Tartiflette Specialitate Savoyarda
#1
Postat 26 August 2010 - 02:38 PM
1 Reblochon (+/-500g)
1.5kg cartofi
200ml smîntîna
150g piept afumat
1 ceapa
1 catel usturoi
50g unt
sare, piper, cimbru (facultativ).
Se fierb cartofii în coaja (eu îi fierb la vapori, 25min, ca sa ramîna înca un pic al dente), se curata, se taie felii.
Ceapa si usturoiul se toaca si se soteaza cu 20g unt si pieptul afumat taiat în bucati.
Se unge o forma cu unt, se dispune un strat de cartofi, un strat de ceapa+usturoi+piept, apoi din nou un strat de cartofi.
Reblochonul se rîcîie usor cu lama unui cutit, apoi se taie în doua, pe muchie, apoi fiecare bucata în jumatati.
Se dispun bucatile de Reblochon cu coaja în sus peste cartofi, se stropeste totul cu smîntîna si se presara cu bucatele de unt.
Cuptor, 180°C timp de 30min. Daca se rumeneste prea repede, se acopera cu folie de aluminiu.
#2
Postat 26 August 2010 - 03:14 PM
Cînd vad brînza aia taiata...nu mai zic nimic,dar si de aia vreau.Daca nu gasesc,te împusc!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#3
Postat 26 August 2010 - 03:16 PM
este delicioasa, pe o seara rece de iarna .
#4
Postat 26 August 2010 - 03:18 PM
Maya, la 26 August 2010 - 03:14 PM, a spus:
Cînd vad brînza aia taiata...nu mai zic nimic,dar si de aia vreau.Daca nu gasesc,te împusc!
Maya, ce mai conteaza caloriile , branza aia se gaseste si cea facuta artizanal e wow.
asa ca musai sa vii in zona sa iei branza .
#5
Postat 26 August 2010 - 03:33 PM
Eu n-am nici cea mai mica sansa sa gasesc asa ceva pe aici.
#6
Postat 26 August 2010 - 04:17 PM
#7
Postat 26 August 2010 - 05:08 PM
Maya, la 26 August 2010 - 03:14 PM, a spus:
Cînd vad brînza aia taiata...nu mai zic nimic,dar si de aia vreau.Daca nu gasesc,te împusc!
Problema nu este ca ar avea multe calorii. Problema este ca dupa prima felie e greu sa te abtii de la a doua, care tocmai îti deschide apetitul pentru a treia, si asa mai departe
stella, la 26 August 2010 - 03:16 PM, a spus:
este delicioasa, pe o seara rece de iarna .
Cînd ai pofta, stabilesti ca s-a racit afara. Teribil!
Ca anecdota, Pastorel povesteste ca Petre Carp se dadea în vînt dupa Reblochon si nu intra la renumita bodega Tripcovitch decît daca aveau.
#8
Postat 26 August 2010 - 05:23 PM
#9
Postat 27 August 2010 - 08:08 AM
drept pentru care mi-am cumparat brinza si mi-am facut-o si acasa
#10
Postat 28 August 2010 - 01:45 PM
Maya, la 26 August 2010 - 03:14 PM, a spus:
Cînd vad brînza aia taiata...nu mai zic nimic,dar si de aia vreau.Daca nu gasesc,te împusc!
ori tot inca pe atata!!
Dom'ne, eu ma mai uit pe la retetele alea chinezovietnamezofilipinezomongolezojaopnezoaziatici. Ss'ochei.
Cel mai tare imi plac insa astea iuropene de le afisezi. Super tare tartifleta asta, am mai auzit eu pe undeva de ea. Hmm...oare unde gasesc io un magazin de delicatesuri, sa iau branza? Crec' la olandezii zburatori.
Maya, sa-ti trimit branzoasa, daca o gasesc?
#11
Postat 28 August 2010 - 09:14 PM
Lapona Enigel, la 28 August 2010 - 01:45 PM, a spus:
Maya, sa-ti trimit branzoasa, daca o gasesc?
Lorica,eu cînd umblu dupa brînza,o gasesc!O am deja în frigi!Am si taiat o bucatica si am probat-o!E suuuper!
I-am tras chiar si-o poza,dar înca n-am micit-o
Also,mon cher,ai scapat de colt-ul de argint!
Ai mei nu vor tartiflettele,dar eu tot o sa fac o portie pentru moi.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#12
Postat 28 August 2010 - 09:33 PM
#13
Postat 28 August 2010 - 10:01 PM
e le fromage tartiflette
cartofi cu coaja roz francezi roz + plus kaiser afumat la Metro
tartifletteeeeee j'arrive
#14
Postat 28 August 2010 - 10:12 PM
Dezbracata, cu struguroi din Sicilia ( sînt atît de buni! )...buna tare si deabia astept sa fac o portie de tartiflette
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#16
Postat 29 August 2010 - 11:05 AM
Adriana, la 28 August 2010 - 10:01 PM, a spus:
reblochon.jpg
e le fromage tartiflette
fromagepourtartiflette.jpg
cartofi cu coaja roz francezi roz + plus kaiser afumat la Metro
tartifletteeeeee j'arrive
Chestia aia zisa "fromage a tartiflette", mai bine uit-o, zau! Mai degraba încerca macar o data sa înlocuiesti reblochonul cu taleggio.
#17
Postat 29 August 2010 - 11:06 AM
Maya, la 28 August 2010 - 10:12 PM, a spus:
Dezbracata,cu struguroi din Sicilia(sînt atît de buni!)...buna tare si deabia astept sa fac o portie de tartiflette
reblochon.jpg
Arata perfect, pofta buna!
Ma pregateam sa-mi rascumpar viata cu un reblochon expediat la iuteala prin chronopost
#18
Postat 29 August 2010 - 07:09 PM
Maya, la 28 August 2010 - 10:12 PM, a spus:
Dezbracata,cu struguroi din Sicilia(sînt atît de buni!)...buna tare si deabia astept sa fac o portie de tartiflette
reblochon.jpg
Da-o-n branza ma-si! M-ai terminat cu strugurii aia...m-am prelins pe monitor!!
#19
Postat 29 August 2010 - 10:45 PM
#20
Postat 30 August 2010 - 08:20 PM
pe la mine sunt de toate dar intreb catva detalii:
cartofii pentru a putea fii fierti la abur trebuie sa fie de marime mica/mijlocie si toti de aceeasi marime? cam cat timp dureza fierberea?
pieptul afumat e carne macra fara grasime sau poate avea si fasii de grasime? gen bacon?
pentru cate persoane sunt cantitatile date? ar ajunge la o masa ca fel principal (dupa gustari substantioase) la 4 persone?
scuze pentru intrebarile puerile dar as vrea sa o fac pentru musafiri si n-as vrea sa fac proba mai intai.