Forum Culinar: Dulceata de gutui - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Dulceata de gutui

#1 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 27 November 2009 - 04:15 PM

Avem nevoie de:
Gutui - o farfurie adinca plina ochi cu gutui taiate cubulete
Zahar - la o farfurie pun 1 kg
Lamiie - minim 1 bucata
Vanilie- optional, un baton, dar prefer sa pun zahar vanilinat, ca ramine dulceata mai deschisa la culoare
Apa - la 1 kg de zahar cam 0.800 l de apa.

Imagine atasata: 60_6b8b1f34de62886bd23cd228015abfab.jpg

Punem apa la fiert, cu zaharul si zaharul vanilinat

Imagine atasata: 60_d433818697a9bec9e6ffd2e680486856.jpg

Intre timp, cubuletele de gutuie asteapta sa intre in scena, protejate de apa, ca sa nu oxideze

Imagine atasata: 60_bc31eb9fefb7d3f477400456e35d6f50.jpg

Cind siropul se leaga, punem zeama de lamiie, si mai dam intr-n clocot, apoi punem fructele

Imagine atasata: 60_bde4fb99be006385dfac9bb034c90bdb.jpg

Cind fructele sint fierte, spuma devine groasa, semn ca dulceata e gata, deci o tragem de pe foc

Imagine atasata: 60_e1095ce6d0fedee0174ee768d7fd123a.jpg

Fierbinte, o spumuim bine

Imagine atasata: 60_cbc91c29294203c5b0de80bdc82ae406.jpg

Si o lasam la racit pina a doua zi, acoperita de un prosop umed, ca sa nu faca pojghita.

Imagine atasata: 60_5712e281f7d241bf68108e71f43b7e4e.jpg

A doua zi, am observat ca s-a legat cam tare, a iesit in fapt jeleu. Mie imi place foarte mult, dar la clatite nu va merge

Imagine atasata: 60_e88cb61e0dcb367df2f7435e1fa78799.jpg

Imagine atasata: 60_4ec7203fe8ed11352810274955e41790.jpg

Asa ca am fiert putina apa cu citeva picaturi de lamiie, si cind s-a racit am incorporat-o in dulceata, ca sa devina mai fluida:

Imagine atasata: 60_a01b9d3bc82b1b0c969c12a1f3e5d37e.jpg

Poftiti la o chisea cu dulceata!
raluca elena

#2 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 27 November 2009 - 04:20 PM

Ralucaaaaaaaaaaaaaaaaaa,asta e crima!
Daca mor 'necata,stiti cine e de vina! :D
Arata de nota 20! :D

Si eu am facut,dar nu mai am :oops: ..dar nu a avut asa culoare faina ca a ta,dar buna a fost tare..ca de aia nu mai este.Care cum ajungea la borcan,lua cîte o lingura :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#3 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 27 November 2009 - 04:25 PM

Imi place tare mult sa fac dulceturi, si sint foarte atenta la cum manevrez ingredientele. Ma bucur de culoare enorm, dar nu-mi iese mereu asa frumoasa. Iti pastrez un borcanel {SMILIES_PATH}/6.gif:D<" title="arms" />
raluca elena

#4 Useril este offline   IrinucaPopii 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 120
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSpania

Postat 05 December 2009 - 02:44 PM

Am cumparat gutuile, dar inainte sa incep, am niste intrebari:
-daca nu am chef sa tai ( toate ) gutuile cubulete, le pot da si pe razatoare?
-cat zahar vanilat pui la o portie?
-cand exact pui dulceta in borcane?

:tongue3:

#5 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 05 December 2009 - 07:11 PM

merg si date pe razatoare, dar nu stiu la spect cum ramin, s-ar putea sa se pastuiasca...
la o portie pun un plic de zahar vanilinat
dulceata o pun intotdeauna rece la borcane, de obicei a doua zi - exceptie face pelteaua care trebuie sa inceapa sa se aseze direct in borcan, si gemurile pe care intotdeauna le bag 15 min la cuptor sa faca pojghita.

Spor la treaba!
raluca elena

#6 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 05 December 2009 - 10:17 PM

Eu le dau numai pe razatoarea mare si nu se pastuiesc la fiert. Nici nu oxideaza, pentru ca incep operatiunea de "razuire" abia cand siropul este destul de legat. Pun gutuile rase pe rand : rad 2 gutui, rastorn in sirop, rad altele si tot asa. Astfel nu oxideaza si pastreaza o culoare frumoasa. Dovada, maine. Fac poza si o pun aici. Ce e drept ca mie nu mi-a iesit asa o culoare de rubinie. :D Raluca, mor putin de invidie, dar ma culc si imi trece. :D

#7 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 05 December 2009 - 11:34 PM

Buni a mea, cu rabdarea ce caracterizeaza o alta generatie, taia julien gutuia, de mina! Si tot nu oxida, citeodata scotea o culoare ca mierea :floare:
raluca elena

#8 Useril este offline   IrinucaPopii 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 120
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSpania

Postat 08 December 2009 - 10:51 AM

Am facut si eu dulceata, prima din viata mea :D
A iesit perfecta... are gustul copilariei mele de la bunica din Moldova :oops:
Si pustiului meu ii place la nebunie, noroc ca am facut 5 borcanele, sa ne ajunga :P

Multumiri pentru reteta si explicatii suplimentare, revin cu poze
:angry:

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi