Gutui - o farfurie adinca plina ochi cu gutui taiate cubulete
Zahar - la o farfurie pun 1 kg
Lamiie - minim 1 bucata
Vanilie- optional, un baton, dar prefer sa pun zahar vanilinat, ca ramine dulceata mai deschisa la culoare
Apa - la 1 kg de zahar cam 0.800 l de apa.

Punem apa la fiert, cu zaharul si zaharul vanilinat

Intre timp, cubuletele de gutuie asteapta sa intre in scena, protejate de apa, ca sa nu oxideze

Cind siropul se leaga, punem zeama de lamiie, si mai dam intr-n clocot, apoi punem fructele

Cind fructele sint fierte, spuma devine groasa, semn ca dulceata e gata, deci o tragem de pe foc

Fierbinte, o spumuim bine

Si o lasam la racit pina a doua zi, acoperita de un prosop umed, ca sa nu faca pojghita.

A doua zi, am observat ca s-a legat cam tare, a iesit in fapt jeleu. Mie imi place foarte mult, dar la clatite nu va merge


Asa ca am fiert putina apa cu citeva picaturi de lamiie, si cind s-a racit am incorporat-o in dulceata, ca sa devina mai fluida:

Poftiti la o chisea cu dulceata!