Forum Culinar: Marmelada de mure - Forum Culinar

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Marmelada de mure

#21 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 05 August 2011 - 05:45 PM

Vezi postareaMaya, la 05 August 2011 - 05:39 PM, a spus:

Vezi postareaMariaSan, la 05 August 2011 - 04:19 PM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 05 August 2011 - 02:32 PM, a spus:

Pentru mine e marmelada e groasa si are bucati de fructe.Este densa.Nu are sirop si nici nu e curgatoare.
Pe pîine e întinsa si apasata cu o lingurita(zic de asta din poze),dar din borcan nu curge.Deci pentru mine asta este marmelada.

Gemul,este la fel,mai dens,nu curge din borcan,dar este fin,adica fara bucati/macinat/trecut prin sita/fara sîmburei/seminte.
Textura este mai ferma si fina,decît ceea ce numesc eu marmelada.
Dulceata,este dulceata..adica fructe cît posibil bucati,iar daca-s mici întregi,în mult sirop curgator...asta este pentru mine dulceata.

ok, deci ceea ce pentru tine inseamna gem, pentru mine inseamna marmelada si invers :hello: . Nu stiu cine are dreptate, dar chiar nu cred ca conteaza, eram doar curioasa :hello: .

Aaaa,pai aici era vorba de cine are dreptate?
Eu spuneam cum e pentru mine.Desi daca am sta sa debatem problema,ceea ce ar fi aiurea,am descoperi ca nu am avea dreptate niciuna...si amîndoua :hello:
Cel putin sîntem de acord cu dulceata?Sau nici cu aia?

Altii spun asta:

Marmelada este facuta din fructe fara zahar.Pasta este fiarta pana aproape se intareste. Gemul se face din fructe peste care se pune si zahar,dar nu mult,iar fructele se sfarama.Pasta rezultata este groasa dar fluida totusi. Dulceata necesita mult zahar si se face in asa fel ca fructele sa ramana intregi in siropul de zahar! Este mai "subtire". Toate cele trei stari se obtin prin fierbere.
(toti pentru unu-categoria conversatii)

:-h

daaa, cu dulceata suntem pe aceeasi 'definitie' :(

#22 Useril este offline   sorinadaniela 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 05 August 2011 - 05:52 PM

Vezi postareaMaya, la 05 August 2011 - 12:39 PM, a spus:

Vezi postareasorinadaniela, la 05 August 2011 - 10:22 AM, a spus:

Vreau si eu....

Nu gasesti mure?

Ba da, dar la niste preturi... Cumparam ca sa mancam, in niciun caz sa facem marmelata.
Poate oi reusi sa ma lipesc si eu de cineva cu ceva muri... sper!
Sorina

#23 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 05 August 2011 - 05:54 PM

Vezi postareaMariaSan, la 05 August 2011 - 05:45 PM, a spus:

daaa, cu dulceata suntem pe aceeasi 'definitie' :hello:

Bun,da acum cum e cu ce zic aia ca marmelada e aia fara zahar?
E asa,sau nu?De finete sau grobetze însa,nu am citit nimic concret niciunde...
Daca tot discutam,macar sa lamurim ce si cum! :hello:

Deci,Dana,poate ne spui tu "definitiile" exacte.Poate o întrebi pe mama ta,si ne luminezi si pe noi :hello:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#24 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 05 August 2011 - 05:57 PM

Vezi postareasorinadaniela, la 05 August 2011 - 05:52 PM, a spus:

Ba da, dar la niste preturi... Cumparam ca sa mancam, in niciun caz sa facem marmelata.
Poate oi reusi sa ma lipesc si eu de cineva cu ceva muri... sper!

Ei tu sigur gasesti pe careva care are vreun smochin,si faci dulceata de smochine si apoi ne faci în ciuda!La noi gasesc o smochina ca lumea,la 1 euro bucata...deci canci dulceata :hello:

EU am un smochut în gradina,poate la anul face si vreo smochina! :hello:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

#25 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,481

Postat 05 August 2011 - 06:02 PM

Vezi postareaMaya, la 05 August 2011 - 05:54 PM, a spus:

Vezi postareaMariaSan, la 05 August 2011 - 05:45 PM, a spus:

daaa, cu dulceata suntem pe aceeasi 'definitie' :hello:

Bun,da acum cum e cu ce zic aia ca marmelada e aia fara zahar?
E asa,sau nu?De finete sau grobetze însa,nu am citit nimic concret niciunde...
Daca tot discutam,macar sa lamurim ce si cum! :hello:

nu stiu sigur daca marmelada chiar nu are zahar deloc, dar si daca are, are putin - asta stiu eu din povestile de la mama si de la bunica, eu personal nu am facut marmelada. Marmelada pe care am mancat-o era dulce-acrisoara, mai mult acrisoara decat dulce si era pasta-pasta.

gemul are zahar in el daca fructele nu-s prea dulci de fel (exista un gen de prune - agene le spune la noi pe valea argesului - din care se face gem fara zahar), se fierbe pana fructele isi pierd forma; in gem se amesteca mult si des; gemul se fierbe pana scade bine zeama lasata de fructe cat se se inchege putin compozitia; gemul dupa ce se raceste se intareste mai bine, nu prea ar trebui sa curga de pe lingurita.

dulceata se face cu mult zahar, se fierbe pana se ingheaga siropul si se amesteca doar putin, in asa fel incat sa nu se sfarame fructele, sa ramane cu forma intacta.

-dar eu nu-s expert, am facut prea putine dulceturi/gemuri la viata mea, deci nu stiu cata dreptate am

#26 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 05 August 2011 - 06:27 PM

Vezi postareaMariaSan, la 05 August 2011 - 06:02 PM, a spus:

-dar eu nu-s expert, am facut prea putine dulceturi/gemuri la viata mea, deci nu stiu cata dreptate am

Apai io fac,dar nu m-am întrebat niciodata cum se numesc ...asa exact ca la carte :hello:

Eu de prin copilarie am prins cam asa:
-marmelada : fructe cu zahar fierte pîna se îngroasa bine,dar nu macinate ci cu textura mai groaba si lucioasa
-gem : fructele macinate mai fin,fierte cu zahar pîna se îngroasa( mai tare ca marmelada),textura fina si mata/opaca-lipsita de transparenta
Nici una din aceste doua nu curge.Ambele au o textura mai ferma.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

#27 Useril este offline   koral 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,485
  • Inregistrat: 01-January 10

Postat 05 August 2011 - 07:50 PM

Nu am avut curaj să merg în pădure... trec deseori , în plimbările cu copiii, pe lângă o tufă de mur a nimănui , dar aia abia acum se coace , reuşesc să culeg vreo 7-8 fructe pe zi , cât să fac o porţie de brioşe la sfârşit de săptămână...
Dar am fost în piaţă şi am cumpărat 2 kile cu 10 lei ( cam 2 euro şi ceva) - culese de o tanti bătrână , de pe Gutin , prin locurile unde obişnuia Pintea haiducul să se-ascundă de poteră...
Cam 2 pumni am mâncat aşa , goale , mai mult copiii , eu doar îi priveam cum îşi pătează tricourile albe :hello: , dar am rămas cu 1 kil jumate pentru dulceaţă. Iată-le: ps- în spate vedeţi neşte mere şi neşte pere bio , de la aceeaşi tanti , din grădinuţa ei din Baia Sprie.

Imagini atasate

• Imagine atasata: monthly_08_2011/post-508-13125666260011.jpg

Nu-i cereţi unei femei imposibilul. E capabilă să vi-l ofere!!!

#28 Useril este offline   gloxinia 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,517
  • Inregistrat: 23-November 09
  • Locationundeva prin nord vest

Postat 05 August 2011 - 07:51 PM

Maya, murul ala e fara spini? Are si mami unul in gradina pliiiiiiiiiiiiiiiin. Am pus deja compot :hello:
Mami de

Imagine postata
si

Imagine postata

#29 Useril este offline   koral 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 05 August 2011 - 08:08 PM

Şi produsul final ( cam încă un borcan am în frigider , pe care o să-l mâncăm la micul dejun mâine şi duminică). După cum se vede pe etichetă , eu la toate le zic dulceaţă... :hello: indiferent că-s cu fructe întregi sau mărunţite...( bărbatu-meu m-a şi întrebat o dată , ştiind că-s pe jumătate moldoveancă: păi şi astea întregi sunt tot dulceaţă???- iar eu am zis- da , dragă asta e dulceaţă de vişine întregi... :hello: iar cealaltă e doar dulceaţă de vişine... :hello: mnoa, ce ştie el , a mâncat cu plăcere ambele variante... :-h )

Imagini atasate

• Imagine atasata: monthly_08_2011/post-508-1312567681555.jpg

#30 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,061
  • Locationtot aici

Postat 05 August 2011 - 10:12 PM

Vezi postareazoazorel, la 05 August 2011 - 09:02 AM, a spus:

la noi s-au terminat si, daca gasesc, sunt la 3 E / kg.

Vezi postareakoral, la 05 August 2011 - 07:50 PM, a spus:

Dar am fost în piaţă şi am cumpărat 2 kile cu 10 lei ( cam 2 euro şi ceva)

la mine-i 4euro - 17lei/kg

zmeura era 10 lei.

noroc ca nu ma pasioneaza din cauza de samburi mici.

altfel, sa-ti traisaca Lucia si gemomarmelada, Maya!

#31 Useril este offline   Maneki Neko 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 292
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 05 August 2011 - 10:22 PM

Superba marmelada, Maya! Si mie imi place foarte mult marmelada/gemul/dulceata de mure, de zmeura. De zmeura am facut si eu anu' asta tot cu zahar cu pectina. Anii trecuti ma incapatanam sa fac cu zahar obisnuit, dar asa imi place cum a iesit asta de zmeurica; si-a pastrat culoarea superba, e inchegata ata cat trebuie si n-a mai fost nevoie sa fierb la ea 15 mii de ani.
In oraselul meu natal sunt din ce in ce mai putine paduri, dar in copilarie, cand nu se apucasera de taiat copacii mergeam cu gashca de copii de la mine de pe strada la cules de mure, in padure. Era asa de plin de tantari ca veneam acasa cu picioarele ciuruite, toti aveam hainele patate de suc movuliu, aratam ca dupa razboi, iar recolta era mult prea mica pentru dulceti, noi mai mult mancam decat sa culegem :)
Acum mama face dulceata din asta de mure. Trec tziganci cu galetile pline de mure prin fata portii si mama le opreste si cumpara pentru dulceata. Evident ca doneaza si la "saraci" care n-au mure, adica mie :) Si bine face :)

#32 Useril este offline   Uma 

• Soacra de Felix forever
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,631
  • LocationMica's world

Postat 05 August 2011 - 11:13 PM

Ii lipseste un singur ingredient sa arate ca dulceata bunicii (sau ma rog marmelada, gem, cum vrei sa-i zici tu, e ok cu mine :) ) Frunza de muscata..stii tu care :)

Eu nu ma omor dupa mure, mama e cu murele, mie da-mi de smochine, visine si capsuni. Dar dupa cum arata a ta, cred ca as veni cu lingurita de acasa :)
A cat is a friend fur-ever !

#33 Useril este offline   yoyo 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,196
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 06 August 2011 - 08:06 AM

Vezi postareaMaya, la 05 August 2011 - 03:05 PM, a spus:

Chiar zilele trecute a pus taranu scari prin merii timpurii,si galeti pe dedesubt.M-a amuzat ca ne-a lasat un bilet pe poarta la gradina sa ne luam mere,iar în galetile negre sa adunam cele picate/sau stricate de sub pomi,ca de dus la gunoi le duce el ,si în cele albe sa ne culegem pentru noi(cei care au gradini acolo)Aaa,si ne-a mai urat pofta buna :)

Un om de nota 10 .... cat de amabil este :) .
Sunteti tare norocosi ca aveti asa oameni langa voi.

Felicitari pentru frumoasa si aromata marmelada!
As face si eu o marmelada din aceasta dar oare daca n-am acel zahar cu ce pot sa-l inlocuiesc?

#34 Useril este offline   sorinadaniela 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 06 August 2011 - 08:37 AM

Vezi postareaMaya, la 05 August 2011 - 05:57 PM, a spus:

Ei tu sigur gasesti pe careva care are vreun smochin,si faci dulceata de smochine si apoi ne faci în ciuda!La noi gasesc o smochina ca lumea,la 1 euro bucata...deci canci dulceata :)

EU am un smochut în gradina,poate la anul face si vreo smochina! :)

Asta asa e. Mare dreptate mai ai. Sunt ghiftuita bine de smochine... si nu am dat nici-un ban. Corect.
Sorina

#35 Useril este offline   julix_2007 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244

Postat 06 August 2011 - 09:55 AM

La mine nu s-au facut inca murele :) si cand se coc, se coc pe rand.... :)

#36 Useril este offline   Angel 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 2,199
  • Locationfar far away

Postat 06 August 2011 - 11:01 AM

la noi cresc mandarine, grepfruit si galben si rosu, portocale, kumquat (sau cum ii zice, am avut si eu in partea celalata in gradina, il mancau ciorile si soacra :) ), passionfruit si rodii (am avut si de-asta si tot soacra)...eu as da astea pe zmeura, mure si afine :)...

