Mancare de post idei
#1
Postat 17 November 2010 - 09:08 PM
As evita totusi sarmalele de post ( mi se pare stupid sa mananc in post mancaruri cu gust asemanator celor din restul zilelor), la fel si dulciurile. Nu inteleg rostul torturilor de post nici daca ma bati. Oi fi eu mai ciudata insa asta sunt. In schimb am cumparat 2 pungi mari de stafide si una de curmale, si multe fructe proaspete.
Ok, daca vi se pare interesant topicul sau daca aveti link spre retete interesante (am pe lista si ciorba de praz -imi scapa autorul sorry ) v-as fi recunoscatoare.
In rest cartofi cu ceapa si ulei, zacusca, guyas fals (doar cartofi ceapa, putin ulei si apa), fasole, mazare scazuta,linte.
Si mai stiu ca un post adevarat se tine fara ulei
si
#2
Postat 17 November 2010 - 09:41 PM
Apoi,postul este o infranare,un mod de autocontrol,postul inseamna smerenie,inseamna rugaciune,inseamna multe!
Eu tin de multi ani Postul Craciunului,cap coada.Am incercat sa tin si Postul Pastelui,n-am reusit niciodata,nu stiu de ce.
Acum de mancare,este un post usor,sunt vreo 15 dezlegari la peste,unde poti manca inclusiv fructe de mare,icre.
Eu mi-am pus de asta vara urzici la congelator,am spanac,fasole verde,mazare.Fac mancaruri normale,fara carne!
Ciorba de fasole,de praz abia am terminat-o,supa de gulii e preferata mea,supa de rosii cu orez,taitei,fidea,ciulama de ciuperci,ciuperci prajite cu mujdei si mamaliga,umplute,mi-am facut un fel de falafel,unde in loc de carne am pus ciuperci calite,cu usturoi,cartofi si salata de varza.
Paste cu sos de rosii si masline,cu ciuperci,chiftele de naut,musaca din legume,tocanita de ceapa,praz cu masline,salaat orientala de post.Avem de unde sa alegem zic eu.
Legat de dulciuri,eu de ex vreau sa fac un tort de post,pentru 1 decembrie,as manca ceva dulce si de ce nu un tort,este o prajitura ca oricare alta!
Si postul,in opinia mea,se tine dupa posibilitati,in sensul ca incep cu miercuri si vineri,renunt apoi la carne,apoi la oua,lapte,daca pot.Sunt sigura ca lui Dumnezeu ii plac oamenii care isi dau silinta,ca le iese bine pana la final sau nu,s-au straduit macar!
#3
Postat 17 November 2010 - 09:43 PM
#4
Postat 17 November 2010 - 09:49 PM
Intr-adevar sa nu uitam ca cea mai importanata e rugaciunea. Cat despre infranare mereu am spus ca mie nu mi-e greu deloc sa renunt la carne, pentru mine sa renunt la lactate si la dulciuri asta e cel mai greu. Si atunci am sa renunt la tort desi e foarte greu, avand si sarbatoriti in perioada asta, de asta nu vreau eu sa fac tort de post.
Dar, vorba lunga saracia omului, haideti cu idei
si
#5
Postat 17 November 2010 - 10:07 PM
#6
Postat 17 November 2010 - 10:08 PM
gloxinia, la 17 November 2010 - 09:08 PM, a spus:
In rest cartofi cu ceapa si ulei, zacusca, guyas fals (doar cartofi ceapa, putin ulei si apa), fasole, mazare scazuta,linte.
Eu sarmale de post fac rar, deci nu mi se pare stupid sa le mananc in post. Fasole, mazare si linte in schimb mananc toata ziua La mine nu pot sa spun ca postul aduce o schimbare dramatica a obiceiurilor noastre culinare. Dimineata e mai problematic pentru ca suntem obisnuiti sa mancam bine, cu multe proteine.
Azi de ex am mancat o supa de naut, brocoli si dovlecei (facuta ieri), o mancarica de bame, chiftelute din cartofi amestecati cu varza brussels alaturi de o salata de sfecla.
Dulciuri de post nici eu nu prea fac ca nu ma dau in vant dupa ele. Iar pofta de dulce o rezolv cu ceva dulceata saaaaau am sa incerc gogosile cu malai ale laurei laurentiu.
Mie imi place topicul asta si ar fi fain sa postam aici tot ce facem de post.
#7
Postat 17 November 2010 - 11:03 PM
Acum nici eu nu's cu toti boii acasa,m-am incapatanat si am tinut canonul, pana am ajuns la cardiolog cu tensiune 7 cu 3, doctorul m-a intrebat daca am venit cu salvarea?!?! Asa ca m-am vindecat definitiv si irevocabil de post.
In general, nu mananc multa carne, de fapt, teoretic, ar trebui sa mananc chiar mai multa, dar slaba. Salatele sunt slabiciunea mea de mic copil.
Sunt multe mancaruri de post dupa care ma dau in vant, si recunosc sincer ca imi plac mai mult ciorbele sau supele fara carne. Teoretic pentru infranare ar trebui sa nu le mai mananc pentru ca ele imi plac oricum, nu?
Dar am intrat sa scriu, ca o mancare de post sper sa fac si sa o postez, pentru ca mi se pare o reteta geniala, dar este de sarmale, insa cum eu nu mananc prea des sarmale, desi imi plac, chiar ma intereseaza.
Cum din pacate mie imi plac preparatele de post( minus evident , snitele de soia, soia granule, pateul vegetal si alte tampenii din astea), adevarul este ca eu probabil nu as putea tine post, in veci!
In fapt, am facut-o o data si am dovedit ca pot, mi-e de-ajuns.
#8
Postat 17 November 2010 - 11:11 PM
Eu nu tin post, dar m-am obisnuit sa disociez pe zile alimentele, am observat ca-mi prieste la greutate chestia asta, asa ca o zi din 4 maninc produse animale (carne, lactate, oua) combinate cu u nele legume, apoi 3 zile nimic animal, deci e un fel de post Printre felurile vegetale se numara:
- cartofi (prajiti, piure, natur, la cuptor cu usturoi, tocane fara carne, salata orientala fara ou, "gulas" doar din morcovi si cartofi cu multe condimente, salata "boeuf" din cartofi, morcovi, castraveti murati, puteti pune si mazare dar mie nu-mi place si maioneza facuta din mustar si ulei, supe de legume cu crutoane din piine
- orez- cu ciuperci sau alte legume, paste din orez tot cu legume; am facut sushi numai din orez si legume divers colorate- castravete, ardei rosu, morcov, a fost foarte apreciat
- fasole - ciorba, scazuta, "batuta" cu sos de ceapa prajita si bulion
- linte - supa
- naut- chiftele sau pasta (ca mai sus)
- vinete, salata, mincare de vinete, vinete cu umpluturi (usturoi, alte legume)
- ardei in orice combinatie posibila
- Varza, conopida si altele ca ele... orice iti trece prin cap de facut, varza calita cu mamaliga, de exemplu
- Legume la gratar- chiar frigarui vegetale din ceapa, rosie, dovlecel, vinata, ardei, ciuperci
- Paste fara ou, facute cu sos de rosii, ulei de masline etc (eu imi fac exclusiv din paste integrale)
- Pizza cu ulei de masline, rosii crude, presarate dupoa coacerea blatului si busuioc
- Avocado, se poate face guacamole si poate fi servit cu chipsuri de malai, e 100% vegetal, am vazut maioneza facuta din avocado aici pe forum
- Spanac si alte verdeturi, stevie, loboda- desi ultimele doua nu stiu daca se gasesc acum- mincate cu mamaliga
- Ciuperci - tocana, ciulama (tot cu mamaliga)
Peste orice salata (combinatii nesfirsite) poti sa pui pentru imbogatire nuci, alune, migdale intregi sau maruntite, fructe uscate, sucuri de fructe. Eu imi fac in ziua de "vitamine" care inseamna numai vegetale crude, negatite, o salata din rucola, avocado, felii de mar rosu dulce, citeva nuci tocate cu cutitul si in loc de orice alt dresing ii pun zeama de la o portocala. Si asta e unul dintre felurile mele de mincare favorite
- deserturi: gemuri si dulceturi pe piine, halvaua stiu ca e preferata de cei ce tin post pentru ca e dulce si satioasa, mai ales mincata cu piine (asa cum fac eu)
- eu imi fac clatite din tarite cu apa minerala si le maninc cu magiun de Topoloveni, nu e musai sa le faceti exclusiv din tarite si nici macar din faina integrala, din faina alba se fac chiar mai bine, dar eu nu mai gasesc nici un pic de gust in faina alba dupa experienta de ani de faina integrala + tarite
Cu siguranta am uitat o multime de alte preparate pe care le fac in mod curent, o sa revin de cite ori imi aduc aminte de ceva. Eu zic ca atunci cind nu mai stii ce sa faci de mincare, o vizita prin piata te va salva cu siguranta
Uite, chiar acum la final mi-am adus aminte de o mincare de prune uscate sau afumate, cu sos de zahar ars simplu sau cu orez, deci lista mincarurilor de post e infinita
#9
Postat 18 November 2010 - 07:39 AM
si
#10
Postat 18 November 2010 - 01:25 PM
La Retetele vegetariene,se gasesc si retete vegane,este mentionat în titlu.Deci merg si de post...daca e post cu ulei,daca nu...
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#11
Postat 18 November 2010 - 01:56 PM
Maya, la 18 November 2010 - 01:25 PM, a spus:
La Retetele vegetariene,se gasesc si retete vegane,este mentionat în titlu.Deci merg si de post...daca e post cu ulei,daca nu...
Nici eu nu stiam sa se tina post fara ulei. Si daca manînci masline, alune, sau seminte, cum faci, extragi uleiul din ele înainte sa le manînci?
Postul e ok, dezechilibrul alimentar e nok!
#12
Postat 18 November 2010 - 02:03 PM
sau cel putin asa imi aduc aminte din copilarie cand aveam o "tanti" pe vechi, si nu manca oloi.
cat despre mine, nu tin post , decat vinerea, si daca sunt in deplasare se stie ca :"baba càlàtoare, n-are sàrbàtoare " , asa ca
principiul meu de post este ca e pacat ce "iese" pe gura, nu ce intra
#13
Postat 18 November 2010 - 02:22 PM
#14
Postat 18 November 2010 - 02:57 PM
Mai au si un leichtes Fasten,asta e un post mai usor,unde sînt permise scoicile,meclii.Si mai exista si la ei ceva de genul dezlegarea la peste,unde clar se poate consuma peste ...deci sînt vreo 3 feluri de post.Practic se aseamana mult cu posturile din religia ortodoxa.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#15
Postat 18 November 2010 - 03:12 PM
Alexandru, la 18 November 2010 - 01:56 PM, a spus:
Nici eu nu stiam sa se tina post fara ulei. Si daca manînci masline, alune, sau seminte, cum faci, extragi uleiul din ele înainte sa le manînci?
Postul e ok, dezechilibrul alimentar e nok!
Le storci la presa,apoi le freeze-drying ,si le consumi sub forma de prafulete...
Nu stiu,chiar nu ma pricep cum sta treaba cu uleiul.Eu nu stiam ca in post nu se consuma ulei.
Totusi,am vazut ca în post se bea alcool,si asta este pentru mine o nedumerire
Dupa cîteva saptamîni de post de zero fat,no "seven"(sau na 6 ) ,si nici macar ulei, nu e de mirare cum multi ajung în spital.Si eu nu vorbesc la misto,dar am vazut mereu pe canalele românesti cum ajungeau unii de craciun la spital din cauza ca au scapat la tuciul cu sarmale
Eu cred ca un post,sau o cura de asta este chiar buna pentru corp.O dezintoxicare nu strica nimanui...însa exagerarile de orice fel,nu sînt bune.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#16
Postat 18 November 2010 - 04:30 PM
Maya, la 18 November 2010 - 02:57 PM, a spus:
Mai au si un leichtes Fasten,asta e un post mai usor,unde sînt permise scoicile,meclii.Si mai exista si la ei ceva de genul dezlegarea la peste,unde clar se poate consuma peste ...deci sînt vreo 3 feluri de post.Practic se aseamana mult cu posturile din religia ortodoxa.
Maya , pai colegii mei de ce se mirau cand auzeau ca ouale si branza-s de frupt??? Ca nu e carne , ziceau.... Si-s catolici . Or fi mai nedushi la beserica
Nemtzii tzin post ca sa slabeasca ( Fastenkur )
Strabunica-mea era besericoasa rau , da' rau de tot , D-zeu s-o ierte. Si ea manca oloi.
Cand se implinea postu' lua niste blide d-alea de tabla( nush de ce d-alea ) si le punea deoparte si avea blidele ei , tacamurile ei si oalele ei cat tzinea postu'. Eu si fratelo le gaseam si le ungeam cu untura ) ( aveam in podishor o oala cu untura in care era un batz cu un varf de carpa-n bot. Il foloseam la uns tigaile pt clatite. Si cu aia ungeam.) Si mama ce ne distram!!! Si maica nu bombanea ca n-avea voie , era post , si mergea la rau si le spala fara detergent in apa d-aia , ca apa dupa ce trece peste 7 pietre e curata !
#17
Postat 18 November 2010 - 05:19 PM
simonaro29, la 18 November 2010 - 04:30 PM, a spus:
Maya , pai colegii mei de ce se mirau cand auzeau ca ouale si branza-s de frupt??? Ca nu e carne , ziceau.... Si-s catolici . Or fi mai nedushi la beserica
Eu stiu de la oameni care nu rateaza nici o duminica la biserica.Catolici convinsi, care respecta posturile cu sfintenie.Ieri seara chiar s-a purtat o dicutie despre religie,si printre altele era vorba si de post.Un coleg polonez de-a lui Dan,chiar spunea ca el tine post destul de streng,dar cîteodata îsi pune totusi miere în ceai...asta fiind singurul produs de provenienta animalica la care mai apeleaza în post.Cum spuneam,au si ei mai multe feluri de posturi..stricte,usoare si cu dezlegari la peste(nu stiu daca asa se numeste si la ei,dar cert esta ca intr-o anumita perioada a unui post se poate consuma peste).Deci,da,sînt catolici care tin post religios.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#18
Postat 18 November 2010 - 07:55 PM
200 g orez basmatic, 2 linguri ulei, 50 g ceapa, 1,5 cm baton de scortisoara, 3 cuisoare, 2-3 frunze de dafin, 1 lingurita seminte cumin, 175 g naut fiert, sare, 75 g ardei rosu si verde taiat, 3-4 catei de usturoi.
Se lasa orezul in apa 15 min dupa care se scurge si se usuca. Se caleste ceapa cu scortisoara, cuisoare, dafin si cumin. Se adauga 1/2 l apa si se aduce la fierbere. Cand apa incepe sa fiarba se da focul mai mic, se adauga nautul si sarea si se acopera cratita timp de 15 min. Se adauga ardeii si usturoiul si se mai lasa acoperit 5 min.
Vinete cu rosii si naut (pentru 4 pers)
2 vinete, ulei, sare, 3 catei de usturoi striviti, 3 rosii mari taiate, piper, 2 lingurite de zahar, naut, patrunjel.
Se taie vinetele in jumatate pe lungime si apoi in felii de 1 cm. Se ung cu ulei, se sareaza si se pun la gratar cca 15 min (nu trebuie sa fie bine facute).
Intre timp se pune usturoiul sa se caleasca, se adauga rosiile si se amesteca. Se adauga zaharul, sarea si piperul si se tine pe foc 15 min. Se adauga si nautul si vinetele si se continua fierberea pentru alte 20-30 min. Se orneaza cu patrunjel.
Amestec de fasole si masala
50 g ceapa taiata
1/2 lingurita seminte cumin
praf curcuma
praf masala
225 naut fiert
225 fasole rosie fiarta
50 g rosii taiate marunt
4 catei usturoi
1 lingurita ginger
100 g ardei verde taiat
2 lingurite suc de lamaie
2-3 lingurite patrunjel
Se caleste ceapa impreuna cu semintele de cumin dupa care se adauga masala si curcuma. Se adauga 2 linguri apa si se amesteca timp de 1 min. Se adauga usor fasolea,nautul, rosiile, gingerul si usturoiul. Se amesteca bine si se adauga 240 ml apa. Se aduce la fierbere apoi se da mai incet focul si se lasa in continuare 15 min. Se adauga si ardeiul taiat si se amesteca 2-3 min. Se pune sucul de lamaie si jumatate de patrunjel. Se orneaza cu cealalta jumatate de patrunjel.
Salata de telina
3 tulpini de teline (sau radacina)
4 morcovi subtiri
15 cepe mici
10 catei de usturoi
o jumatate de ceasca de ceai, ulei de masline extravirgin
sucu de portocale
suc lamaie
4 cartofi
1 lingurita de sare
220 g porumb conserve
frunze de telina
Curata si taie in cuburi toate legumele. Se pun la fiert (eu le pun la aburi/steamer). Se pun in castron, se toarna sucul de lamaie si portocale. Se adauga sarea, si la sfarsit se adauga boabele de porumb si se decoreaza cu frunze de telina.
#20
Postat 20 November 2010 - 03:20 PM