Forum Culinar: Siropuri de toate felurile - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Siropuri de toate felurile

#41 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 16 February 2010 - 09:14 PM

Vezi postareaFoxyy, la 16 February 2010 - 09:04 PM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 16 February 2010 - 08:31 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 10 February 2010 - 09:25 PM, a spus:

Deci da, eu o inteleg pe fiica-ta perfect! :floare:

Lamîie pîna la geht's nicht mehr! ;)



Chiar ma pregateam sa pun de-un ceai... mai am o lamaie si 2 limette, ar trebui sa-mi ajunga pentru azi si maine! :lol:

Tu bei lamîie cu ceai? :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#42 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 16 February 2010 - 09:17 PM

Vezi postareaMaya, la 16 February 2010 - 09:14 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 16 February 2010 - 09:04 PM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 16 February 2010 - 08:31 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 10 February 2010 - 09:25 PM, a spus:

Deci da, eu o inteleg pe fiica-ta perfect! :thumleft:

Lamîie pîna la geht's nicht mehr! :study:

Chiar ma pregateam sa pun de-un ceai... mai am o lamaie si 2 limette, ar trebui sa-mi ajunga pentru azi si maine! :wacko:

Tu bei lamîie cu ceai? :drool:

Cam asa ceva! :hungry:

#43 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 10 November 2011 - 07:03 PM

Nimic deosebit, dar daca tot le-am facut, le atasez la catastif. Simple, aromate si bune de aromat sifonul, apa de izvor sau apa minerala. Delicios vara cît si iarna. De altfel nu trebuie doar baut cu apa. Se poate folosi cu succes la mixatul cocktail-elor, la îndulcit si aromat ceaiul, la însiropat prajituri, în creme, pe deseruri precum clatite, înghetata... în functie de chef si pofta.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-5-13209442065286.jpg

Sirop de lamîie

  • 400 ml zeama de lamîie
  • 150 ml apa
  • 1 lamîie
  • 400-450 g zahar


Se amesteca zaharul cu apa si se fierbe pe foc moderat pîna capata o textura densa si scade putin. Se adauga zeama de lamîie si lamîia feliata, si se lasa la fiert înca 20-30 minute. Se strecoara si se toarna în sticle sterilizate si uscate, cu dop. Se pastreaza la loc racoros ferit de lumina. Lamîia din strecuratoare o puteti folosi cu succes într-un aluat de cozonac, la o prajitura... sau pur si simplu le puteti rontai asa... goale.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-5-13209442378752.jpg

Ultimul clocot. Are deja o textura densa si o culoare destul de frumoasa.
Feliile de lamîie sînt confiate, numai bune de pus într-un chec sau alta dulcegarie!

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-5-1320944267576.jpg



Sirop de portocale moro

  • 1 l zeama portocale moro/blood orange
  • 500-600 g zahar (portocalele folosite de mine au fost foarte dulci)


Se repartizeaza ambele ingrediente într-un vas, se amesteca si se fierbe 20-30 minute pe foc moderat spre tare pîna îsi schimba consistenta si culoarea. Dupa ce începe a se îngrosa putin, pe masura ce fierbe, siropul îsi schimba putin culoarea, si devine mai clar. Se strecoara si se toarna în sticle sterilizate si uscate, cu dop. Se pastreaza la loc racoros ferit de lumina.


Sirop de menta

  • 3 legaturi de menta
  • 600 ml apa
  • 400 g zahar
  • 2-3 linguri zeama de lamîie


Se fierbe apa cu zaharul pîna se formeaza un sirop. Se adauga zeama de lamîie si menta spalata si eventual tocata foarte grob. Adica, se taie legaturile în 3-4. Se lasa la fiert pe foc moderat maxim 10 minute. Se mai lasa menta în sirop înca 10 minute, apoi se strecoara siropul si si se toarna în sticle sterilizate si uscate, cu dop. Se pastreaza la loc racoros ferit de lumina.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-5-1320944340217.jpg

Notita:

Am mai probat o varinata dupa o reteta gasita pe net. Am turnat apa fiarta peste menta spalata si feliile de lamîie, am lasat la "macerat" 2 zile la rece, apoi am strecurat zeama si am fiert-o 10-15 minute cu zahar. Nu mi-a placut aroma care a lasat-o menta. Siropul a capatat un gust herb/cumva ierbos. Varianta asta cu menta fiarta în sirop, maxim 10 minute + înca 10 minute de odihna în sirop, este foarte buna. Siropul ia ce-i mai bun din menta. Doar aroma mentolata.

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#44 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 10 November 2011 - 08:42 PM

Lamai am pe balcon (fac limonada destul de des). :hungry:
Portocale Moro n-am vazut pe nicaieri! :love7: Si am cautat.
Menta, iara n-am, da' tre' sa dau iama in rezerva matusa-mii.... :blush: Sau trebe musai frunze proaspete? Ea a tot cules din livada asta-vara si a pus la uscat frunzele, pentru ceai.

Imi si inchipui aromele.... un suc facut din sirop, apa cu sau fara bulbuci si-un cub de gheata... :drool:

#45 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 18 January 2012 - 08:51 PM

Vezi postareaMaya, la 03 February 2010 - 09:48 PM, a spus:

  • portocale tarocco*
  • portocale moro*

*Portocalele tarocco si moro sint varietati mai roscovane(blood orange)

Unde gasesc eu in Bucuresti asa ceva? Inca nu mi-a ajuns sub ochi nimic de genul asta! :lol:

#46 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 18 January 2012 - 09:15 PM

Vezi postareaFoxyy, la 18 January 2012 - 08:51 PM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 03 February 2010 - 09:48 PM, a spus:

  • portocale tarocco*
  • portocale moro*

*Portocalele tarocco si moro sint varietati mai roscovane(blood orange)

Unde gasesc eu in Bucuresti asa ceva? Inca nu mi-a ajuns sub ochi nimic de genul asta! :occasion14:

Nu stiu, dar de cînd a început sezonul... e de coma în ceeace priveste gasirea portocalelor sîngeroase!
Se gasesc mai greu ca diamantele. Or fi avut sicilienii an rau! :toothy9;
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#47 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 18 January 2012 - 09:19 PM

Vezi postareaMaya, la 18 January 2012 - 09:15 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 18 January 2012 - 08:51 PM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 03 February 2010 - 09:48 PM, a spus:

  • portocale tarocco*
  • portocale moro*

*Portocalele tarocco si moro sint varietati mai roscovane(blood orange)

Unde gasesc eu in Bucuresti asa ceva? Inca nu mi-a ajuns sub ochi nimic de genul asta! :occasion14:

Nu stiu, dar de cînd a început sezonul... e de coma în ceeace priveste gasirea portocalelor sîngeroase!
Se gasesc mai greu ca diamantele. Or fi avut sicilienii an rau! :Demon:

Da' numa' in Sicilia se gasesc soiurile astea? In alte parte, nema???? :toothy9;

#48 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 18 January 2012 - 09:40 PM

Desi pe eticheta scria moro si tarocco, erau "blonde" si ale mele de anul asta.
Cred ca au corcit soiul. :occasion14:

#49 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 19 January 2012 - 07:11 AM

eu stiam ca astea se coc mai tarziu, pe la sfarsitul lui ianuarie sau prin februarie, vorbesc de cele din Sicilia
dar sa vina Any sa zica
fiica dacilor

#50 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 19 January 2012 - 08:00 AM

Da, Bris, cre'ca ai dreptate. Sezonul roscovanelor incepe in vreo 2-3 saptamini. Dar totusi, incepind cu sarbatorile, parca anii trecuti, gaseam prin piata cite ceva. Probabil erau de altundeva. Egal, noi le asteptam. Sa vina! :105:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#51 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,016
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 19 January 2012 - 06:38 PM

Vezi postareaMaya, la 19 January 2012 - 08:00 AM, a spus:

gaseam prin piata cite ceva. Probabil erau de altundeva.

din texas sau california, că-s în plin sezon :)

#52 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 19 January 2012 - 06:57 PM

Eu anul asta inca n-am mancat.
De obicei la Craciun se gaseau, anul asta au intarziat un pic, abia acum incep sa se vada.

#53 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 28 January 2014 - 11:53 AM

Am gasit portocale rosii in Cora, am luat cateva zilele trecute. Acum am salvat (iar) reteta, diseara mai iau cateva si fac iar sirop. =))

#54 Useril este offline   Kiva 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 821
  • Inregistrat: 19-September 10
  • LocationDE

Postat 29 May 2015 - 05:04 PM

Vezi postareaMaya, la 03 February 2010 - 09:48 PM, a spus:


Eu il voi pastra la rece. Nu stiu cit tine. Este prima data cind il fac. Are o culoare fantastica!! Clar ca amestecat cu apa nu mai are aceeasi culoare :floare: Pentru asta avem nevoie de chimicale, dar mai bine renuntam.[/indent]


Maya, dezgrop topicul asta de acu' 5 ani :floare:. Iti mai aduci aminte, a tinut siropul de citrice sau l-ati terminat din frigider fara sa testezi pastratul in camara cateva luni?

Eu am facut sirop din flori de soc

25-30 flori de soc, mai maricele
2 litri apa
1.5 Kg zahar
3 lamai feliate + zeama de la alte 2
25 gr sare de lamaie

Se face un sirop cald din apa+zahar+sare de lamaie+suc de lamaie. Se lasa la racit pana ajunge pe la 60C. Se adauga florile de soc si feliile de lamie. Se lasa la infuzat peste noapte. Eu florile nu le-am spalat. Plouase cu o zi inainte. Doar le-am scuturat de gaze si impuritati si am inlaturat daca era vreo inflorescenta uscata.
A doua zi am eliminat florile si feliile de lamie. Am strecurat si filtrat. Am pus la foc siropul aromat. Intre timp am spalat sticle si le-am sterilizat. Siropul a fiert cat timp s-au sterilizat sticlele, vreo 15 min. Am turnat siropul cald in sticlele si ele calde si le-am inchis.

Stiu ca unele retete sunt cu siropul complet la rece, fara niciun fel de fierbere dar eu l-am facut pentru iarna sau pentru cateva luni de acum incolo si mi-a fost teama sa nu il fierb un pic.

Soarele nu m-a ajutat deloc azi, innorat si ploaie la noi.

Imagine atasata: monthly_05_2015/post-729-14329117974439.jpg

Are soacra-mea 2 ghivece cu menta si ma gandesc sa fac si o sticluta cu sirop de menta mai incolo.

#55 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 29 May 2015 - 05:40 PM

Ce fain e.
Am facut eu demult si sirop si lichior si vroiam doar sa-ti zic ca are o culoare spalacita nu verde frumos ca ala cumparat, dupa care m-am dus sa citesc pe sticla si am vazut ca ala de cumparat are coloranti :floare:

#56 Useril este offline   Kiva 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 821
  • Inregistrat: 19-September 10
  • LocationDE

Postat 29 May 2015 - 06:42 PM

Adriana, asta de soc e mai galbui. Poate si de la lamai, dar are asa o culoare de limonada. In poza nu se vede prea bine din cauza umbrei si a lipsei de soare de azi.
Cel de menta, am citit si eu ca multi se asteapta sa fie verde si frumos dar de fapt culoare celui de cumparat e data de coloranti. Facut in casa aduce cu al Mayei din pozele de mai sus.

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi