Forum Culinar: Somon la cuptor - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Somon la cuptor mai simplu de atit nici ca se poate ...

#1 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 14 May 2011 - 09:43 PM

se marsaluieste in pas vioi catre bucatarie si se incepe cu garnitura. mai intii cartofii amandine se prepara dupa reteta Narniei, iar in timp ce acestia stau la cuptor, se ia un castravete si se taie felii subtiri cu ce va pica la indemina: mandolina, feliatorul de cascaval, shishul, ghilotina, whatever ... :) . rapidescu se prepara o solutie din: 1 Lg Martin Pouret (otet de vin alb ), 1 Lg zahar tos, 1/2 lg sare Maldon ( sare grunjoasa), 3 dl apa rece, 1 Lg ulei de masline, citeva boabe de piper roz, 1 frunza de menta tocata, in care se vor scalda feliile de castravete timp de 1/2 ora

Imagine postata

cu 15' inainte de a fi gata cartofii, puteti sa va ocupati de fileul de somon (fara piele): il asezati intr-o forma termorezistenta stropita cu putin ulei, il sarati dupa gust, il presarati cu citeva crengute de marar proaspat si boabe de piper roz, adaugati si citeva felii subtiri de lamiie, iar apoi dati forma la cuptor (180°C), timp de 12-15' (optional, faceti un sos rece amestecind: 2-3 Lg smintina groasa, 1 catel de usturoi pisat, citeva fire tocate de marar, sare dupa gust)

Imagine postata

cind e gata, il scoateti din cuptor si il lasati sa-si traga sufletul fo' 8' - timp in care aranjati garnitura pe farfurii

Imagine postata

portionati somonul in functie de numarul infometatilor sositi intre timp la masa, serviti-i pina nu se raceste de tot mincarea, iar pe furiiiiisssss-tiptil-tiptil va retrageti din nou in bucatarie si cu viteza luminii faceti o pirueta insfacind aparatul de facut pozne propriei farfurii Imagine postata

Imagine postata



#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucatar sef
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,738
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 14 May 2011 - 10:15 PM

Nu mi-a trecut nicicind prin minte sa aromatizez in felul asta castravetii, o sa o incerc :)

#3 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 14 May 2011 - 10:19 PM

Ce roz si proaspat e somonelul..mmmmmmmm :)

#4 Useril este offline   Kiva 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 821
  • Inregistrat: 19-September 10
  • LocationDE

Postat 14 May 2011 - 10:40 PM

Bun, si eu am facut un file de somon ieri. Eu intotdeauna prepar somonul simplu, doar cu sare si piper. Il pun in tava, peste un file de vreo 6-700g storc o lamaie si il bag la cuptor la 170 grade pentru vreo 20 minute. Imi place sa ii simt gustul si nu sa il aromatizez cu prea multe chestiute :occasion14:...
Bravo, Dana! :) , pe gustul meu!

#5 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 15 May 2011 - 04:26 AM

Vezi postareaAdriana, la 14 May 2011 - 10:15 PM, a spus:

Nu mi-a trecut nicicind prin minte sa aromatizez in felul asta castravetii, o sa o incerc :)


Chiar ieri am citit pe net despre sweet-sour cucumbers. sa vezi ce mai scria acolo:
Se taie ambele capete ale castravetelui cam un cm si cu bucatile acestea se freaca bine coaja. Se spune ca inlatura amareala din coaja. Se sterg bine. Apoi se taie castravetii pe mijloc(pe lungime), cu o lingurita se scot semintele, se taie felii subtiri, se marineaza.
http://en.christines...r-cucumber.html
Fiind o reteta asiatica, eu as inlocui sarea cu shoyu (sos de soya) si zaharul cu mierea.

Eu am facut vineri somn la cuptor. Nu am mancat un "o". A fost chiar somn, dar pregatit in aceeiasi maniera. Am facut in schimb si un parter din feliute de lamaie. Acestea s-au caramelizat in uleiul si sucurile lasate de peste si si-au tras si sare. I-au placut mult consoartei.

O reteta simpla, curata si eleganta :D
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#6 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 15 May 2011 - 11:21 AM

Multumesc tuturor pt. aprecierea retetelor si va astept cu impresii dupa degustare. :D

#7 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,679
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 15 May 2011 - 02:17 PM

Bravo UpG, cu cat avem mai multe retete "somonoase" cu atat mai bine. :D

#8 Useril este offline   sacramento 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 79
  • Inregistrat: 06-December 09

Postat 15 May 2011 - 04:12 PM

Exceptional!
Cam asa il fac si eu.Diferenta zace in faptul ca nu pun marar(nu mi-a dat prin cap ,dar ideea e f.buna)
si il invelesc in folie de Al.Cind e gata, pun deasupra un sos rece din maioneza si castraveti acri tocati marunt
(ca un sos tartar).

Prima data cind o sa fac voi folosi reteta ta.Multumesc!

#9 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 16 May 2011 - 03:20 PM

Minunata reteta, am sa o fac si eu.


Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 15 May 2011 - 04:26 AM, a spus:


Chiar ieri am citit pe net despre sweet-sour cucumbers. sa vezi ce mai scria acolo:
Se taie ambele capete ale castravetelui cam un cm si cu bucatile acestea se freaca bine coaja. Se spune ca inlatura amareala din coaja. Se sterg bine. Apoi se taie castravetii pe mijloc(pe lungime), cu o lingurita se scot semintele, se taie felii subtiri, se marineaza.
http://en.christines...r-cucumber.html
Fiind o reteta asiatica, eu as inlocui sarea cu shoyu (sos de soya) si zaharul cu mierea.



bun pontul cu castravetele. Eu urmez de fiecare data si celalalt pont dat de tine, cu ciupercile date prin razatoare si se simte diferenta.

o sugestie daca-mi permiti, daca faci sosul pentru castraveti cu soia si miere, ma gandesc ca ar merge de pus si ginger in sosul de smantana, impreuna cu usturoi, biensur...
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#10 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 28 April 2013 - 08:47 PM

povesteam pe un alt topic de faptul ca simbata trecuta la un party cu colegii pregatisem la cuptor niste fileuri de somon sub paturica (incercate prima oara pe mine de Valentine's day, fiindca eu sint cobaiul tuturor retetelor inainte de-a le servi si altora, normal ! =)))

la cite retete de somon am facut de-a lungul timpului, despre aceasta nu pot sa spun decit ca la gust si la rapiditatea de pregatire e "simply the best !" :pupic:


prin urmare iat-o pe scurt: 6 fileuri de somon sub paturica (2 Lg iaurt grecesc + 75 g branza feta faramitata + 1 esalota tocata + 1 Lg patrunjel sau marar verde tocat, la alegere + un pic de piper macinat) stropite cu ulei de masline feciorelnice si date la cuptor (180°C, timp de 15')

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

prima oara le-am acompaniat cu o garnitura simpla de cartofi fierti si rosioare fripte in tigaie

Imagine postata

iar a doua oara cind am mai facut, s-au servit cu piure de cartofi si o salata de rosii, castraveti, ceapa verde si masline - sa aveti pofta ! :floare:

Imagine postata





#11 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 05 July 2013 - 03:38 PM

ei bine, cind nu alerg prin parfumerii sau nu sint la orele de pictura pe gherute, trec si prin bucatarie ca acceleratul prin halte ... ca deh, mai da foamea si-n mine ! :71: om sint, nu fotomodela ! :D

de data asta m-am jucat cu 600 g fileu de somon proaspat, pe care l-am portionat in 4 buc. (150g/pers.)

Imagine postata

iar intr-un mojar am scapat 1 Lg seminte de mustar si 1 lg piper roz, cu intentia de a-mi linisti nervii facindu-le aproape praf :D

Imagine postata

apoi am adaugat 2 Lg gem de caise ( merge si unul de portocala, pt. cei ce doresc un gust mai dulce-acrisor-amarui)

Imagine postata

si cu maglavaisul rezultat am uns bucatile de somon, asezate intr-o forma termorezistenta, unsa cu putin ulei

Imagine postata

am dat somonul la cuptor (180°C) timp de 15', iar cind a fost gata, l-am servit pe un pat de risotto - sa aveti pofta ! :71:

Imagine postata

cit de fraged si de bun iese somonul astfel facut la cuptor, nu pot sa va descriu in cuvinte ... asa ca nu va ramine decit sa-l incercati ! :sad3:

Imagine postata


#12 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 05 July 2013 - 08:50 PM

Pana la urma tot te bat!!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#13 Useril este offline   Adriana 

  • Bucatar sef
  • Grup: Moderators
  • Postari: 13,738
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 05 July 2013 - 09:10 PM

Vezi postareaDan@, la 05 July 2013 - 03:38 PM, a spus:

cit de fraged si de bun iese somonul astfel facut la cuptor, nu pot sa va descriu in cuvinte ... asa ca nu va ramine decit sa-l incercati !

asa voi face pentru ca ma intriga combinatia :sad3:

#14 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 05 July 2013 - 10:01 PM

Nmonom, nomnom cum zice fiica-mea :71:
Vreau somoooon, acum! Dar nu am, iar mîine e deja programat grilul. Deci duminica :sad3:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#15 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 06 July 2013 - 09:01 AM

Vezi postareazerda, la 05 July 2013 - 08:50 PM, a spus:

Pana la urma tot te bat!!


prinde-ma si bate-ma ! pe umar, cu o floare. :D

#16 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 06 July 2013 - 09:05 AM

Vezi postareaAdriana, la 05 July 2013 - 09:10 PM, a spus:

Vezi postareaDan@, la 05 July 2013 - 03:38 PM, a spus:

cit de fraged si de bun iese somonul astfel facut la cuptor, nu pot sa va descriu in cuvinte ... asa ca nu va ramine decit sa-l incercati !

asa voi face pentru ca ma intriga combinatia :)


Adriana, si pt. mine a fost o surpriza placuta papilelor gustative. vreau sa incerc somonul si cu gem de portocale. acum l-am avut doar pe cel de caise in casa.

spor la preparare si pofta mare ! :D

#17 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 06 July 2013 - 09:08 AM

Vezi postareaMaya, la 05 July 2013 - 10:01 PM, a spus:

Nmonom, nomnom cum zice fiica-mea :D
Vreau somoooon, acum! Dar nu am, iar mîine e deja programat grilul. Deci duminica :)


Maya, si eu sa fiu in locul Denisei as vorbi in limba gourmanda de cite ori mi-ai pune o farfurie cu bunatati in fatza. :71:

pofta mare azi la gratar si miine la somon, daca-l faci ! :D

#18 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 09 July 2013 - 11:38 PM

Vezi postareaDan@, la 06 July 2013 - 09:08 AM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 05 July 2013 - 10:01 PM, a spus:

Nmonom, nomnom cum zice fiica-mea :D
Vreau somoooon, acum! Dar nu am, iar mîine e deja programat grilul. Deci duminica :D


Maya, si eu sa fiu in locul Denisei as vorbi in limba gourmanda de cite ori mi-ai pune o farfurie cu bunatati in fatza. :71:

pofta mare azi la gratar si miine la somon, daca-l faci ! :blackeye:

Facut-am, of course! Iaca si dovada!
A fost minunat! Minunat, minunat si înca odata minunat!
Toata lumea lins pe "botique" :D

Am cules verdeata. Am pus marar si patrunjel cret :)

Imagine atasata: monthly_07_2013/post-5-13734054873068.jpg

Am acoperit somonul cu paturica de brînza si iaurt dolofan :D, sa nu cumva sa-i fie frig.
Ca sa nu înghete, l-am bagat si la cuptor :P

Imagine atasata: monthly_07_2013/post-5-13734055003039.jpg

Si l-am servit cu legume: cubulete de cartofi si felii de morcov - ambele fierte,
apoi amestecate cu ardei, dovlecel si mazarea trase scurt la tigale cu ulei din masline fecioare :D

Verdict... LECKER!

Imagine atasata: monthly_07_2013/post-5-13734055854862.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2013/post-5-13734057392618.jpg

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#19 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 11 July 2013 - 08:46 AM

daca n-as fi deja bolnava, m-ati imbolnavi voi, cu operele voastre!:) sunteti FENOMENALE! felicitari ambelor

#20 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 14 September 2013 - 08:12 PM

Vezi postareaMaya, la 09 July 2013 - 11:38 PM, a spus:

Facut-am, of course! Iaca si dovada!
A fost minunat! Minunat, minunat si înca odata minunat!
Toata lumea lins pe "botique" :occasion14:

Am cules verdeata. Am pus marar si patrunjel cret :occasion14:

Atasament Somon cu brînza - Dana (3).jpg

Am acoperit somonul cu paturica de brînza si iaurt dolofan :occasion14:, sa nu cumva sa-i fie frig.
Ca sa nu înghete, l-am bagat si la cuptor :P

Atasament Somon cu brînza - Dana (5).jpg

Si l-am servit cu legume: cubulete de cartofi si felii de morcov - ambele fierte,
apoi amestecate cu ardei, dovlecel si mazarea trase scurt la tigale cu ulei din masline fecioare :D

Verdict... LECKER!

Atasament Somon cu brînza - Dana (1).jpg

Atasament Somon cu brînza - Dana (2).jpg



Maya, n-am crezut ca am sa ajung vreodata sa poftesc la o portie de somon, dar ce ai pus tu in farfurii arata nemaipomenit de apetisant. mai ales explozia de culori calde ale garniturii de legume ! :floare:
sa va fie de bine, dragilor ! :toothy6: :sad3:

(m-ai facut sa-mi lipesc nasul de monitor cu buchetul tau de marar si patrunjel :lol: )

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi