Desi este o masura de preventie logica, statul in casa -carantina la domiciliu- sperie pe multi. Eu rog mult pe toata lumea sa nu ignore faptul ca massmedia, respectiv mijloacele moderne de comunicare, internetul, vine cu multe minusuri la pachet, respectiv distorsionarea sau musamalizarea adevarului.
Dincolo de modul de abordare a problemei si prezentarea lui pe diverse canale massmedia, ce este clar, este ca in mod categoric sunt mai multe cazuri decat cele afisate oficial. Nu neaparat ca ar vrea oficialitatile sa musamalizeze situatia, ci pentru simplul si logicul fapt ca, multi il au si nu se duc la teste deoarece o iau ca pe o raceala/gripa.
Ce as iti doresc eu este sa poti accepta (desi stiu ca , parinte fiind e aproape imposibil) ca daca te intrebi ce poate fi nu iti va consuma decat energie inutil. Nimeni nu stie ce va fi...intrevad diverse worst-case scenarios, dar, deocamdata , nush daca suntem pregatiti mental sa dezvoltam aici ipoteze... Privind in urma, "dramele" de genul hacking, scurgerea de informatii mi se par vrajeli...
Ce stim pana acum in mod sigur despre virus este:
1. Se raspandeste extrem de rapid, mult mai rapid decat alti virusi noi din ultima decada.
2. Nu exista, inca, metode de limitare a zonelor cu infestati.
3. Nu exista, inca, un medicament eficace.
4. Poate afecta mortal pe cei cu sistemul imunitar slabit.
5. Suferim de o pandemie = adica raspandirea virusului la nivel global,dincolo de granitele unui stat/unui continent , inclusiv cele naturale, vezi oceanul. NU nu are caracter local.
Ce stim despre cum sa ne ferim, in lipsa unui medicament eficient oficial, este:
1. Igiena corespunzatoare este esentiala - si cine imi vine acum cu afirmatii de genul "eu mereu imi spal mainile ca doctorii inainte de operatie si mai dau si cu dezinfectatmt", nu pot decat sa ii zic - puh-lease, you're freakin' wastin' ma time!
2. Dezinfectantul ajuta, nu neaparat si masca. Cu toate astea, se recomanda sa o purtati.
3. Statul departe de oameni e o masura inteleapta.
Ce ne consuma energia degeaba:
1. Speriatul si ganditul la ce va fi nu aduce nimic bun...suna cinic, stiu, dar...e adevarat. Orice va fi, nu va fi in puterea noastra sa oprim, imi pare nespus de rau sa o spun. Care sunt cele trei posibile scenarii in cazul unui infestari in caz personal?
Pai: A. Ori ma infestez si decurge ca o raceala normala. B. Ori ma infestez si sufar ca naiba...acum vreo 4 ani am avut o bronsita-pneumonie de am avut cateva nopti bune in care am crezut, pe bune, ca nu mai apuc sa mai vad dimineata...ata ete. C. Ma infestez si mor. Ata ete. In cazul asta, nu pot decat sa va spun: mi-a facut placere, am gatit si facut praji si torturi cu cea mai mare placere ( si le-am ingurgitat cu si mai mare placere!) si va doresc sanatate maxima la toti

Cert e ca luatul in ras si bagatul capului in nisip nu sunt o strategie potrivita in cazul de fata. Informati-va corect, observati-va foarte bine, nu dati curs paranoiei - adica la cel mai mic stranut sa intrati in panica si sa mergeti la urgente.
Foarte , foarte important este sa impiedicati cu orice mijloace propagarea de stiri false si de facut frica. Da, fiecare din noi este raspunzator si mult mai responsabil decat doar sa se mentina pe sine sanatos.
Cam asa sta treaba, cu tot regretul. Lumea s-a facut extrem de ... mica. Globalizarea nu se intampla doar la nivel economico-financiar.