Forum Culinar: Siropuri de toate felurile - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Siropuri de toate felurile

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 03 February 2010 - 09:48 PM

Sirop de citrice

  • 2 lamii
  • 2 lime
  • 1 grapefruit
  • 5 portocale tarocco*
  • 5 portocale moro*
  • 1 portocala (portocalie) =))
  • 400 ml apa
  • 1,4 kg zahar


*Portocalele tarocco si moro sint varietati mai roscovane(blood orange)

Toate fructele sint bio, nu sint mari si nici foarte aspectuoase,
dar foaaarte bune si zemoase.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126522562126.jpg

Spalam fructele bine. Nefiind tratate cu coaja plina de ceara, nu lucesc asa tare,
ci din contra, chiar au praf si sint mizerabile.
Am taiat fructele in jumatate si le-am prelucrat cu aparatul electric de stors citrice.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126522564095.jpg


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126522566012.jpg


Am obtinut 1 Litru de suc, pe care imi venea sa-l sorb direct din cana, asa bine mirosea!


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126522568957.jpg


Pastram cojile/sau cel putin o parte din ele.
Se pot pastra toate, si confia, bio fiind.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126522571896.jpg


Fierbem apa cu zaharul aproximativ 20-25 minute.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126522574266.jpg


Taiem fisii subtiri(curatatorul de cartofi, merge bine) din coaja cu cit mai putin alb.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126522576682.jpg


Dupa ce a fiert siropul, adaugam cojile si mai lasam 5-10 minute la fiert pe foc domol.
Mie imi place ca aroma de coaja sa fie discreta, asa ca nu am pus foarte multa coaja.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-12652257965.jpg


Atentie! Se umfla, de aceea este bine sa folositi un vas încapator si destul de inalt.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-12652258217.jpg


Dupa vreo 7 minute, cojile arata ca prajite in friteuza :)


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-12652258537.jpg


Turnam sucul de citrice si mai lasam sa traga un clocot scurt de 5 minute,
dupa care strecuram/filtram siropul si il turnam in sticle curate, dezinfectate prin fierbere.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126522589618.jpg


Cojile le voi usca, macina, si folosi la prajituri.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126522597107.jpg


Au iesit 3 sticle de 700 ml.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-5-126522598913.jpg


Siropul nu este gros cit este cald, dar se mai ingroasa dupa racirea completa. Este destul de concentrat, aromat si dulce. Are o aroma superba! Eu il voi pastra la rece. Nu stiu cit tine. Este prima data cind il fac. Are o culoare fantastica!! Clar ca amestecat cu apa nu mai are aceeasi culoare ;) Pentru asta avem nevoie de chimicale, dar mai bine renuntam.

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 03 February 2010 - 09:55 PM

Vezi postareaMaya, la 03 February 2010 - 09:48 PM, a spus:


Siropul nu este gros cit este cald, dar se mai ingroasa dupa racirea completa. Este destul de concentrat, aromat si dulce. Are o aroma superba! Eu il voi pastra la rece. Nu stiu cit tine. Este prima data cind il fac. Are o culoare fantastica!! Clar ca amestecat cu apa nu mai are aceeasi culoare ;) Pentru asta avem nevoie de chimicale, dar mai bine renuntam.




Superb! :) Scriu in capu' listei ce tre' sa cumpar si il fac zilele viitoare! ;) Culoarea ma da si pe mine pe spate! :)
Si mie imi venea sa-ntind boticu' spre cana cu suc... :) da' m-am abtinut (cu greu =)) ). Multumiri pentru reteta! ;)

#3 Useril este offline   Nicoleta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 178
  • Inregistrat: 02-December 09

Postat 03 February 2010 - 10:14 PM

super Maya :)

ma duc sa imi pun un pahar de sirop de zmeura ,placebo efect! =))
"Maybe this world is another planet's Hell." - Aldous Huxley (1894-1963)

#4 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 03 February 2010 - 10:34 PM

Vezi postareaFoxyy, la 03 February 2010 - 09:55 PM, a spus:




Superb! :thumleft: Scriu in capu' listei ce tre' sa cumpar si il fac zilele viitoare! :cheers: Culoarea ma da si pe mine pe spate! :appl:
Si mie imi venea sa-ntind boticu' spre cana cu suc... :blush: da' m-am abtinut (cu greu ;) ). Multumiri pentru reteta! :notworthy:


Cu placere.Sa stii ca ma gîndeam la tine,cînd îl faceam :D
Stiu ca si tu esti mare amatoare de citrice,si fructe de astea acrisoare :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#5 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 03 February 2010 - 10:35 PM

Vezi postareaNicoleta, la 03 February 2010 - 10:14 PM, a spus:

super Maya :cheers:

ma duc sa imi pun un pahar de sirop de zmeura ,placebo efect! :thumleft:

Mie îmi place mult si siropul de zmeura!Anul asta sigur fac!Anul trecut am facut doar marmelada.
:notworthy:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 03 February 2010 - 10:41 PM

Vezi postareaMaya, la 03 February 2010 - 10:34 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 03 February 2010 - 09:55 PM, a spus:

Superb! :cheers: Scriu in capu' listei ce tre' sa cumpar si il fac zilele viitoare! :blush: Culoarea ma da si pe mine pe spate! :)
Si mie imi venea sa-ntind boticu' spre cana cu suc... da' m-am abtinut (cu greu). Multumiri pentru reteta! :notworthy:

Cu placere.Sa stii ca ma gîndeam la tine,cînd îl faceam ;)
Stiu ca si tu esti mare amatoare de citrice,si fructe de astea acrisoare :D



Ups... M-am fastacit cu totu'! :appl: :thumleft: ;)
Sigur nu suntem neamuri? Ca am facut dulceata de grapefruit... o splendoare! ;)

#7 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 04 February 2010 - 12:23 AM

Vad ca i-ai dat de capat ! :notworthy:
Si inca la marea arta.
Cand vad nebunia aia de culori,zau daca nu le simt si gustul.
Culoarea siropului e foarte frumoasa.
E sezonul citricelor,asa ca Citric Rules ! :thumleft:
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#8 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 04 February 2010 - 07:11 AM

Vezi postareaFoxyy, la 03 February 2010 - 10:41 PM, a spus:



Ups... M-am fastacit cu totu'! =)) =)) :D
Sigur nu suntem neamuri? Ca am facut dulceata de grapefruit... o splendoare! =))

Posibil ar fi sa fim neamuri...nu se stie niciodata! :D

Apropos dulceturi...
Eu nu mai am dulceata de grape.Stii ca am trimis atunci un pachet parintilor mei,si printre altele le-am pus si cîte un borcan din ce am facut eu(dulceturi,marmelade,gemuri).Asta de grefe nu a încîntat-o deloc pe mama,dar in schimb pe tata l-a dat pe spate.Aia de nuci si astea din fructe mai "obisnuite" ca marmelada de capsuni,gem de zmeura,dulceata de pere..le-a plcut la amîndoi.Cirese amare doar tatei,mamei mai putin.Ei nu-i place nimic cu tenta amaruie!Iar preferata ei este marmelada de caise,pe care eu nu o ador deloc :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#9 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 04 February 2010 - 07:13 AM

Vezi postareaPiscotel, la 04 February 2010 - 12:23 AM, a spus:

Vad ca i-ai dat de capat ! =))
Si inca la marea arta.
Cand vad nebunia aia de culori,zau daca nu le simt si gustul.
Culoarea siropului e foarte frumoasa.
E sezonul citricelor,asa ca Citric Rules ! =))

Pai m-am inspirat din reteta pusa de stella de pe siteul ala in franceza,am mai bagat din sac...si aiesit ceva :D
Asa fain a mirosit peste tot,în toate camerele...numai citrice! :D

=))
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#10 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 04 February 2010 - 09:44 AM

Interesanta reteta, Maya! Oare cojiile sunt esentiale, eu nu mai am incredere nici in cele pe care scrie bio.

#11 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 04 February 2010 - 05:04 PM

Vezi postareaEataly, la 04 February 2010 - 09:44 AM, a spus:

Interesanta reteta, Maya! Oare cojiile sunt esentiale, eu nu mai am incredere nici in cele pe care scrie bio.

Nu neaparat!Deci eu zic ca iese bine si fara coji.

Cît despre bio...100% nici nu exista,de asta sint convinsa.Numai cînd te gîndesti la poluare,polaie acida..etc..ce sa mai zici de mish-mashurile care se fac.
Eu totusi sper însa ,ca-s mai bune decît cele pe care deja scrie ca-s tratate,ceruite...etc
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   boariu iuliana 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 96
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationDublin

Postat 04 February 2010 - 05:32 PM

Pt reteta asta io te :thumleft: Merci mult ,am s-o incerc poate asa si copii o accepta.Incercarea moarte n-are .Voi vedea.

#13 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 04 February 2010 - 06:07 PM

Vezi postareaboariu iuliana, la 04 February 2010 - 05:32 PM, a spus:

Pt reteta asta io te :thumleft: Merci mult ,am s-o incerc poate asa si copii o accepta.Incercarea moarte n-are .Voi vedea.

Pupici si de la mine!Sper sa va placa.Vezi ca dupa amestecarea siropului cu apa,nu mai are aceeasi culoare concentrata,ci iese galben...copiilor le plac bauturile colorate.Sînt curioasa daca-i place Denisei(mîine vine acasa de la ski,din Austria).Sotului îi place foarte mult.Eu am savurat deja vreo 4 pahare mari de apa cu sirop...si gheata :tongue3:

Cred ca merge bine la cocktailuri,si sigur si peste înghetata,sau mai diluat cu apa la insiropat blaturi...
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#14 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 05 February 2010 - 04:57 PM

Deja simt aroma si in albul ochilor, dar pe retina mi-a ramas culoareaaaaaaaaaaa si sticla aia e mortala! De unde iei sticle din astea? As spune ca l-as face in secunda doi, insa eu is happy, daca am timp sa fac un ceai :scratch:
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#15 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 06 February 2010 - 11:14 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 05 February 2010 - 04:57 PM, a spus:

Deja simt aroma si in albul ochilor, dar pe retina mi-a ramas culoareaaaaaaaaaaa si sticla aia e mortala! De unde iei sticle din astea? As spune ca l-as face in secunda doi, insa eu is happy, daca am timp sa fac un ceai :iamwithstupid:

Apropos ceai.Cred ca siropul asta da bine si într-o cana de ceai fierbinte!
Culoarea e superba,aroma la fel,iar sticla aia mai "karaffe",e de la un vin italian bun :thumleft:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#16 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 07 February 2010 - 10:11 PM

Gata si siropelu'! :drool: Gata facut, nu si baut! :P Mai dureaza pana-l dam gata!
Am respectat indicatiile tale si am cumparat portocale bio - doar tarocco am gasit. Am dat la manivela (a se citi le-am stors manual, ca aici n-am aparat electric de stors citricele) de mi-au sarit ochii din cap, asa ca-n curand o sa ma-nscriu la concursuri de skandenberg! :P Pulpa o tin bine, ca s-o folosesc la dulceata lui Piscotel, iar sucul a avut 1.5 l (au fost zamoase rau portocalele si-n plus au avut coaja foarte subtire). Fiert, lasat la rece... culori dementiale :blush: Am pus deja siropul intr-o sticla de 1.5 l, am facut in alta sticla suc, am si baut! Concluzia??? Superb!!!!! Gust, miros, culoare - nota 20!!! :floare:
Revin maine cu ceva poze, ca acu'-s bateriile la-ncarcat.
Maya, mii de multumiri pentru idee! :notworthy: :blush: :P

P.S. ce-as putea sa fac eu cu cojile citricelor? Nu mi-a picat pe chelie sa le rad inainte sa le storc si acum nu prea mai merge... le-as fi putut pune in borcane si le foloseam la prajituri alta data. Da' acu' ce pot sa fac cu ele? :(

#17 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 07 February 2010 - 10:15 PM

Vezi postareaFoxyy, la 07 February 2010 - 10:11 PM, a spus:

Gata si siropelu'! :blush: Gata facut, nu si baut! :( Mai dureaza pana-l dam gata!
Am respectat indicatiile tale si am cumparat portocale bio - doar tarocco am gasit. Am dat la manivela (a se citi le-am stors manual, ca aici n-am aparat electric de stors citricele) de mi-au sarit ochii din cap, asa ca-n curand o sa ma-nscriu la concursuri de skandenberg! :P Pulpa o tin bine, ca s-o folosesc la dulceata lui Piscotel, iar sucul a avut 1.5 l (au fost zamoase rau portocalele si-n plus au avut coaja foarte subtire). Fiert, lasat la rece... culori dementiale :blush: Am pus deja siropul intr-o sticla de 1.5 l, am facut in alta sticla suc, am si baut! Concluzia??? Superb!!!!! Gust, miros, culoare - nota 20!!! :drool:
Revin maine cu ceva poze, ca acu'-s bateriile la-ncarcat.
Maya, mii de multumiri pentru idee! :notworthy: :P :P

P.S. ce-as putea sa fac eu cu cojile citricelor? Nu mi-a picat pe chelie sa le rad inainte sa le storc si acum nu prea mai merge... le-as fi putut pune in borcane si le foloseam la prajituri alta data. Da' acu' ce pot sa fac cu ele? :(

Te astept cu poze! :floare:

Nu arunca cojile!Confiaza-le si le folosesti la cozonaci,prajituri,checuri!

Taiele bucati,cît sa le poti îndeparta stratul alb cu un cutit cu lama subtire.
Apoi le tai juliene,sau cubulete.

Faci un sirop 1:1 apa + zahar Cantitatile vezi tu în functie de cîte coji ai..cît s ale acopere.
Fierbi apa cu zaharul pîna devine un sirop clar,apoi adaugi cojile si lasi la fiert juma de ceas aproximativ.La fiert poti adauga si un bat de scortisoara o stea de anis/anason sau cum îi zice..sau ce condiment vrei tu.

Dupa ce au fiert le poti lasa in sirop,in borcan..sau le scoti pe un gratar sau hîrtie de copt si le lasi la uscat.Asa le poti folosi la ce am zis mai sus,sau le poti trage in cioco amara.
Siropul îl poti folosi la cocktailuri,sau la aromat creme de mascarpone,frisca..etc
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#18 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 07 February 2010 - 10:20 PM

Vezi postareaMaya, la 07 February 2010 - 10:15 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 07 February 2010 - 10:11 PM, a spus:

Gata si siropelu'! :blush: Gata facut, nu si baut! Mai dureaza pana-l dam gata!
Am respectat indicatiile tale si am cumparat portocale bio - doar tarocco am gasit. Am dat la manivela (a se citi le-am stors manual, ca aici n-am aparat electric de stors citricele) de mi-au sarit ochii din cap, asa ca-n curand o sa ma-nscriu la concursuri de skandenberg! :P Pulpa o tin bine, ca s-o folosesc la dulceata lui Piscotel, iar sucul a avut 1.5 l (au fost zamoase rau portocalele si-n plus au avut coaja foarte subtire). Fiert, lasat la rece... culori dementiale :P Am pus deja siropul intr-o sticla de 1.5 l, am facut in alta sticla suc, am si baut! Concluzia??? Superb!!!!! Gust, miros, culoare - nota 20!!! :blush:
Revin maine cu ceva poze, ca acu'-s bateriile la-ncarcat.
Maya, mii de multumiri pentru idee! :notworthy: :P :(

P.S. ce-as putea sa fac eu cu cojile citricelor? Nu mi-a picat pe chelie sa le rad inainte sa le storc si acum nu prea mai merge... le-as fi putut pune in borcane si le foloseam la prajituri alta data. Da' acu' ce pot sa fac cu ele? :(

Te astept cu poze! :drool:

Nu arunca cojile!Confiaza-le si le folosesti la cozonaci,prajituri,checuri!



Normal ca nu le-arunc! De asta si-ntrebam ce pot sa fac cu ele. Ca sa confiez atatea coji, cam cat sirop imi trebuie? N-am facut niciodata si n-am habar de cantitati... :floare:

#19 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 07 February 2010 - 10:32 PM

Vezi postareaFoxyy, la 07 February 2010 - 10:20 PM, a spus:



Normal ca nu le-arunc! De asta si-ntrebam ce pot sa fac cu ele. Ca sa confiez atatea coji, cam cat sirop imi trebuie? N-am facut niciodata si n-am habar de cantitati... :notworthy:

Pai nu stiu cîte coji ai.Dar dupa ce le termini de curatat si taiat in forma dorita le pui în oala in care ai de gînd sa le fierbi,si vezi cam pîna unde îti trebuie sirop.

Deci,daca ai 10 cm înaltime de coji în oala,scoti cojile si pui jumatate din înaltime,adica 5 cm de apa,apoi o masori in ml.
Daca ai 500 ml apa(sa zicem),pui 500 g zahar,si faci siropul,dupa care adaugi cojile si lasi 30 minute...etc..etc

Inteles? Ca io azi am pauza la coerenta :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#20 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 07 February 2010 - 10:34 PM

Vezi postareaMaya, la 07 February 2010 - 10:32 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 07 February 2010 - 10:20 PM, a spus:



Normal ca nu le-arunc! De asta si-ntrebam ce pot sa fac cu ele. Ca sa confiez atatea coji, cam cat sirop imi trebuie? N-am facut niciodata si n-am habar de cantitati... :notworthy:

Pai nu stiu cîte coji ai.Dar dupa ce le termini de curatat si taiat in forma dorita le pui în oala in care ai de gînd sa le fierbi,si vezi cam pîna unde îti trebuie sirop.

Deci,daca ai 10 cm înaltime de coji în oala,scoti cojile si pui jumatate din înaltime,adica 5 cm de apa,apoi o masori in ml.
Daca ai 500 ml apa(sa zicem),pui 500 g zahar,si faci siropul,dupa care adaugi cojile si lasi 30 minute...etc..etc

Inteles? Ca io azi am pauza la coerenta :drool:



Alles klar! :floare:

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi