Forum Culinar: Gulas, guylas, goulash, gulyásleves - Forum Culinar

Salt la continut

  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Gulas, guylas, goulash, gulyásleves Diverse retete

#21 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 November 2010 - 11:57 PM

L-am strigat pe Radu si mi-a zis ca fost avansat in functie la serviciu deci nu mai are timp de forumuri ;)

#22 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 15 October 2011 - 09:59 AM

l-am strigat si eu pe Peter. Imagine postata iar ca sa scape de gura mea (sau de cules castane ? :105:), mi-a dat o reteta de gulas delicios din cartea lui desteapta :)


Imagine postata

danke Peter ! :rolleyes:

Imagine postata



#23 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 16 October 2011 - 03:05 PM

Viu si eu cu varianta mea de Gulyasul ,pus pe Blog in 28 .02.2010 ,intr-o iarna friguroasa cand ma chinuia talentul asa ca eu i-am inchinat o Oda .



Oda D-lui Gulyas


By Lia





Imagine postata

Era iarna cam geroasa,
Pe la usi,zapada groasa.
Dl Gulyas suparat,
Ca e hanul izolat.
Ale lui meses-s pustii,
Si nu are musterii.
Sade el cam disperat .
Ca nu e prea inspirit.
S-a gandit,s-a razgandit,
Si-o idée l-a plesnit.
O mancare haiduceasca
Groasa,rosie,piscoasa.
De mananci din ea degraba,
Bei tot vinul din ograda.
S-apoi atipesti in barba
Si visezi campii cu iarba.


Nu stiu cine a inventat aceasta mancare.
Nici nu stiu daca a exista un Domn Gulyas,sau daca era var cu Dl Dobos.
Se pare insa,ca gulyasul a aparut in Evul Mediu,in pusta ungureasca .

E supa sau mancare,in functie de cata apa se adauga.
In orice caz e o bomba calorica,e felul I si felul II ,intr-o singura farfurie,si poate sa tina de foame multor meseni flamanzi si infrigurati.

Eu il fac doar daca am mai multi prieteni la masa,pentru ca nu e bun decat facut in cantitati mari,la ceaun,cazan,sau oala mare.

Exista doar 2 secrete ca sa iasa bine :

-Sa nu lipseasca nici un ingredient,caci toate au rolul lor in marea opera.
-Sa o faci tihnit,pentru ca necesita rabdare.
Ingredientele se pun si se fierb pe rand.
Apa nu se pune toata de la inceput,ci pe rand,pe masura ce se adauga si ingredientele.
Gulyasul a evoluat in timp,astfel ca avem azi Gulyasul classic,Bab Gulyasul,care are in plus si boabe de fasole,sau Gulyasul cu galusti.
In poza de mai jos, e un Bab Gulyas.

Imagine postata

Pentru un Gulyas clasic,avem nevoie de :

- 2-3 cepe
- 2 radacinide patrunjel
- 1 radacina pastarnac,3-4 morcovi,o gulie,o telina
Toate curatate si tocate cuburi mari

Imagine postata


- 1 kg carne de vita sau porc.Eu am pus spata de porc


Imagine postata

- 1 kg de cartofi,curatati,spalati si taiati cuburi



Imagine postata

- bulion ,sau rosii depelate taiate cuburi
- pasta de ardei,sau ardei proaspat,taiat
- sare,piper




Imagine postata



- 2 linguri de boia (paprika) dulce si iute
- foi de dafin,chimen,cimbru,
- usturoi
Imagine postata


- 100 ml ulei

Pentru servit
- ardei iuti
- smantana
E o mancare laborioasa care cere timp.Totul se petrece la foc domol .Necesita cam 2 ore pana cand e gata.
Punem uleiul in oala si prajim toate legumele in afara de cartofi.
Dupa ce legumele isi lasa aromele,adaugam carnea.Continuam sa prajim la foc mic.
Adaugam : paprika,chimenul,cimbrul si frunzele de dafin.
Invartim si nu lasam sa se arda paprika.Adaugam apa ,doar cat sa acopere bine legumele si carnea, fierbem la foc moale sub capac.
Dupa ce incepe sa fiarba,deschideti geamul la bucatarie.

