Maya, la 05 August 2011 - 05:39 PM, a spus:
MariaSan, la 05 August 2011 - 04:19 PM, a spus:
Maya, la 05 August 2011 - 02:32 PM, a spus:
Pe pîine e întinsa si apasata cu o lingurita(zic de asta din poze),dar din borcan nu curge.Deci pentru mine asta este marmelada.
Gemul,este la fel,mai dens,nu curge din borcan,dar este fin,adica fara bucati/macinat/trecut prin sita/fara sîmburei/seminte.
Textura este mai ferma si fina,decît ceea ce numesc eu marmelada.
Dulceata,este dulceata..adica fructe cît posibil bucati,iar daca-s mici întregi,în mult sirop curgator...asta este pentru mine dulceata.
ok, deci ceea ce pentru tine inseamna gem, pentru mine inseamna marmelada si invers

Aaaa,pai aici era vorba de cine are dreptate?
Eu spuneam cum e pentru mine.Desi daca am sta sa debatem problema,ceea ce ar fi aiurea,am descoperi ca nu am avea dreptate niciuna...si amîndoua

Cel putin sîntem de acord cu dulceata?Sau nici cu aia?
Altii spun asta:
Marmelada este facuta din fructe fara zahar.Pasta este fiarta pana aproape se intareste. Gemul se face din fructe peste care se pune si zahar,dar nu mult,iar fructele se sfarama.Pasta rezultata este groasa dar fluida totusi. Dulceata necesita mult zahar si se face in asa fel ca fructele sa ramana intregi in siropul de zahar! Este mai "subtire". Toate cele trei stari se obtin prin fierbere.
(toti pentru unu-categoria conversatii)

daaa, cu dulceata suntem pe aceeasi 'definitie'