Forum Culinar: Diferite retete de baguette mai mult sau mai putin "adevarate" - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Diferite retete de baguette mai mult sau mai putin "adevarate"

#1 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 07 February 2010 - 12:38 AM

1. Baguette Stefania
Are numele prietenei de la care am reteta si pe care pe mine m-a entuziasmat, cind o vedeam pe prietena mea o strigam: La mia baguette! :occasion15:
Nu mai faceam reteta asta de multi ani, azi am facut ordine printr-o multime de retete scoase la imprimanta si am decis sa o refac si iar m-a entuziasmat. Nu e nici pe departe ca cea cumparata de la boulangerie, nefiind reteta traditionala, dar e foarte buna si mai ales mie imi place foarte mult.
Am pus in bolul de la Kenwood in ordine:
530 gr de faina (300 gr manitoba adica faina cu procent mare de gluten + 230 gr faina de griu normala, in lipsa manitobei se poate adauga o lingurita de gluten)
170 gr de apa
160 gr lapte
20 de gr de ulei
o lingurita de sare
20 de gr de drojdie de bere proaspata topita cu o lingura de malt de orz
Am amestecat totul in Kenwood viteza maxima 10 minute. Am lasat sa se odihneasca alte 10 si am amestecat iar viteza maxima alte 5 minute dupa care l-am lasat sa dospeasca.
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126549475944.jpg
Aluatul meu era destul de moale dar eu il prefer asa, pentru cine vrea sa incerce, daca nu ii place sa lucreze cu un astfel de aluat mai poate adauga un pic de faina. Am lasat la crescut o ora jumatate cind era asa.
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126549497294.jpg
Ajutindu-ma cu putin ulei am format bila de aluat.
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126549507684.jpg
Pe care am taiat-o in 3 formind 3 baghete pe care le-am asezat pe tava speciala pentru ele
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126549512908.jpg
Si le-am pus iar la dospit de data asta in fata semineului la caldurica pina cind au crescut frumos de tot
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-12654951884.jpg
Am pus tava in cuptorul cald la 250°C pe piatra refractara care e asezata pe fundul lui si le-am pulverizat cu apa, dupa 15 minute le-am pulverizat iar si le-am mutat pe treapta de la jumatatea cuptorului, dupa alte 15 minute le-am scos din tava si le-am intors cu fundul sus coborind temperatura la 200°C si pulverizindu-le iar din cind in cind, dupa 10 minute le-am ciocanit pe spate si cum suna a gol le-am scos si le-am pus la racit pe gratar
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126549561986.jpg
am taiat-o pentru cina si servita in cosul de piine
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126549602384.jpg
si pentru mine combinatia mortala e cu salata de vinete :floare:
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126549587042.jpg

#2 Useril este offline   Issis 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 170
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationTargoviste

Postat 07 February 2010 - 03:08 PM

Excelente baghete! Minunate ca tot ceea ce faci tu, Adriana!
Acum vreo saptamana am cumparat o punguta cu gluten...asa, ca am gasit :hug: . Chiar ma uitam azi in dulap la aceasta punguta intrebandu-ma la ce oi fi luat-o. Se vede ca era predestinata acestei retete, caci faina cu exces de gluten nu am de unde. Se poate si fara malt de orz? Ca, desi caut de muuuult, aici la mine in lumea a III-a nu e nici d-asta.

#3 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 07 February 2010 - 04:52 PM

Vezi postareaIssis, la 07 February 2010 - 03:08 PM, a spus:

Excelente baghete! Minunate ca tot ceea ce faci tu, Adriana!
Acum vreo saptamana am cumparat o punguta cu gluten...asa, ca am gasit :hug: . Chiar ma uitam azi in dulap la aceasta punguta intrebandu-ma la ce oi fi luat-o. Se vede ca era predestinata acestei retete, caci faina cu exces de gluten nu am de unde. Se poate si fara malt de orz? Ca, desi caut de muuuult, aici la mine in lumea a III-a nu e nici d-asta.

Multumesc frumos.
Ok, daca ai gluten, il poti adauga la toate aluaturile care trebuie sa dospeasca bine si frumos. Maltul de orez nu e deloc indispensabil, da doar o tenta de culoare mai inchisa aluatului. Poti foarte bine folosi o lingura de miele sau una de zahar. Mama dintotdeauna asa topeste drojdia si asa fac si eu la aluaturile pe care le framint in Kenwood, la cele pe care le pun in masina de piine nu.

#4 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 February 2010 - 09:24 AM

2. Baguette, reteta din cartea J'aime le pain
Cadou de la Irina :)
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126578605103.jpg
Reteta prevede folosirea fainii "fluide", o varietate intilnita doar in Franta de mine, in lipsa evident se poate folosi faina alba de griu.
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126578636186.jpg
Am pus intr-un castron 15 gr de drojdie de bere proaspata dizolvata in 525 ml de apa calduta, iar in celalalt am amestecat 500 de gr de faina alba de griu, 115 gr de faina fluida si 10 gr de sare fina. Am adaugat peste lichid o jumatate din amestecul de faina
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126578639092.jpg
am acoperit cu pelicula si am lasat 3 ore cind era asa
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126578638162.jpg
am adaugat restul de faina si am amestecat, era asa
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126578642677.jpg
In momentul asta ar fi trebuit sa il framint 10 minute pe planseta dar a fost imposibil, asa ca dupa ce l-am pliat de citeva ori pe planseta plina de faina l-am pus in castronul uns cu ulei si l-am lasat la crescut o ora.
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-12657864474.jpg
am pus faina pe forma de baguette
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126578647131.jpg
am lucrat aluatul cu multa faina si 2 spatule pentru ca era foarte moale
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126578649247.jpg
am lasat la crescut in forma
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126578651539.jpg
am copt o jumatate de ora la 250°C cu vas de apa in cuptor, apoi alte 20 de minute la 200°C
sunt urite, dar coaja e groasa si crocanta si miezul pufos
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126578654919.jpg

Eu am fost foarte multumita de rezultat, pentru cine vrea sa incerce dar e speriat de textura aluatului asa de moale poate adauga faina pina cind aluatul i se pare maleabil dar fara a exagera pentru ca, cu cit aluatul e mai hidratat cu atit creste mai frumos si aerat.

#5 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 13 February 2010 - 05:48 PM

Adriana, am facut reteta a doua si e foarte gustoasa bagheta asta!
In plus, am adaugat in faina ierburi de provence, ca am menu frantuzesc miine :)

Nu am tava de bagheta, dar am improvizat: in tava de cuptor am asezat covor de silicon, apoi cu pistilul de metal de la niste macinoatoare vechi am demarcat spatiile pentru baghetele:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-10-126607601674.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-10-126607603599.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-10-126607606285.jpg
raluca elena

#6 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 February 2010 - 07:49 PM

Bravo, bravo si iar bravo :tongue3:
Pentru rezultat si pentru modul in care ai gasit solutia optimala ca sa le coci :cheers:
Ma bucur ca ti-a placut :)
Miine ne povestesti si meniul frantuzesc?

#7 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 26 February 2010 - 08:14 AM

Vin si eu cu baghetele facute zilele astea. Ma rog, e mult spus baghete, reteta se numeste de fapt paine frantuzeasca (da' nu ii zic asa, ca sa nu ii dau motive lui Alexandru sa dea cu facaletul dupa mine )

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-6-126716430959.jpg

Ingrediente: 300 ml apa, 450 gr faina 000 + faina de lucru, 1.5 lingurite (ale masinii de paine) de drojdie uscata, 1.5 lingurite (ale masinii de paine) de sare.

Cum se face:

1. Punem in masina de paine ingredientele in ordinea specificata de manualul de utilizare (la mine e apa, sare, faina, drojdie) si pornim programul de aluat

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-6-126716410607.jpg

2. Cand programul s-a terminat, scoatem aluatul si il punem pe suprafata de lucru presarata bine de tot cu faina, avand mainile deasemenea infainate. De ce insist pe infainarea asta: in mod normal proportia de faina/lichid la un aluat de le 5/3 sau 5/2.5. Aici e de 4.5 la 3. Asta inseamna ca va rezulta un aluat extrem de moale, aproape fluid, foarte lipicios, cu care se va lucra destul de greu. Daca nu aveti faina suficienta pe maini si pe suprafata de lucru, o sa va lipiti peste tot cu aluat si mai bine renuntati. Eu am mai lucrat cu un astfel de aluat, la o pizza, facut dupa reteta lui Jamie Oliver. Rezultatul a fost spectaculos, dar la fel, lucrul efectiv cu o astfel de chestie curgatoare iti poate da batai de cap.

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-6-126716425183.jpg

3. Incepem impaturirile aluatului, incarcand sa il aplatizam cat mai mult si sa scoatem aerul din el: il impartim in doua (prin taiere) si din fiecare bucata formam un dreptunghi. Pe lungime dreptunghiului, impartim bucata de aluat in 3, apoi aducem fiecare parte din cele 3 peste cea din mijloc, pe rand. Mai repetam impaturirea inca de 2 ori, lasand aluatul sa se odihneasca intre etape. In acest proces, trebuie sa avem suficienta faina pe suprafata de lucru, la fel si pe maini

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-6-126716426198.jpg

4. Dupa asta, formam painicile, care vor semana cu niste baghete.. Procesul de formare al painicilor este asa: se incepe rularea catre noi, rotind cate o portiune de aluat in interor cu mana stanga, iar simultam, cu podul mainii drepte apasand pe bucatica de aluat rulata.

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-6-126716427413.jpg

5. Punem painicile la crescut in forma de bagheta sau in dispozitivul improvizat, acoperindu-le cu un prosop - cam 30-40 de minute, pana isi dubleaza volumul. Atentie: locul unde creste painea trebuie sa fie ferit de curent, caldura excesiva. Trebuie sa fie doar caldut!

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-6-126716428887.jpg

6. Cu un sfert de ora inainte sa terminati a doua dospire, dati drumul la cuptor, la o temperatura de 230 de grade - cand painicile vor intra, cuptorul trebuie sa fie incins bine.

7. Cu un cutit (eu am un cutter pentru operatia asta), crestati aluatul si il dati la cuptor, timp de 25-30 de minute. Inainte sa bagati painicile in cuptor, pulverizati apa in cuptor, la fel si in primele 5 minute.

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-6-126716429944.jpg

8. Si... gata!


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-6-126716467314.jpg
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#8 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 26 February 2010 - 08:43 AM

Am facut si eu o reteta, data de Alexandru, in care le rulam inainte de a le pune in tava, au iesit foarte bine, o sa vad daca sunt aceleasi ingrediente ca la tine, daca nu, o postez si eu, oricum vroiam sa o fac dar n-am mai apucat.

#9 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 26 February 2010 - 09:17 AM

Vezi postareaAdriana, la 26 February 2010 - 08:43 AM, a spus:

Am facut si eu o reteta, data de Alexandru, in care le rulam inainte de a le pune in tava, au iesit foarte bine, o sa vad daca sunt aceleasi ingrediente ca la tine, daca nu, o postez si eu, oricum vroiam sa o fac dar n-am mai apucat.


Adriana, :thumleft: Si celelalte retete de aici m-au facut cu ochiul, insa am dat inapoi ca nu am de unde gasi ingredientele necesare - nici in visele mele cele mai frumoase nu cred ca gasesc faina fluida pe aici :-* Si stiu ca orice modificare, mai ales la painea asta, poate da rezultate diferite, asa ca mi-a cam fost teama - nu stiu ce ingrediente a folosit Raluca, sa ma consult cu ea :D
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#10 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 26 February 2010 - 10:08 AM

faina de Titan, pe care o urasti tu cu pasiune :thumleft:
raluca elena

#11 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 26 February 2010 - 10:21 AM

Vezi postarearaluca elena, la 26 February 2010 - 10:08 AM, a spus:

faina de Titan, pe care o urasti tu cu pasiune :-*


In conditiile astea zic pas :D ! Poate ma conving sa incerc tot cu marca mea preferata, Grania :thumleft: (asta cat m-or mai tine amorurile si cu ea, ca nu se stie :D )
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#12 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 09 March 2010 - 12:47 PM

baguette stefania (de 2 saptamani o fac zilnic, asta-i de saptamana trecuta, presarata cu zataar)
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-142-126813160482.jpg

aseara s-a transformat in pizza
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-142-126813164534.jpg
fiica dacilor

#13 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 March 2010 - 01:53 PM

Superba, si intr-o forma si intr-alta.

#14 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 10 March 2010 - 09:45 AM

multumesc, Adriana
imi place foarte mult aluatul
dovada, variatiuni pe aceeasi tema
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-142-1268207058.jpg
fiica dacilor

#15 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 March 2010 - 10:14 AM

Nici nu stii cit ma bucur :floare:

#16 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 11 March 2010 - 12:13 AM

ultima "isprava" (de maine ma cumintesc...sper, daca nu-mi mai vine vreo idee, ca tare-mi place sa ma "joc" cu aluatul asta :D )
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-142-126825916125.jpg
fiica dacilor

#17 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 20 March 2010 - 01:38 PM

Am facut si eu bagheta Stefania, cu urmatoarele modificari: faina de ovaz, masline tocate, fulgi de ceapa, si am suplimentat cantitatea de lapte, ca faina asta a cerut, insa am pus ochiometric, estimez ca undeva la 100 ml extra. Nu am pus malt, ca n-am, am pus o lingurita de miere. A iesit exceptionala, sper sa o mai gresesc si de acum inainte la fel :)

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_03_2010/post-10-126908510832.jpg

raluca elena

#18 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 20 March 2010 - 05:59 PM

Vezi postarearaluca elena, la 20 March 2010 - 01:38 PM, a spus:

Am facut si eu bagheta Stefania, cu urmatoarele modificari: faina de ovaz, masline tocate, fulgi de ceapa, si am suplimentat cantitatea de lapte, ca faina asta a cerut, insa am pus ochiometric, estimez ca undeva la 100 ml extra. Nu am pus malt, ca n-am, am pus o lingurita de miere. A iesit exceptionala, sper sa o mai gresesc si de acum inainte la fel :beer2:

Pai la cite modificari i-ai adus a ta se numeste bagheta raluca elena =))

#19 Useril este offline   Roxana Anca 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 13 April 2010 - 09:16 AM

Vezi postareaIssis, la 07 February 2010 - 03:08 PM, a spus:

Excelente baghete! Minunate ca tot ceea ce faci tu, Adriana!
Acum vreo saptamana am cumparat o punguta cu gluten...asa, ca am gasit :-* . Chiar ma uitam azi in dulap la aceasta punguta intrebandu-ma la ce oi fi luat-o. Se vede ca era predestinata acestei retete, caci faina cu exces de gluten nu am de unde. Se poate si fara malt de orz? Ca, desi caut de muuuult, aici la mine in lumea a III-a nu e nici d-asta.


Buna
Poti pune o poza cu punguta de gluten sa vad si eu cum arata ?

Cu multumiri

Roxana Anca

#20 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 25 April 2020 - 10:18 PM

Am descoperit subiectul acesta, și, după 10 ani de la ultima discuție pe aici, pun și eu experiențele mele cu diverse rețete. Am zis că n-o să fac niciodată pîine de plăcere, dar baghetele sînt așa de simplu de făcut, că e o joacă. Revin cu editare să pun și metoda, dar aveam poza pe telefon, de unde e greu să scrii.

Imagine atasata: monthly_04_2020/post-233-0-94129700-1587845737.jpg

Astea au fost făcute cu 700 g făină, 520 ml apă puțin călduță, jumătate de linguriță de drojdie uscată, nu am cîntărit-o, dar probabil au fost vreo 3 grame (?) am folosit mai puțin de jumătate de plic care are 7 grame, și o linguriță jumate de sare. Le-am pus pe toate în vasul mixerului și le-a frămîntat el vreo 5 minute. Aluatul e foarte moale și lipicios, fără spatulă de-aia de răzuit nu poți să-i faci nimic. Se lasă la dospit de 4 ori cîte 45 de minute, la fiecare schimbare de tură de dospire se scoate aluatul din castron și se întinde și trîntește de cîteva ori, sau doar se scot bulele împăturind aluatul cu ajutorul spatulei. Nu se folosește făină deloc în fazele astea! După cea de-a patra tura de dospit se împarte aluatul în 4 părți egale, se folosește făină în faza asta, se împăturește fiecare pîinică și se mai lasă la dospit 15 minute. Se formează baghetele, se pun la dospit încă 20 de minute, se pregătește cuptorul, se secționează, se umezesc cu un spray cu apă și se bagă la cuptor cu un vas cu apă, clip mai jos cu toți pașii, eu doar am făcut un rezumat.


Aceasta postare a fost editata de Carmella: 25 April 2020 - 10:34 PM


Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi