Forum Culinar: Ale mele - Forum Culinar

Salt la continut

  • 12 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ale mele aici vorbesc eu mult despre ce bucataresc

#1 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 17 February 2010 - 06:47 PM

Aveam nevoie de un loc in care sa vorbesc despre ce gatesc, pur si simplu nu am gasit pe nimeni care sa-mi asculte polologhiile despre ce si cum gatesc, si cum ma seaca la inimioara sa-mi vars preaplinul, iata si topicul de fata.

Multumesc pe aceasta cale celor ce au avut bunovaointa si placerea de a crea acest portal pe care eu, iaca, am libertatea sa ma desfasor chiar si asa, cu un topic al meu.

Fiti bineveniti, comentati, carcotiti, orice va face placere, dar va spun de la bun inceput ca nu planuiesc sa fac poze, pentru ca pur si simplu sunt prea ocupata pentru a le edita si urca pe site. (sau poate sunt prea comoda!)

#2 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 17 February 2010 - 06:58 PM

Acum ceva timp, din comoditate, oboseala sau mai stiu eu ce motiv, n-am avut chef sa gatesc la modul serios, asa ca m-am gandit la cea mai simplu de facut friptura, si anume friptura Adrianei in ulei.

Dar la indemana n-aveam decat un pui! M-am gandit ca merge sa incerc, in definitv altceva mai complicat n-as fi gatit nici picata cu ceara.

Am desfacut pieptul cu tot cu os de pe pui si l-am asezat in oala in care am turnat ceva ulei de floare, ca de masline nu se mai gasea.


Si ca sa mai schimb ceva, am zis sa pun vin. Dar vin alb, cum se cade la carnea alba nu mai aveam, ah, nu mai aveam decat doua sticle nude.

Dar vin rosu se gasea in chiar trei sticle desfacute bine-mersi.

Am zis sa risc pentru ca oricum, altceva nu as fi gatit, si-ar fi trebuit sa mancam paine unsa.

Am pus cam un paharel de vin, o foaie de dafin, cateva boabe de piper si cam atat.

Am sarat ceva carnea, dar asa... fara tragere de inima, si am pus capacul, neuitand sa pun hartia de copt aferenta sub si greutatea pe capac.

Am pornit focul la minim, m-am uitat la ceas si m-am dus sa ma odihnesc cum bine ii sade unei gravide.

(S-ar putea sa fi pus si niste cartofi la fiert, nu-mi mai amintesc, da ceva garnitura trebuie sa fi avut).

Peste o ora jumate am luat oala de pe foc si am incercat pieptul cu scobitoarea in cea mai groasa parte a lui.

Rezultatul - facut si inca prea facut. Mirosul - bun. Gustul - bun. Fragezime - da, chiar foarte!

Aspect... not so good! Va dati seama, vin rosu la carne de pui... ah, urat mi-a fost de culoarea aia. N-am putut sa mananc, dar restul familionului s-a imbuibat si cu portia mea, inclusiv coacaza (fetita mea de un an si jumate, care stie si poate spune dealtfel 'coacasa').

Concluzia? Am decis sa repet operatiunea, dar cu vin alb. revin cu impresii.

#3 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 17 February 2010 - 07:02 PM

Ar trebui sa-ti prezint reteta mea de peste alb fiert în vin negru. Nu e o gluma :hungry:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#4 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 17 February 2010 - 07:09 PM

Dupa experienta de mai-nainte, trebuia sa am si o reusita, asadar o promovez la grad de reteta.

Friptura de pui cu vin la capac

1 piept de pui cu tot cu os
un pahar de ulei de floare (sau de porumb, sau ceva care sa nu fie prea scump)
1/2 pahar de vin alb
trei foi de dafin
10 boabe de piper
sare



Daca nu stiti deja de la reteta Adrianei de friptura in ulei din care reteta de fata e inspirata, iata ce ustensile va trebuesc:
- o oala cu fundul gros, cu capac potrivit bine
- o foaie de hartie de copt de marimea capacului
- o greutate de pus peste capac, pentru a ajuta procesul de inabusire, sa nu iasa nici un atom de abur (eu folosesc mojarul de piatra)
- un aragaz sau o soba cu plita :hungry:



Mod de preparare:
Se sareaza pieptul de pui cu tot cu os.
Se pune uleiul si vinul in oala cu fundul gros.
Se adauga foile de dafin si piperul.
Se adauga pieptul de pui cu pielea in sus.
Se pune hartia de copt, capacul si greutatea pe capac.
Se aseaza oala pe un ochi potrivit cu dimensiunea oalei.
Se da focul la minim.
Se verifica ceasul.
Peste o ora jumate e gata un piept de pui de la un pui de cca 1.5-2kg.


Obs1: puiul folosit de mine e din cel free range, adica din cela crescut afara, de mai ciugule o iarba, o rama, o piatra.
Pentru un pui organic adevarat, adicatelea din cel de tara de Romania, s-ar putea sa fie nevoie de mai mult timp.

Obs2:
Incercati intr-o zi de oboseala sau lene, n-o sa va para rau, este absolut delicios, se topeste in gura si aroma e fantastica!

#5 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 17 February 2010 - 07:12 PM

 Alexandru, la 17 February 2010 - 07:02 PM, a spus:

Ar trebui sa-ti prezint reteta mea de peste alb fiert în vin negru. Nu e o gluma :hungry:



Alexandru, chiar te rog sa te prezinti cu reteta! Pestele imi place, vinul negru si mai!

#6 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 February 2010 - 09:12 AM

 Pisoi, la 17 February 2010 - 06:58 PM, a spus:

Am pornit focul la minim, m-am uitat la ceas si m-am dus sa ma odihnesc cum bine ii sade unei gravide.

Sa inteleg ca va primi o surioara sau un fratior coacaza? :P
E vorba in ambele mesaje de aceeasi friptura postata de mine? Ca o data ii zici la capac si al'data in ulei?
Incerc a doua varianta, cea cu pieptul de pui, eventual, daca il gasesc, as putea incerca cu cel de curcan care mi se pare ca iese un pic mai putin uscat decit puiul.

#7 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 18 February 2010 - 11:42 AM

Sa inteleg ca va primi o surioara sau un fratior coacaza? :rolleyes:
E vorba in ambele mesaje de aceeasi friptura postata de mine? Ca o data ii zici la capac si al'data in ulei?
Incerc a doua varianta, cea cu pieptul de pui, eventual, daca il gasesc, as putea incerca cu cel de curcan care mi se pare ca iese un pic mai putin uscat decit puiul.

Adriana, ai inteles bine, coacaza e pe cale sa capete un surior sau o fratioara, cum zic verisorii ei putin mai mari.


Da, e vorba de aceeasi friptura in ulei in ambele mesaje - greseala mea, cum o mai corectez?


Nu o sa-ti para rau daca incerci cu piept de pui. Totusi sa stii ca nu trebuie sa-l gasesti nicaieri, cumperi un pui intreg si desparti pieptul de pe el, restul folosesti la supa sau pastrezi pulpele si aripile si restul de carcasa la congelator pana aduni suficient de multe parti pentru ce iti trebuie.

Sunt convinsa ca si din curcan ar iesi bine, dar aici n-am vazut nicaieri piept de curcan cu os... desi daca ma gandesc bine, ar putea iesi bun si fara os. Ma gandesc sa nu se usuce si sa se stranga cum face pieptul in general, dar cu metoda asta s-ar putea sa nu se stranga pentru ca lichidul nu se evapora. Buna idee sa stii, o sa incerc si eu cu piept de curcan cu proxima ocazie.

Stii ce imi place la metoda asta? Ca iese la fel de buna ca la cuptor, dar efortul depus si energia consumata sunt mult mai mici. :violent1:

edit mic pentru greseli mari =))

#8 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 February 2010 - 11:54 AM

Atunci felicitari :rolleyes:
Vad, in functie de ce gasesc de cumparat, incerc si raportez.

Am corectat linkurile

#9 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 18 February 2010 - 12:14 PM

Multumesc pentru felicitari si multumesc pentru corecturi!


Vad, in functie de ce gasesc de cumparat, incerc si raportez.

Stiu ca tu esti cu uleiul de masline la nas, nu ca noi astia imprastiati prin tari mai friguroase, care importa la greu si produc doar cartofi, asa ca sumbliniez ca daca faci friptura cu ulei de masline o faci pe propria raspundere. Dupa mine vinul face toata treaba la friptura asta, si fragezeste si aromeaza. Oricum ai face-o, eu te astept cu dovada, ca tare faine poze mai faci.

#10 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 18 February 2010 - 05:15 PM

Aseara am facut supa de pui cu galuste dupa reteta care nu da gres, cu patrunjel proaspat - un deliciu. Evident am folosit oala cu presiune. Pentru felul principal am facut pulpe dezosate la capac cu cimbru si cartofi natur cu unt si patrunjel proaspat. Ca niciodata n-am avut nimic pe langa carne si cartofi - incepe sa se resimta ca sunt grea... :tongue3: . Desi aveam conopida murata, nu m-am obosit (sau eram prea obosita) sa desfac un borcan. Si cum nimeni n-a cerut... asa a ramas.

Deseara am in plan o friptura de porc in ulei si vin rosu, o sa revin cu impresii.
Si mai am in plan cherry buns. Ei bine, cherry buns sunt cea mai apropiata versiune de corn dulce pe care am intalnit-o in irlanda. Nu sunt sub forma de corn ci de painici, guguloaie, asa... cat sa-ti intre una in cauzul palmei. Foarte bune. Aluatul in sine nu e dulce, dar are bucatele de cirese confiate prin el si pe deasupra e bine uns cu ceva sirop dulce. Sunt elastice si gustoase, destul de dense si deloc umede in interior.

Intr-o zi mi-a venit asa o idee nastrusnica sa incerc si eu sa le fac, dar evident n-aveam reteta. M-am gandit bine si am zis sa incerc, ca n-o fi foc. M-am gandit la toate aluaturile pe care le-am facut la viata mea (nu prea multe) si am concluzionat ca o sa incerc cu lapte acru. Am luat reteta mea de paine si in loc de apa i-am pus lapte acru putin mai mult decat apa, plus ceva mai multa drojdie. Si 25gr de zahar, asa... de control. Sigur am pus masina de paine sa lucreze si cand a terminat, pentru ca deja eram obosita si coacaza mea imi solicita prezenta, am facut asa: am scos cuva din masina si am turnat faina din punga peste aluat. in mod normal as mai fi lasat aluatul la crescut putin, dar acum era urgenta sa termin. Inainte de asta am pornit cuptorul la 200C. Am pregatit o tava cu o hartie de copt si m-am apucat de guguloaie: rupeam din aluat o bucata, ajutata de faina din belsug, o aplatizam putin si adaugam niste bucatele de prune uscate (minunate - astea le-am pregatit inainte sa termine masina de framantat), dupa care inchideam guguloiul cum puteam si eu. Pac cu guguloiu' in tava, apoi altul si asa pana am terminat si aluatul si prunele. Am folosit prune pentru ca asta am avut la indemana si erau f bune, aromate, moi... minunate cum ziceam. Le-am copt la 200C undeva peste 30min, le-am verificat de cateva ori intre timp si la o vreme am scos tava si le-am uns cu miere diluata f putin cu lapte. Au fost f bune si a doua zi au ramas elastice si proaspete, ceea ce mie inca nu-mi reusise cu alte aluaturi. Si sigur e de la laptele acru.

Azi am cumparat niste cirese confiate de care totusi nu-s multumita ca-s pline de sulfati si alte cele... dar alta data nu mai fac, o sa gasesc o alternativa sigur.

#11 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 19 February 2010 - 01:18 PM

poza cu painicile cu cirese, din pacate poza nu le face nici un favor, arata mult mai bine in realitate

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-107-126657828238.jpg

#12 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 19 February 2010 - 03:22 PM

Aseara am incercat reteta in ulei cu carne de porc, o bucata de cotlet parea, dar fara grasime. Nu sunt sigura ce a fost pentru ca am desfacut-o singura de pe un umar de porc cum zici ei aici.

bucata de carne a avut undeva sub un kg, am pus-o la foc cu un pahar de vin rosu, unul de ulei, boaba de piper, foi de dafin si sare. Am tinut-o la foc minim timp de o ora jumatate, cu greutatea pe capac. A iesit foarte buna, de o fragezime pe care n-am mai intalnit-o la carnea de porc. Am scos felia de carne pe un platou si am taiat-o felii de 3mm cu un cutit crestat cu care de obicei tai painea. S-a taiat foarte frumos pana la ultima bucatica. Am mancat ca inecatii, cu cartofi prajiti si conopida murata (facuta de mine, pai cum altfel? :love3: ).

Ma gandesc serios la metoda asta cu greutatea pe capac. E tot un fel de slow cooking, trebuie sa mearga si la alte mancaruri, nu numai la fripturi. Sunt tentata sa o incerc la o tocanita ceva, la un gulas, la un stew in bere, chestii din astea. Poate si la o infundata, mmm! Sigur ca da, si asa planuiam o infundata. Mor de pofta.

Metoda asta in ulei la capac... ma tot gandesc daca nu cumva ar merge la fel de bine cu mai putin ulei. O sa incerc data viitoare. Si tare as vrea sa o incerc cu niste miel. Am eu o reteta cu miel care se cerea la cuptor, ia sa o fac la capac la foc mic. Sper sa mai citesc pe-aici sa-mi amintesc.



Reteta

Friptura de porc cu vin la capac

- 800-1000gr carne de porc
- un pahar de vin rosu bun
- un pahar de ulei
- 10 boabe de piper
- 3 foi de dafin
- sare


In oala cu fund gros se pun uleiul, vinul, piperul si dafinul.
Bucata de carne se sareaza si se adauga in oala.
Se aseaza hartie de copt si apoi capacul peste oala. Peste capac se aseaza o greutate.

Se tine la foc minim timp de o ora jumatate, cu greutatea pe capac.

Se scoate pe un platou si se lasa putin la racorit, apoi se feliaza cu un cutit bun in felii de cca 3mm, dupa care se aseaza din nou in sos.

Se serveste cu putin sos, asortat de minune cu un piure de cartofi pufos si salata sau muraturi dupa pofta inimii.

Se pastreaza foarte bine in frigider in sosul obtinut si se incalzeste usor.


#13 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 19 February 2010 - 03:26 PM

Bun, si acum reteta de infundata. Sau mai bine un scurt istoric: reteta asta vine din zona munteniei, mai precis a argesului, si si mai precis din satul bunicii mele, ca eu n-am mai auzit in alta parte de ea.
E o mancare simpla, cu doar 3-4 ingrediente mai serioase, dar aromata si deosebita de orice alta mancare.

Infundata

Ingrediente:
- cartofi, dupa pofta inimii, dar mai ales dupa capacitatea oalei
- ceapa tocata verde daca este, daca nu si uscata - cam o mana la fiecare 4 cartofi
- praz, tot cam asa, o mana la fiecare 4 cartofi
- leustean tocat, merge si uscat, cam tot asa, o mana la 4 cartofi
- doua linguri de ulei
- sare
- smantana - cat va lasa inima



Preparare:

Se grijesc toate legumele si verdeturile, se toaca marunt mai putin cartofii care se fac cuburi ca de tocanita.

Se ia o oala potrivita, se pune uleiul, se aseaza un strat de cartofi (din 4 cartofi), se rasfira peste ei o mana de ceapa, una de praz si una de leustean, se sareaza.

Se repeta straturile pana se termina ingredientele, cu verdeturile deasupra.

Se adauga o ceasca de apa chioara.

Se pune la foc potrivit spre mai mic, se adauga un capac potrivit bine care nu se mai ridica pana cand nu incepe sa miroase a afumat. Caci aici sta toata maiestria acestei retete, sa se afume unpic fundul oalei. Si automat mancarea intreaga. Sub nici o forma nu se ridica capacul si sub nici o forma nu se incearca amestecarea.

Cand miroase frumos a afumat, se ia de pe foc si se adauga smantana dupa posibilitati si pofte. Din cate imi amintesc, smantana tre sa fie din cea dulce - amintiti-va ca suntem la tara unde avem de toatele, sau mai bine zis nu gatim decat cu ce avem de prin curte. Deci smantana dulce.

Se amesteca bine dar cu atentie sa nu zdrobim totusi cartofii prea rau - sunt buni bucati.

Noi mancam aceasta mancare simpla, asa cum se prezenta ea dupa amestecarea cu smantana, fara nimic ajutator, dar mancam cu sarg ca era tare buna.

Se poate servi ca garnitura la ceva carnos fara probleme.



Daca oala nu-i prea 'nalta, se poate imparti frateste si afumatura de pe fund, daca nu nu-i bai ca se bat copiii pe ea maine dimineata.

Acum nu mai pot de pofta. Trebuie sa ma duc sa cumpar cartofi si praz!


Nu reusesc sa nu observ metoda de slow cook cu capacul fixat si nemiscat. :love3:

#14 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 22 February 2010 - 01:05 PM

Am gatit infundata si a iesit dementiala. ca aia facuta de bunica. Am avut ajutor de incredere pe mama pe care am inebunit-o cu intrebari. A fost pe-aproape de a ceda psihic, dar am impacat-o cu doo linguri de infundata ca pe vremuri.

S-a facut la foc mediu timp de 20 de minute, si pentru ca nu mirosea a afumat, am dat focul nitel mai tare pentru inca 10 minute. S-a prins pe fund si mirosea divin. I-am pus o smantana care semana bine cu smantana de la tara, aia proaspata adunata de pe lapte in fiecare zi. Aici se numeste double cream, ei stiu de ce.

Si azi, evident, mananc infundata la pranz. Sa-mi fie de bine :)


Am mai gatit ceva bun, aveam niste fasii de burta de proc, asa ii zic astia aici, deci e carnea de sta pe burta porcului, nu stomacul din care se face ciorba de burta; e o carne destul de grasa, cu straturi de grasime printre straturile de carne. Obsita cum eram si fara chef de gatit, dar cu chef de mancare buna si de experimente, am ales metoda 'in ulei, la capac'. M-am gandit sa incerc cu mai putin ulei si in loc de vin sa pun sos de soia. Altceva decat putina sare pe carne n-am mai pus. Am tinut-o o ora la foc mic, dar mai mergea jumate de ora sa fie perfecta. A fost buna, dar la consistenta putin mai tare decat as fi vrut. Carnea a avut un gust fenomenal de nuca. N-am mai mancat asa ceva. coacaza a mancat atat de multa ca m-a speriat. Totusi noi am ales grasimea de carne pentru ca era prea mult, si am savurat doar carnea. Am servit-o in lipsa de altceva cu cartofii infundati, dar ar fi mers mai mult decat bine cu o varza calita. Si dupa calire as fi dat putin al cuptor cu carnea deasupra, sa se rumeneasca. ramane pentru data viitoare.


Pipt de porc cu sos de soya si ulei la capac

- 500-700gr piept de porc
- un pahar de ulei
- 1/2 pahar sos de soya de calitate
- putina sare


In oala cu fund gros se pune uleiul, sosul de soya, apoi carnea presarata cu putina sare.

Se aseaza hartia de copt, apoi capacul peste oala, iar peste capac se aseaza o greutate.

Se da la foc mic pentru 2 ore. Carnea va avea un gust superb de nuca. Merge foarte bine langa varza calita.


#15 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 22 February 2010 - 01:52 PM

Ce-mi place infundata ta, astept sa iau ceapa verde de pe undeva sa o fac :)

#16 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 22 February 2010 - 02:15 PM

nu uita de praz si de leustean, altfel nu e infundata.


trebuie sa recunosc cu mana pe inima ca dupa 20 de minute am ridicat capacul sa incerc un cartof... n-a fost sfarsitul lumii, cartoful nu era gata, asa ca am decis sa mai las 10 minute si sa maresc focul ca sa se prinde de fund. Am mai verificat odata dupa 5 minute si tot nu era gata. Deci a fost gata in 30 de minute.

Am folosit o oala cu fundul si peretii grosi, dar nu foarte. Oala are capacitate de 5l si e mai mult larga decat inalta. Am preferat asa ca sa fie loc de aburi. Am folosit leustean uscat de la mama de la tara - incredibil de aromat.

#17 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 22 February 2010 - 02:31 PM

 Pisoi, la 22 February 2010 - 01:05 PM, a spus:

Am mai gatit ceva bun, aveam niste fasii de burta de proc, asa ii zic astia aici, deci e carnea de sta pe burta porcului, nu stomacul din care se face ciorba de burta; e o carne destul de grasa, cu straturi de grasime printre straturile de carne. Obsita cum eram si fara chef de gatit, dar cu chef de mancare buna si de experimente, am ales metoda 'in ulei, la capac'. M-am gandit sa incerc cu mai putin ulei si in loc de vin sa pun sos de soia. Altceva decat putina sare pe carne n-am mai pus. Am tinut-o o ora la foc mic, dar mai mergea jumate de ora sa fie perfecta. A fost buna, dar la consistenta putin mai tare decat as fi vrut. Carnea a avut un gust fenomenal de nuca. N-am mai mancat asa ceva. coacaza a mancat atat de multa ca m-a speriat. Totusi noi am ales grasimea de carne pentru ca era prea mult, si am savurat doar carnea. Am servit-o in lipsa de altceva cu cartofii infundati, dar ar fi mers mai mult decat bine cu o varza calita. Si dupa calire as fi dat putin al cuptor cu carnea deasupra, sa se rumeneasca. ramane pentru data viitoare.



Carnea de care vorbesti mai sus cred ca este piept de porc.

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126684177925.jpg

#18 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 22 February 2010 - 02:43 PM

Asa e Foxyy, doar ca feliile mele erau de trei ori mai late decat cele din imaginea ta.

#19 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 22 February 2010 - 06:10 PM

Infundata in timpul

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-107-126685496567.jpg

si dupa

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-107-126685499587.jpg

#20 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 24 February 2010 - 05:06 PM

Aseara am gatit snitele din ceafa de porc, care snitele au iesit foarte fragede si suculente, daca ma pot exprima in felul asta. :toothy9;

Langa am facut o salata dintr-o ceapa verde, o rosie, o jumatate de arddei verde si o jumatate de salata chinezeasca. Buna!

Garnitura am avut orez - noua mea dragoste, orez cu bobul lung, abia descoperit. Am calit orezul in unt irlandez (exista unt mai gustos?) cat sa prinda asa pe alocuri nitica culoare, am adaugat si putin vin, l-am lasat sa se reduca si am adaugat doua cani de apa (la o cana de orez). am calculat cam cata apa am pus si am adaugat sare corespunzator. Fierbe in cam 15 minute, apa se absoarbe toata si ramane o bunatate de orez.


Iar acum intr-o zi am incercat prima mea sea-fruit chowder. Din imaginatie am facut-o, am fiert o ceapa, un morcov si o bucata corespunzatoare de telina, cand au fost gata am adaugat si somonul, ca somon aveam in congelator, l-am fiert cateva minute si apoi am scos pestele. Legumele le-am facut piure cu blenderul, apoi am adaugat doua oua batute bine, amestecate cu faina si diluate cu lapte acru. Am adaugat treaba asta peste supa de legume si am gatit la foc mic pana s-a facut faina. Am dres de sare si de acru cu inca ceva lapte acru, apoi am pus si niste smantana dulce sa se armonizeze gusturile. La final am adaugat pestele facu bucatele. A fost buna pentru o prima incercare si aia din imaginatie. Consistenta nu a fost cea de restaurant - sunt convinsa ca aia folosesc amidoane, apoi laptele acru s-ar putea sa nu fi fost cea mai buna alegere. Apoi stiu ca trebuiau eventual mai multe legume si din oua numai galbenusurile, dar ma gabeam. Data viitoare sper sa fac o treaba mai buna.

Intre timp sunt in cautarea unei retete de see fruit chowder buna, inca n-am gasit nimic care sa ma satisfaca.

Am inteles totusi ca se cere zeama de peste, adica apa in care a fiert peste cu oase. Eu aici nu gasesc supe din astea la cutie cum tot citesc pe la altii, pur si simplu irlandezii nu gatesc acasa, de-aia nu exista in magazine supe din astea pentru gatit. Nu stiu daca o sa ma incumet vreodata sa fac supa de peste... de unde iau eu peste cu oase si mai ales de care? Altfel ar fi simplu sa-l pun cu niste legume la oala cu presiune si sa-l infierbant nitel. Oi videa.

Arata acest topic


  • 12 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi