Forum Culinar: Cozonac Geany nu da gres niciodata... - Forum Culinar

Salt la continut

  • 9 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cozonac Geany nu da gres niciodata... Cozonac reteta,sfaturi si tipsuri pt. un cozonac perfect

#1 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 02 April 2010 - 03:11 PM

Dragele mele aceasta reteta de cozonac nu da gres niciodata reteta o am de la o vecina de-a mamei,doamna Nica,tatal dumneaei a fost cofetar in Pascani,cu aceasta reteta nu am dat kix niciodata iata si reteta din caietul meu mai vechi de 20 de ani ca sa nu fiu acuzata de plagiat sau mai stiu eu ce...

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-1270211280.jpg

Acolo e prezentata pt. 2 kg. de faina adica pt. 4 cozonaci,eu am facut de asta data din 1 kg. 2 cozonaci.

Deci pt. 1 kg. de faina alba de cozonac(de data asta am folosit grania,dar mai e dobrogea,etc),50 gr. de drojdie de bere(eu 2 cubulete),5 galbenuse de ou,500 ml. lapte,250 gr. zahar,obtional 50 gr. unt si 2 linguri de smantana grasa(eu n-am avut decat unt de asta data),rasatura de lamaie(sau portocala mandarina ce va place,eu lamaie),esenta de vanilie(fiola de la dr.oetker e febletea mea),un praf de sare,ulei pt. framantat cam 150-200 ml.

Pt crema:5 albuse,cacao, 150-200 gr zahar(cat de dulce va place),esenta de rom,obtional rahat,stafide,mac etc..

Pt finisat un ou batut cu putin lapte cald.

La kg. de faina este bine sa mai avem ceva in plus ca s-ar putea sa mai incapa(asta depinde de umiditatea fainii si a ambientului,marimea oualor,daca am mai adaugat unt sau smantana sau nu etc)

Primul tips,faina sa fie musai pt. cozonac,drojdia proaspata,si ingredientele la temperatura camerei.

Se incepe cu incalzirea laptelui in care se dizolva zaharul,rasatura si esentele(astfel de la caldura laptelui se elibereaza uleiurile esentiale pe care le contin),obtional unt cam 50 gr. si smantana grasa 2 linguri...

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021218564.jpg

Drojia se sfarama intr-un castronel se presara cu o lingurita de zahar,2-3 stropi de otet (acesta are rolul de a activa fermentii din drojdie ajutand cresterea)si lapte cald vreo 3-4 linguri si se lasa la crescut la cald,dupa vreo 10 minute trebuie sa arate asa(sa-si dubleze volumul):

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-12702123277.jpg

1 pumn de faina se freaca cu telul para cu lapte fierbinte pana devine o crema groasa,aceasta se numeste opareala,se lasa sa se racoreasca,cand e doar calduta,se adauga drojdia crescuta frecandu-se,stropit cu putin otet(1 -2 stropi sau vin alb sau bors asta ajuta la activarea fermentilor din drojdie) bine pana face besicute(e o compozitie fluida dar mai groasa ca aluatul de clatite)

Edit:Mi s-a parut extrem de simplu ca am explicat opareala in cuvinte,dar vazand ca sunt nelamuriri,iaca am facut special o opareala pt. voi...

Faina 1-2 pumni...

Imagine atasata: monthly_01_2011/post-405-1294241930212.jpg

Se toarna in fir putin lapte oparit..

Imagine atasata: monthly_01_2011/post-405-12942419384473.jpg

Se freaca bine cu telul para ,e ca un aluat f. gros,se lasa sa se racoreasca pana devine caldut(asta-i opareala e simplu zau asa...)...

Imagine atasata: monthly_01_2011/post-405-12942419505072.jpg

Apoi se adauga drojdia crescuta frecand bine si stropind cu putin vin alb sau 2-3 stropi de otet pana face besicute,devine ca un aluat de clatite dar mai gros...


Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021234721.jpg

Se lasa la crescut la cald acoperita pana isi dubleaza volumul(cam 20 de minute)aceasta se numeste plamadeala

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021281388.jpg

Galbenusele le frecam cu un praf de sare(asta le inroseste)

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021235759.jpg

Incepem asamblarea,cernem faina(astfel se aereaza),adaugam laptele caldut,galbenusele si plamadeala

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021288828.jpg

Amestecam usor cu rabdare,daca e prea moale mai trebuie faina daca e prea tare stropit cu lapte cald pana devine un aluat cu densitate justa,acum il framantam adaugand ulei putin cate putin pe parcursul framantatului.Aluatul nu se rupe,nu se ia la pumni,ci se intinde ca pe guma se ruleaza si se bate de masa,inpaturind si stropind cu ulei pana face besicute(bule)

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021331654.jpg

Lasam la crescut acoperit cu un servet la cald pana isi dubleaza volumul

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-12702133284.jpg

#2 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 02 April 2010 - 03:26 PM

Dupa ce a crescut am inpartit in 4 ca de asta data il vreau impletit,dar nu se rupe ci se taie cu cutitul(priviti ce besicute faine are aluatul)

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021411231.jpg

Din cele 5 albuse batute spuma 150-200 gr. zahar,cacao,esenta de rom si nuci macinate facem crema(daca e prea subtire mai trebuie nuca macinata daca e prea groasa lapte cald)

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021408975.jpg

Rhatul din culori diverse taiat cubulete mici si stafide

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021410382.jpg

Pe masa unsa cu ulei intindem cu palmele prima foaie si ungem cu crema,rulam

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021428895.jpg

A doua am presarat cu rahat si stafide,si rulata

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021435686.jpg

Asa arata rulate

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021436737.jpg

Impletim si punem in tava unsa cu unt si ulei(untul da cojii un gust parfum si o fragezime aparte),uns cu 1 ou batut cu putin lapte caldut,se mai lasa la crescut si la tava 20 de minute

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-12702143789.jpg

Se coace in cuptorul dinainte preincazit cam 40 de minute 1 ora la foc potrivit(depinde de cuptor de marimea tavilor etc)se face testul cu scobitoarea dar nasul va v-a anunta sigur ca e gata...

#3 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 02 April 2010 - 03:30 PM

Si finalul glorios:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-12702148727.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021488321.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021489278.jpg

Trebuie sa fie usor ca un fulg asta e semn ca a fost binecrescut'' si ca e copt...

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021490235.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021491755.jpg

Intodeauna lasati sa se raceasca bine in tavi culcati pe o parte prima de rasturnare...conservati inveliti in hartie de ambalaj si in punga dar doar cand s-au racit de tot..

P.S:timp aproximativ pt. 2 cozonaci 3,30 ore(30 de minute asamblat aluatul+40 de minute framantat+60 de minute crescut aluatul+10 minute impletiti cozonacii+20 de minute crescut la tava+40-50 de minute copt in aragaz=200-210 minute adica 3,20-3,30 ore)

#4 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 02 April 2010 - 03:40 PM

Cat s-au milogit ai mei pt. o felie si m-am jurat ca nu-l tai...dar ce nu fac eu pt. voi iata si o sectiune...

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-405-127021562892.jpg

#5 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 02 April 2010 - 03:56 PM

Frumos cozonac Gianino, mancatil-as.
anul asta fac pass, dar pastrez in cap sa-l fac odata .

#6 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 02 April 2010 - 04:13 PM

Multumesc Stella daca-ti da gres io-mi pun gatu'...

#7 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 02 April 2010 - 04:37 PM

Eu am mai incercat de cateva ori varii retete si nu prea am fost norocoasa... acum de Paste nu am sa fac cozonaci, dar cine stie poate mai incolo am sa capat ceva curaj si am sa incerc reteta ta...
Ce frumosi sunt! Sa-i mancati cu pofta! Sorina
Sorina

#8 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 02 April 2010 - 04:50 PM

Sorina daca nu-ti iese reteta asta sa mi-i dai de cap...

#9 Useril este offline   Cassia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 268
  • Inregistrat: 05-December 09
  • Locationla nord de 49

Postat 02 April 2010 - 09:14 PM

Deci eu am sa incerc miine.
Desi nu am drojdie de bere, sper sa reuseasca si cu din asta uscata.

Foarte frumosi ti-au iesit si sper sa nu dau nici eu gres; pina acum am incercat tot felul de retete, care mai de care mai garantate si am dat-o in bara cu toate, fara exceptie.
Promit sa revin cu poze, indiferent cum iese cozonacul.
Prieteni sunt acele persoane, care te iubesc cu toate ca te cunosc bine.

#10 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 02 April 2010 - 09:20 PM

CASSIA SUNT SIGURA CA-TI IESE,EU ITI TIN PUMNII..SA VEZI CE SATISFACTIE VEI AVEA DUPAIA NU MAI CUMPERI IN VIATA TA,SI ORIUNDE MANANCI VEI SPUNE:''MDA BUNI.DA' NU'S CA AI MEI'' :tongue3:

#11 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 03 April 2010 - 08:44 AM

Spectaculos finalul :lol: Imi place si foaia aia din caietul cu retete :pupic:

#12 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 03 April 2010 - 07:54 PM

Multumesc,Carmella ,caietul meu are mai mult de 20 de ani si se vede cat de incercat a fost :occasion14:

#13 Useril este offline   Cassia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 268
  • Inregistrat: 05-December 09
  • Locationla nord de 49

Postat 03 April 2010 - 10:21 PM

Deocamdata aluatul este la crescut; am framintat la el pina cind am facut eu clabuci.
Cred ca a fost putin prea tare si de'aia am avut probleme la framintat.
Din cite vad creste frumos.

Revin cu poza finala.
Prieteni sunt acele persoane, care te iubesc cu toate ca te cunosc bine.

#14 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 03 April 2010 - 10:32 PM

Cassia eu iti tin pumnii nu ma culc... :occasion14:

#15 Useril este offline   Cassia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 268
  • Inregistrat: 05-December 09
  • Locationla nord de 49

Postat 04 April 2010 - 12:10 AM

 Geany, la 03 April 2010 - 10:32 PM, a spus:

Cassia eu iti tin pumnii nu ma culc... :)


Eu sper ca totusi te-ai culcat; la mine este ora 15 si abia acum am pus cozonacii in cuptor.
Ptiu, ptiu nu s-ar deochia da frumosi au iesit. Chiar sint surprinsa ca nu i-am ratat in stilu-mi caracteristic.
Daca spalam geamul de la cuptor :( puteam sa le fac si poza, asa mai asteptam pina cind sint gata.
Prieteni sunt acele persoane, care te iubesc cu toate ca te cunosc bine.

#16 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 04 April 2010 - 12:31 AM

Draga Cassia nu m-am culcat la mine e 1,30,am facut sarmalute pasca etc is rupta,dar sa ma tii la curent...sunt sigura ca vei fi multumita,si pe masura ce vei face iti vor iesi tot mai faini...Hristos a inviat ,daca nu ma culc cre' ca ma da da sotu' afara' :( tot''behaie '' :) de dincolo..hai pa...

#17 Useril este offline   Cassia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 268
  • Inregistrat: 05-December 09
  • Locationla nord de 49

Postat 04 April 2010 - 01:28 AM

Geany.... saru' mina pentru reteta si mii de multumiri de la familie. Sotul a ras 3 bucati, asa fierbinti cum erau si Tudor a mincat una.

Iata-i scosi din cuptor
Imagine postata

Si o felie generoasa pentru voi toti (Tudor era bosumflat pentru ca i-am spus sa stea serios si sa nu se mai hlizeasca :))
Imagine postata

In concluzie: reteta este verificata si daca urmati fiecare pas asa cum a fost indicat, iese!
Daca mi-a iesit mie care sint antitalent iese oricui.

Hristos a inviat!
Prieteni sunt acele persoane, care te iubesc cu toate ca te cunosc bine.

#18 Useril este offline   Angel 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 2,199
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationfar far away

Postat 04 April 2010 - 02:34 AM

cassia, daca ti-a iesit sa stii ca incerc si eu dar dupa paste. chiar vreau sa vad daca-mi iese si mie

#19 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 04 April 2010 - 08:39 AM

Cassia bravo!! :) f. frumosi,v-am zis ca nu da gres niciodata....

#20 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 04 April 2010 - 08:40 AM

 dark angel, la 04 April 2010 - 02:34 AM, a spus:

cassia, daca ti-a iesit sa stii ca incerc si eu dar dupa paste. chiar vreau sa vad daca-mi iese si mie

Angel deabea astept sa te vad si pe tine multumita ca au iesit,incearca fara frica si nu vei regreta...

Arata acest topic


  • 9 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi