.

.
Am mai scris pe undeva:
Iei un pachet de ciuperci pleurotus si le glasuiesti asa:
- Cu puterea investita in mine, va declar vite.

Apoi le prinzi de coarne pana nu se dezmeticesc si le tai la burta.
In momentul acesta puteti sa preparati ciorba "de burta" vegetala.
Ingrediente:
un pachet de ciuperci pleurotus
cartofi - doi,
un morcov,
un pastarnac
o felie de telina sub un cm grosime
doi ardei verzi mici, sau un ardei galben mare.
o jumatate de coada de praz (sau o ceapa sau si, si)
o lingura de untdelemn, doua linguri de unt
bors - cam un litru (sau moare de castraverzi murati),
fulgi de ardei iute uscat si afumat la flacara sau boia de ardei iute (dar nu-i acealsi lucru)
un razor de usturoi,

o galeata de smantana,

un galbenus de ou
sare, piper dupa gust
ardei iuti murati,
Mod de preparare:
Legmele se toaca marunt se incinge oala, se pune uleiul apoi se topeste untul cand acesta este incins se inabusa legumele cu capac - nu si cartoful - pret de cateva minute. Eu pun in grasimea incinsa si o jumatate de ardei iute uscat si afumat, tocat marunt. Punem cam doi litri si jumatate de apa peste legume. Eu o incalzesc pe alt ochii de aragaz cand ma apuc de legume pentru a castiga timp, si punem si cartofii, taiati cubulete sa fiarba mai repede. Cam dupa o jumatate de ora de fierbere - in timpul acesta am fiert separat borsul sau moarea de muraturi pentru a distruge fermentii - se paseaza legumele in blender, cu mixerul stick, sau rupeti o sita

Ciupercile pleurotus se taie fasii subtiri si lungi - a la trippa - si se pun la fiert. Nu mai mult de 4 minute pentru a-si pastra textura.
Stingem focul si frecam pasta, in mojar, cu sare grunjoasa minimum o capatana de usturoi. Se completeaza alifia cu smantana (cat va tine ficatul, sau va da voie silueta/doftorul) merge si un glbenus de ou si se drege ciorba. In aceste doua-trei minute ciorba apuca sa se raceasca un pic si nu riscam sa se cocarteasca dresatura. Se ia din ciorba cate o lingura de lichid si se amesteca in castron cu smantana usturoiata pana cand aceasta se incalzeste si se subtiaza si apoi se toarna in oala si se amesteca.
Se manaca cu ardei iuti murati.
.

.
Se poate face si o versiune de post si/sau una dietetica, daca nu se drege cu smantana si renuntam la unt. Crema de legume-cartof o ingroasa suficient .
Daca legumele sunt doar fierte si nu calite, nu se poate sa se existe reteta mai dietetica si ramane in continuare delicoasa.