Cozonac Geany nu da gres niciodata... Cozonac reteta,sfaturi si tipsuri pt. un cozonac perfect
#1
Postat 02 April 2010 - 03:11 PM
Acolo e prezentata pt. 2 kg. de faina adica pt. 4 cozonaci,eu am facut de asta data din 1 kg. 2 cozonaci.
Deci pt. 1 kg. de faina alba de cozonac(de data asta am folosit grania,dar mai e dobrogea,etc),50 gr. de drojdie de bere(eu 2 cubulete),5 galbenuse de ou,500 ml. lapte,250 gr. zahar,obtional 50 gr. unt si 2 linguri de smantana grasa(eu n-am avut decat unt de asta data),rasatura de lamaie(sau portocala mandarina ce va place,eu lamaie),esenta de vanilie(fiola de la dr.oetker e febletea mea),un praf de sare,ulei pt. framantat cam 150-200 ml.
Pt crema:5 albuse,cacao, 150-200 gr zahar(cat de dulce va place),esenta de rom,obtional rahat,stafide,mac etc..
Pt finisat un ou batut cu putin lapte cald.
La kg. de faina este bine sa mai avem ceva in plus ca s-ar putea sa mai incapa(asta depinde de umiditatea fainii si a ambientului,marimea oualor,daca am mai adaugat unt sau smantana sau nu etc)
Primul tips,faina sa fie musai pt. cozonac,drojdia proaspata,si ingredientele la temperatura camerei.
Se incepe cu incalzirea laptelui in care se dizolva zaharul,rasatura si esentele(astfel de la caldura laptelui se elibereaza uleiurile esentiale pe care le contin),obtional unt cam 50 gr. si smantana grasa 2 linguri...
Drojia se sfarama intr-un castronel se presara cu o lingurita de zahar,2-3 stropi de otet (acesta are rolul de a activa fermentii din drojdie ajutand cresterea)si lapte cald vreo 3-4 linguri si se lasa la crescut la cald,dupa vreo 10 minute trebuie sa arate asa(sa-si dubleze volumul):
1 pumn de faina se freaca cu telul para cu lapte fierbinte pana devine o crema groasa,aceasta se numeste opareala,se lasa sa se racoreasca,cand e doar calduta,se adauga drojdia crescuta frecandu-se,stropit cu putin otet(1 -2 stropi sau vin alb sau bors asta ajuta la activarea fermentilor din drojdie) bine pana face besicute(e o compozitie fluida dar mai groasa ca aluatul de clatite)
Edit:Mi s-a parut extrem de simplu ca am explicat opareala in cuvinte,dar vazand ca sunt nelamuriri,iaca am facut special o opareala pt. voi...
Faina 1-2 pumni...
Se toarna in fir putin lapte oparit..
Se freaca bine cu telul para ,e ca un aluat f. gros,se lasa sa se racoreasca pana devine caldut(asta-i opareala e simplu zau asa...)...
Apoi se adauga drojdia crescuta frecand bine si stropind cu putin vin alb sau 2-3 stropi de otet pana face besicute,devine ca un aluat de clatite dar mai gros...
Se lasa la crescut la cald acoperita pana isi dubleaza volumul(cam 20 de minute)aceasta se numeste plamadeala
Galbenusele le frecam cu un praf de sare(asta le inroseste)
Incepem asamblarea,cernem faina(astfel se aereaza),adaugam laptele caldut,galbenusele si plamadeala
Amestecam usor cu rabdare,daca e prea moale mai trebuie faina daca e prea tare stropit cu lapte cald pana devine un aluat cu densitate justa,acum il framantam adaugand ulei putin cate putin pe parcursul framantatului.Aluatul nu se rupe,nu se ia la pumni,ci se intinde ca pe guma se ruleaza si se bate de masa,inpaturind si stropind cu ulei pana face besicute(bule)
Lasam la crescut acoperit cu un servet la cald pana isi dubleaza volumul
#2
Postat 02 April 2010 - 03:26 PM
Din cele 5 albuse batute spuma 150-200 gr. zahar,cacao,esenta de rom si nuci macinate facem crema(daca e prea subtire mai trebuie nuca macinata daca e prea groasa lapte cald)
Rhatul din culori diverse taiat cubulete mici si stafide
Pe masa unsa cu ulei intindem cu palmele prima foaie si ungem cu crema,rulam
A doua am presarat cu rahat si stafide,si rulata
Asa arata rulate
Impletim si punem in tava unsa cu unt si ulei(untul da cojii un gust parfum si o fragezime aparte),uns cu 1 ou batut cu putin lapte caldut,se mai lasa la crescut si la tava 20 de minute
Se coace in cuptorul dinainte preincazit cam 40 de minute 1 ora la foc potrivit(depinde de cuptor de marimea tavilor etc)se face testul cu scobitoarea dar nasul va v-a anunta sigur ca e gata...
#3
Postat 02 April 2010 - 03:30 PM
Trebuie sa fie usor ca un fulg asta e semn ca a fost binecrescut'' si ca e copt...
Intodeauna lasati sa se raceasca bine in tavi culcati pe o parte prima de rasturnare...conservati inveliti in hartie de ambalaj si in punga dar doar cand s-au racit de tot..
P.S:timp aproximativ pt. 2 cozonaci 3,30 ore(30 de minute asamblat aluatul+40 de minute framantat+60 de minute crescut aluatul+10 minute impletiti cozonacii+20 de minute crescut la tava+40-50 de minute copt in aragaz=200-210 minute adica 3,20-3,30 ore)
#4
Postat 02 April 2010 - 03:40 PM
#5
Postat 02 April 2010 - 03:56 PM
anul asta fac pass, dar pastrez in cap sa-l fac odata .
#7
Postat 02 April 2010 - 04:37 PM
Ce frumosi sunt! Sa-i mancati cu pofta! Sorina
#9
Postat 02 April 2010 - 09:14 PM
Desi nu am drojdie de bere, sper sa reuseasca si cu din asta uscata.
Foarte frumosi ti-au iesit si sper sa nu dau nici eu gres; pina acum am incercat tot felul de retete, care mai de care mai garantate si am dat-o in bara cu toate, fara exceptie.
Promit sa revin cu poze, indiferent cum iese cozonacul.
#10
Postat 02 April 2010 - 09:20 PM
#11
Postat 03 April 2010 - 08:44 AM
#12
Postat 03 April 2010 - 07:54 PM
#13
Postat 03 April 2010 - 10:21 PM
Cred ca a fost putin prea tare si de'aia am avut probleme la framintat.
Din cite vad creste frumos.
Revin cu poza finala.
#15
Postat 04 April 2010 - 12:10 AM
Geany, la 03 April 2010 - 10:32 PM, a spus:
Eu sper ca totusi te-ai culcat; la mine este ora 15 si abia acum am pus cozonacii in cuptor.
Ptiu, ptiu nu s-ar deochia da frumosi au iesit. Chiar sint surprinsa ca nu i-am ratat in stilu-mi caracteristic.
Daca spalam geamul de la cuptor puteam sa le fac si poza, asa mai asteptam pina cind sint gata.
#16
Postat 04 April 2010 - 12:31 AM
#17
Postat 04 April 2010 - 01:28 AM
Iata-i scosi din cuptor
Si o felie generoasa pentru voi toti (Tudor era bosumflat pentru ca i-am spus sa stea serios si sa nu se mai hlizeasca )
In concluzie: reteta este verificata si daca urmati fiecare pas asa cum a fost indicat, iese!
Daca mi-a iesit mie care sint antitalent iese oricui.
Hristos a inviat!
#18
Postat 04 April 2010 - 02:34 AM