Pui mamma mia!
Piept de pui cu fenicul si ... tarantella
.
.
Cand eram mic si ascultam tarantella napolitana: La Danza, a lui Rossini, aveam impresia ca se canta:
Finchen, finchen, finchen, mamma miaaaaaaaaa!
Cum ar veni, i-ar fi cantat fenicului.
Prin urmare: pui mamma mia!
Pana aduceti ingredientele din camara ascultati-l, rogu-va, pe Rolando Villazon - El Corazón, cum se dezlantuie con brio intr-una din cele mai antrenante pagini din literatura muzicala:
.
http://www.youtube.c...h?v=wJCTB4b9axY
.
Daca tot ma ajuta la gatit am sa-i dedic reteta lui, dar doar dupa ce i-o dedic inainte mamei mele.
Draga "mamma mia" -
Mentionez ca e o reteta spontana, ce s-a nascut -fara dureri - in fata frigiderului si fara ajutorul "obstreticianului" (a se citi carte de bucate). O ora dupa ce am mancat, am citit pe net ca exista mancaruri similare. Stiam ca am o jumatate de piept de pui care trebuie gatita, dar eram setat pe modul Whatever. Ma descurc cumva. Nu aveam nici o idee cum il voi prepara. In spatele caserolei cu pui am gasit un bulb de finchen, fenicul uitat de cand am facut supa de chimen. Le-am dat intalnire si astfel "s-a nascut o stea"
Ingrediente:
piept de pui dezosat, fara piele, sau aripioare superioare - carnita alba
un bulb de fenicul (nu aruncati frunzulitele, daca nu, va trebuie ceva frunze de marar verde pentru ornare)
undelemn de masline si unt pentru gatit, in proportia de 1 la 2
150 ml de vin alb sec
smantana. Cat de multa aveti / cat de mult va da voie doctorul, sau silueta.
doua linguri de faina pentru infăinare
o lingurita de amidon
o cana de supa de pui
rozmarin si magheran (am avut uscate)
sare, piper verde
Mod de preparare:
Pieptul de pui il spalati si uscati foarte bine, il taiati in dumicate potrivite, il asezonati cu sare si piper verde proaspat macinat - atat cat va place - si tavaliti-l prin faina. Ati pus tigaia la incins? Turnati uleiul de masline, lasati sa se incinga, apoi untul. In timpul asta taiati bulbul de fenicul(Eu am inceput sa-l tai solzisori, dar mi-am dat seama ca arata mai bine, fasii. Gustul e acealasi).
Se soteaza doua minute feniculul in untul incins pana se inmoaie un pic apoi se adauga bucatile de pui infainate.
.
.
Tragem si noi un gat din vin , vezi draga Doamne sa verificam daca e de calitate. Cand puiul s-a rumenit il omenim si pe el cu un pahar si mai bine de vin. Hai noroc! Lasam sa se reduca vinul aproape complet, pret de cateva minute si incalzim pe alt ochi de la aragaz supa de pui. Daca avem. (Eu nu avem. Pus-am apa) Cand vinul a scazut se acopera carnea si feniculul cu supa de pui fierbinte, se pune capacul si prea mare lucru nu prea mai avem de facut urmatoarele douazeci de minute.
Dar nici nu stam degeaba. Macinam pudra rozmarinul si magheranul, daca sunt uscate si le punem in fiertura. Proaspete, aromatizam cu rozmarinul uleiul/untul in care sotam. Asijderea si cu piperul daca mai simtim nevoia. Eu, da. Tocam marunt fruzisoarele de fenicul si/sau mai completam cu marar verde. Frecam smantana cu o lingurita sau mai putin de
amidon.
Luam capacul de pe oala si dam focul mare sa scada excesul de lichid, apoi reducem focul, punem smantana si lasam cateva clocote sa se lege sosul. Se mai asezoneaza dupa gust, iar daca doriti nevoia puteti stoarce si un pic de lamaie.
Noi am servit cu crutoane de paine.
Ies aburi inmiresmati:
.
.
.
Concluzie: Am improvizat cu ce am gasit in frigider si mi-a reusit o reteta "Mamma mia!" pe care am trecut-o in "repertoriul de concert" .
Pe internet am gasit mancaruri similare dar care mai contineau in plus, ceapa, usturoi, masline verzi si felii de lamaie, deci nu am deraiat prea departe. Parca nu aveau smantana ...
Cu lamaile voi incerca, ma tenteaza, dar cu maslinele nu, caci vreau sa am doar doua ingrediente de baza si sa pastrez gustul delicat al feniculului, care in cazul bulbului poate fi mascat relativ usor de agresivitatea de tocana a cepii prajite, sau de Mujdeimea sa Gusturoiul.
Pagina 1 din 1
Pui mamma mia! Piept de pui cu fenicul si ... tarantella :)
#1
Postat 27 February 2010 - 03:36 AM
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#2
Postat 27 February 2010 - 09:41 AM
W Mamadeus Paparotti, la 27 February 2010 - 03:36 AM, a spus:
Pui mamma mia!
Piept de pui cu fenicul si ... tarantella
Piept de pui cu fenicul si ... tarantella
Citisem tarantula si deja ma intrebam ce minune o fi aici
Oricum, faina prezentare! la scena deschisa! Inca ma intreb daca sa deturnez bulbii pe care ii am in frigider si pe care ii sortisem unui gratin la cuptor, inveliti in bacon, in detrimentul unui "mamma mia" din acesta Om vedeam cum mi-o veni inspiratia azi sau maine. Multumim
#3
Postat 06 March 2010 - 07:11 PM
Bunny, la 27 February 2010 - 09:41 AM, a spus:
W Mamadeus Paparotti, la 27 February 2010 - 03:36 AM, a spus:
Pui mamma mia!
Piept de pui cu fenicul si ... tarantella
Piept de pui cu fenicul si ... tarantella
Citisem tarantula si deja ma intrebam ce minune o fi aici
Oricum, faina prezentare! la scena deschisa! Inca ma intreb daca sa deturnez bulbii pe care ii am in frigider si pe care ii sortisem unui gratin la cuptor, inveliti in bacon, in detrimentul unui "mamma mia" din acesta Om vedeam cum mi-o veni inspiratia azi sau maine. Multumim
Bunny,numai tarantule nu cre'ca gateste Shafoo! ...desi în unele locuri nici nu m-as mira daca le grileaza careva,ca doar sint destul de mari.Poate se pot face frigarui din ele
Ma tenteaza si pe mine reteta asta.Sa vad ce pot face
Merci,Shefu!
-Maya's World-☀
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#4
Postat 06 March 2010 - 08:57 PM
Maya, la 06 March 2010 - 07:11 PM, a spus:
Bunny,numai tarantule nu cre'ca gateste Shafoo! ...desi în unele locuri nici nu m-as mira daca le grileaza careva,ca doar sint destul de mari.Poate se pot face frigarui din ele (*)
Ma tenteaza si pe mine reteta asta.Sa vad ce pot face (**)
Merci,Shefu!
Ma tenteaza si pe mine reteta asta.Sa vad ce pot face (**)
Merci,Shefu!
(*)
Raspunsurile sunt da, si da la prima cestiune
.
.
Expediati-mi o tarantula mai tinerica si voi dansa tarantella cu ea in dinti
(**)
Ce poti face? Matale? Arta mayasha, p'onoarea mea!
Ma ling deja pe ... ochii gandindu-ma ce poze vor iesi de-aici.
Pana atunci, va fac cunostinta cu tarantula mea preferata:
"La tarántula é un bicho mu malo"
.
http://www.youtube.c...h?v=Y5SXPB9uycQ
.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#5
Postat 08 March 2010 - 02:21 PM
Cu sau fara tarantule, mancarica asta e delicioasa! Eu am renuntat la alte ierburi in afara de marar si fenicul, si nu mi-a parut rau. Sar'mana!
Editez ca am uitat poza
Editez ca am uitat poza
#6
Postat 08 March 2010 - 03:49 PM
Bunny, la 08 March 2010 - 02:21 PM, a spus:
Cu sau fara tarantule, mancarica asta e delicioasa! Eu am renuntat la alte ierburi in afara de marar si fenicul, si nu mi-a parut rau. Sar'mana!
Sa va fie de mine!
Editez ca am uitat poza
Si nu ar fi fost pacat?
Sa va fie de mine!
Editez ca am uitat poza
Si nu ar fi fost pacat?
Parca mi-ai redeschis si mie glanda ...
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
Arata acest topic
Pagina 1 din 1