Piure de post...Geany Reteta de la bunica...
#1
Postat 25 November 2011 - 01:13 PM
Se taie cartofii cuburi (sa fie albi si sanatosi)si se fierb in apa cu sare.Separat se caleste in ulei o ceapa mare bolnda taiata marunt dar fara sa o ardem asa...
Se scurg cartofii de apa in care au fiert dar fara sa aruncam apa si se zdrobesc cu ceapa si tot adaugand din apa in care au fiert ei pana capata consistenta dorita.
Obtional se poate opri 1 lingura din ceapa calita amesteca cu 1 lingura de bulion si face un sos pe foc cu apa din care au fiert cartofii,daca e prea acru sosul de la bulion se pune putin zahar,piper.
In sos tot de post se mai pot adauga ciupercute,usturoi ,presara cu verdeata tocata dupa gust,servi alaturi de salata de varza dulce sau murata sau alte muraturi
#2
Postat 25 November 2011 - 01:50 PM
#3
Postat 25 November 2011 - 02:03 PM
#6
Postat 25 November 2011 - 02:18 PM
#7
Postat 25 November 2011 - 02:48 PM
Cam asa poza de pe net
Mnnee astia tre' sa-i incerc,cat de curand,cica cu iaurt deasupra,nem,neam !
#8
Postat 25 November 2011 - 02:56 PM
Eu iti spun ca ama mancat la Brasov si Sibiu aproape la fel cu ai tai, dar cu boia!
#9
Postat 26 November 2011 - 12:56 AM
Ii servesc ca garnitura,dar sunt buni si simpli cu o salata de varza murata ,sau cu sos de iaurt si ierburi .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#10
Postat 26 November 2011 - 01:21 AM
Si una de tehnica: Fierberea cartofilor curatati in apa. ???
Confirm. Cartofii rantaliti au o savoare rustica deosebita.
Cand nu e post fososesc pentru sotatul cepii grasimea lasata de caramelizarea cubuletelor de slaninuta afumata. Varianta colesterol. La cat e de nesanatoasa, pe atat e de buna
De cand m-a invatat Alexandru - ia de aici un vin nobil : - fierb intotdeauna cartofii in coaja in apa cu sare la foc mic si i curat fierbinti, fixandu-i pe tocataor cu o furculita.
Dupa ce i zdrobesc, i dehidratez in tigaia incinsa cateva minute si de-abia apoi i imbogatesc cu materia grasa - unt, sau ulei de masline.
Consultarea pe net a Chef-ilor "stelari" i da perfecta drepatate, la fel si practica.
In cazul piureului de post inlocuiesc untul cu untdelemn de masline extra virgin cu dezlegare de la Joël Robuchon si alti chefs ... "de post"
Apa fierbinte pun foarte putina, dar scap un varf de cutitas de nucsoara rasa, sau macin doua lame de fleur du macis.
Am gasit si alte variatiuni pe tema data:
--David Bouley often substitutes olive oil or a puree of roasted onions for some of the butter.
--Chef Robuchon makes only a few variations: olive oil or goose fat for the butter, and nutmeg or saffron as seasonings.
-- Many chefs use root vegetables like turnips, parsnips or celery root that are added to the potato puree for flavor;
--Peeled garlic cloves can be boiled with the potatoes and mashed at the same time as is pureed roasted garlic is another good addition.
--Onions, shallots or leeks -- chopped and sauteed until they are soft and golden -- are good to fold in at the end.
--Mincings of black truffle with some truffle juice or truffle oil glorify a puree.
-- Grated 'fresh' horseradish and sour cream, folded in at the end, are popular, especially with hearty beef dishes like short ribs.
--Wasabi paste, sold in tubes in many food shops adds a different sharpness and a hint of green.
-- Cheese, especially grated Parmesan or soft goat cheese, can be folded in. Many chefs add their local cheese.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#11
Postat 26 November 2011 - 09:18 AM
#12
Postat 26 November 2011 - 10:06 AM
Geany, la 26 November 2011 - 09:18 AM, a spus:
Daca nu ti-a place, cheama-ne pe noi
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#13
Postat 27 November 2011 - 03:39 PM
W Mamadeus Paparotti, la 26 November 2011 - 10:06 AM, a spus:
Geany, la 26 November 2011 - 09:18 AM, a spus:
Daca nu ti-a place, cheama-ne pe noi
Gata sefule poftiti la masa!...
I-am comis...Fuarte' buni!
#14
Postat 10 November 2012 - 08:42 PM
#15
Postat 10 November 2012 - 08:55 PM
#16
Postat 14 November 2012 - 08:52 AM
Cand nu era post, punea untura.
Eu am mai rafinat-o nitel si fac asa: prajesc ceapa cu bulionul, fac piureul cu unt si ceva lapte, le amestec si rad putina nucsoara. Alaturi de pulpe ori pangasius e jale! Mananci pana crapi!
#17
Postat 14 November 2012 - 08:07 PM
Lapona Enigel, la 14 November 2012 - 08:52 AM, a spus:
Cand nu era post, punea untura.
Eu am mai rafinat-o nitel si fac asa: prajesc ceapa cu bulionul, fac piureul cu unt si ceva lapte, le amestec si rad putina nucsoara. Alaturi de pulpe ori pangasius e jale! Mananci pana crapi!
Asa e Laponel,e f. bun! si cartofii astia rantaliti,aka' cu boia si serviti cu iaurt sau smanatana slaba ,sunt f. gustosi!
#18
Postat 15 November 2012 - 10:49 PM
Deocamdata, saru'muna ca mi-ai adus aminte, azi am facut ca nu mai facusem de foarte foarte mult timp. Normal ca ...reteta cu bulion , dar data aviatuare imi dau doo peste deshte si nu mai pui! Jur pe rosu!
#19
Postat 15 November 2012 - 10:56 PM
Momentan la mine cartoafele sunt baza dar asta e om trece noi si peste asta
Ce ma bucur ca ti-am amintit si ca ti-a placut
#20
Postat 15 November 2012 - 11:20 PM
Geany, la 15 November 2012 - 10:56 PM, a spus:
Momentan la mine cartoafele sunt baza dar asta e om trece noi si peste asta
Ce ma bucur ca ti-am amintit si ca ti-a placut
Cunosc foarte bine Sa nu pui mult bulion, ca sa nu domine gustul lui. Asa, doua linguri in prajeala, ei hai trei daca e mai subtirel. Mah era pe vremuri bulionul la borcan de sticla, doamne ce bun mai era. Il mancam cu lingura. Era de Topoloveni cumva?