
Imi ramasesere cateva tije de rhabarba in curte si cum dulce nu mai voiam sa fac, am zis ca ar merge sa pun de o marmelada si cu ce mergea cel mai bine decat cu niste agrise negre.
Am zis ca atata timp cat le am la botul calului ar fi pacat sa nu profit si sa nu mai cumpar.
Nu mi-a iesit decat un borcan de 500 gr, dar cum noi oricum nu suntem aia care consuma la greu dulceturi sau gemuri si deja am mai facut si dulceata de capsuni acum vreo saptamana, nici nu e mare tragedie.
500gr din asta, inca 800 gr din cea de capsuni, poate niste afine sau zmeura si gata productia pentru iarna.

Am avut
300 gr rhabarba(atat a ramas dupa ce le-am curatat)
320 gr agrise negre
500 gr zahar
1 lamaie
1 tija scortisoara
1 floare anason
Din dansul m-am infruptat

si le-am cules pe dansele

Si impreuna(nu apare steaua de anason ca am pus-o cand le-am fiert)

Am taiat rhabarba bucati(potrivite, nici prea mari nici prea mici, depinde de cum vreti sa o simtiti), agrisele le-am curatat de codite si de partea unde a fost floarea, apoi le-am spalat si lasat la scurs.
Le-am pus impreuna intr-un caston de sticla si am presarat zaharul si am amestecat usor cu o spatul.Am adaugat zeama de la lamaie si tija de scortisoara dupa are am acoperit cu un prosop si am lasat pana a doua zi.

A doua zi aratau asa

Le-am pus intr-o cratita incapatoare, am adaugat steaua de anason si am pus pe foc, la inceput la putere maxima, iar in momentul in care a inceput sa fiarba, am micsorat focul la jumatate

Procesul urmator este la fel ca la orice dulceata/gem, se spumuieste si daca doriti ca fructele sa ramana intregi, doar miscati de vas , astfel incat fructul sa nu se prinda de fundul vasului.
am lasat la fiert in jur de 45 de minute, se fac foarte repede, si am facut testul pe farfurie sa vad daca este gata, picurand putin.Dupa cateva minutele inclinand farfuria se vedea ca este deja ok

Am pus in borcan-ul sterilizat in prealabil.Si normal am si gustat-o.

Gustul ei ma duce cu gandul la iarna, la focul aprins in semineu


Al meu cand a venit acasa si a vazut-o a si intrebat ce e, a gustat si pentru prima oar il aud spunand cad e vorba de gemuri: "ce buna e, are un gust deosebit"

