Forum Culinar: Secretele cofetariei/patiseriei - Forum Culinar

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Secretele cofetariei/patiseriei

#21 Useril este offline   boni 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,783
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 28 July 2011 - 03:16 PM

Vezi postareaDaniella, la 28 July 2011 - 03:07 PM, a spus:

e cu cutit dar pot schimba cu tel. Am incercat cu ambele si rezultatul tot nesatisfacator a fost :notworthy: Parca mi-a iesit ceva mai bine cu telul, dar am frecat la ele pana ma durea mana, mai repede cred ca le bateam manual (vorba vine...) :scratch:

moama ce turbo-masinarie :-*
io vaz acolo in poza ceva alb si cu palete, pentru vasul cel mare. n-o fi mai bun pentru batut albusele? mai ales daca-s mai multe...

#22 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,640
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 28 July 2011 - 04:00 PM

Daniella, daca-mi permiti, eu zic ca vasul e problema. Albusul se face "zäpadä" (cum zice neamtu') tocmai pentru ca prin batutul lor incorporeaza aer. Pentru asta e nevoie de castron/oala larga la gura nu cana aceea inalta de la stabmixer. In rest, ce a zis Alexandru e bine.

Revin: de asemenea, ce zis Andrada este foarte adevarat: albusurile trebuie sa fie la t° camerei si nu extrem de proaspete.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#23 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 28 July 2011 - 04:05 PM

Acum am vazut ca tu le bati cu cutit. Bate-le doar cu telul.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#24 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 28 July 2011 - 04:18 PM

am inteles si va multumesc. o sa incerc in vas mare. merci!

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#25 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 28 July 2011 - 06:17 PM

Vezi postareaDaniella, la 28 July 2011 - 03:07 PM, a spus:

e cu cutit dar pot schimba cu tel. Am incercat cu ambele si rezultatul tot nesatisfacator a fost :notworthy: Parca mi-a iesit ceva mai bine cu telul, dar am frecat la ele pana ma durea mana, mai repede cred ca le bateam manual (vorba vine...) :scratch:

Pai de asta nu se bate, ca tu incerci sa le tai.... :-* Eu folosesc telul si un paharul cu gat lung (am un set oarecum similar cu al tau si am si un pahar, nu-l vad in poza pusa de tine). Se bat ouale imediat. Bine, nu incap prea multe, parca 4 sau 5, da' pentru o prajitura obisnuita, e-n regula.

#26 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator

Postat 28 July 2011 - 06:17 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 28 July 2011 - 04:05 PM, a spus:

Acum am vazut ca tu le bati cu cutit. Bate-le doar cu telul.

A raspuns Laponica deja, n-am vazut.... :notworthy:
E bun si un vas cu gat lung, dar trebuie musai tel, nu cutit.

#27 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Locationinto the wild

Postat 28 July 2011 - 07:20 PM

Daniella, in primul rand parerea mea e ca mixerul bat (cu tel) nu e prea bun pentru batur albusuri. Am si eu unul, daca ar fi sa folosesc telul lui as sta ore intregi sa bat albusurile, ceva din ergonomia lui, modul in care se invarte nu se preteaza prea bine pentru batut. Ca sa functioneze cat de cat trebuie sa-l agiti bine in toate partile, daca-l ti numai intr-ul loc doar invarte albusul in gol. Cel cu doua brate e mult mai eficient.

In al doilea rand, exista o regula ca albusul sa nu fie batut in vas de plastic, doar metal, sticla sau portelan. Plasticul are o structura moleculara foarte apropiata de cea a grasimei, astfel incat va retine particule de grasime in porii sai oricat de bine l-ai spala, lucru care e incompatibil cu batutul albusurilor Imagine postata.
Take a walk on the wild side...

artizan

#28 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 28 July 2011 - 07:22 PM

Vezi postareaaura, la 28 July 2011 - 12:23 PM, a spus:

la mine alta e broblema :notworthy:
blatul iese crescut frumos si drept, doar ca, dupa ce se raceste se strange uniform, isi micsoreaza diametrul ca sa zic asa. Eu coc blatul in forma cu inel, de 24 cm de ex, iar cand e rece, blatul intra fara probleme in forma de 20 cm, ca s-a micsorat. E normal?

Nu e normal, cred ca vina o poarta tava ta, de care e, antiaderenta?

artizan

#29 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 28 July 2011 - 08:13 PM

Daniella, uite doua albusuri proaspat batute cu un stabmixer de duzina, care nici macar nu e pe viteze. Le-am batut in vas de plastic, la t° camerei cu putina sare si iata rezultatul, nush daca se vede bine, ca eram cu o mana pe camera si cu alta pe usa de cuptior.
Imagine atasata: monthly_07_2011/post-12-13118767623117.jpg
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#30 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 28 July 2011 - 08:14 PM

Si eu am aceeasi problema ca si Aura si da, tavile sunt toate antiaderente. Tu ce tavi folosesti Andrada? Poate ai timp sa ni le arati.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#31 Useril este offline   aura 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 28 July 2011 - 09:02 PM

Vezi postareaKikenHana, la 28 July 2011 - 07:22 PM, a spus:

Vezi postareaaura, la 28 July 2011 - 12:23 PM, a spus:

la mine alta e broblema :notworthy:
blatul iese crescut frumos si drept, doar ca, dupa ce se raceste se strange uniform, isi micsoreaza diametrul ca sa zic asa. Eu coc blatul in forma cu inel, de 24 cm de ex, iar cand e rece, blatul intra fara probleme in forma de 20 cm, ca s-a micsorat. E normal?

Nu e normal, cred ca vina o poarta tava ta, de care e, antiaderenta?

da, e antiaderenta.
dar eu pun de fiecare data hartie de copt, doar dedesubt.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#32 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Postari: 14,621
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 28 July 2011 - 10:27 PM

Vezi postareaKikenHana, la 28 July 2011 - 07:20 PM, a spus:

In al doilea rand, exista o regula ca albusul sa nu fie batut in vas de plastic, doar metal, sticla sau portelan. Plasticul are o structura moleculara foarte apropiata de cea a grasimei, astfel incat va retine particule de grasime in porii sai oricat de bine l-ai spala, lucru care e incompatibil cu batutul albusurilor Imagine postata.

La viteza maxima a Kenwoodului se bat perfect si in vasul de plastic :blink:

#33 Useril este offline   Maneki Neko 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 292

Postat 28 July 2011 - 10:55 PM

Eu le bat in vas de plastic, care e inalt si ingust, cu un mixer batz ca al Danielei si nu neaparat la temperatura camerei. Daca imi amintesc le scot dinainte din frigi, bine, daca nu, le iau direct de acolo. Cert e ca se bat "zapada" de fiecare data.

#34 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator

Postat 28 July 2011 - 11:20 PM

Vezi postareaManeki Neko, la 28 July 2011 - 10:55 PM, a spus:

Eu le bat in vas de plastic, care e inalt si ingust, cu un mixer batz ca al Danielei si nu neaparat la temperatura camerei. Daca imi amintesc le scot dinainte din frigi, bine, daca nu, le iau direct de acolo. Cert e ca se bat "zapada" de fiecare data.

+1! :blink:

#35 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 28 July 2011 - 11:33 PM

ManekiNeko te rog spune-mi procedura (viteza, puterea, cate bucati si cum misti telul). Am incercat asa dar le amesteca si nu se spargeau. Cred ca am facut o data pana la final cu telul in paharul ala inalt (am incercat toate variantele, in toate vasele de la blender) si au iesit bine, dar nu mai stiu sigur ...

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#36 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 29 July 2011 - 06:50 AM

Eu am niste tavi cat se poate de basic, din inox, argintii, fara fund detasabil. Le-am gasit la un moment dat in oferta la Kaufland, cred ca am dat vreo 10 euro pe setul de trei. Rezultatul e in orice caz mult mai bun decat cele antiaderente, din care am vreo doua, cumparate de cativa ani pe care le mai folosesc doar in conditii de stricta necesitate, cand nu-mi ajung doar cele de inox.

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-44-13119148897404.jpg

Cred ca functioneaza pe acelasi principiu ca si unsul tavilor, blaturile pe baza de albus batut trebuie sa se agate de pereti ca sa creasca si sa-si mentina forma si volumul, in tavile antiaderente acest lucru este afectat si atunci cand e scos din cuptor blatul se aduna.

artizan

#37 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 29 July 2011 - 07:39 AM

Da, cert e ca se aduna pandispanul si asta mereu si fara sa ung peretii, lucru care nu se intampla cand foloseam pe vremea lu' Pazvanti oala.
Deci tu le ungi doar pe fund. Nu se lipeste rau pe pereti? Sunt putin mai scunde decat astea aderente ori vad eu aiurea?
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#38 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 29 July 2011 - 07:42 AM

Da, vreau sa iti spun ca si mamei la fel. Asta uita de ele, ba mai scapa galbenus in ele, nu se uita niciodata in ce vas, muta telul cu care a batut galbenusul in albus, bai frate si ii ies mereu be-ton! Ei, mie nush de cate ori mi-a iesit o zeama lesinata. Din experienta mea sa stii ca depinde foarte mult de oua. Aici daca nu is nush cate feluri de oua nene: de gaini care stau pe paie si alearga libere prin curte, de gaini hranite cu porumb, bio, draci laci ca de multe ori stai in fata standului si nush ce sa iau :blink: Lucru cert: le prefer pe cele mari celor albe caci mi se pare ca albusul la alea albe e foarte apos.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#39 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Postari: 14,621
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 29 July 2011 - 10:49 AM

Adica cu asta?
Imagine postata

#40 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 29 July 2011 - 11:17 AM

Daca nu e vorba de bezea,eu bat ouale pentru pandispan,chiar si întregi!Nu am probleme cu astea.
Mai mult de 10 minute scoase din frigider,nu stau afara...calde,reci..egal cum...ele se bat :notworthy:

Aura,poate ar mai trebui sa adugi o lingura de faina în plus la pandispan...sau e posibil ca-l coci cumva prea mult?
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul