Ciorba de "burta" de ciuperca :) se poate prepara si de post
#1
Postat 14 February 2010 - 07:06 AM
.
.
Am mai scris pe undeva:
Iei un pachet de ciuperci pleurotus si le glasuiesti asa:
- Cu puterea investita in mine, va declar vite.
Apoi le prinzi de coarne pana nu se dezmeticesc si le tai la burta.
In momentul acesta puteti sa preparati ciorba "de burta" vegetala.
Ingrediente:
un pachet de ciuperci pleurotus
cartofi - doi,
un morcov,
un pastarnac
o felie de telina sub un cm grosime
doi ardei verzi mici, sau un ardei galben mare.
o jumatate de coada de praz (sau o ceapa sau si, si)
o lingura de untdelemn, doua linguri de unt
bors - cam un litru (sau moare de castraverzi murati),
fulgi de ardei iute uscat si afumat la flacara sau boia de ardei iute (dar nu-i acealsi lucru)
un razor de usturoi,
o galeata de smantana,
un galbenus de ou
sare, piper dupa gust
ardei iuti murati,
Mod de preparare:
Legmele se toaca marunt se incinge oala, se pune uleiul apoi se topeste untul cand acesta este incins se inabusa legumele cu capac - nu si cartoful - pret de cateva minute. Eu pun in grasimea incinsa si o jumatate de ardei iute uscat si afumat, tocat marunt. Punem cam doi litri si jumatate de apa peste legume. Eu o incalzesc pe alt ochii de aragaz cand ma apuc de legume pentru a castiga timp, si punem si cartofii, taiati cubulete sa fiarba mai repede. Cam dupa o jumatate de ora de fierbere - in timpul acesta am fiert separat borsul sau moarea de muraturi pentru a distruge fermentii - se paseaza legumele in blender, cu mixerul stick, sau rupeti o sita si le zdrobiti in ea cu furculita. Se intorc la fiert in oala completam cu borsul si lasam sa se imprieteneasca pe foc.
Ciupercile pleurotus se taie fasii subtiri si lungi - a la trippa - si se pun la fiert. Nu mai mult de 4 minute pentru a-si pastra textura.
Stingem focul si frecam pasta, in mojar, cu sare grunjoasa minimum o capatana de usturoi. Se completeaza alifia cu smantana (cat va tine ficatul, sau va da voie silueta/doftorul) merge si un glbenus de ou si se drege ciorba. In aceste doua-trei minute ciorba apuca sa se raceasca un pic si nu riscam sa se cocarteasca dresatura. Se ia din ciorba cate o lingura de lichid si se amesteca in castron cu smantana usturoiata pana cand aceasta se incalzeste si se subtiaza si apoi se toarna in oala si se amesteca.
Se manaca cu ardei iuti murati.
.
.
Se poate face si o versiune de post si/sau una dietetica, daca nu se drege cu smantana si renuntam la unt. Crema de legume-cartof o ingroasa suficient .
Daca legumele sunt doar fierte si nu calite, nu se poate sa se existe reteta mai dietetica si ramane in continuare delicoasa.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#2
Postat 17 May 2010 - 02:09 PM
Asadar,o parte din ingrediente:
...puse la calit:
Si portia mea finala:
A iesit un pic mai verzulie ciorba,ca am macinat si niste leurda in pasta cu smantana.Abia astept sa vin din concediu si sa o mai fac o data.Si sotul a fost foarte incantat.Multumim mult pentru reteta!
#3
Postat 17 May 2010 - 02:54 PM
Intr-adevar acestea sunt ciupercile cu .. burta
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#4
Postat 17 May 2010 - 03:54 PM
W Mamadeus Paparotti, la 17 May 2010 - 02:54 PM, a spus:
Intr-adevar acestea sunt ciupercile cu .. burta
Multumesc!
Bine ca am nimerit ciupercile
Am uitat sa zic,ca eu am prajit cateva ciuperci si am pus la servire in farfurie
#5
Postat 05 August 2011 - 08:41 PM
Nu ţinem chiar un post ortodox, dar mâncăm fără carne în această perioadă, aşadar reţeta aceasta a fost numai bună- la propriu şi la figurat!
Imagini atasate
#6
Postat 06 August 2011 - 03:15 AM
koral, la 05 August 2011 - 08:41 PM, a spus:
Nu ţinem chiar un post ortodox, dar mâncăm fără carne în această perioadă, aşadar reţeta aceasta a fost numai bună- la propriu şi la figurat!
Sa va fie de mine!
Probabil ca luni am sa o fac din nou si eu.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#9
Postat 06 August 2011 - 11:05 AM
#10
Postat 06 August 2011 - 11:20 AM
Angel, la 06 August 2011 - 11:05 AM, a spus:
Oyster mushroom e chiar pleurotus-ul de care se facea vorbire in propozitie.
Pleurotus is a genus of gilled mushrooms which includes one of the most widely eaten mushrooms, P. ostreatus. Species of Pleurotus may be called oyster, abalone, or tree mushrooms, and are some of the most commonly cultivated edible mushrooms in the world
Merge cu orice fel de ciuperca, fara probleme, insa pleurotus-ul, daca il tai fasii, cat de cat paralel cu lamelele se apropie ca aspect si textura cel mai bine cu fasiile de burta.
Apropierea de ciorba de burta e data de fapt de acrirea cu bors, ardeiul iute si caldarea de usturoi frecat cu smantana.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#11
Postat 06 August 2011 - 11:30 AM
saru'mana ca ma scosesi din intuneric ...am sa fac, burta nu mananc decat eu si socrul si nu fac decat rar.
mersi mult
#12
Postat 06 August 2011 - 03:00 PM
#13
Postat 06 August 2011 - 03:29 PM
Dexter, la 06 August 2011 - 03:00 PM, a spus:
Da!
Are zebra dungi albe pe fond negru, sau ...
(500 g)
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#15
Postat 24 May 2012 - 01:38 PM
Ma bucur ca face cariera.
Un motiv in plus, ca sa o introduc in meniul de maine.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare