Cu ricotta, cu ciocolata, cu fistic, cu migdale. In orice patiserie te duci, gasesti fel si fel de prajituri care mai de care mai bune.
Profiterolul este unul dintre dulciurile adorate de familia noastra.
L-am facut pentru prima data azi si de-acum inainte nu mai cumparam .
In primul rand am facut pasta choux, dupa reteta din cartea termomix-ului.
Ingrediente pentru aproximativ 50 de choux-uri mignon.
250 gr apa
un varf de sare
100 gr unt moale bucatele
150 gr faina 00
4 oua (de aprox. 60 dr gr fiecare)
Eu am facut aluatul la termomix.
Pe foc se face in felul urmator:
Intr-o cratita punem untul moale bucatele, sarea si apa, la foc mediu si lasam sa fiarba cam 10 minute, amestecand mereu.
Adaugam toata faina si amestecam rapid pana ce aluatul se desprinde de marginea cratitei.
Amestecam bine, asa incat sa nu faca cocolosi.
Luam de pe foc si mai amestecam cateva minute.
Lasam la racit.
Cand aluatul e rece de tot, adaugam ouale, pe rand, unul cate unul si amestecam bine dupa fiecare.
Punem aluatul intr-un sac a poche si formam choux-urile direct pe tava de la cuptor acoperita cu hartie de copt (tava am uns-o cu putin ulei apoi am pus hartia, in asa fel incat sa nu se ridice cand formam choux-urile).
Formam choux-uri de marimea unei nuci.
Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30 de minute (in carte scrie 20 de minute). In functie de cuptor. Sa capete o culoare frumoasa.
Le lasam la racit.

Trecem la crema de ciocolata, cu care vom acoperi choux-urile.
Eu am gasit o reteta extraordinara aici http://www.cookaroun...ead.php?t=74600
Ingrediente pentru cantitatea de choux-uri de mai sus:
1 litru de lapte
100 gr de cacao
100 gr ciocolata amara 70% (eu am avut Lindt)
250 gr zahar
60 gr faina
Punem intr-o cratita cacaua, zaharul si faina.
Amestecam bine cu un tel, pana ce se toate ingredientele sunt amestecate perfect, fara cocolosi de faina sau cacao.

Intr-o alta oala incalzim laptele.
Cand laptele s-a incalzit, adaugam putin cate putin in cratita cu cacao, zahar si faina.
Eu am pus cu un polonic, amestecand mereu cu telul sa nu se formeze cocolosi, pana ce s-a incorporat toata cantitatea de lapte.

Punem oala pe foc, amestecan mereu, pana ce crema incepe sa fiarba.
Cand crema incepe sa fiarba si deci incepe a se ingrosa, mai amestecam pentru circa 3 minute (din momentul in care incepe sa fiarba).

Stingem focul si adaugam ciocolata bucatele. Amestecam pana ce ciocolata este complet absorbita.

Lasam crema la racit, amestecand des, asa incat sa nu se formeze deasupra acea crusta care se formeaza la cremele calde, fierte.
Cand crema s-a racit complet, se poate folosi.
Fiecare choux il umplem cu frisca batuta, amestecata cu zahar pudra.
Pentru 500 ml de frisca punem 100 gr de zahar pudra.
Frisca neaparat sa fie proaspata, deci nu din aia vegetala.
Punem smantana rece in vasul robotului, incepem a mixa, cand este aproape gata adaugam zaharul pudra in ploaie.