#37 Useril este offline   koral 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 August 2011 - 12:29 PM

Vezi postareayoyo, la 06 August 2011 - 08:06 AM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 05 August 2011 - 03:05 PM, a spus:

Chiar zilele trecute a pus taranu scari prin merii timpurii,si galeti pe dedesubt.M-a amuzat ca ne-a lasat un bilet pe poarta la gradina sa ne luam mere,iar în galetile negre sa adunam cele picate/sau stricate de sub pomi,ca de dus la gunoi le duce el ,si în cele albe sa ne culegem pentru noi(cei care au gradini acolo)Aaa,si ne-a mai urat pofta buna :)

Un om de nota 10 .... cat de amabil este :) .
Sunteti tare norocosi ca aveti asa oameni langa voi.

Felicitari pentru frumoasa si aromata marmelada!
As face si eu o marmelada din aceasta dar oare daca n-am acel zahar cu ce pot sa-l inlocuiesc?

Ioana , nici eu nu am avut, dar se poate face cu Gelfix de la dr. Oe... se gaseste in supermarket, eu de la Kaufland am luat. Plicul se amesteca cu zaharul , apoi procedura este exact aceeasi descrisa de Maya. Super fain iese...

#38 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 06 August 2011 - 04:02 PM

Vezi postareakoral, la 05 August 2011 - 07:50 PM, a spus:

Nu am avut curaj să merg în pădure... trec deseori , în plimbările cu copiii, pe lângă o tufă de mur a nimănui , dar aia abia acum se coace , reuşesc să culeg vreo 7-8 fructe pe zi , cât să fac o porţie de brioşe la sfârşit de săptămână...
Dar am fost în piaţă şi am cumpărat 2 kile cu 10 lei ( cam 2 euro şi ceva) - culese de o tanti bătrână , de pe Gutin , prin locurile unde obişnuia Pintea haiducul să se-ascundă de poteră...
Cam 2 pumni am mâncat aşa , goale , mai mult copiii , eu doar îi priveam cum îşi pătează tricourile albe :D , dar am rămas cu 1 kil jumate pentru dulceaţă. Iată-le: ps- în spate vedeţi neşte mere şi neşte pere bio , de la aceeaşi tanti , din grădinuţa ei din Baia Sprie.

Ieftine,ieftine!
Mai Corina,mai!pai tu tricouri albe le dau la copii,cînd e vorba de mîncat mure? :D
Adevarul ca petele au o culoare deosebita.te înteleg :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

#39 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 06 August 2011 - 04:03 PM

Vezi postareagloxinia, la 05 August 2011 - 07:51 PM, a spus:

Maya, murul ala e fara spini? Are si mami unul in gradina pliiiiiiiiiiiiiiiin. Am pus deja compot :D

Gloxi,sa stii ca are si ceva spini,ca i-am simtit pe la coate :D
E adevarat ca nu multi,si-s maruntei.
Hmmm,la compot nu m-am gîndit...
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

#40 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 06 August 2011 - 04:05 PM

Vezi postareakoral, la 05 August 2011 - 08:08 PM, a spus:

Şi produsul final ( cam încă un borcan am în frigider , pe care o să-l mâncăm la micul dejun mâine şi duminică). După cum se vede pe etichetă , eu la toate le zic dulceaţă... :D indiferent că-s cu fructe întregi sau mărunţite...( bărbatu-meu m-a şi întrebat o dată , ştiind că-s pe jumătate moldoveancă: păi şi astea întregi sunt tot dulceaţă???- iar eu am zis- da , dragă asta e dulceaţă de vişine întregi... :D iar cealaltă e doar dulceaţă de vişine... :D mnoa, ce ştie el , a mâncat cu plăcere ambele variante... :D )

Deci eu zic ca-i marmelada :D
Destul de densa,nu curgatoare,fara sirop,lucitoare,translucida în lumina soarelui...deci,dd,e marmelada a la Maya :P
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul