Forum Culinar: Bors din legume - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Bors din legume Apa vietii

#21 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 16 June 2011 - 03:16 PM

O poza face cat 1000 de vorbe:
.
Imagine atasata: monthly_06_2011/post-168-13082301373738.jpg
.

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#22 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 20 June 2011 - 05:07 PM

Dupa patru zile am imbuteliat prima transa de rosé.
Si am completat cu apa in borcan.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#23 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 20 June 2011 - 05:18 PM

Minune, nu alta! Candva o sa trec si eu la fapte...

#24 Useril este offline   Vika 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 468
  • Inregistrat: 01-May 11

Postat 20 June 2011 - 08:23 PM

Vezi postareazerda, la 10 July 2010 - 01:26 AM, a spus:

Uite Sefule in borcanul mare ce crezi ca e??
Scuzati asistentul, dar era curios nevoie mare:

Imagine postata

de fapt se vede o ureche si din asistentul numarul doi.
in celelalte borcane este salata de varza



Imi plac asistentii tai! Sunt convinsa ca ti-au fost de mare ajutor :floare:

#25 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 19 September 2011 - 06:33 PM

Vezi postareaMariaSan, la 20 June 2011 - 05:18 PM, a spus:

Minune, nu alta! Candva o sa trec si eu la fapte...



Gata, azi nu mai scapa! N-am borcan mare, dar o sa improvizez ceva. nici paine neagra veche n-am, dar m-oi descurca. Maine dau raportul (promit si sper sa nu ma fac de rusine!)

#26 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 20 September 2011 - 10:41 AM

Vezi postareaMariaSan, la 19 September 2011 - 06:33 PM, a spus:

Vezi postareaMariaSan, la 20 June 2011 - 05:18 PM, a spus:

Minune, nu alta! Candva o sa trec si eu la fapte...



Gata, azi nu mai scapa! N-am borcan mare, dar o sa improvizez ceva. nici paine neagra veche n-am, dar m-oi descurca. Maine dau raportul (promit si sper sa nu ma fac de rusine!)

Bidon de plastic, sticla ... de plastic :floare: de 5 l de apa plata taiata la gura, o oala mare emailata sau chiar o oala pe care ai captusit-o cu un sac de plastic pt gunoi menajer ... you name it.
Merge orice tip de paine mai veche.

Nu e problema de a te face de rusine, ci de a avea un bors inmiresmat ca la mama(deus) acasa :) .

Eu l-am folosit ieri la o zama de varza dulce cu afumatura.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#27 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 20 September 2011 - 11:28 AM

Nu ma fac de rusine! Multumesc pentru sugestii. Sa vezi cum m-am descurcat: am luat 5 borcane de 800 si cu alea am lucrat.

am folosit o saracie de ingrediente, ca la mine acasa nu e nimic prin frigider, ca ieri am sosit din conced. dar n-am vrut sa-mi mai scape ocazia pentru niste motive bine intemeiate (apa asta vie contine probiotice, mai multe soiuri decat se gasesc in toate plicurile de la farmacie; pentru bebelus in special am facut, pentru mine in al doilea rand si pentru restul familiei in al treilea :floare: ).

Am folosit ca baza o conopida frumoasa, apoi un morcov, un ardei, o rosie si cativa ai. de mirosenii am folosit boabe de piper, maghiran uscat si cimbru tot uscat. Promit data aviatoare sa am macar niste tije de telina in plus, cu frunze cu tot. ca starter am pus drojdie uscata, aia de o folosesc la paine. Din nou promit sa fiu mai respectuoasa cu reteta data aviatoare.

Dar sunt multumita. am acoperit borcanele cu patrate de tifon si le-am legat cu niste elastice. Arata f frumos si abia astept sa treaca tri zile. aici e cam frig, dar sper sa dea soarele si sa le intarate, ca le-am pus in geamul de la bucatarie.

Abia astept sa gust!

#28 Useril este offline   Ellani 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 21 September 2011 - 05:26 PM

Am luat si eu taurul de coarne si am pus un borcan azi.Sper sa iasa ceva din asta,pentru ca prea simt lipsa borsului pentru acrit ciorbele si nu prea as vrea sa folosesc toata viata pachetele pline de E-uri.
Dar am si eu niste intrebari pentru D-nul Paparotti:

E cam mare criza de soare aici.E musai sa stea in geam sau e bine si langa o soba,camin,respectiv-intruneric?Pentru ca eu altceva nu am,ca sursa de caldura.M-am gandit poate sa si acopar cu o patura ,ceva ca sa-i mentina caldura.

Am vazut ca ati scris ca-l faceti vara.Motivul e doar ca nu sunt aceleasi legume(castraveti,verdeata)iarna sau altele?Pentru ca daca-mi iese,eu as vrea sa-l fac tot anul,chiar daca folosind legume mai putine,dar sa fie acru asemenea borsului de tarate,pe care nu am cum sa le gasesc aici.

#29 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 21 September 2011 - 11:57 PM

In general legumele sunt mai bune si mai pline de vitamine vara! Cred insa ca o sursa de caldura este suficienta.

Eu zic ca o sa-ti placa si ala mai la intuneric facut.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#30 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 22 September 2011 - 12:55 PM

deci poate fi pus si in borcan de sticla, sau doar de plastic? ce ecu punga trasa peste oala?

scuzati: nu se pune sare, otet ori altele, doar legumele verdeata si apa rece? e f fain de reciclat legumele si verdeturile din fundul cutiei de frigider... ca sa nu zic taxatoare ...

legumele se mananca? ori doar zeama?

se pot refolosi legumele deci?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#31 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 22 September 2011 - 02:14 PM

Daniella, nu ti-ai facut temele :D . Ia topicul de la capta si o sa afli raspunsul la toate intrebarile :rolleyes:

Eu azi am gustat din licoare - nu e inca acrisoara, are doar ceva gust de legume si e acidulata ca o sampanie, pisca la limba placut. Am scos putin si am dat la copii sa bea si am baut eu ce-a ramas. Sunt pornita rau pe cura cu probiotice. Lui Cati nu i-a placut si m-am chinuit mult sa o conving sa mai ia inca o gurita. Nici bebe n-a fost prea convins. Poate maine devine acrisoara, abia astept. Bebelui i-am pus licoare din asta pe biscuiti ca sa fiu sigura ca o inghite. Predau stafeta!

#32 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 22 September 2011 - 02:31 PM

Vezi postareaDaniella, la 22 September 2011 - 12:55 PM, a spus:

deci poate fi pus si in borcan de sticla, sau doar de plastic? ce ecu punga trasa peste oala?

scuzati: nu se pune sare, otet ori altele, doar legumele verdeata si apa rece? e f fain de reciclat legumele si verdeturile din fundul cutiei de frigider... ca sa nu zic taxatoare ...

legumele se mananca? ori doar zeama?

se pot refolosi legumele deci?


Orice recipient nereactiv la aciditatea legumelor ce se acresc. O punga mare de plastic poate captusi orice tip de oala.

Eu nu am pus sare. Cine vrea sa regaseasca gustul sarat al moarei de varza e liber.
Cu un bors nesarat poti controla mai bine gustul ciorbei si sti de cata sare mai ai nevoie.

Daca am pomenit de moarea de varza, care se prepara in beci - Nespa ? - Ba'spa ! - am rapsuns si la intrebarea cu intunericul. Nu are nevoie de fotosinteza.

Nu e nevoie de otet. Mediul acid se creaza pe baza fermentatiei.
Legumele pot fi folosite inca odata la o noua transa ce se va acri mai repede apoi se arunca. Si-asa erau reciclabile.

Orce tip de paine veche e bun, ca si starter. Merge si fara, dar dureaza ceva mai mult. drojdie nu as pune, insa as putea folosi poate granule ("ciuperca") de kefir, care prolifereaza si in sucuri de fructe, insa acesta produce o dubla fermentatie. Lactica si alcoolica.
Bacteriile din aer vin singure la festin si isi fac lucrarea.

Reiau de pe prima pagina:

"In produsele alimentare aciditatea poate creste ca urmare a hidrolizei unor substante ce contin acizi legati pe care ii pun in libertate (saruri acide) sau formarii unor acizi in cursul unor procese de hidroliza si fermentatie. Exista o serie de substante ce contin acid fosforic care, prin hidroliza, influenteaza aciditatea. Prin unele procese de fermentatie se formeaza acizi ce sporesc aciditatea produselor. De exemplu, prin acrirea (murarea) legumelor creste aciditatea datorita acumularii acidului lactic; otetirea vinului duce la cresterea continutului de acid acetic; prin rancezirea grasimilor creste continutul de acizi grasi liberi; aciditatea fainii pastrata necorespunzator creste prin scindarea enzimatica a fosfatidelor1 in acizi grasi si acid fosforic.

Elementul conservant din muraturi este reprezentat de mediul acid. Acesta se obtine fie prin adaugarea de otet, si atunci avem muraturi marinate (gogosarii in otet), fie prin producerea de acid lactic in interiorul lor, datorita unui proces de fermentatie similar celui care determina formarea laptelui batut, si atunci avem muraturile propriu-zise. Marele “talent” al muraturilor, dincolo de gustul lor foarte agreabil, este ca au un continut crescut de vitamina C. Mai precis, modalitatea de conservare in mediu acid permite pastrarea vitaminei care rezista perfect la acest pH. Daca se porneste de la legume foarte bogate in vitamina, cum sunt gogosarii, ardeii sau varza, muraturile care rezulta sunt una din cele mai minunate si mai accesibile surse pentru intreaga iarna. Chiar daca portocalele sau lamaile nu ne plac sau ne par prea scumpe, putem avea incredere in muraturi. Dincolo de vitamina C, toate celelalte vitamine si minerale, ca si fibrele, se pastreaza in bune conditii. Mai mult, unele muraturi, cum este varza murata, sunt considerate a aduce in organism bacterii favorabile sanatatii omului (produse probiotice).

Preparati muraturi cu putina sare
Un lucru care trebuie retinut este acela ca multe nutrimente din muraturi migreaza in timp in lichidul de murare. Acesta devine la randul lui un produs nutritional valoros, este de dorit sa nu il aruncam ci sa il folosim la acrirea ciorbelor sau, in cazul marinatelor, la acrirea salatelor. Pentru a-l putea utiliza, nu trebuie pusa foarte multa sare la fabricarea muraturilor. Sarea sau, eventual, zaharul care se pun la muraturi nu sunt elementul conservant de baza, ci doar adjuvanti ai conservarii si amelioratori ai gustului. Deci nu e cazul sa adaugam o extra-doza de sare, in speranta ca muraturile se vor pastra mai bine. Efect conservant au si alte elemente din retetele de muraturi: boabele de porumb, telina, hreanul, boabele de mustar, usturoiul etc. "


Mai am o sticla de bors de legume de asta vara INCEPUTA. Nu a facut "floare" inca si sta in camara unde peste vara au fost temperaturi de peste 25 de grade.
Borsul de magazin, odata inceput, face pojghita de mucegai in mai putin de o saptamana.

I state my case! :rolleyes:

Am acoperit tot? Dupa o prima transa, fiecare devine expert si controleaza dupa bunul plac aromele pe care le doreste.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#33 Useril este offline   Olavlahola 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19
  • Inregistrat: 30-January 11

Postat 22 September 2011 - 02:34 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 16 June 2011 - 03:16 PM, a spus:

O poza face cat 1000 de vorbe:
.
Atasament Bors 01.jpg
.



Pura alchimie domnule!
Poti sa cumperi mancare, dar nu si pofta! Arne Garborg

Ironia e grauntele de sare, datorita caruia mancarea capata gust! Thomas Mann

#34 Useril este offline   Ellani 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 01 October 2011 - 10:01 PM

Vin si eu cu multumirile de rigoare si cu dovada
Imagine atasata: monthly_10_2011/post-1267-13174991606051.jpg
Azi am facut prima oara ciorba de legume cu borsul asta si,chiar daca a trebuit sa pun un pic mai mult fata de cel de tarate(am de unde,nu-i bai),am ramas incantata.
Declar deci ca ne-ai salvat familia de la un E in plus, pentru ca il iau la drum lung.

#35 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 02 October 2011 - 09:54 AM

Vezi postareaEllani, la 01 October 2011 - 10:01 PM, a spus:

Vin si eu cu multumirile de rigoare si cu dovada
Azi am facut prima oara ciorba de legume cu borsul asta si,chiar daca a trebuit sa pun un pic mai mult fata de cel de tarate(am de unde,nu-i bai),am ramas incantata.
Declar deci ca ne-ai salvat familia de la un E in plus, pentru ca il iau la drum lung.


Sa-l beti/folositi sanatosi!
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#36 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 03 October 2011 - 12:14 PM

Revin si eu cu noutatile. Dupa ce am baut primul borcan asa, nu prea acrit, am completat cu apa rece din nou si am adaugat si o bucatica de paien uscata din productia proprie - in totate borcanele. Ei bine, la cateva zile deja aveam alt bors! Am mai baut inca un borcan intre timp, impreuna cu bebeul. Fata si sotul stramba rau din nas, nu am ce sa le fac, dar le mai strecor in ciorba cand si cand. Bebelino bea cu paiul, se gandeste putin, apoi mai bea :thumleft: . Eu il beau pe nerasuflate, nu-mi place la gust dar ma stradui. Mi-a rezolvat o problema majora cu gazele, ma bazam pe un asemenea rezultat si nu m-a dezamagit apa vietii. Promit ca transa urmatoare sa o fac corespunzator, cu legume mai multe, verdeturi mai multe ca sa fie si mai aromata si sa fiu pregatita cu paine. Drojdie nu mai pun.

#37 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 01 March 2012 - 03:43 PM

Ne-am intoxicat iarna cu pancette, ne "detoxifiem" cu bors. :thumleft:
Am luat o varza si mi-a ramas cotorul.Tare dulce si bun.Am pus-o de'un bors cu ce-am avut in casa:

varza, morcov, ardei, rosie, colorant natural: radicchio, usturoi si cimbru proaspat.Am la ghiveci.

Starter: o felie de paine de secara.

La noi sunt 18 grade la soare, am pus-o in geam.
Borcanu nu-i mare de 3 litri.

#38 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 01 March 2012 - 03:58 PM

Cu alte cuvinte, cumpara-ti Sorino paine si las-o sa se invecheasca... pai asa am sa fac. Alta sansa nu am daca vreau bors.
Multam fain de idee/reteta! :thumleft:
Sorina

#39 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 01 March 2012 - 04:10 PM

Sori, eu am pus de'aia de o folositi voi la Monti.N-ai?Pumpernickel.Sau cum se cheama.

#40 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 01 March 2012 - 06:22 PM

Prima data trebuie sa pui paine, ca a doua oara poti folosi putin din ce a ramas de la prima sarja.
Si mie imi place, fac tot asa cu ce gasesc la mana!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi