Don't light my fire Topic fara cuptor
#1
Postat 09 July 2012 - 10:35 AM
Si de mult aveam in cap un topic de vara, cu deserturi care nu necesita interventia cuptorului.Eu incep si va rog si pe voi sa va alaturati sezatoarei.
Incalziti cuptorul la 200 de grade... ...glumesc!
Aveti nevoie de savoiardi moi, piscoturi moi, nu crocante ca pentru tiramisu.Nu i-am numarat.
Caise sau orice alt fruct doriti.Aproximativ 300 de grame.
1 plic agar agar.Sau gelatina.
Zahar
Pentru mousse de cioccolata:
250 gr ciocolata dark
100 gr zahar
3 galbenusuri
300 ml frisca lichida
1 plic de agar agar.Puteti folosi gelatina in foi(pentru 500 ml de lichid).In general pe plic e scris cata gelatina aveti nevoie pentru 500 ml lichid.
Caisele le-am pus la fiert cu zahar.Nici aici n-am cantitate pentru ca veti pune zahar in functie de gust, poate fructele-s mai dulci sau nu.
Am dizolvat agar-agar intr-o lingura de apa.Cand caisele noastre s-au transformat intr-un pireu am adaugat agar-agarul si am mai lasat la fiert 3 minute.
Daca folositi gelatina, o hidratati si o adaugati dupa ce ati luat fructele de pe foc.
Am turnat pireul de fructe intr-o forma si am lasat la racit.Puteti pregati gelatina de fructe cu o zi inainte.
Pentru mousse:
Punem ciocolata la topit pe baie de aburi.
Separat punem la fiert 100 ml apa cu zahar timp de 8 minute aproximativ.Daca folosim agar agar il dizolvam in sirop si mai lasam la fiert3 minute.Daca folositi gelatina o hidratati in apa rece si o adaugati la siropul cald, nu fierbeti.
Mixam galbenusurile si adaugam treptat siropul cald, ca la maioneza, amestecand mereu.Galbenusurile de la siropul cald se vor "coace", deci nu este o mousse cu galbenus crud.
Isi va dubla volumul si intre timp se si raceste.
Adaugati treptat ciocolata topita.
Si la sfarsit adaugati frisca batuta.Puneti compozitia la frigider.
Pregatim o tava ce chec, o tapetam cu folie, a imbracam cu savoiardi:
Decupam din gelatina de fructe un dreptunghi de marimea tavii.
Turnam deasupra mousse-ul de ciocolata:
Inchidem tot cu savoiardi.
Dam la frigider minim 4 ore.Scoatem desertul din forma si-l pudram cu cacao.
Servim:
Din cantitatiile date de mine, mi-au iesit doua tavi.
Mousse-ul de ciocolata il puteti folosi cu incredere la torturi sau alte deserturi.
#2
Postat 09 July 2012 - 11:59 AM
saptamana trecuta am facut si eu un sufleu monti, tot fara cuptor, doar putin am folosit flacara aragazului. reteta de la paprika. rezultatul a fost ceva afanat si destul de asemanator cremei diplomat.
#3
Postat 09 July 2012 - 12:36 PM
#4
Postat 09 July 2012 - 03:04 PM
moatza, la 09 July 2012 - 11:59 AM, a spus:
saptamana trecuta am facut si eu un sufleu monti, tot fara cuptor, doar putin am folosit flacara aragazului. reteta de la paprika. rezultatul a fost ceva afanat si destul de asemanator cremei diplomat.
Motzulina, pune aici reteta, chiar si fara poza.Sa ne inspiram!
Adriana, la 09 July 2012 - 12:36 PM, a spus:
Daca tot e cald si cuptorul e un chin.Un ochi de aragaz pentru pofticiosi tot il aprindem.
Eu-s cu Manu acasa in vacanta si nu pot sa nu-i fac ceva bunutz!
Al meu a slabit 10 kile in doua luni.Asa ca mananc numai eu cu Manu dulciuri.Restul dau la prieteni.
Cand nu-mi mai deschid usa, nu le mai fac.Inseamna ca s-au saturat de mine!
#5
Postat 09 July 2012 - 04:51 PM
http://artaculinara....__panna%20cotta
Parfait de lamiie
200 ml smintina de frisca
2 galbenusuri
1 albus
100 gr zahar pudra
sucul de la o lamiie
coaja rasa de la o lamiie
Am facut frisca din smintina si o lingura de zahar praf, am batut albusul spuma cu o lingura de zahar si apoi galbenusurile cu restul de zahar. Peste galbenus am adaugat mai intii sucul de lamiie si coaja apoi amestecind incet si in acelasi sens frisca si albusurile.
Am pus compozitia in forme
si am pus-o la congelator, cind a trebuit sa o servesc am scos-o direct din congelator, am scos-o din forma si asezat-o in farfurie si am decorat-o si servit-o.
#6
Postat 09 July 2012 - 05:00 PM
Regula e: straturi de fructe, cu cit vor fi mai diferite si colorate cu atit va fi mai frumos si bun rezultatul, peste care se varsa lichidul in care am dizolvat cantitatea corecta de gelatina.
Lichidul poate fi vin spumos, champagne, vin dulce sau suc de fructe daca e pentru copii, facultativ se adauga zahar sau pentru Monti fructoza.
Se aseaza fructele in forma, se varsa lichidul si se lasa la racit in frigider de pe o zi pe alta e cel mai sfint, daca e urgenta se poate lasa la intarit si in congelator citeva ore dar atentie sa fie scos inainte de a incepe sa inghete.
Citeva exemple facute de-a lungul timpului
- cirese, caise, piersici si Muscat Otonel de Murfatlar
- felii de piersica, de para, de percoche (incrucisare intre piersica si caisa), coacaze rosii, mure si afine
- grepfruit roz si cirese
#7
Postat 09 July 2012 - 05:29 PM
http://artaculinara....-de-napolitane/
#8
Postat 09 July 2012 - 08:06 PM
6 oua
3 portocale, zeama cu putina pulpa + 1lg coaja rasa
25 gr gelatina
500ml smantana dulce ptr frisca
90 gr fructoza sau 150 gr zahar
o mana de zmeura
o mana de visine fara samburi, taiate in jumatate
doua nectarine taiate bucatele
se stoarce sucul portocalelor, se adauga coaja rasa si se dau la blender ca sa nu se mai simta coaja. daca nu va deranjeaza, puteti sari etapa.
peste suc se pun galbenusurile, cam jumatate din cantitatea de fructoza (zahar), se omogenizeaza amestecul, se coaguleaza pe baie de abur.
se spumeaza sosul de galbenusuri, adaugandu-se treptat gelatina hidratata in prealabil.
se face frisca
se bat bine albusurile cu restul fructozei (zaharului)
se imprietenesc toate: sosul de galbenusuri+frisca+albusurile+fructele
se da la rece, eventual peste noapte.
iese un sufleu f aerat, parfumat, cu tinuta.
poate fi folosit drept crema diplomat intre doua blaturi subtiri, cu piscoturi sau chiar biscuiti.
daca nu exista restrictie de zahar, pot fi folosite fructe din compoturile normale.
#9
Postat 10 July 2012 - 05:36 PM
Pentru toti ciocoholicii ---> Sorbet de ciocolata
Ingrediente:
550ml apa
200g zahar (reduceti daca credeti ca va fi prea dulce)
75g cacao de buna calitate
170g ciocolata neagra sau cu lapte
1 praf de sare
1/2 lingurita esenta de vanilie
Puneti 350ml apa la fiert cu cacaoa, sarea si zaharul. Im momentul in care da in clocot, mai fierbeti 1 minut, amestecand continuu cu grija caci tinde sa se umfle. Compozitia se va ingrosa usor. Luati de pe foc si adaugati ciocolata rupta bucati si restul de apa amestecat cu vanilia. Amestecati pana ciocolata se topeste si compozitia e omogena. Lasati compozitia sa ajunga la temperatura camerei, apoi turnati in vasul masinii de inghetata sau puneti intr-un vas si dati la congelator, amestecand din cand in cand pentru a evita formarea de ace de gheata.
#10
Postat 10 July 2012 - 07:35 PM
Inghetata cu ness-adaptare dupa FOXY
Ingrediente:
4 oua
4 linguri zahar
500 ml frisca
1 lingura ness
Eu am separat albusurile de galbenusuri
Galbenusurile le-am frecat cu ness si putina sare
Albusurile le-am batut spuma tare cu zaharul
Am batut si frisca si-apoi am amestecat toate ingredientele
In final, am obtinut doua cutii pline cu o crema delicioasa, care s-au dus sa se racoreasca la congelator.
Dupa cura de racorire, a rezultat asa ceva!
Va invit s-o savuram impreuna !
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#11
Postat 11 July 2012 - 09:14 AM
Ruladă din salam de biscuiţi cu cremă cu nucă de cocos
Foaia de rualdă
200-300 ml. lapte (sau mai mult, depinde cât sunt de uscaţi biscuiţii - compoziţia trebuie să fie moale, ca cea de salam de biscuiţi)
4-5 linguri cacao
400-500 gr. biscuiti
Umplutura
un pachet de unt = 200 gr.
100 gr. nuca de cocos
5 linguri zahar pudra (sau după gust)
şi arată cam aşa (poza de pe net)
Foi de napolitană umplute cu cremă de rahat
- 1 kg rahat
- 1 pachet unt
- 1 lămaie
se dă rahatul si lămâia la maşina de tocat, după care se amestecă cu untul.
şi ar mai merge aici cam toate reţetele din topicul cu foi de napolitane.
#12
Postat 11 July 2012 - 10:21 AM
#13
Postat 11 July 2012 - 10:24 AM
Boni, foaia de la rulada e atat de fina ca nu pare facuta din biscuiti, zici ca-i ciocolata de casa.Musai trebuie incercata!
#14
Postat 11 July 2012 - 11:19 AM
Eataly, la 11 July 2012 - 10:24 AM, a spus:
Asta era reţeta originală, dar se pot face sute de mii de variante plecând de la ideea asta şi jonglând cu aromele fie la "blat" fie la umplutură.
#15 Guest_Gelutza_*
Postat 11 July 2012 - 03:17 PM
#16 Guest_Gelutza_*
Postat 12 July 2012 - 02:48 PM
Ingrediente:
1 litru de suc de pepene rosu
90 grame amidon alimentar de porumb
100/150 grame zahar-in functie de dulceata pepenelui
Mod de preparare:
Se curata de samburi si taie cubulete sau cum vreti miezul de pepene rosu.(Eu am avut o jumatate de pepene micutz, nu l-am cantarit, ca era din gradina noastra si nu se fac mari). Se blenduieste miezul, eu cu sticul l-am facut imediat,dupa care se strecoara sucul.
Se opresc cateva linguri de suc din litrul masurat si se dizolva amidonul, iar restul se pune la foc intr-o cratita antiaderenta impreuna cu zaharul, atentie in functie de cat de dulce e pepenele puneti 150g. , sau mai putin, eu am pus 100 de grame.Va face un pic de spuma, dar trece repede, se aduaga amidonul dizolvat, se respecta pasii unei budinci, practic.Cand e gata sticleste si se poate face proba picaturii , ca la dulceata, arata asa.
Se lasa sa se racoreasca si se toarna in ce forme, sau tava doriti.Italienii, fiindca este un dulce specific, lor, il servesc cu fistic si ciocolata rasa, la fel l-am servit si noi si a fost tare bun.
E aromat, aspectuos si racoritor, rezista cateva zile in frigider.
O muscatura, si pofta buna!
Pofta buna!
#17
Postat 12 July 2012 - 04:17 PM
Gela, m-ai terminat cu budinca din pepene, trebuie neaparat incercat.
Daca tot e rost de pepene, vin si eu cu o reteta.
Sorbet pepene rosu
1 kg pepene rosu
100 gr zahar(eu am folosit 80 gr fructoza)
100 ml apa
zeama de la 1 limé
zaharul se dizolva in apa, daca n-ai rabdare sa-l lasi sa se dizolve singur se fierbe pana se dizolva poi se lasa sa se raceasca.Pepenele se paseaza pana devine un piure apoi se amesteca cu zaharul si sucul de la limé.Se pune in forme si se da la congelator.In primele 6-8 ore se amesteca din 30 in 30 de minute.Eu n-am amestecat decat de 2 ori si mi-a facut ceva ace.
#18 Guest_Gelutza_*
Postat 12 July 2012 - 06:19 PM
boni, la 11 July 2012 - 09:14 AM, a spus:
Ruladă din salam de biscuiţi cu cremă cu nucă de cocos
Foaia de rualdă
200-300 ml. lapte (sau mai mult, depinde cât sunt de uscaţi biscuiţii - compoziţia trebuie să fie moale, ca cea de salam de biscuiţi)
4-5 linguri cacao
400-500 gr. biscuiti
Umplutura
un pachet de unt = 200 gr.
100 gr. nuca de cocos
5 linguri zahar pudra (sau după gust)
şi arată cam aşa (poza de pe net)
rulada_cocos.JPG
Foi de napolitană umplute cu cremă de rahat
- 1 kg rahat
- 1 pachet unt
- 1 lămaie
se dă rahatul si lămâia la maşina de tocat, după care se amestecă cu untul.
şi ar mai merge aici cam toate reţetele din topicul cu foi de napolitane.
Am notat tot, dar rulada mi-a facut cu ochiul rau de tot, cum s-ar zice mai pe romaneste, m-a agatat!
#19 Guest_Gelutza_*
Postat 12 July 2012 - 06:22 PM
Ioana, la 12 July 2012 - 04:17 PM, a spus:
Gela, m-ai terminat cu budinca din pepene, trebuie neaparat incercat.
Daca tot e rost de pepene, vin si eu cu o reteta.
Budindca e buna, buna si spornica, azi am papat si cu o cupa de ingheatata deasupra si a a vut efect mortal!
Tot ce e cu pepene e pe rol zilele astea si se pare ca ne terminam reciproc!