Forum Culinar: Marmelada cu rhabarba si agrise negre - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Marmelada cu rhabarba si agrise negre

#1 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 29 June 2012 - 08:49 PM

Imagine atasata: monthly_06_2012/post-479-13409938074134.jpg

Imi ramasesere cateva tije de rhabarba in curte si cum dulce nu mai voiam sa fac, am zis ca ar merge sa pun de o marmelada si cu ce mergea cel mai bine decat cu niste agrise negre.
Am zis ca atata timp cat le am la botul calului ar fi pacat sa nu profit si sa nu mai cumpar.
Nu mi-a iesit decat un borcan de 500 gr, dar cum noi oricum nu suntem aia care consuma la greu dulceturi sau gemuri si deja am mai facut si dulceata de capsuni acum vreo saptamana, nici nu e mare tragedie.
500gr din asta, inca 800 gr din cea de capsuni, poate niste afine sau zmeura si gata productia pentru iarna. :ph34r:

Am avut
300 gr rhabarba(atat a ramas dupa ce le-am curatat)
320 gr agrise negre
500 gr zahar
1 lamaie
1 tija scortisoara
1 floare anason

Din dansul m-am infruptat
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-479-13410630459486.jpg
si le-am cules pe dansele
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-479-13409940707895.jpg

Si impreuna(nu apare steaua de anason ca am pus-o cand le-am fiert)
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-479-1340994272099.jpg

Am taiat rhabarba bucati(potrivite, nici prea mari nici prea mici, depinde de cum vreti sa o simtiti), agrisele le-am curatat de codite si de partea unde a fost floarea, apoi le-am spalat si lasat la scurs.
Le-am pus impreuna intr-un caston de sticla si am presarat zaharul si am amestecat usor cu o spatul.Am adaugat zeama de la lamaie si tija de scortisoara dupa are am acoperit cu un prosop si am lasat pana a doua zi.
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-479-13409946701634.jpg

A doua zi aratau asa
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-479-13409947074122.jpg

Le-am pus intr-o cratita incapatoare, am adaugat steaua de anason si am pus pe foc, la inceput la putere maxima, iar in momentul in care a inceput sa fiarba, am micsorat focul la jumatate
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-479-13409948304325.jpg
Procesul urmator este la fel ca la orice dulceata/gem, se spumuieste si daca doriti ca fructele sa ramana intregi, doar miscati de vas , astfel incat fructul sa nu se prinda de fundul vasului.
am lasat la fiert in jur de 45 de minute, se fac foarte repede, si am facut testul pe farfurie sa vad daca este gata, picurand putin.Dupa cateva minutele inclinand farfuria se vedea ca este deja ok
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-479-13409952127336.jpg

Am pus in borcan-ul sterilizat in prealabil.Si normal am si gustat-o.
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-479-13409953488189.jpg

Gustul ei ma duce cu gandul la iarna, la focul aprins in semineu :ph34r:
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-479-1340995456709.jpg

Al meu cand a venit acasa si a vazut-o a si intrebat ce e, a gustat si pentru prima oar il aud spunand cad e vorba de gemuri: "ce buna e, are un gust deosebit" :ph34r: , ceea ce ma bucura tare tare,mai ales ca era prima data cand faceam combinatia asta
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-479-13409955625034.jpg
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#2 Useril este offline   iulia nicoleta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,134
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 29 June 2012 - 09:09 PM

uff, ce nostalgii mi-ai starnit Ioana cu agrisele...
saream pe geam la bunici, ca sa nu vada ca mergem roata in gradinita cu flori, unde intr-un colt langa gard avea o tufa maricica de agrise negre, din care si bunica spera sa faca dulceata, doar ca eram 10 nepoti...
si rubarba avea in gradina, cel putin din spusele mamei.

Tre sa fie tare buna dulceata ta !

#3 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,429
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 29 June 2012 - 10:42 PM

Minunat arata Ioana.

#4 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 30 June 2012 - 02:47 PM

Ioana , oare mai am vreme deseara sa fierb iute dulceatza inainte de a pleca? :)

( dar nu-s agrise , sunt coacaze negre , agrisele sunt alea cu tzepi), si nu cresc in ciorchine.)
Egal , fie ce-o fi , am de toate :rolleyes:

#5 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 30 June 2012 - 03:02 PM

Vezi postareaMutti, la 30 June 2012 - 02:47 PM, a spus:


( dar nu-s agrise , sunt coacaze negre , agrisele sunt alea cu tzepi), si nu cresc in ciorchine.)
Egal , fie ce-o fi , am de toate :)

Confirm coacazaria :) http://ro.wikipedia....ac%C4%83z_negru
Iaca si agrisele http://ro.wikipedia....wiki/Agri%C8%99

Coacazele negre au o aroma extraordinara care iese mai plenar in evidenta in dulceturi si siropuri, desi mie imi plac si uscate.

Reteta ta ma duce cu gandul la Anglia victoriana
:rolleyes:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#6 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 30 June 2012 - 03:14 PM

Vezi postareaiulia nicoleta, la 29 June 2012 - 09:09 PM, a spus:

uff, ce nostalgii mi-ai starnit Ioana cu agrisele...
saream pe geam la bunici, ca sa nu vada ca mergem roata in gradinita cu flori, unde intr-un colt langa gard avea o tufa maricica de agrise negre, din care si bunica spera sa faca dulceata, doar ca eram 10 nepoti...
si rubarba avea in gradina, cel putin din spusele mamei.

Tre sa fie tare buna dulceata ta !


Ma bucur ca ti-am starnit amintiri, placute :rolleyes:

Vezi postareaAdriana, la 29 June 2012 - 10:42 PM, a spus:

Minunat arata Ioana.



Multumesc Adriana
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#7 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 30 June 2012 - 03:21 PM

Vezi postareaMutti, la 30 June 2012 - 02:47 PM, a spus:

Ioana , oare mai am vreme deseara sa fierb iute dulceatza inainte de a pleca? :D

( dar nu-s agrise , sunt coacaze negre , agrisele sunt alea cu tzepi), si nu cresc in ciorchine.)
Egal , fie ce-o fi , am de toate :)



Ok, acum am vazut ca am pus poza gresita la copac.

Daca le pui acum s-ar putea sa ai timp, poti sa le faci si cu zahar 2:1, eu l-am preferat pe cel normal

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 30 June 2012 - 03:02 PM, a spus:

Vezi postareaMutti, la 30 June 2012 - 02:47 PM, a spus:


( dar nu-s agrise , sunt coacaze negre , agrisele sunt alea cu tzepi), si nu cresc in ciorchine.)
Egal , fie ce-o fi , am de toate :)

Confirm coacazaria :D http://ro.wikipedia....ac%C4%83z_negru
Iaca si agrisele http://ro.wikipedia....wiki/Agri%C8%99

Coacazele negre au o aroma extraordinara care iese mai plenar in evidenta in dulceturi si siropuri, desi mie imi plac si uscate.

Reteta ta ma duce cu gandul la Anglia victoriana
:)


Asadar, am facut dulceata din astea, care eu le-am gasit ca agrise.Asa aratau inainte sa se coaca
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-479-1341062256973.jpg
E adevarat ca uitandu-ma pe net acum am vazut ca mai sunt denumite si agrise coacazele negre.Si da ca m-am uitat pe ce spune wiki, are multi samburi :rolleyes:

Dar eu pe asta il numesc coacaz negru.
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-479-13410626160779.jpg
Ca si gust sunt total diferite.,initial nici nu am stiut ce sunt, ca i-am mostenit, dar fiindca am un cocaz rosu in gradina si tufa cealalta a facut niste fructe negre, am zis ca sunt coacaze negre :)
Agrisul am dedus ca ar fi agris cand a inflorit si am cautat intr-o carte cu pomi fructiferi.
Agrisul are in jur de 1,80m, coacazul e o tufa de 1m, ma refer la ale mele
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#8 Useril este offline   Fragola 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 137
  • Inregistrat: 06-October 11

Postat 09 July 2012 - 08:45 AM

Ioana, ai putea te rog sa-mi spui daca ai folosit zahar normal sau Gelierzucker? Mersi.

#9 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 09 July 2012 - 09:31 AM

Ioana sunt absolut superbe pozele - si imi imaginez si gustul :)

#10 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,405
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 09 July 2012 - 10:03 AM

OAU, Ioana, cum poate sa arate marmelada asta!!!!! :) Si cu biscuiti, merge de numa-numa!
GEORGIA

#11 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 09 July 2012 - 05:25 PM

Vezi postareaFragola, la 09 July 2012 - 08:45 AM, a spus:

Ioana, ai putea te rog sa-mi spui daca ai folosit zahar normal sau Gelierzucker? Mersi.

Nu, am si spus ca am pus zahar normal.Reteta prevedea Gelierzucker 2:1, dar eu am preferat sa-l ignor.

Vezi postareaCristina, la 09 July 2012 - 09:31 AM, a spus:

Ioana sunt absolut superbe pozele - si imi imaginez si gustul =))


Multumesc Cristina.La anul am sa fac mai multa fiindca a iesit tare buna.Acum sunt in probe :)


Vezi postareaGiorgiana, la 09 July 2012 - 10:03 AM, a spus:

OAU, Ioana, cum poate sa arate marmelada asta!!!!! :) Si cu biscuiti, merge de numa-numa!


E foarte buna Giorgi :-*
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#12 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 10 July 2012 - 09:41 AM

Mama cat de bine poate sa arate! Nu-s mare fana de dulceturi, gemuri & compania insa am salivat intens la pozele tale. Originala combinatie. :lol:

#13 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 10 July 2012 - 11:31 AM

Vezi postarealaura_lala, la 10 July 2012 - 09:41 AM, a spus:

Mama cat de bine poate sa arate! Nu-s mare fana de dulceturi, gemuri & compania insa am salivat intens la pozele tale. Originala combinatie. :lol:

As putea spune ca nici eu,dar imi place sa le fac.Iarcombinatia asta + anason si scortisoara este ideala pentru la iarna. :D
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#14 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 10 July 2012 - 12:09 PM

Ioana , n-am mai facut ca am plecat , dar mi-a congelat sotzul fructele si o sa fac la intoarcere. Pana atunci ma lamuresc si ce-or fi:)

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi