Acum sa va spun varianta mea de facut cartofi Hasselback-Dragos
Recunosc, m-am inspirat din mai multe locuri si a rezultat asta...
Iei doi cartofi medii, fara coaja groasa. Sa nu fie d-aia fainosi ci d-aia care raman intregi daca ii fierbi.
Iei feliute subtiri de "bacon" sau de sunca grasa sau de kaizer... si daca n-ai feliute, faci. Da' subtiri de juma de milimetru.
Iei niste felii subtiri de cascaval de care vrei tu.
Iai niste ulei ca sa-l ai la indemana.
Grijesti ca sa ai parmezan ras tot la indemana.
Zdrobesti cu lama cutitului fo doi catei mari de usturoi si apoi ii toci bine cu cutitul. Nu-i strivesti cu clestele de strivit usturoi. De ce? D-aia!
Iesi sare si piper si le mojarezi bine si le pui la indemana.
Furi din curtea vecinului vreo doua crengute de rozmarin. Daca n-are, cumperi. Si culegi din curte o mana buna de patrunjel si-i toci frunzele.
Mai iei unt si filet-uri de anchoix (se gasesc la borcanele, in ulei de masline).
Mai iei un cuptor cu microunde si o tavuta mai adancuta.
Eh, dupa ce ai toate astea te apuci de treaba... Iei cartofii si-i speli binebine ca sa nu mai fie fir de pamant pe ei. Apoi ii pui la microunde, in jur de 500 W, pret de cel putin 5 minute, pana nu mai sunt cruzi. Asa, cu tot cu coaja.
Pan' se fac cartofii te grijesti de sosul de anchoix. Asta e simplu de facut. Scoti filet-uri din borcanel, cam 2/3 din continut, si le tai bucati. Iei o tigaie, o pui pe foc cu niste unt in ea. Cat de mult? Atat de mult cat sos vrei sa ai. Si dupa ce s-a topit, adaugi bucatile de anchoix si mesteci incetisor pana se topeste anchoix-ul in unt si se formeaza un sos. Daca pui preaq putin unt, iese sos gros si nu asta vrei. Vrei sa fie sos mai sos. Si dai apoi tigaia la o parte.
Dupa ce s-au facut cartofii la microunde (daca n-ai microunde si nu vrei sa-ti cumperi, poti sa si prefierbi cartofii, da' nu de tot de tot. Aproape de tot) ii tai asa cum zisera antescriitoarele mai sus. Tai in felii subtiri da nu de tot pana jos ca sa iasa acordeon.
Iei un troc care merge la cuptor si il stropesti putin, da putin de tot, cu putin ulei si ungi bine fundu' trocului cat sa fie o pelicula de cativa nanometri nu mai mult. Iei cartofii facuti acordeon si-i pui in troc. Apoi, intre fiecare feliuta, pui o feliuta de bacon sau ce ai.
Iei un castron si amesteci binebine sosul de anchoix, cu parmezanul ras, cu usturoiul, sarea si piperul. Si sosul asta il torni peste cartofi in asa fel incat sa nu fie mai mult intr-o parte si mai putin in alta. Si acum, peste cartofi, pui feliile de cascaval, cate una de cartof. Si dai la cuptor la doosutedegrade pret de fo 15 minute.
Cand e gata, scoti trocul, misori si zici mmmmm! Pui un cartof in farfurie, trantesti niste smantana deasupra si apoi presari bine cu patrunjel si rozmarin tocate binebine si amestecate (daca preferi, poti toca niste frunze de arpagic in loc de). Mai mirosi o data, iar mai tragi un mmmmm! de efect si te pui pe mancat.
Voila!