Gulas, guylas, goulash, gulyásleves Diverse retete
#21
Postat 18 November 2010 - 11:57 PM
#23
Postat 16 October 2011 - 03:05 PM
Oda D-lui Gulyas
By Lia
Era iarna cam geroasa,
Pe la usi,zapada groasa.
Dl Gulyas suparat,
Ca e hanul izolat.
Ale lui meses-s pustii,
Si nu are musterii.
Sade el cam disperat .
Ca nu e prea inspirit.
S-a gandit,s-a razgandit,
Si-o idée l-a plesnit.
O mancare haiduceasca
Groasa,rosie,piscoasa.
De mananci din ea degraba,
Bei tot vinul din ograda.
S-apoi atipesti in barba
Si visezi campii cu iarba.
Nu stiu cine a inventat aceasta mancare.
Nici nu stiu daca a exista un Domn Gulyas,sau daca era var cu Dl Dobos.
Se pare insa,ca gulyasul a aparut in Evul Mediu,in pusta ungureasca .
E supa sau mancare,in functie de cata apa se adauga.
In orice caz e o bomba calorica,e felul I si felul II ,intr-o singura farfurie,si poate sa tina de foame multor meseni flamanzi si infrigurati.
Eu il fac doar daca am mai multi prieteni la masa,pentru ca nu e bun decat facut in cantitati mari,la ceaun,cazan,sau oala mare.
Exista doar 2 secrete ca sa iasa bine :
-Sa nu lipseasca nici un ingredient,caci toate au rolul lor in marea opera.
-Sa o faci tihnit,pentru ca necesita rabdare.
Ingredientele se pun si se fierb pe rand.
Apa nu se pune toata de la inceput,ci pe rand,pe masura ce se adauga si ingredientele.
Gulyasul a evoluat in timp,astfel ca avem azi Gulyasul classic,Bab Gulyasul,care are in plus si boabe de fasole,sau Gulyasul cu galusti.
In poza de mai jos, e un Bab Gulyas.
Pentru un Gulyas clasic,avem nevoie de :
- 2-3 cepe
- 2 radacinide patrunjel
- 1 radacina pastarnac,3-4 morcovi,o gulie,o telina
Toate curatate si tocate cuburi mari
- 1 kg carne de vita sau porc.Eu am pus spata de porc
- 1 kg de cartofi,curatati,spalati si taiati cuburi
- bulion ,sau rosii depelate taiate cuburi
- pasta de ardei,sau ardei proaspat,taiat
- sare,piper
- 2 linguri de boia (paprika) dulce si iute
- foi de dafin,chimen,cimbru,
- usturoi
- 100 ml ulei
Pentru servit
- ardei iuti
- smantana
E o mancare laborioasa care cere timp.Totul se petrece la foc domol .Necesita cam 2 ore pana cand e gata.
Punem uleiul in oala si prajim toate legumele in afara de cartofi.
Dupa ce legumele isi lasa aromele,adaugam carnea.Continuam sa prajim la foc mic.
Adaugam : paprika,chimenul,cimbrul si frunzele de dafin.
Invartim si nu lasam sa se arda paprika.Adaugam apa ,doar cat sa acopere bine legumele si carnea, fierbem la foc moale sub capac.
Dupa ce incepe sa fiarba,deschideti geamul la bucatarie.
Vai cum miroase !
Bate cineva la usa ?
Sunt vecinii……Cand legumele si carnea sunt fierte,adaugam cartofii,usturoiul,sarea,si mai punem apa.Cand sunt fierti si cartofii,adaugam pasta de rosii si pasta de ardei.
Gustati si mai condimentati daca e nevoie.
Nu va ramane decat sa va asezati la masa.
Puneti langa Gulyas paine prospata cu coaja crocanta,smantana si ardei iuti.
Daca vreti sa-i simtiti gustul medieval,puteti sa-l mancati cu o lingura de lemn.
Inchideti geamurile,usa si savurati aceasta capodopera .
Pofta buna !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#24
Postat 16 October 2011 - 03:47 PM
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#25
Postat 16 October 2011 - 05:12 PM
W Mamadeus Paparotti, la 16 October 2011 - 03:47 PM, a spus:
Köszönöm szépen , Maestro !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#26
Postat 16 October 2011 - 09:42 PM
#27
Postat 18 October 2011 - 08:01 AM
#28
Postat 18 October 2011 - 09:17 AM
Adriana, la 18 October 2011 - 08:01 AM, a spus:
Pasta de ardei in principal.
(+ stabilizatori, gume, coloranti, sare. arome "identice" cu cele naturale, etc.)
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#30
Postat 18 October 2011 - 12:15 PM
E o pasta de ardei ,facuta de o firma ungureasca care are un "piciorus" in Baia Mare .
Recurg la ea iarna,cand nu am ardei in gradina.Sau pasta de ardei in borcan .
Cred ca oricum nu o sa mor sanatoasa .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#31
Postat 18 October 2011 - 12:42 PM
eu am facut un fel de sos in care am pus rosii si gogosarii mei care nu au mai apucat sa se coaca asa ca o sa il folosesc
#32
Postat 18 October 2011 - 12:50 PM
Adriana, la 18 October 2011 - 12:42 PM, a spus:
eu am facut un fel de sos in care am pus rosii si gogosarii mei care nu au mai apucat sa se coaca asa ca o sa il folosesc
E perfect .
Ar fi buna si putina boia de ardei,daca ai .
Te asteptam cu rezultatul final .
Si eu fac o oala mare(10 lt.) maine,ca am oamei la lucru .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#33
Postat 18 October 2011 - 12:59 PM
Piscotel, la 18 October 2011 - 12:50 PM, a spus:
Si eu fac o oala mare(10 lt.) maine,ca am oamei la lucru .
Eu nu-s prea de treaba la lucru, dar la oala...
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#34
Postat 18 October 2011 - 03:38 PM
#35
Postat 18 October 2011 - 03:44 PM
W Mamadeus Paparotti, la 18 October 2011 - 12:59 PM, a spus:
Maestro,ca sa nu-ti pice Xantanu greu la stomac , il fac cu pasta de ardei la borcan .
Asa ca poti veni .Pe la 12 e gata .
Eataly, la 18 October 2011 - 03:38 PM, a spus:
Sper ca ai plecat deja .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#36
Postat 18 October 2011 - 10:58 PM
Eu am prajit mai intii carnea de vita in ulei putin si dupa ce s-a rumenit un pic am dat-o la o parte si am pus legumele: ceapa, morcov si jumatate din gulia aceea care avea gust de ridiche, alte radacinoase n-am, le-am lasat sa fiarba inabusit, am adaugat mirodeniile (paprika, chimion, un pic de erbes de provence ca n-am cimbru, sare) sosul de ardei si rosii si am lasat sa fiarba mult si bine adaugind vreo 4 pahare de apa mai apoi, si la urma cartofii.
Grazie
#37
Postat 18 October 2011 - 11:12 PM
#38
Postat 19 October 2011 - 11:51 AM
Oala de 10 lt.
E ora 12 :48
La 12:30 a sunat clopotelul de masa asa ca nu am poze cu blide.
Va arata Gulyas direct din oalaCred ca inca se simte mirosul :
Sa fiti iubiti !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#39
Postat 19 October 2011 - 12:48 PM
Piscotel, la 19 October 2011 - 11:51 AM, a spus:
Oala de 10 lt.
E ora 12 :48
La 12:30 a sunat clopotelul de masa asa ca nu am poze cu blide.
Va arata Gulyas direct din oalaCred ca inca se simte mirosul
Sa fiti iubiti !
Sa fie mie dupa cuvantul tau!
Fie, ca piros mai e gulasul tau !
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#40
Postat 19 October 2011 - 01:14 PM
W Mamadeus Paparotti, la 19 October 2011 - 12:48 PM, a spus:
Fie, ca piros mai e gulasul tau !
Pai sa vedem cam cum am inrosit fata pentru 10 lt de gulyas :
O lingura cu varf boia dulce
1 lt. bulion gros de casa
300 g rosii depelate taiate marunt
1 borcan ( 370 g ) gogosari si ardei rosii , dati prin masina( cu sare) .
O lingura untura de pasare
Morcovi taiati marunt
3 ardei iuti rosii uscati pe franghie
Asta doar pentru stratul piros.
Restul balsamurilor si amirosurilor le-am trecut la reteta.
Cimbru ,chimen,usturoi,piper,dafin ,patrunjel.
Parfum ce mai .
http://povesticulinare.blogspot.com/