Nu stiu daca sa spun din pacate sau fericire, dar unii nu se obisnuiesc niciodata cu curelusa, iar cei care o fac, majoritatea au accidente. Cu toate astea sînt si destui care o suporta si nu li se întîmpla niciodata nimic. Poate au noroc sau au curele "bune".
In orice caz, eu nu as risca. Felix a purtat curelusa anti pureci la început, pentru ca în urma cu 12-13 ani nici nu stiam de altele. Dar a avut mereu cureluse "bune". Cu bune ma refer doar la simplul fapt ca erau din cele cu slitzuri, care în caz de agatare, la prima zmuncitura ceda unu din slitzuri si se rupea cureaua imediat. Am avut odata si una cu guma. Lui nu i s-a întîmplat nimic, dar pisica vecinilor era mereu cu un picior bagat dupa gît /dupa curea sau ramînea agatata prin tufisurile vecinilor. Avea din aia cu elastic, plus ca mai avea si una cocheta cu clopotel. Spre norocul ei a fost mereu gasita. Ba suspendata în copac, ba sucita toata si aproape zugrumata în crengile tufisurilor taiate scurt. Cîndva au renuntat oamenii ei la curele. Doamne ajuta
Cu cipul, e cel mai bine fiind cel mai simplu pentru felina, dar e adevarat, nu multi se sinchisesc sa duca mîta la scanat. Unii cred ca sînt pisici abandonate si le pastreaza sau pur si sipmlu le gonesc.. ca sînt si de astia, sau mai rau, dar nu vreau sa ma gîndesc!
Ai mei sînt tatuati din adapost. Nu i-am mai cipuit, ca sincer nu vad rostul. Cu tatuajul sansa e mai mare ca vreun binevoitor sa duca felinele însemnate la vet sau adapost, pentru ca fiind tatuate, stiu vizual ca apartin cuiva.
Cipul e bun daca felina va circula printr-o usita electronica, în rest nu face nimic deosebit fata de un tatuaj. Adica la scanat arata numarul prin care se identifica cui îi apartine pisica.
Costurile tatuajului, la noi, la un vet care nu e nebun, costa în jur de 6 euro pro ureche, iar implantarea chipului tot 5-6 euro + chipul care costa între 20-25 euro maxim. Operatiunea dureaza doua secunde, acel chip fiind injectat cu un ac cu canula (oare asa îi spune, ca eu am luat-o de la ger. Kanüle

)Dar cum unii sînt dusi cu capul, cer sume astronomice, pentru ca multi posesori de animale nici nu-si dau seama de "neînsemnatatea" chipului, considerind ca e ceva ... plin cu informatii