mino, la 29 September 2025 - 03:10 PM, a spus:
Reteta de remoulade a bunicii e un secret de familie si are o poveste in spate:
In anii '40, la Athenee Palace era bucatar-chef Maitre Jean. El facea acest sos, pe care il servea cu rasoluri (peste alb, limba).
Bunica, moldoveanca cu talent in bucatarie, de cate ori mergea la acel restaurant, il comanda si, de fiecare data, incerca sa-l convinga pe Maitre Jean sa-i dea reteta.
"Nu pot, cucoana, e secret!" La un moment dat, Maitre Jean, a fost condamnat ca fiind chiabur.
Bunica s-a dus dupa el si i-a zis ca e pacat sa se piarda o astfel de reteta minunata. Abia atunci i-a dezvaluit secretul:
2/3 maioneza de casa cu lamaie si mustar dulce; 1/3 smantana.
morcovi fierti + castraveti in otet tocati cubulete; patrunjel verde tocat, sare.
Se amesteca toate si se toarna peste pestele fiert in "bouillon" (nu bulion!) cu dafin sau peste felii de limba fiarta.
Din pacate, nu pot sa va dau cantitati exacte, eu tot gust si dreg, pana este ca al bunicii.
Aproximativ: la 2 cani de maio, 1 cana smantana, 4-5 morcovi marisori, un borcan de 800 castraveti, 2-3 legaturi patrunjel.
Nu e un sos lichid, avand atatea legume, dar este de vis.