Fursecuri ..."Elena" ...lipite cu dulceata
#1
Postat 24 November 2011 - 03:36 PM
Anul trecut am primit reteta si am fost tare incantata de rezultat,asa ca anul asta am facut portie dubla.
Eu m-am apucat ieri sa coc fursecuri pentru Advent si pt Craciun.
FURSECURI "ELENA"
-500 g faina
-280 g unt(la temperatura camerei)
-180 g zahar pudra
-4 galbenusuri
-coaja si zeama de la o lamaie(potrivita ca marime,nu prea mare)
-optional vanilie
-dulceata de macese,capsuni,coacaze,portocale...nutella,ce va place voua
-zahar pudra pt decor
-glazura pt decor
Untul si zaharul pudra(+vanilia) se mixeaza bine,se adauga galbenusurile,zeama de lamaie si coaja si se mai mixeaza pana devine o crema pufoasa.Se adauga si faina putin cate putin si se framanta bine.Aluatul rezultat arata tare bine,nu e moale si nici lipicios.
Impachetam aluatul in folie alimentara si il dam la frigider,reteta zice de pe o zi pe alta,dar eu il prelucrez tot timpul cam dupa o ora si e foarte ok.Intindem aluatul si decupam diverse forme.La jumatate din forme se poate decupa in mijloc cu ceva,cerc,inimioara,ca sa arate mai frumos umplute,dar va asigur ca si daca nu ramane liber in mijloc,tot se mananca
Se coc la 180°C(cuptorul preincalzit),aproximativ 10 minute,depinde de la cuptor la cuptor.
Inainte de a le lipi intre ele cu dulceata,partea de deasupra,cea cu gaura,se pudreaza cu zahar sau se glazureaza cu ciocolata ca sa ramana mijlocul cu dulceata liber
Pentru copii am facut cativa ursuleti si elefanti,la care am lasat aluatul putin mai grosut ca nu mai vin lipiti intre ei cu dulceata:
Notite:
-daca vi se intampla sa nu fie destul de solid aluatul,sau sa fie lipicios(anul trecut am avut mai multa zeama de lamaie) puteti sa puneti putin amidon si sa framantati mai departe
-aluatul se pastreaza in frigider,se scoate numai cat e nevoie pt o tava
-aluatul se poate intinde intre doua foi de copit,dar merge si fara.
#2
Postat 24 November 2011 - 03:39 PM
Si mi-ai amintit ca n-am luat inca cutii de pastrat biscuitii .
#3
Postat 24 November 2011 - 03:44 PM
#4
Postat 24 November 2011 - 03:48 PM
Acum si astea imi fac cu ochiul!
#6
Postat 25 November 2011 - 03:22 PM
Cu ce ai decupat cerculetele in braduti ?Capac de pix ?
Eu nu mai am copii mici acasa ,dar daca i-as face acum,ar trebui sa-i ascund,ca Omul meu e tare pofticios si pana la Craciun nu ar mai ramane nimic .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 25 November 2011 - 03:27 PM
#8
Postat 25 November 2011 - 03:41 PM
Sunt foarte bune si fragede.
Cerculetele in braduti le-am decupat cu un fel de cap din ala de sprit(de decorat,tui,sau nu stiu cum ii zice),dar merge cu orice va taie imaginatia
Ma duc sa ma apuc de islere acum
#9
Postat 25 November 2011 - 03:46 PM
http://povesticulinare.blogspot.com/
#10
Postat 25 November 2011 - 03:48 PM
petunie, la 25 November 2011 - 03:41 PM, a spus:
Ma duc sa ma apuc de islere acum
Mi-ai facut pofta sa ma apuc de fursecit .
In W/end nu am timp ca o sarbatorim pe mama ,dar cred ca ma apuc si eu de saptamana viitoare .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#11
Postat 25 November 2011 - 05:37 PM
[/quote]
Esti de coma .
[/quote]
Eu asa am facut la botul purcelusilor.
#12
Postat 25 November 2011 - 05:40 PM
#13
Postat 25 November 2011 - 07:25 PM
#14
Postat 25 November 2011 - 11:05 PM
Adriana, la 25 November 2011 - 05:40 PM, a spus:
Mersi,Adriana!Eu am folosit dulceata de macese si de capsuni ca din astea am avut in casa.Aia de macese arata tare frumos,ca e foarte fina si cremoasa.
monatibi, la 25 November 2011 - 07:25 PM, a spus:
Se pastreaza,in doze de metal,la intuneric(asa le tin eu,in camara),daca nu se mananca pana atunci .
In general fursecurile,cu cat stau mai mult cu atat se fragezesc mai tare.
#15
Postat 25 November 2011 - 11:24 PM
#17
Postat 05 December 2011 - 03:19 AM
#18
Postat 05 December 2011 - 10:56 AM
Adriana, la 04 December 2011 - 10:18 PM, a spus:
Asa-i ca-i fain?Eu sunt tare incantata de aluat si ma bucur ca l-ai facut si tu Aseara l-am facut si eu pentru astazi la gradinita,ca a fost iarasi zi de copt impreuna cu copiii
aura, la 05 December 2011 - 03:19 AM, a spus:
Sa le faci,ca nu o sa-ti para rau.Eu astazi de dimineata am facut cu copilasii la gradinita fursecuri si am ales aluatul asta.
#19
Postat 05 December 2011 - 12:06 PM
#20
Postat 05 December 2011 - 12:44 PM