Dar astea arata parca mai fain ca-n amintirea mea.
Patiserie austro-ungara
Postat 13 December 2009 - 09:33 AM
Postat 13 December 2009 - 12:48 PM
boariu iuliana a spus:
Sa fiu al naibii daca stiu...nu le-am numarat niciodata
Postat 13 December 2009 - 12:49 PM
Doriana a spus:
Multumim ca impartasesti retetele cu noi .
Samloi galusca , nu ai ?
Mersi Doriana, promit ca urmatoarea data sa apar pe aici cu somloi, dedicatie speciala pentru tine
Postat 13 December 2009 - 12:51 PM
bonicelli a spus:
Boni, eu zic ca pe langa bombonelele alea ale tale sa bagi si niste islere...iti garantez ca sunt si mai bune decat in amintirea ta
Postat 13 December 2009 - 02:42 PM
Postat 13 December 2009 - 03:06 PM
boariu iuliana a spus:
Poti sa le tii intr-o cutie de plastic sau metal care se inchide ermetic. Eu am facut aluat mai mult, l-am bagat la congelator si doar il scot si le coc la Craciun...dar daca tu zici ca n-ai loc...
Postat 13 December 2009 - 04:00 PM
Postat 14 December 2009 - 05:43 AM
Tie o
Postat 15 December 2009 - 01:54 PM
Culmea sau nu ..
Ps : cand vreau dezmat, pe langa nuca pun si nuca de cocos fulgi.. le da o textura mult mai nisipoasa si un gust mai deosebit..
Felicitari
Postat 19 December 2009 - 10:56 AM
cu toate ca aveam o reteta de la prietena care mi-a dat reteta de prajitura Catrinel , a ta m-a inspirat mai mult, si ieri am comis-o.
dar, ca mereu e un dar
in fine , le pun la racit pe grila, rup vreo 2, inerent cand esti pe graba ( caci trebuia sa plec ) , in timp ce ultima tava era la cuptor, merg in camara sa iau borcanul ( unicul ramas) cu dulceata de zmeura , si acolo a 2a surpriza...il mancase sosul, asa ca o parte le-am lipit azi noapte cand ma intorseicu gem de capsuni ( din comertz
intrebarea mea este urmatoarea :"cat timp se pot pastra? crezi ca pot lasa vreo 2-3 pana la Craciun?
si cu pozele doveditoare va fi mai greu...ca nu am instalat nika pe lapul asta.
Postat 19 December 2009 - 05:39 PM
Criss...eu as vrea sa vad cornuletele
Postat 20 December 2009 - 05:13 PM
Postat 20 December 2009 - 06:05 PM
Pentru aluat:
300 g făină
125 g unt
1/l lingura zahar pudra
1 varf de cutit sare
100 ml vin alb
2 gălbenuşuri de ou
5 g drojdie proaspată
Umplutura mac:
175 g mac măcinat
125 g zahăr
1 lingura miere
1 lingura stafide sau alte fructe uscate
1 lingura pesmet (alb)
125 ml apă
coajă de lămâie/portocală
vanilie
Umplutura nucă:
150 g nucă măcinată
125 g zahăr
2 linguri pesmet (alb)
1 lingura miere
1 lingura stafide sau alte fructe uscate
125 ml apă
coajă de lămâie/portocală
vanilie
Umplutura mere:
375 g mere curăţate, răzuite (eu am avut conservate la borcan
2 linguri stafide sau alte fructe uscate
1 lingura nucă măcinată
1 lingura pesmet (alb)
scorţişoară
Umplutura prune:
1 borcan dulceata groasa de prune (silvais/magiun)
Pentru aluat puneti toate ingredientele intr-un vas. Va rezulta un aluat foarte moale care trebuie framantat pana devine elastic si nelipicios. Pentru acest procedeu recomand folosirea robotului sau a unei tehnici geniale de framantat pe care o puteti vedea aici: http://www.gourmet.com/magazine/video/2 ... sweetdough

Cand aluatul s-a legat se pune intr-o punga si se da la frigider.
Se prepara umpluturile. Pentru umplutura de mac puneti intr-o cratita apa, zaharul si mierea si dati in clocot. Intr-un vas puneti ingredientele uscate si turnati peste ele apa clocotita, amestecati bine.

Umplutura de nucă o faceți după același procedeu.

Pentru umplutura de mere amestecați bine toate ingredientele.

Postat 20 December 2009 - 06:13 PM

Trei dintre ele se impung cu furculița și se coc pe hartie de copt sau suprafata neaderenta cam 8 minute la 180 grade, pana au bașicuțe maronii.

Când cele 3 blaturi sunt gata, una dintre foile ”crude” se întinde intr-o tava de tort de 22 cm, se impunge cu furculița și peste ea se pune umplutura de mac, se niveleaza.

Peste umplutura de mac se pune unul dintre blaturile coapte si se apasa ușor. Peste acesta se pune umplutura de nucă.

Se niveleaza și se pune următorul blat copt, din nou de apasă. Peste acesta se pune magiunul, se niveleaza și se pune al treilea blat copt, se apasă din nou.
Deasupra se pune umplutura de mere, se niveleaza, apoi se întinde a doua foaie ”crudă”, se împunge cu furculița și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 50 minute.

Se scoate, se pudreaza cu zahar și se taie felii.

Asta este tot:mrgreen:
Postat 20 December 2009 - 07:00 PM
Hana- cum de reusesti sa fii atit de subtirica gatind atite de multe minunate dulciuri?
Hmmm... ma gindesc sa o fac si eu, desi asta mic al meu este alergic la nuci. Nu ca ar minca el, dar chiar si daca il atingem dupa ce am mincat noi nuci, deja are reactie alergica, asa ca in mod normal evit nucile sub orice forma ar fi ele
Postat 20 December 2009 - 07:08 PM
Cassia a spus:
Hana- cum de reusesti sa fii atit de subtirica gatind atite de multe minunate dulciuri?
Hmmm... ma gindesc sa o fac si eu, desi asta mic al meu este alergic la nuci. Nu ca ar minca el, dar chiar si daca il atingem dupa ce am mincat noi nuci, deja are reactie alergica, asa ca in mod normal evit nucile sub orice forma ar fi ele
Da, chiar e o praji 4 in 1 :mrgreen:
Familia mare si prietenii pofticiosi ma ajuta la silueta
Baiatul tau e alergic la toate tipurile de nuci, adica inclusiv arahide si migdale? Daca nu ai putea sa inlocuiesti cu migdale. Sau poti imparti stratul de mere in 2 si pui jumatate din el in loc de cel de nuci
Postat 20 December 2009 - 07:13 PM
KikenHana a spus:
Cassia a spus:
Da, chiar e o praji 4 in 1 :mrgreen:
Familia mare si prietenii pofticiosi ma ajuta la silueta
Baiatul tau e alergic la toate tipurile de nuci, adica inclusiv arahide si migdale? Daca nu ai putea sa inlocuiesti cu migdale. Sau poti imparti stratul de mere in 2 si pui jumatate din el in loc de cel de nuci
Din pacate este alergic la toate nucile, inclusiv la Nutella. Dupa ce mincam nuci sau ceva cu nuci, ne spalam bine-bine inainte de a-l atinge.
Dar cred ca totusi o incerc de sarbatori. Desi aici nu am vazut gem de prune :roll:
Postat 20 December 2009 - 07:21 PM
Cassia a spus:
Din pacate este alergic la toate nucile, inclusiv la Nutella. Dupa ce mincam nuci sau ceva cu nuci, ne spalam bine-bine inainte de a-l atinge.
Dar cred ca totusi o incerc de sarbatori. Desi aici nu am vazut gem de prune :roll:
Poti folosi si un alt gem, numai sa fie gros
Postat 20 December 2009 - 07:35 PM
KikenHana a spus:
Cassia a spus:
Poti folosi si un alt gem, numai sa fie gros
Deci gemul se pune intre nuca si mere. Oare ce ar merge cel mai bine? Gem de caise? de portocale? chit ca nici unul nu este atit de gros ca si magiunul.

Ajutor