). Eu zic ca-i suficient atit si sa nu te hazardezi la 5 linguri, ca-ti omori ficatul. :D

Vezi postareaFoxyy, la 01 February 2010 - 11:24 PM, a spus:

Vezi postareazoazorel, la 01 February 2010 - 11:01 PM, a spus:

5 Lg de boia de ardei= iute sau dulce?

Cred ca depinde de gusturile fiecaruia. Daca vrei sa iasa cartofii iuti, pui boia iute. Daca nu-ti trebuie pic de iuteala pui numai dulce. Ori, amesteci...... :lol:

Foxyy, uite cum o zapacesti pe Zorzonica :D ... reteta de rub-a-dub am scris-o pt. condimentarea carnii de friptura, si nu a cartofilor ! :)



Of, mea culpa, n-am vrut sa bag pe nimeni in ceata! :pupic: Scuzati, pardon! :floare: Numai ca eu pun boia si-n cartofi si-n friptura.... :D :) Aseara am pus si-n orez. http://artaculinara....tyle_emoticons/default/icon_e_biggrin.gif Depinde de gusturi, nu?

#16 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 02 February 2010 - 10:03 PM

Ce faine-s!
Eu am vazut cocotte doar la bucata,nu set asa de culori diferite!Eu ador sa am fiecare piesa de alta culoare!Si la oale am cherry-cratita,flame-oala ovala,carribean blue-oala rotunda maaare,si acu vreau una rotunda de marime mai normala :D ,si sa fie violet/aubergine.
O mini cocotte de 200 ml si 9 cm,am vazut la 16,si ceva euro bucata.Deci tu le-ai luat bine!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#17 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 06 September 2010 - 07:04 PM

Superbuni! :blush:

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-9-128379266918.jpg

#18 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 15 September 2010 - 12:12 AM

Am facut si eu Gratin dauphinois în Mini-Lory :) ,verisoarele italiene ala cocottelor frantuzesti :D
A fost super bun,iar mie mi-a placut chiar si rece :D

O reteta binevenita la noi,
mai ales de cînd Denise nu mai manînca niciun gratin cu casacaval deasupra.
Nu-i place de nici o culoare.Asta i l-a placut la maxim :)

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-5-128450227441.jpg

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-5-128450218492.jpg

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-5-12845021994.jpg

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-5-12845022091.jpg

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#19 Useril este offline   Lizura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 866
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationcrywolf

Postat 16 September 2010 - 07:13 AM

Mai Maya dar ma inebunesti cu pozele astea superbe!
Alexandru mie nu imi plac cartofii sar gratinul tau sigur il fac! ^_^
Imagine postata
Imagine postata

#20 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 16 September 2010 - 01:00 PM

Mie-mi plac, dar nu am Mini Lory, si acum vreau si Mini Lory :biggrin:
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi