Prajitura rapida alla Geany Ciocolatzoasa ...
#1
Postat 12 July 2012 - 02:21 PM
Am facut un aluat de chec din 6 oua ,12 linguri de zahar,12 linguri de ulei,12 linguri de faina http://artaculinara....1-chec-marlena/am copt in tava dreptunghiulara de la aragaz (28/39) pe foaie de copt (initial am vrut sa fac rulada apoi m-am razgandit si am taiat in 4 fasii)
Crema din 3 tablete de ciocolata de 100 de gr. fiecare (1 ron tableta ''aro'')1 si 1/2 amaruie+1 si 1/2 lapte,dat pe foc cu 300 de ml. de smantana (varsata 25% grasime) lasat sa se raceasca + esenta de rom ...
Mixata..
(nu prea am avut rabdare sa se raceasca bine ,era cam molcuta)
4 linguri de zahar le-am pus la ars,si am aruncat inauntru cam 100 de gr. de alune ...
In cratita unsa de zahar ars am stins cu putina apa si am dat un clocot stropit cu esenta de rom si obtinut 50 de ml. de sirop...
Am inceput asamblarea,fasie de blat ,pensulata cu sirop,uns cu crema...
Tencuit si pe margini...
Din alunele caramelizate am zdrobit cu sucitorul si obtinut un crantz...
Pus pe tencuiala''
Dat la rece ,apoi taiat fasii..
Din jumatataea de cioco amaruie si jumatatea cu lapte (nu ma putusem hotara de care sa opresc asa ca am pus jumi-juma ) am facut o glazura,am pus 2 lingurite pline vf. cu zahar cu 1 de cacao ,stropit cu apa ,1 lingurita de ulei, 1 plina vf. de smanatana si ciocolata 100 de gr. in total,dat pe foc la topit facut glazura...
Cum mi-a ramas crema si crantz am tencuit si feliile toate...Asta-i tot..
Cine vrea mai ciocolatzoasa de atata poate inlocui la blat cu cacao (cate linguri de cacao se pun tot atatea linguri de faina se scad ca sa se pastreze proportia de pulberi 12 linguri in total faina+ cacao)
#4
Postat 12 July 2012 - 02:42 PM
#5
Postat 13 July 2012 - 10:01 AM
nu se cunoaste bugetul limitat, prajitura ta poate fi la fel de bine tort de nunta, cat si desert la o masa oarecare. are ingrediente corecte, nu toate coloraturile si aromele care tb sa puna in umbra deficientele...e pe gustul meu 100%.
Ai stofa, ai vointa si faci totul cu mare drag! De-aia imi place de tine si te admir sincer! Bravo, fata!
#6
Postat 13 July 2012 - 11:14 AM
moatza, la 13 July 2012 - 10:01 AM, a spus:
nu se cunoaste bugetul limitat, prajitura ta poate fi la fel de bine tort de nunta, cat si desert la o masa oarecare. are ingrediente corecte, nu toate coloraturile si aromele care tb sa puna in umbra deficientele...e pe gustul meu 100%.
Ai stofa, ai vointa si faci totul cu mare drag! De-aia imi place de tine si te admir sincer! Bravo, fata!
Sar-na!
#7
Postat 13 July 2012 - 01:06 PM
Sa pup eu dulce o fata harnicutza!
#8
Postat 13 July 2012 - 01:20 PM
Sotul a halit cu maxim interes el care nu-i cu dulciurile (doar clatite ,gogosi si placinte)
A zis"bravo nu-i f. dulce,f. buna''
#9
Postat 18 July 2012 - 12:21 PM
Taiat in 3 de asta data..
Pus prima foaie,pensulata cu sirop (tot zahar ars stins rom si lamaie)
pus crema de ciocolata (de data asta cu plic de la dr. oetqer se face cu lapte dar merge orice crema va place),al doilea strat pensulat pus frisca ...
Aceeasi glazura dintr-o ciocolata amaruie ...+ motz!
Gaaattaa!! Trebuie taiata rece dar bub' nu a avut rabdare asa ca patratul asta e cam shui )
#10
Postat 18 July 2012 - 01:11 PM
#11
Postat 18 July 2012 - 01:26 PM
Trimite si la mine din inspiratia si optimismul tau,te rog
#12
Postat 18 July 2012 - 01:33 PM
#13
Postat 18 July 2012 - 01:34 PM
Una bucata optimism pt. Lilisor la pachet!
#14
Postat 18 July 2012 - 01:43 PM
zerda, la 18 July 2012 - 01:33 PM, a spus:
Daa!!
Ca si la prima am pus 2 lingurite pline vf. de zahar,1 lingurita cacao,stropit cu apa si frecat cu furculita cat sa se lege un sirop,1 lingurita de ulei,1 lingurita plina vf. de smantana patratelele de la o ciocolata amaruie 100 de gr (aro 1 ron buc.)am dat pe foc la foc mic tot amestecand am mai luat de pe foc iar am mai pus doar pana se topeste ciocolata adica imediat (normal ar fi pe baie de aburi dar eu nu am rabdare),mi s-a parut prea groasa asa ca am mai pus o lingurita de smantana am omogenizat acum consistenta era justa .
Dat la rece se comporta bine daca asi fi pus doar ciocolata cred ca se intarea beton asta are o consistenta perfecta in opinia mea...
#15
Postat 30 July 2012 - 10:14 PM
#16
Postat 31 July 2012 - 05:01 PM
#17
Postat 03 March 2013 - 12:22 PM
Totul a inceput cu faptul ca tata mare amator de chilipiruri a achizitionat saculete cu lamai,super ieftine dar care trebuie consumate (spre disperasionul' lui mami' )
asa ca am facut o tarta cu lamaie.crema 1 ou si un galbenus,400 ml. de lapte ,6 linguri de zahar,30 gr. de amidon+ 20 de gr. de faina,zeama si coaja de lamaie ,esenta de vanilie,putin unt(cam 40 de gr.)
Blat de biscuite din: 2 oua + un albus (ramas de la crema),3 linguri de zahar,6 linguri de ulei,6 linguri de faina,zeama si coaja de lamaie,putin praf de copt (maxim o juma' de lingurita)
Rondele de lamaie confiate,2 lamai taiate rondele potrivite de subtiri, 1 pahar si jumate de apa si un pahar de zahar.
Am vazut mai demult pe euforia cuisin pe Anna Olson,facand felii de lamaie si portocale rosii ,confiate,ca un vitraliu le-a spus ea.
Am retinut atunci procedeul ca era f. simplu si iata ca i-a venit timpul sa-l pun in practica
Se spala si se taie lamaile rondele ,se oparesc cateva clocote in apa simpla si se scurg
Se face un sirop fiert din cata apa tot atata zahar (eii,ashi'! n-o sa respect eu ,asa ca eu am pus un pahar jumate de apa de la mine putere si unul de zahar)
Cand da in clocot se pun rondelele si lasa la fiert cam 20 de min. pana siropul scade mult ,face bulbuci asa si ele arat cam asa
Se scot si se pun la zvantat pe un gratar
Le-am mai presarat eu si cu putin zahar,dar daca se vrea se pot tavali prin zahar
Asa arata ce mi-a ramas si ce s-a scurs de pe ele
e o dulceata asa de buna ca nu am de gand sa o risipesc o sa o amestec cu oleaca de dulceata de caise si o sa ung blatul de tarta cu ea inainte sa pun crema..
Pt. crema am frecat un ou intreg si un galbenus cu 6 linguri de zahar (pana se dizolva zaharul si se albeste) am pus 400 de ml. de lapte si am dat pe foc,cand incepe sa bolboreseasca am pus 30 de gr. de amidon + 20 de gr. de faina ,luat crema de pe foc,inglobat frecand cu telul para ,sa nu faca cocoloase,am mai pus zeama si coaja de lamaie ,esenta de vanilie,dat din nou pe foc,tot frecand cu telul para,am lasat sa se racoreasca putin si am pus cand era calduta si vreo 40-50 de gr. de unt,am acoperit cu folie de plastic sa nu-mi faca crusta!
Scuzati pozele dar e soare puternic si nu-mi ies
Pt blat (biscuite) am batut 3 albuse (ca unul imi ramasese de la crema)
cu un praf de sare,am adaugat si cele 2 galbenuse pe rand ,3 linguri de zahar ,6 linguri de ulei 6 linguri de faina in ploaie la sf ,putin praf de cop (cam 1/2 lingurita),zeama si coaja de lamaie si esenta de vanilie
am copt pe hartie de copt in tava cu diametrul de 27 de cm.
Am pensulat cu siropul de va spusei amestecat cu ceva dulceata de caise
Pus crema,am ras si niste ciocolata alba ca aveam si coaja de lamaie,si pus rondelele
Cu portocala cred ca iese mai bine,la lamaie e inca usor amaruie coaja dar mie imi place,daca ati mancat vreodata rondea de lamaie de prin vreo dulceta (de cirese amare de exemplu) asa sunt,sunt frumoase si de efect ,cum zicea Anna olson ca un vitraliu ,cu portocale rosii ies frumoase tare ,voiam demult sa fac experimentul asta si acum i-a venit randul.
#18
Postat 03 March 2013 - 12:28 PM
Vointa sa ai, ca incropesti imediat ceva! Mai ales cat esti tu de inventiva!
Fameleon multumit?
Propun ca taticu' tau sa se ia de mana cu omu' meu si sa plece la cumparaturi, apoi sa si pregateasca bucate din toate cate cumpara. Compatimesc alaturi de mama lu' Giani!
#19
Postat 03 March 2013 - 12:31 PM
moatza, la 03 March 2013 - 12:28 PM, a spus:
Vointa sa ai, ca incropesti imediat ceva! Mai ales cat esti tu de inventiva!
Fameleon multumit?
Propun ca taticu' tau sa se ia de mana cu omu' meu si sa plece la cumparaturi, apoi sa si pregateasca bucate din toate cate cumpara. Compatimesc alaturi de mama lu' Giani!
Hi hi!! Daa!!
Paii momentan se delecteaza doar bub' ca sotosenia e de serviciu si cel mare e plecat se intoarce pe seara,dar sunt sigura ca o sa le placa si lor,bub' linge doar feliile de lamaie dar nu le papa
#20
Postat 03 March 2013 - 12:42 PM
[quote]
Bravo!
Imi plac toate astea a`la je.
Poti rade coaja de lamaie si o presezi in borcan cu zahar,iar lamaile le storci si pui zeama in pungi de alea ptr gheata si zdup la congelator. Cand ai nevoie, scoti un cub doua si gata. Eu asa fac/faceam acu o sa vad cu fructoza daca stau sa nu pun nici prea multa.