Caracatita cu masline
#1
Postat 12 March 2011 - 06:33 PM
Dumnealui e animalul, polpo in italiana
In oala de lut se poate fierbe fara nimic altceva, lasa ea apa suficienta, mie de la o vreme imi place sa o fierb in oala de lut cu un pic de sos de rosii
Pun oala pe foc, cu capac, foc mare, cind incepe sa fiarba il fac mic, de regula o intorc pe partea cealalta dupa citva timp si cind intra furculita bine in ea, se simte ca e moale inseamna ca e gata.
Timpii sunt relativi pentru ca depind de marimea animalului, de flacara de la aragaz.
Cit e fierbinte inca o scot din sosul care s-a format
si o tai bucatele
In acest moment este gata pentru a fi pregatita in mai multe feluri, de data aceasta pur si simplu amestecata cu masline
#3
Postat 12 March 2011 - 10:54 PM
#4
Postat 13 March 2011 - 03:58 AM
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#5
Postat 13 March 2011 - 09:01 AM
si mie mi-e teama sa curat fructele de mare proaspete (inclus creveti) pt ca nu stiu exact cum si ce se curata.
ieri am luat calamari, inauntru printre altele aveau ceva alb, ca un fel de lapti. Cred ca se mananca, dar i.am aruncat decat sa fac vreun pocinog .
PS: aveti oala de lut si din cea nesmaltuita? nu miroase in toata casa un miros ciudat cand se incinge?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#6
Postat 13 March 2011 - 11:43 AM
Eataly, la 12 March 2011 - 08:39 PM, a spus:
sau ti-o fac cind ne mai vedem
laura_lala, la 12 March 2011 - 10:54 PM, a spus:
am aruncat eticheta si pe bon nu e scris decit pretul, dar cred ca era pina intr-un kilogram, nu mai mult. Uleiul era cel din masline.
W Mamadeus Paparotti, la 13 March 2011 - 03:58 AM, a spus:
Imi pare rau, daca vreodata ai drum aici pe la poalele muntilor ti-o prepar.
Daniella, la 13 March 2011 - 09:01 AM, a spus:
si mie mi-e teama sa curat fructele de mare proaspete (inclus creveti) pt ca nu stiu exact cum si ce se curata.
ieri am luat calamari, inauntru printre altele aveau ceva alb, ca un fel de lapti. Cred ca se mananca, dar i.am aruncat decat sa fac vreun pocinog .
PS: aveti oala de lut si din cea nesmaltuita? nu miroase in toata casa un miros ciudat cand se incinge?
Oala asta de lut o tin doar pentru facut peste in ea, si ceea ce fac fac la foc mic, in mod normal ar trebui sa miroasa doar prima data cind o folosesti, si mai apoi si daca miroasa cui ii pasa.
#7
Postat 13 March 2011 - 12:54 PM
Cred ca gustul depaseste imaginatia,oricum eu am inghitit in sec si pentru ca mi-e pofta ,(imi plac tare mult chestiile gatite cu masline),si pentru ca mor de curioazitate sa incerc.
Pregatita exemplar,nu prea vezi prin forumuri si bloguri asa ceva!
#8
Postat 13 March 2011 - 05:49 PM
De aceea incerc sa explic cit mai detaliat, poate conving pe cineva
Daca n-ai curaj s-o faci tu, cind treci pe aici facem meniu de peste
Din ce a ramas si din ce a ramas si de la supa de peste am facut sos pentru paste
http://artaculinara....dpost__p__81495
#10
Postat 13 March 2011 - 09:00 PM
Nici congelata nu gasesti? La raionul de congelate varsate de unde am luat midiile gata curatate, doar fructele, era si caracatita fiarta si taiata bucatele, am luat si eu o data si a fost buna.
#11
Postat 13 March 2011 - 09:33 PM
Adriana, la 13 March 2011 - 09:00 PM, a spus:
Nici congelata nu gasesti? La raionul de congelate varsate de unde am luat midiile gata curatate, doar fructele, era si caracatita fiarta si taiata bucatele, am luat si eu o data si a fost buna.
Desi pina acum n-am zarit-o printre animalutele marine congelate (creveti, midii, raci, crabi, langustine etc), o sa am uit mai atent prin lazile frigorifice. Iar daca o gasesc, o aduc negresit la raport !
#12
Postat 13 March 2011 - 10:25 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#15
Postat 13 March 2011 - 11:15 PM
Adriana, la 13 March 2011 - 11:03 PM, a spus:
Am incercat fel de fel de oratanii, inclusiv bacalhão, dar caracatita inca n-am avut curaj. Eu si sotul comandam mereu la restaurant tocmai fiindca n-o preparam acasa. Soacra-mea face uneori, insa nu ii iese mereu, ultima experienta a fost oarecum frustranta fiindca a cumparat un animal destul de mare, l-a pus la oala de presiune si a scazut f. tare, de abia a ajuns la 6 persoane, considerand ca eu mananc cat un bichon maltez. Dar niciodata nu i-a iesit asa de buna ca la restaurantul nostru preferat. Chiar si ea a admis asta. Auch
A trebuit sa vad reteta asta ca sa ma convingi si sa prind curaj!
#16
Postat 13 March 2011 - 11:20 PM
Cum e gatita cea de la restaurant?
#17
Postat 13 March 2011 - 11:59 PM
Adriana, la 13 March 2011 - 11:20 PM, a spus:
Cum e gatita cea de la restaurant?
Exact la fel! De aceea m-am si hotarat sa incerc sa o fac. A ta arata la fel de divinala ca cea preparata la restaurantul (deja faimos) de la noi din oras.
M-am gandit sa iau una congelata in jur de 1,2 kg. Din asta probabil 30% e gheata, apoi mai scade si ea destul, sper sa ramana atat cat sa manance 2 persoane pe saturate. O sa ma orientez la fatza locului cu ce gasesc la magazin. N-am oala ceramica, am s-o fac in oala de presiune, fara presiune, cu un capac obisnuit exact cum spusesi tu in reteta. De abia astept
Tot on-topic. Tocmai ce am vazut un bucatar portughez renumit care zice ca daca se cumpara caracatita proaspata (mult mai ieftina decat cea congelata) ea trebuie tinuta congelata minim 6 luni, se pare ca doar asa se fezandeaza si iese frageda la gatit. Dealtfel e a doua oara ca aud teoria asta, mi-a mai zis-o un coleg de la galeria de arta care are barca si pe langa pictura mai e pescar. Prima data n-am bagat la scufita fiindca nu m-a interesat, dar acum uite ca mi-am reamintit de sfatul lui. Poate va este si voua folositor.
#18
Postat 14 March 2011 - 12:13 AM
dar as inclina sa cred in nestiinta mea ca toate cele comercializate cel putin aici departe de mare sunt fezandate si gata de a fi consumate/gatite
#19
Postat 16 March 2011 - 10:25 PM
Adriana, la 14 March 2011 - 12:13 AM, a spus:
dar as inclina sa cred in nestiinta mea ca toate cele comercializate cel putin aici departe de mare sunt fezandate si gata de a fi consumate/gatite
Am cumparat luni animalul. L-am programat pe sambata la cina.
A fost o aventura, intai m-am dus la standul cu peste proaspat, avea doamna 2 expuse pe gheata, 10 € kg. O intreb daca-s proaspete ori dezghetate. Ea face ochii mari si-mi raspunde ca la raionul de proaspete n-are voie sa vanda articole dezghetate, caracatitele au fost primite la magazin de dimineata, proaspat pescuite. O intreb daca au inghetate. Imi arata raionul cu frigidere si zice ca sunt si acolo. Booon, dau o tura, caracatitele congelate de ei in magazin erau toate peste 2,5 kg, mult mai mari decat aveam eu de gand sa cumpar, insa olecutza mai ieftine, 8,99 €. Acu' raman total in ceatza si ma intorc la raionul de proaspete unde o intreb din nou pe doamna de ce sunt mai scumpe cele proaspete odata ce magazinul consuma curent si ambalaj ca sa congeleze si apoi sa le pastreze. Ea ridica din umeri. In final o intreb daca n-are unele mai mititele ca n-as vrea sa dau gres cu o caracatita mare (cu sfatul tau mereu prezent in minte ) si doamna foarte amabila imi spune sa merg la raionul de congelate unde vine marfa de la distribuitori. Acolo am gasit una de 800 de g, a costat 8,45 €, sper sa ramana macar 300 g dupa ce o gatesc. Revin sambata ori duminica.