Forum Culinar: Tartiflette - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tartiflette Specialitate Savoyarda

#1 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 26 August 2010 - 02:38 PM

Ingrediente :
1 Reblochon (+/-500g)
1.5kg cartofi
200ml smîntîna
150g piept afumat
1 ceapa
1 catel usturoi
50g unt
sare, piper, cimbru (facultativ).
Imagine atasata: monthly_08_2010/post-3-128282604692.jpg


Se fierb cartofii în coaja (eu îi fierb la vapori, 25min, ca sa ramîna înca un pic al dente), se curata, se taie felii.
Ceapa si usturoiul se toaca si se soteaza cu 20g unt si pieptul afumat taiat în bucati.
Imagine atasata: monthly_08_2010/post-3-12828261029.jpg

Se unge o forma cu unt, se dispune un strat de cartofi, un strat de ceapa+usturoi+piept, apoi din nou un strat de cartofi.
Reblochonul se rîcîie usor cu lama unui cutit, apoi se taie în doua, pe muchie, apoi fiecare bucata în jumatati.
Imagine atasata: monthly_08_2010/post-3-128282613509.jpgImagine atasata: monthly_08_2010/post-3-128282614264.jpg
Imagine atasata: monthly_08_2010/post-3-128282617752.jpg

Se dispun bucatile de Reblochon cu coaja în sus peste cartofi, se stropeste totul cu smîntîna si se presara cu bucatele de unt.
Imagine atasata: monthly_08_2010/post-3-128282618737.jpg

Cuptor, 180°C timp de 30min. Daca se rumeneste prea repede, se acopera cu folie de aluminiu.
Imagine atasata: monthly_08_2010/post-3-128282620427.jpg
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#2 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 August 2010 - 03:14 PM

Banuiesc ca are treisutedemilioanedecalorioane,dar îmi place :lol:
Cînd vad brînza aia taiata...nu mai zic nimic,dar si de aia vreau.Daca nu gasesc,te împusc! :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#3 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 26 August 2010 - 03:16 PM

:lol: , e prea cald , dar cunosc reteta ca e tipica la vecinii din Ht Savoie .
este delicioasa, pe o seara rece de iarna .

#4 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 26 August 2010 - 03:18 PM

Vezi postareaMaya, la 26 August 2010 - 03:14 PM, a spus:

Banuiesc ca are treisutedemilioanedecalorioane,dar îmi place :D
Cînd vad brînza aia taiata...nu mai zic nimic,dar si de aia vreau.Daca nu gasesc,te împusc! :D


Maya, ce mai conteaza caloriile :lol: , branza aia se gaseste si cea facuta artizanal e wow.
asa ca musai sa vii in zona sa iei branza .

#5 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 26 August 2010 - 03:33 PM

Mama cum poa sa arate branza aia! :lol:
Eu n-am nici cea mai mica sansa sa gasesc asa ceva pe aici.

#6 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 26 August 2010 - 04:17 PM

O saptamana ne-a mirosit masina a Reblochon, dar a meritat sa o aducem din Fr!
:lol:

#7 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 26 August 2010 - 05:08 PM

Vezi postareaMaya, la 26 August 2010 - 03:14 PM, a spus:

Banuiesc ca are treisutedemilioanedecalorioane,dar îmi place :D
Cînd vad brînza aia taiata...nu mai zic nimic,dar si de aia vreau.Daca nu gasesc,te împusc! :D


Problema nu este ca ar avea multe calorii. Problema este ca dupa prima felie e greu sa te abtii de la a doua, care tocmai îti deschide apetitul pentru a treia, si asa mai departe :P

Vezi postareastella, la 26 August 2010 - 03:16 PM, a spus:

:D , e prea cald , dar cunosc reteta ca e tipica la vecinii din Ht Savoie .
este delicioasa, pe o seara rece de iarna .


Cînd ai pofta, stabilesti ca s-a racit afara. Teribil! :lol:

Ca anecdota, Pastorel povesteste ca Petre Carp se dadea în vînt dupa Reblochon si nu intra la renumita bodega Tripcovitch decît daca aveau.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#8 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 26 August 2010 - 05:23 PM

Arata extraordinar,intr-un mare fel,etc.Branza deaia nu am vazut si nu am mancat niciodata... :lol:

#9 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 27 August 2010 - 08:08 AM

O ador si caldura nu m-a impiedicat sa o maninc la Albertville
Imagine atasata: monthly_08_2010/post-4-128288927048.jpg
drept pentru care mi-am cumparat brinza si mi-am facut-o si acasa
Imagine atasata: monthly_08_2010/post-4-128288930022.jpg

#10 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 28 August 2010 - 01:45 PM

Vezi postareaMaya, la 26 August 2010 - 03:14 PM, a spus:

Banuiesc ca are treisutedemilioanedecalorioane,dar îmi place :P
Cînd vad brînza aia taiata...nu mai zic nimic,dar si de aia vreau.Daca nu gasesc,te împusc! :D

:hug: :hug: :P ori tot inca pe atata!!

Dom'ne, eu ma mai uit pe la retetele alea chinezovietnamezofilipinezomongolezojaopnezoaziatici. Ss'ochei.
Cel mai tare imi plac insa astea iuropene de le afisezi. Super tare tartifleta asta, am mai auzit eu pe undeva de ea. :floare: Hmm...oare unde gasesc io un magazin de delicatesuri, sa iau branza? Crec' la olandezii zburatori.
Maya, sa-ti trimit branzoasa, daca o gasesc?
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#11 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 28 August 2010 - 09:14 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 28 August 2010 - 01:45 PM, a spus:


Maya, sa-ti trimit branzoasa, daca o gasesc?

Lorica,eu cînd umblu dupa brînza,o gasesc!O am deja în frigi!Am si taiat o bucatica si am probat-o!E suuuper!
I-am tras chiar si-o poza,dar înca n-am micit-o :floare:


Also,mon cher,ai scapat de colt-ul de argint! :(
Ai mei nu vor tartiflettele,dar eu tot o sa fac o portie pentru moi.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 28 August 2010 - 09:33 PM

Si eu am gasit-o, da nu o iau ca nu am frigider :floare: Mama ei da viatza!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#13 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 28 August 2010 - 10:01 PM

J’ai acheté aujourd’hui à Briançon le reblochon
Imagine atasata: monthly_08_2010/post-4-128302561138.jpg
e le fromage tartiflette
Imagine atasata: monthly_08_2010/post-4-128302558792.jpg
cartofi cu coaja roz francezi roz + plus kaiser afumat la Metro
tartifletteeeeee j'arrive :floare:

#14 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 28 August 2010 - 10:12 PM

Asa o bucata am luat si eu,are aproape 500 g


Dezbracata, cu struguroi din Sicilia ( sînt atît de buni! )...buna tare si deabia astept sa fac o portie de tartiflette :floare:

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-5-128302622854.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2017/post-5-14849457163169.jpg
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#15 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 28 August 2010 - 10:26 PM

Splendid :floare:

#16 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 29 August 2010 - 11:05 AM

Vezi postareaAdriana, la 28 August 2010 - 10:01 PM, a spus:

J’ai acheté aujourd’hui à Briançon le reblochon
Atasament reblochon.jpg
e le fromage tartiflette
Atasament fromagepourtartiflette.jpg
cartofi cu coaja roz francezi roz + plus kaiser afumat la Metro
tartifletteeeeee j'arrive :)


Chestia aia zisa "fromage a tartiflette", mai bine uit-o, zau! Mai degraba încerca macar o data sa înlocuiesti reblochonul cu taleggio.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#17 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 29 August 2010 - 11:06 AM

Vezi postareaMaya, la 28 August 2010 - 10:12 PM, a spus:

Asa o bucata am luat si eu,are aproape 500 g


Dezbracata,cu struguroi din Sicilia(sînt atît de buni!)...buna tare si deabia astept sa fac o portie de tartiflette :)

Atasament reblochon.jpg


Arata perfect, pofta buna! :)
Ma pregateam sa-mi rascumpar viata cu un reblochon expediat la iuteala prin chronopost :)
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#18 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 29 August 2010 - 07:09 PM

Vezi postareaMaya, la 28 August 2010 - 10:12 PM, a spus:

Asa o bucata am luat si eu,are aproape 500 g


Dezbracata,cu struguroi din Sicilia(sînt atît de buni!)...buna tare si deabia astept sa fac o portie de tartiflette :)

Atasament reblochon.jpg


Da-o-n branza ma-si! M-ai terminat cu strugurii aia...m-am prelins pe monitor!! :) :) :)
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#19 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 29 August 2010 - 10:45 PM

Vezi postareaAlexandru, la 29 August 2010 - 11:05 AM, a spus:

Chestia aia zisa "fromage a tartiflette", mai bine uit-o, zau! Mai degraba încerca macar o data sa înlocuiesti reblochonul cu taleggio.

Atunci fac o singura tartiflette cu reblochonul.
Pe asa-zisa o s-o pun la o tarta sarata.
E bine asa? :drool:

#20 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 30 August 2010 - 08:20 PM

Reteta foarte gustoasa...o sa o fac cand vine primul frig.

pe la mine sunt de toate dar intreb catva detalii:

cartofii pentru a putea fii fierti la abur trebuie sa fie de marime mica/mijlocie si toti de aceeasi marime? cam cat timp dureza fierberea?

pieptul afumat e carne macra fara grasime sau poate avea si fasii de grasime? gen bacon?

pentru cate persoane sunt cantitatile date? ar ajunge la o masa ca fel principal (dupa gustari substantioase) la 4 persone?

scuze pentru intrebarile puerile dar as vrea sa o fac pentru musafiri si n-as vrea sa fac proba mai intai.

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi