Diferite retete de baguette mai mult sau mai putin "adevarate"
#1
Postat 07 February 2010 - 12:38 AM
Are numele prietenei de la care am reteta si pe care pe mine m-a entuziasmat, cind o vedeam pe prietena mea o strigam: La mia baguette!
Nu mai faceam reteta asta de multi ani, azi am facut ordine printr-o multime de retete scoase la imprimanta si am decis sa o refac si iar m-a entuziasmat. Nu e nici pe departe ca cea cumparata de la boulangerie, nefiind reteta traditionala, dar e foarte buna si mai ales mie imi place foarte mult.
Am pus in bolul de la Kenwood in ordine:
530 gr de faina (300 gr manitoba adica faina cu procent mare de gluten + 230 gr faina de griu normala, in lipsa manitobei se poate adauga o lingurita de gluten)
170 gr de apa
160 gr lapte
20 de gr de ulei
o lingurita de sare
20 de gr de drojdie de bere proaspata topita cu o lingura de malt de orz
Am amestecat totul in Kenwood viteza maxima 10 minute. Am lasat sa se odihneasca alte 10 si am amestecat iar viteza maxima alte 5 minute dupa care l-am lasat sa dospeasca.
Aluatul meu era destul de moale dar eu il prefer asa, pentru cine vrea sa incerce, daca nu ii place sa lucreze cu un astfel de aluat mai poate adauga un pic de faina. Am lasat la crescut o ora jumatate cind era asa.
Ajutindu-ma cu putin ulei am format bila de aluat.
Pe care am taiat-o in 3 formind 3 baghete pe care le-am asezat pe tava speciala pentru ele
Si le-am pus iar la dospit de data asta in fata semineului la caldurica pina cind au crescut frumos de tot
Am pus tava in cuptorul cald la 250°C pe piatra refractara care e asezata pe fundul lui si le-am pulverizat cu apa, dupa 15 minute le-am pulverizat iar si le-am mutat pe treapta de la jumatatea cuptorului, dupa alte 15 minute le-am scos din tava si le-am intors cu fundul sus coborind temperatura la 200°C si pulverizindu-le iar din cind in cind, dupa 10 minute le-am ciocanit pe spate si cum suna a gol le-am scos si le-am pus la racit pe gratar
am taiat-o pentru cina si servita in cosul de piine
si pentru mine combinatia mortala e cu salata de vinete
#2
Postat 07 February 2010 - 03:08 PM
Acum vreo saptamana am cumparat o punguta cu gluten...asa, ca am gasit . Chiar ma uitam azi in dulap la aceasta punguta intrebandu-ma la ce oi fi luat-o. Se vede ca era predestinata acestei retete, caci faina cu exces de gluten nu am de unde. Se poate si fara malt de orz? Ca, desi caut de muuuult, aici la mine in lumea a III-a nu e nici d-asta.
#3
Postat 07 February 2010 - 04:52 PM
Issis, la 07 February 2010 - 03:08 PM, a spus:
Acum vreo saptamana am cumparat o punguta cu gluten...asa, ca am gasit . Chiar ma uitam azi in dulap la aceasta punguta intrebandu-ma la ce oi fi luat-o. Se vede ca era predestinata acestei retete, caci faina cu exces de gluten nu am de unde. Se poate si fara malt de orz? Ca, desi caut de muuuult, aici la mine in lumea a III-a nu e nici d-asta.
Multumesc frumos.
Ok, daca ai gluten, il poti adauga la toate aluaturile care trebuie sa dospeasca bine si frumos. Maltul de orez nu e deloc indispensabil, da doar o tenta de culoare mai inchisa aluatului. Poti foarte bine folosi o lingura de miele sau una de zahar. Mama dintotdeauna asa topeste drojdia si asa fac si eu la aluaturile pe care le framint in Kenwood, la cele pe care le pun in masina de piine nu.
#4
Postat 10 February 2010 - 09:24 AM
Cadou de la Irina
Reteta prevede folosirea fainii "fluide", o varietate intilnita doar in Franta de mine, in lipsa evident se poate folosi faina alba de griu.
Am pus intr-un castron 15 gr de drojdie de bere proaspata dizolvata in 525 ml de apa calduta, iar in celalalt am amestecat 500 de gr de faina alba de griu, 115 gr de faina fluida si 10 gr de sare fina. Am adaugat peste lichid o jumatate din amestecul de faina
am acoperit cu pelicula si am lasat 3 ore cind era asa
am adaugat restul de faina si am amestecat, era asa
In momentul asta ar fi trebuit sa il framint 10 minute pe planseta dar a fost imposibil, asa ca dupa ce l-am pliat de citeva ori pe planseta plina de faina l-am pus in castronul uns cu ulei si l-am lasat la crescut o ora.
am pus faina pe forma de baguette
am lucrat aluatul cu multa faina si 2 spatule pentru ca era foarte moale
am lasat la crescut in forma
am copt o jumatate de ora la 250°C cu vas de apa in cuptor, apoi alte 20 de minute la 200°C
sunt urite, dar coaja e groasa si crocanta si miezul pufos
Eu am fost foarte multumita de rezultat, pentru cine vrea sa incerce dar e speriat de textura aluatului asa de moale poate adauga faina pina cind aluatul i se pare maleabil dar fara a exagera pentru ca, cu cit aluatul e mai hidratat cu atit creste mai frumos si aerat.
#5
Postat 13 February 2010 - 05:48 PM
In plus, am adaugat in faina ierburi de provence, ca am menu frantuzesc miine
Nu am tava de bagheta, dar am improvizat: in tava de cuptor am asezat covor de silicon, apoi cu pistilul de metal de la niste macinoatoare vechi am demarcat spatiile pentru baghetele:
#6
Postat 13 February 2010 - 07:49 PM
Pentru rezultat si pentru modul in care ai gasit solutia optimala ca sa le coci
Ma bucur ca ti-a placut
Miine ne povestesti si meniul frantuzesc?
#7
Postat 26 February 2010 - 08:14 AM
Ingrediente: 300 ml apa, 450 gr faina 000 + faina de lucru, 1.5 lingurite (ale masinii de paine) de drojdie uscata, 1.5 lingurite (ale masinii de paine) de sare.
Cum se face:
1. Punem in masina de paine ingredientele in ordinea specificata de manualul de utilizare (la mine e apa, sare, faina, drojdie) si pornim programul de aluat
2. Cand programul s-a terminat, scoatem aluatul si il punem pe suprafata de lucru presarata bine de tot cu faina, avand mainile deasemenea infainate. De ce insist pe infainarea asta: in mod normal proportia de faina/lichid la un aluat de le 5/3 sau 5/2.5. Aici e de 4.5 la 3. Asta inseamna ca va rezulta un aluat extrem de moale, aproape fluid, foarte lipicios, cu care se va lucra destul de greu. Daca nu aveti faina suficienta pe maini si pe suprafata de lucru, o sa va lipiti peste tot cu aluat si mai bine renuntati. Eu am mai lucrat cu un astfel de aluat, la o pizza, facut dupa reteta lui Jamie Oliver. Rezultatul a fost spectaculos, dar la fel, lucrul efectiv cu o astfel de chestie curgatoare iti poate da batai de cap.
3. Incepem impaturirile aluatului, incarcand sa il aplatizam cat mai mult si sa scoatem aerul din el: il impartim in doua (prin taiere) si din fiecare bucata formam un dreptunghi. Pe lungime dreptunghiului, impartim bucata de aluat in 3, apoi aducem fiecare parte din cele 3 peste cea din mijloc, pe rand. Mai repetam impaturirea inca de 2 ori, lasand aluatul sa se odihneasca intre etape. In acest proces, trebuie sa avem suficienta faina pe suprafata de lucru, la fel si pe maini
4. Dupa asta, formam painicile, care vor semana cu niste baghete.. Procesul de formare al painicilor este asa: se incepe rularea catre noi, rotind cate o portiune de aluat in interor cu mana stanga, iar simultam, cu podul mainii drepte apasand pe bucatica de aluat rulata.
5. Punem painicile la crescut in forma de bagheta sau in dispozitivul improvizat, acoperindu-le cu un prosop - cam 30-40 de minute, pana isi dubleaza volumul. Atentie: locul unde creste painea trebuie sa fie ferit de curent, caldura excesiva. Trebuie sa fie doar caldut!
6. Cu un sfert de ora inainte sa terminati a doua dospire, dati drumul la cuptor, la o temperatura de 230 de grade - cand painicile vor intra, cuptorul trebuie sa fie incins bine.
7. Cu un cutit (eu am un cutter pentru operatia asta), crestati aluatul si il dati la cuptor, timp de 25-30 de minute. Inainte sa bagati painicile in cuptor, pulverizati apa in cuptor, la fel si in primele 5 minute.
8. Si... gata!
#8
Postat 26 February 2010 - 08:43 AM
#9
Postat 26 February 2010 - 09:17 AM
Adriana, la 26 February 2010 - 08:43 AM, a spus:
Adriana, Si celelalte retete de aici m-au facut cu ochiul, insa am dat inapoi ca nu am de unde gasi ingredientele necesare - nici in visele mele cele mai frumoase nu cred ca gasesc faina fluida pe aici Si stiu ca orice modificare, mai ales la painea asta, poate da rezultate diferite, asa ca mi-a cam fost teama - nu stiu ce ingrediente a folosit Raluca, sa ma consult cu ea
#11
Postat 26 February 2010 - 10:21 AM
#12
Postat 09 March 2010 - 12:47 PM
aseara s-a transformat in pizza
#14
Postat 10 March 2010 - 09:45 AM
imi place foarte mult aluatul
dovada, variatiuni pe aceeasi tema
#16
Postat 11 March 2010 - 12:13 AM
#17
Postat 20 March 2010 - 01:38 PM
Imagini atasate
#18
Postat 20 March 2010 - 05:59 PM
raluca elena, la 20 March 2010 - 01:38 PM, a spus:
Pai la cite modificari i-ai adus a ta se numeste bagheta raluca elena
#19
Postat 13 April 2010 - 09:16 AM
Issis, la 07 February 2010 - 03:08 PM, a spus:
Acum vreo saptamana am cumparat o punguta cu gluten...asa, ca am gasit . Chiar ma uitam azi in dulap la aceasta punguta intrebandu-ma la ce oi fi luat-o. Se vede ca era predestinata acestei retete, caci faina cu exces de gluten nu am de unde. Se poate si fara malt de orz? Ca, desi caut de muuuult, aici la mine in lumea a III-a nu e nici d-asta.
Buna
Poti pune o poza cu punguta de gluten sa vad si eu cum arata ?
Cu multumiri
Roxana Anca
#20
Postat 25 April 2020 - 10:18 PM
Astea au fost făcute cu 700 g făină, 520 ml apă puțin călduță, jumătate de linguriță de drojdie uscată, nu am cîntărit-o, dar probabil au fost vreo 3 grame (?) am folosit mai puțin de jumătate de plic care are 7 grame, și o linguriță jumate de sare. Le-am pus pe toate în vasul mixerului și le-a frămîntat el vreo 5 minute. Aluatul e foarte moale și lipicios, fără spatulă de-aia de răzuit nu poți să-i faci nimic. Se lasă la dospit de 4 ori cîte 45 de minute, la fiecare schimbare de tură de dospire se scoate aluatul din castron și se întinde și trîntește de cîteva ori, sau doar se scot bulele împăturind aluatul cu ajutorul spatulei. Nu se folosește făină deloc în fazele astea! După cea de-a patra tura de dospit se împarte aluatul în 4 părți egale, se folosește făină în faza asta, se împăturește fiecare pîinică și se mai lasă la dospit 15 minute. Se formează baghetele, se pun la dospit încă 20 de minute, se pregătește cuptorul, se secționează, se umezesc cu un spray cu apă și se bagă la cuptor cu un vas cu apă, clip mai jos cu toți pașii, eu doar am făcut un rezumat.
Aceasta postare a fost editata de Carmella: 25 April 2020 - 10:34 PM