Vai cum miroase !
Bate cineva la usa ?
Sunt vecinii……
Cand legumele si carnea sunt fierte,adaugam cartofii,usturoiul,sarea,si mai punem apa.Cand sunt fierti si cartofii,adaugam pasta de rosii si pasta de ardei.
Gustati si mai condimentati daca e nevoie.
Nu va ramane decat sa va asezati la masa.
Puneti langa Gulyas paine prospata cu coaja crocanta,smantana si ardei iuti.
Daca vreti sa-i simtiti gustul medieval,puteti sa-l mancati cu o lingura de lemn.
Inchideti geamurile,usa si savurati aceasta capodopera .
Pofta buna !
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#24 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 16 October 2011 - 03:47 PM

Jaj! Jézus, Mária és József! :scratch:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#25 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 16 October 2011 - 05:12 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 16 October 2011 - 03:47 PM, a spus:

Jaj! Jézus, Mária és József! Imagine postata




Köszönöm szépen , Maestro ! Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#26 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 16 October 2011 - 09:42 PM

Face si Lala-néni gulyas saptamana asta. De abia astept. :scratch: Am aici atatea exemple apetisante!

#27 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 October 2011 - 08:01 AM

Lia, in tubul ala de crema de gulas ce e? Un amestec de sos de rosii cu paprika?

#28 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 18 October 2011 - 09:17 AM

Vezi postareaAdriana, la 18 October 2011 - 08:01 AM, a spus:

Lia, in tubul ala de crema de gulas ce e? Un amestec de sos de rosii cu paprika?

Pasta de ardei in principal.
(+ stabilizatori, gume, coloranti, sare. arome "identice" cu cele naturale, etc.)
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#29 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 October 2011 - 09:25 AM

aa, deci predomina ardeiul, mersi

#30 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 18 October 2011 - 12:15 PM

Da Adriana ,

E o pasta de ardei ,facuta de o firma ungureasca care are un "piciorus" in Baia Mare .
Recurg la ea iarna,cand nu am ardei in gradina.Sau pasta de ardei in borcan .
Cred ca oricum nu o sa mor sanatoasa .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#31 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 October 2011 - 12:42 PM

aa, da' nu ma preocupa asta ci sa stiu ce gust avea :notworthy:
eu am facut un fel de sos in care am pus rosii si gogosarii mei care nu au mai apucat sa se coaca asa ca o sa il folosesc

#32 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 18 October 2011 - 12:50 PM

Vezi postareaAdriana, la 18 October 2011 - 12:42 PM, a spus:

aa, da' nu ma preocupa asta ci sa stiu ce gust avea Imagine postata
eu am facut un fel de sos in care am pus rosii si gogosarii mei care nu au mai apucat sa se coaca asa ca o sa il folosesc



E perfect .
Ar fi buna si putina boia de ardei,daca ai .
Te asteptam cu rezultatul final .
Si eu fac o oala mare(10 lt.) maine,ca am oamei la lucru .
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#33 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 18 October 2011 - 12:59 PM

Vezi postareaPiscotel, la 18 October 2011 - 12:50 PM, a spus:


Si eu fac o oala mare(10 lt.) maine,ca am oamei la lucru .

Eu nu-s prea de treaba la lucru, dar la oala... :notworthy:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#34 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 18 October 2011 - 03:38 PM

Vezi postareaPiscotel, la 18 October 2011 - 12:50 PM, a spus:


Si eu fac o oala mare(10 lt.) maine,ca am oamei la lucru .


Daca plec acum, cred ca maine ajung la fix!Ma duc sa-mi pun lingura in valiza. :)

#35 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 18 October 2011 - 03:44 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 18 October 2011 - 12:59 PM, a spus:

Vezi postareaPiscotel, la 18 October 2011 - 12:50 PM, a spus:

Si eu fac o oala mare(10 lt.) maine,ca am oamei la lucru .

Eu nu-s prea de treaba la lucru, dar la oala... Imagine postata



Maestro,ca sa nu-ti pice Xantanu greu la stomac Imagine postata , il fac cu pasta de ardei la borcan .
Asa ca poti veni .Pe la 12 e gata .

Vezi postareaEataly, la 18 October 2011 - 03:38 PM, a spus:

Vezi postareaPiscotel, la 18 October 2011 - 12:50 PM, a spus:

Si eu fac o oala mare(10 lt.) maine,ca am oamei la lucru .




Daca plec acum, cred ca maine ajung la fix!Ma duc sa-mi pun lingura in valiza. Imagine postata


Sper ca ai plecat deja .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#36 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 October 2011 - 10:58 PM

L-am facut, de mincat poimiine ca miine nu suntem acasa si pentru in seara asta am facut altceva pentru ca nu stiam daca va fi gata. Am pus deoparte o lingura sa-l gust dupa ce am mincat, excelent ca textura, gust consistenta, tot, parerea mea de necunoscatoare totala. I-am zis lui Stefano sa-l guste si el si stii ce a facut? Dupa ce mincase s-a dus si si-a pus o portie de gulas. Ii zic: Ti-am zis sa gusti, nu sa maninci. La care el: Pai era prea bun nu ma puteam limita doar la a-l gusta :-*
Eu am prajit mai intii carnea de vita in ulei putin si dupa ce s-a rumenit un pic am dat-o la o parte si am pus legumele: ceapa, morcov si jumatate din gulia aceea care avea gust de ridiche, alte radacinoase n-am, le-am lasat sa fiarba inabusit, am adaugat mirodeniile (paprika, chimion, un pic de erbes de provence ca n-am cimbru, sare) sosul de ardei si rosii si am lasat sa fiarba mult si bine adaugind vreo 4 pahare de apa mai apoi, si la urma cartofii.
Grazie :D

#37 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 18 October 2011 - 11:12 PM

Io l-am si halit, precum ziceam la celalalt topic am adaptat si eu, am facut gulasu' cu cartofi, cu carne de vita am urmat reteta lui Koch minus vinul si pasta de rosii. Am lasat cartofii sa fiarba bine si sa ingroase putzin zeama. A fost dilishios, ceea ce va doresc si voua! :-*

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-97-13189723042412.jpg

#38 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 19 October 2011 - 11:51 AM

Viu cu daovada :


Oala de 10 lt.


Imagine atasata: monthly_10_2011/post-48-131901769297.jpg


E ora 12 :48
La 12:30 a sunat clopotelul de masa asa ca nu am poze cu blide.
Va arata Gulyas direct din oala
Cred ca inca se simte mirosul :


Imagine atasata: monthly_10_2011/post-48-13190177809429.jpg


Sa fiti iubiti !







Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#39 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 19 October 2011 - 12:48 PM

Vezi postareaPiscotel, la 19 October 2011 - 11:51 AM, a spus:

Viu cu dovadRa :
Oala de 10 lt.
E ora 12 :48
La 12:30 a sunat clopotelul de masa asa ca nu am poze cu blide.
Va arata Gulyas direct din oala
Cred ca inca se simte mirosul
Sa fiti iubiti !


Sa fie mie dupa cuvantul tau!

Fie, ca piros mai e gulasul tau ! :floare:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#40 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 19 October 2011 - 01:14 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 19 October 2011 - 12:48 PM, a spus:

Sa fie mie dupa cuvantul tau!

Fie, ca piros mai e gulasul tau ! Imagine postata


Pai sa vedem cam cum am inrosit fata pentru 10 lt de gulyas Imagine postata :

O lingura cu varf boia dulce
1 lt. bulion gros de casa
300 g rosii depelate taiate marunt
1 borcan ( 370 g ) gogosari si ardei rosii , dati prin masina( cu sare) .
O lingura untura de pasare
Morcovi taiati marunt
3 ardei iuti rosii uscati pe franghie

Asta doar pentru stratul piros.Imagine postata

Restul balsamurilor si amirosurilor le-am trecut la reteta.
Cimbru ,chimen,usturoi,piper,dafin ,patrunjel.
Parfum ce mai . Imagine postata Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

Arata acest topic


  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi