Profiterol "magnific" - asa l-a definit socrella mea
#1
Postat 07 March 2012 - 12:18 AM
Cu ricotta, cu ciocolata, cu fistic, cu migdale. In orice patiserie te duci, gasesti fel si fel de prajituri care mai de care mai bune.
Profiterolul este unul dintre dulciurile adorate de familia noastra.
L-am facut pentru prima data azi si de-acum inainte nu mai cumparam .
In primul rand am facut pasta choux, dupa reteta din cartea termomix-ului.
Ingrediente pentru aproximativ 50 de choux-uri mignon.
250 gr apa
un varf de sare
100 gr unt moale bucatele
150 gr faina 00
4 oua (de aprox. 60 dr gr fiecare)
Eu am facut aluatul la termomix.
Pe foc se face in felul urmator:
Intr-o cratita punem untul moale bucatele, sarea si apa, la foc mediu si lasam sa fiarba cam 10 minute, amestecand mereu.
Adaugam toata faina si amestecam rapid pana ce aluatul se desprinde de marginea cratitei.
Amestecam bine, asa incat sa nu faca cocolosi.
Luam de pe foc si mai amestecam cateva minute.
Lasam la racit.
Cand aluatul e rece de tot, adaugam ouale, pe rand, unul cate unul si amestecam bine dupa fiecare.
Punem aluatul intr-un sac a poche si formam choux-urile direct pe tava de la cuptor acoperita cu hartie de copt (tava am uns-o cu putin ulei apoi am pus hartia, in asa fel incat sa nu se ridice cand formam choux-urile).
Formam choux-uri de marimea unei nuci.
Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30 de minute (in carte scrie 20 de minute). In functie de cuptor. Sa capete o culoare frumoasa.
Le lasam la racit.
Trecem la crema de ciocolata, cu care vom acoperi choux-urile.
Eu am gasit o reteta extraordinara aici http://www.cookaroun...ead.php?t=74600
Ingrediente pentru cantitatea de choux-uri de mai sus:
1 litru de lapte
100 gr de cacao
100 gr ciocolata amara 70% (eu am avut Lindt)
250 gr zahar
60 gr faina
Punem intr-o cratita cacaua, zaharul si faina.
Amestecam bine cu un tel, pana ce se toate ingredientele sunt amestecate perfect, fara cocolosi de faina sau cacao.
Intr-o alta oala incalzim laptele.
Cand laptele s-a incalzit, adaugam putin cate putin in cratita cu cacao, zahar si faina.
Eu am pus cu un polonic, amestecand mereu cu telul sa nu se formeze cocolosi, pana ce s-a incorporat toata cantitatea de lapte.
Punem oala pe foc, amestecan mereu, pana ce crema incepe sa fiarba.
Cand crema incepe sa fiarba si deci incepe a se ingrosa, mai amestecam pentru circa 3 minute (din momentul in care incepe sa fiarba).
Stingem focul si adaugam ciocolata bucatele. Amestecam pana ce ciocolata este complet absorbita.
Lasam crema la racit, amestecand des, asa incat sa nu se formeze deasupra acea crusta care se formeaza la cremele calde, fierte.
Cand crema s-a racit complet, se poate folosi.
Fiecare choux il umplem cu frisca batuta, amestecata cu zahar pudra.
Pentru 500 ml de frisca punem 100 gr de zahar pudra.
Frisca neaparat sa fie proaspata, deci nu din aia vegetala.
Punem smantana rece in vasul robotului, incepem a mixa, cand este aproape gata adaugam zaharul pudra in ploaie.
#2
Postat 07 March 2012 - 01:42 AM
Luam pe rand fiecare choux decupam cu cutitul o mica gaurica, umplem cu frisca si punem inapoi ce am decupat, impingand usor sa nu cada in momentul in care il vom acoperi cu ciocolata.
Eu am pus cateva linguri de frisca in sac a poche, restul de frisca l-am pus la rece, apoi am scos din nou cand am avut nevoie.
Asta e duiul folosit
Luam fiecare choux umplut cu frisca si cu ajutorul a 2 linguri il rotim in crema de ciocolata, apoi il punem usor pe farfuria pe care vom prezenta profiterolul.
Facem un cerc ca baza, apoi punem choux-urile umplute deasupra intr-un cerc mai mic, si tot asa pana formam o piramida, mai mult sau mai putin.
#3
Postat 07 March 2012 - 01:51 AM
Asta a fost platoul pregatit pentru socrii
Pentru noi
Sublim, minunat, n-am cuvinte sa va spun cat de bun e.
M-au sunat socrii extaziati, l-au definit magnific!
Vi-l recoman cu mare drag, o sa fiti incantati la maxim!
Crema e super neteda, lucioasa, straluceste, nu devine opaca.
Fierbeti crema 3 minute circa de cand a inceput sa fiarba.
Nu puneti amidon in loc de faina pentru ca devine mai groasa, iar ea este densa atat cat trebuie sa fie.
Folositi ciocolata de buna calitate de 70 % nici mai mult nici mai putin.
#5
Postat 07 March 2012 - 05:46 AM
Any draga, nu stiu ce sa ma mai fac cu tine, ca nu apuc sa fac retetele tale in ritmul in care le postezi! Asa ca pana ajung la profiterooooollll!
Bravo!
#6
Postat 07 March 2012 - 08:33 AM
Ma intrebam initial ,daca sunt umplute cu frisca unde intra atata cioco dintr-un l. de lapte ,100 gr. de cacao si 1 ciocolata intreaga acuma m-am dumirit!Ce faine sunt ciocolatoase asa Bestiale,magnifice,fenomenale!
#7
Postat 07 March 2012 - 08:45 AM
#9
Postat 07 March 2012 - 10:11 AM
#10
Postat 07 March 2012 - 12:05 PM
Oana S, la 07 March 2012 - 04:37 AM, a spus:
fara cuvinte!!
Multumesc pt reteta
Cu placere Oana !
ralesu, la 07 March 2012 - 05:46 AM, a spus:
Any draga, nu stiu ce sa ma mai fac cu tine, ca nu apuc sa fac retetele tale in ritmul in care le postezi! Asa ca pana ajung la profiterooooollll!
Bravo!
Asta tre' neaparat sa-l faci, e ceva de nu am cuvinte, serios, nu exagerez .
Geany, la 07 March 2012 - 08:33 AM, a spus:
Ma intrebam initial ,daca sunt umplute cu frisca unde intra atata cioco dintr-un l. de lapte ,100 gr. de cacao si 1 ciocolata intreaga acuma m-am dumirit!Ce faine sunt ciocolatoase asa Bestiale,magnifice,fenomenale!
Crema se duce ca-s aproape 50 de coji de scufundat in ea.
Mi-au mai ramas cateva linguri si am pus-o in frigider ca am facut si 3 coji de ecler de proba,crema se pastreaza super la rece, nu se intareste.
Merci Geanino !
Adriana, la 07 March 2012 - 08:45 AM, a spus:
Adriana merci !
Eu nu am siringa, tot zic ca-mi cumpar.
Umplute asa cum am facut eu ies la fel de bine, in sensul ca nu ramane nici o urma si dupa fiecare choux dat prin crema, crema ramane curata.
Cu siguranta cu seringa ies si mai bine.
Eu il ador umplut cu frisca, frisca ii da un gust si-o prospetime aparte si-apoi combinata cu ciocolata e gustoasa de tot.
Soacra-mea adora profiterolul unei patiserii care a inchis demult, adica s-au dat la facut dulciuri de fistic respectivii.
Totdeauna zicea ca crema lui C. era unica si toate profiterolurile pe care le-a incercat apoi, chiar daca bune fiind, crema nu se compara cu a lui C.
Aseara mi-a facut un mare compliment: "C in confronto a te era niente" .
Si-apoi ei nu zic sa ma impresioneze, sunt foarte obiectivi.
Apoi mi l-a dat pe socru la telefon si mi-a zis "Gata, nu mai cumparam profiterol!"
Am gasit crema asta si n-o mai las.
Foxyy, la 07 March 2012 - 09:33 AM, a spus:
Belea pe capul meu! Chiar ca tre' sa le fac.
Repedeeeee !!!!
Giorgiana, la 07 March 2012 - 10:11 AM, a spus:
Eu nu m-am putut abtine si o sa fac si mucenici !
#11
Postat 07 March 2012 - 02:07 PM
any_annette, la 07 March 2012 - 12:05 PM, a spus:
Eu nu m-am putut abtine si o sa fac si mucenici !
Ei, da, doar ca mataluta trisezi... le faci, da' nu le mananci!
Pe mine m-ai omorat cu profiteroalele mataluta... acuma si de-astea trebuie sa fac?! Nu-i a bine.
Cred ca nu mai fac nimic si gata, poate ma lecuiesc de dulce. Am zis!
#12
Postat 07 March 2012 - 02:32 PM
sorinadaniela, la 07 March 2012 - 02:07 PM, a spus:
any_annette, la 07 March 2012 - 12:05 PM, a spus:
Eu nu m-am putut abtine si o sa fac si mucenici !
Ei, da, doar ca mataluta trisezi... le faci, da' nu le mananci!
Pe mine m-ai omorat cu profiteroalele mataluta... acuma si de-astea trebuie sa fac?! Nu-i a bine.
Cred ca nu mai fac nimic si gata, poate ma lecuiesc de dulce. Am zis!
Trisez, nu trisez, problema e ca am mancat si eu si nu m-am simtit deloc vinovata !
Trebuie sa-l faci, nici nu stii ce pierzi!!!!!!!!!!!!!!
#13
Postat 07 March 2012 - 02:42 PM
mor acilea de pofta. e si ora anapoda, mi-e si foame, si dau cu ochii-n astea. ioi!
eu as face de paste da' mi-e teama de coji. nu prea le pot coace bine la cuptorul asta al meu din mai multe incercari cu aceeasi reteta doar cateva au fost reusite
#14
Postat 07 March 2012 - 02:54 PM
Manu e inebunita dupa profiteroli, nu mai am scuze.
Any, numai tu puteai sa faci concurenta la faimoasele pasticcerii siciliene.
Brava, brava, brava!
#15
Postat 07 March 2012 - 03:15 PM
any_annette, la 07 March 2012 - 02:32 PM, a spus:
Trisez, nu trisez, problema e ca am mancat si eu si nu m-am simtit deloc vinovata !
Trebuie sa-l faci, nici nu stii ce pierzi!!!!!!!!!!!!!!
Asta mai lipsea, sa te simti vinovata! Vezi de treaba!
Pai, acum ce sa mai zic... am sa fac si profiterol. Ce mai conteaza? Un dulce in plus, unul in minus...
Da' daca pun mana pe tine tot iti dau o bataita. Faci ce faci si ma ispitesti.
#16
Postat 07 March 2012 - 03:16 PM
Pe vremuri mergeam la Cofetaria Bucuresti(cine e din Bucale stie cofetaria hotelului) si papam cu inghetata, erau bestiale.
Off, mi s-a facut dor de copilarie
#17
Postat 07 March 2012 - 03:51 PM
Ioana, la 07 March 2012 - 03:16 PM, a spus:
Pe vremuri mergeam la Cofetaria Bucuresti(cine e din Bucale stie cofetaria hotelului) si papam cu inghetata, erau bestiale.
Off, mi s-a facut dor de copilarie
Off, ce amintiri, Cofetaria Bucuresti, ce bunatati, gata am plecat!
#18
Postat 07 March 2012 - 04:17 PM
boni, la 07 March 2012 - 02:42 PM, a spus:
mor acilea de pofta. e si ora anapoda, mi-e si foame, si dau cu ochii-n astea. ioi!
eu as face de paste da' mi-e teama de coji. nu prea le pot coace bine la cuptorul asta al meu din mai multe incercari cu aceeasi reteta doar cateva au fost reusite
Eu zic ca se fac usor, ce-i drept n-am mai facut niciodata, iar ieri aluatul l-a facut termomixul.
Hai mai incearca, poate-ti ies. Ar fi pacat sa pierzi profiterolul asta din cauza cojilor .
Boni
Eataly, la 07 March 2012 - 02:54 PM, a spus:
Manu e inebunita dupa profiteroli, nu mai am scuze.
Any, numai tu puteai sa faci concurenta la faimoasele pasticcerii siciliene.
Brava, brava, brava!
Fa-i ca ai sa vezi c-o sa-i placa. O sa-i placa lui Manu si o sa va placa si voua. Garantat
!
Mai eu nu vreau sa para ca ma laud aici ca mvai ce m-a laudat socrelu si socrella, etc, dar ce-i drept e drept .
Adica: noi dulciuri mancam si mancam dulciuri bune de la patiserii ca-s renumiti si pentru mine-s maximul in patiserie maestrii de aici.
Dar iti zic ca profiterolul asta chiar merita incercat.
Lili .
#19
Postat 07 March 2012 - 04:28 PM
sorinadaniela, la 07 March 2012 - 03:15 PM, a spus:
any_annette, la 07 March 2012 - 02:32 PM, a spus:
Trisez, nu trisez, problema e ca am mancat si eu si nu m-am simtit deloc vinovata !
Trebuie sa-l faci, nici nu stii ce pierzi!!!!!!!!!!!!!!
Asta mai lipsea, sa te simti vinovata! Vezi de treaba!
Pai, acum ce sa mai zic... am sa fac si profiterol. Ce mai conteaza? Un dulce in plus, unul in minus...
Da' daca pun mana pe tine tot iti dau o bataita. Faci ce faci si ma ispitesti.
Nu se poate sa nu-l faci tocmai pe asta!
Trebuie sa modifici ceva sau iti da voie Monti sa-l faci exact asa?
Ioana, la 07 March 2012 - 03:16 PM, a spus:
Pe vremuri mergeam la Cofetaria Bucuresti(cine e din Bucale stie cofetaria hotelului) si papam cu inghetata, erau bestiale.
Off, mi s-a facut dor de copilarie
Merci Ioana !
Eu zic sa incerci sa-l faci, in plus nu e nevoie sa faci toata portia, mie mi-au iesit 2.
Iar crema mi-a ajuns exact exact pentru amandoua.
Giorgiana, la 07 March 2012 - 03:51 PM, a spus:
Ioana, la 07 March 2012 - 03:16 PM, a spus:
Pe vremuri mergeam la Cofetaria Bucuresti(cine e din Bucale stie cofetaria hotelului) si papam cu inghetata, erau bestiale.
Off, mi s-a facut dor de copilarie
Off, ce amintiri, Cofetaria Bucuresti, ce bunatati, gata am plecat!
Eu nu cunosc cofetaria Bucuresti, dar mi-aduc aminte ca era si o prajitura "Bucuresti".
#20
Postat 07 March 2012 - 04:58 PM
any_annette, la 07 March 2012 - 12:18 AM, a spus:
In primul rand am facut pasta choux, dupa reteta din cartea termomix-ului.
Ingrediente pentru aproximativ 50 de choux-uri mignon.
250 gr apa
un varf de sare
100 gr unt moale bucatele
150 gr faina 00... de F2 faina integrala, sau de F1 jumi-juma faina integrala/tarate de ovaz
4 oua (de aprox. 60 dr gr fiecare)
Trecem la crema de ciocolata, cu care vom acoperi choux-urile.
Ingrediente pentru cantitatea de choux-uri de mai sus:
1 litru de lapte... lapte monti (smantana diluata cu apa)
100 gr de cacao
100 gr ciocolata amara 70% (eu am avut Lindt)
250 gr zahar... fructoza intre 125g si 150g (dupa gustul fiecaruia)
60 gr faina... aceeasi poveste ca la 'gogosele'
Fiecare choux il umplem cu frisca batuta, amestecata cu zahar pudra.
Pentru 500 ml de frisca punem 100 gr de zahar pudra.
Frisca neaparat sa fie proaspata, deci nu din aia vegetala.
... folosim exast frisca naturala cu fructoza 50g - 60g.
Asa arata reteta ta la monti.
any_annette, la 07 March 2012 - 04:28 PM, a spus:
Nu se poate sa nu-l faci tocmai pe asta!
Trebuie sa modifici ceva sau iti da voie Monti sa-l faci exact asa?
Am sa-l fac... da' ai vazut ca abia ma certa Boni, asa ca ramane pe mai incolo. Poate sunt norocoasa si intre timp uit de el.