Caracatita cu masline
#21
Postat 17 March 2011 - 11:12 AM
#22
Postat 17 March 2011 - 11:46 AM
laura_lala, la 16 March 2011 - 10:25 PM, a spus:
Cred ca pentru ca-si asuma un risc mai mare cu ele proaspete, adica riscul sa nu se vinda repede si sa se strice. Normal, pentru ca sint scumpe... hopa, am intrat intr-un cerc
#23
Postat 17 March 2011 - 12:47 PM
#24
Postat 17 March 2011 - 01:11 PM
Adriana, la 17 March 2011 - 12:47 PM, a spus:
Pai daca o gasesc de asta mare,o sa-ti zic exact,dar ma gandesc si eu,sau mai bine zis sper si eu sa fie la fel la gust,sau poate si mai buna asta mare.
Vineri merg la cumparaturi si sper sa gasesc
#25
Postat 17 March 2011 - 02:50 PM
Carmella, la 17 March 2011 - 11:46 AM, a spus:
Cred ca pentru ca-si asuma un risc mai mare cu ele proaspete, adica riscul sa nu se vinda repede si sa se strice. Normal, pentru ca sint scumpe... hopa, am intrat intr-un cerc
Eu am impresia ca le tin proaspete in galantar pentru putzin timp, daca nu se vand le congeleaza chiar ei, raionul de pescarie. La fel fac si cu pestii. Curata tot si apoi pun in ambalaj la congelat cu eticheta proprie. Frigiderul cu congelatetele ce vin de la distribuitori si de la alte firme e separat, in alt colt al magazinului.
Adriana, la 17 March 2011 - 12:47 PM, a spus:
Cred ca Petu se refera la tentaculele de calamar. Ele sunt mici si de multe ori se vand separate de corp, eu uneori cumpar doar corpul si il fac umplut asa cum am vazut la Eataly aici.
Despre gust inclin sa zic ca e totusi o diferenta, caracatita parca nu are acel gust si miros pregnant de fruct de mare, parca "bate" spre pieptul de pui. Eu zic ca-i cea mai gustoasa dintre moluste/cefalopode.
#26
Postat 17 March 2011 - 03:57 PM
De curatat o caracatita este mult mai simplu decat curatat, sa zicem, 5 kile de peste de balta - din ala mic, de se pune vara la bors taranesc, la bucataria de vara, in plita cu lemne
Facem asa:
1. luam caracatita proaspata (de regula caracatite proaspete se gasesc numai la tarmurile habitatului lor natural, caci este foarte perisabila -ca orice peste, motiv pentru care e de regula congelata si transportata la diversele puncte de vanzare de pe glob)
2. intoarcem dihania pe dos. Daca nu aveti curaj, exersati intai cu shosetele sotului, pe riscul propriu.
3. in centru gasiti un fel de minge neagra -ciocul ei, pe care il scoateti. La fel faceti si cu gluabele oculare.
4. Spalati caracatita foarte bine sub jet de apa calduta.
5. Puneti la fiert in apa ca sa o acopere. Aveti grija sa nu o suprafierbeti caci devine - ca si crevetii, calamarii- gumoasa. Caracatita e fiarta cand o verificati cu un cutit foartze ascutit, si anume la incheietura bratului caracatitei cu capatana. Daca intra cutitu' ca-n branza e gata.
6. Scoateti si inlaturati partile mucilaginoase sub jet de apa rece.
Ca sa nu fie gumoasa, ar fi o serie de tricks. In primul rand, nu o suprafierbeti, nu o puneti la fiert si uitati de ea. Ca si la noi la romani cu chisca. Ai lasat-o prea mult in tigaie, a crapat matzu si s-a uscat orezu.
Grecii cica utilizeaza violenta -despre asta s-a mai vorbit. Dau lesul bietei caractite de täti chetrili, apoi o pun la fiert. Italienii cica pun doua dopuri de pluta la fiert. Altii recomanda sa se adauge o jumate de cartof cuburi.
Oricum ar fi, as manca-o pana la refuz si m-ati zapacit de cap cu topicul asta!
#27
Postat 17 March 2011 - 06:14 PM
laura_lala, la 17 March 2011 - 02:50 PM, a spus:
Carmella, la 17 March 2011 - 11:46 AM, a spus:
Cred ca pentru ca-si asuma un risc mai mare cu ele proaspete, adica riscul sa nu se vinda repede si sa se strice. Normal, pentru ca sint scumpe... hopa, am intrat intr-un cerc
Eu am impresia ca le tin proaspete in galantar pentru putzin timp, daca nu se vand le congeleaza chiar ei, raionul de pescarie. La fel fac si cu pestii. Curata tot si apoi pun in ambalaj la congelat cu eticheta proprie. Frigiderul cu congelatetele ce vin de la distribuitori si de la alte firme e separat, in alt colt al magazinului.
Eu dupa cate observ orice proaspat (pui, vita, peste) e mai scump decat congelat. Probabil pentru ca, ce se congeleaza e ca o industrie si nu sufera pierderi, cum zice si Carmella :sacrifica, curata, eventual portioneaza si congeleaza. In schimb ce e proaspat cred ca se livreaza in cantitati mai mici si desigur Carmella are dreptate: e un risc sa nu se vanda si ... nu stiu daca ce a expirat arunca sau le cumparam dintr-un galantar de congelate la pret mai mic. Cel putin la noi unde controlul e minim cred ca e a doua varianta, de aceea eu ocolesc maxim galantarele de congelate.
Adriana, la 17 March 2011 - 12:47 PM, a spus:
Cred ca Petu se refera la tentaculele de calamar. Ele sunt mici si de multe ori se vand separate de corp, eu uneori cumpar doar corpul si il fac umplut asa cum am vazut la Eataly aici.
Nu, exista caracatite baby (mici de tot - cat palma) care au toate cele, nu sunt doar tentaculele unor caracatite mari si nici capatanile de calamar care ar semana cu primele, insa lipseste corpul in cazul capatanii de calamar. Caracatita baby as spune ca are acelasi gust cu capatana de calamar (maciulia aia mica cu tentacule micute).
Despre gust inclin sa zic ca e totusi o diferenta, caracatita parca nu are acel gust si miros pregnant de fruct de mare, parca "bate" spre pieptul de pui. Eu zic ca-i cea mai gustoasa dintre moluste/cefalopode.
Eu as aprecia ca exista mai mult o diferenta de consistenta intre caracatitoi si baby (cam ca intre pui si gaina..., dar grasime nu au niciuna in cazul caracatitei). Din caracatita simti ca mananci, baby e mai mult ca o trufanda ... "o atentie, o maslina". Ca si gust sunt aprox la fel, dar spre exemplu la gratar baby fiind subtirica-diafana se usuca si e mai crocanta, ceea ce nu se intampla cu caracatitoiu.
Si eu sunt innebunita de pofte ...cu acest topic.
Brava Adriana, un succes!
Lapona, multumesc pentru instructiunile de curatare!!! Deci e mai simplu decat la calamar ... nu are os de ala pe dinauntru si mate/stomac ce are caalmarul acolo ... ? Totusi la baby este un corp ca o punga (le-am luat curatate si punga e goala, dar prezinta o gaura ...semn ca s-a curatat). Nu stiam ca are cioc ! Dar si eu as manca pana la refuz!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#28
Postat 17 March 2011 - 07:53 PM
#29
Postat 19 March 2011 - 08:09 PM
Fug sa adaug si sucul de rosii.
Am uitat sa iau masline. Cu ce as mai putea sa o combin?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#30
Postat 19 March 2011 - 08:26 PM
Daniella, la 19 March 2011 - 08:09 PM, a spus:
Fug sa adaug si sucul de rosii.
Am uitat sa iau masline. Cu ce as mai putea sa o combin?
Ulei de masline ai? E suficient. Cu nitzica sare, piper, un praf de usturoi si ulei de masline din belsug.
Eu acu'-s la scarbici, peste jumatate de ora termin si ma asteapta acasa caracatita s-o pregatesc. Langa voi face o garnitura de cartofi noi natur cu coriandru verde si oloi de masline. Ori cartofi noi cu unt...inca nu m-am hotarat.
Spor la treaba si tin pumnii sa-ti iasa perfecta!
#31
Postat 19 March 2011 - 09:26 PM
Adriana, la 12 March 2011 - 06:33 PM, a spus:
Timpii sunt relativi pentru ca depind de marimea animalului, de flacara de la aragaz.
Daniella, la 19 March 2011 - 08:09 PM, a spus:
Eu n-am vorbit niciodata de cuptor.
Daniella, la 19 March 2011 - 08:09 PM, a spus:
Cealalta varianta clasica e cu cartofi fierti a parte, dupa ce caracatita e gata o tai bucatele si o amesteci cu cartofii fierti taiati si ei bucatele, ulei de masline of course, patrunjel si daca vrei putin usturoi, ca aici
http://artaculinara....ratii-torineze/
#32
Postat 19 March 2011 - 11:45 PM
De acum incolo voi gati caracatita acasa, fara frica, retin reteta ta cu olive e pomodorini care arata extraordinar.
In farfurie am pus alaturi cartofi natur semi-zdrobiti cu unt.
E bine ca de acum incolo pot pregati animalul acasa. E rau ca nu mai are barbata-miu motiv sa ma invite la restaurant, acu' o sa stau numai la caracatita...pardon, cratita!!
Mersi ca ai postat reteta!
#33
Postat 19 March 2011 - 11:57 PM
Adriana scuze, eu vasul de lut il folosesc doar in cuptor (nici nu am stit ca merge si pe aragaz) asa ca nu am realizat ca nu ai pomenit de cuptor.
Multumesc pt reteta ! Delicioasa caracatatita!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#34
Postat 20 March 2011 - 12:17 AM
Daniella, la 19 March 2011 - 11:57 PM, a spus:
Adriana scuze, eu vasul de lut il folosesc doar in cuptor (nici nu am stit ca merge si pe aragaz) asa ca nu am realizat ca nu ai pomenit de cuptor.
Multumesc pt reteta ! Delicioasa caracatatita!
sa vaz dovada
laura_lala, la 19 March 2011 - 11:45 PM, a spus:
Cu placere, ma bucur daca te-am reusit sa treci peste bariera psihologica si sa o gatesti, la restaurant puteti mere in continuare, luati altceva mai greu de gatit acasa
#35
Postat 20 March 2011 - 12:40 PM
Caracatita inainte de preparare
Si fiarta in suc propriu, cu putin suc de rosii, servita pe un pat de salate mixte cu capere, rosioare, ulei maslinos din cel mai bun, piper si zeama de lamaie
exceptional de bun, dar .... putin
am mancat-o singura (750 g in crud), insa a fost o portie pe cinste! dupa o ora mi-era foame
Oricum o sa o mai fac, pentru ca timpii de lucru sunt f mici: 10 minute (in afara de fiert) si iese o minunatie.
Imagini atasate
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#36
Postat 20 March 2011 - 03:06 PM
#37
Postat 20 March 2011 - 09:01 PM
#38
Postat 21 March 2011 - 12:30 PM
Lapona merci de explicatii! nu o sa regreti daca incerci reteta propusa de Adriana eu voi fi fun aceasta reteta!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#39
Postat 17 April 2011 - 08:56 AM
Ma bucur ca v-ati incumetat, in sfarsit!!, mai multe sa atacati "lighioana". Mai acum vreun an, un an si ceva, cand am postat eu prima reteta cu caracatita mare, cam toate care ati comentat ati spus ca nu aveti curaj decat cu animalutze mici.
Diferenta de gust e notabila, insa. Cele mici sunt fade(dupa gustul meu), in schimb cele mari au tot ce le trebuie: consistenta, gust - totul e sa nu rezulte la preparare prea sarate, ca depinde de apa din ele
Sa aveti petreceri minunate azi, toate - indiferent daca sunteti "flori" sau nu. Eu sunt
Si cum nu stiu daca o sa scriu de Pasti, fiind in calatorie, va doresc de pe acum o Sarbatoare Luminata, cu multa sanatate si bucurii. Eu sunt IN CULMEA FERICIRII, tatal meu a fost diagnosticat prin 4 metode ca are cancer de prostata avansat, gradul 4, dar rezultatul de la biopsie, aflat ieri , e ca e BENIGN!! In sfarsit am putut sa dorm si eu, dupa o perioada de aproape 3 saptamani in care am fost ca in transa, cat timp am facut descoperirea bolii, analizele, diversele controale, biopsia si am aflat rezultatul.
#40
Postat 17 April 2011 - 11:14 AM