Forum Culinar: Ce ati gatit astazi? - Forum Culinar

Salt la continut

  • 798 Pagini +
  • « Prima
  • 795
  • 796
  • 797
  • 798
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ce ati gatit astazi?

#15921 Useril este offline   bellamama 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,659
  • Inregistrat: 27-May 13
  • LocationBucuresti

Postat 30 September 2025 - 09:46 AM

Vezi postareamino, la 29 September 2025 - 03:10 PM, a spus:

Arata super șalăul. Este rețeta pe undeva?

Reteta de remoulade a bunicii e un secret de familie si are o poveste in spate:
In anii '40, la Athenee Palace era bucatar-chef Maitre Jean. El facea acest sos, pe care il servea cu rasoluri (peste alb, limba).
Bunica, moldoveanca cu talent in bucatarie, de cate ori mergea la acel restaurant, il comanda si, de fiecare data, incerca sa-l convinga pe Maitre Jean sa-i dea reteta.
"Nu pot, cucoana, e secret!" La un moment dat, Maitre Jean, a fost condamnat ca fiind chiabur.
Bunica s-a dus dupa el si i-a zis ca e pacat sa se piarda o astfel de reteta minunata. Abia atunci i-a dezvaluit secretul:
2/3 maioneza de casa cu lamaie si mustar dulce; 1/3 smantana.
morcovi fierti + castraveti in otet tocati cubulete; patrunjel verde tocat, sare.
Se amesteca toate si se toarna peste pestele fiert in "bouillon" (nu bulion!) cu dafin sau peste felii de limba fiarta.
Din pacate, nu pot sa va dau cantitati exacte, eu tot gust si dreg, pana este ca al bunicii.
Aproximativ: la 2 cani de maio, 1 cana smantana, 4-5 morcovi marisori, un borcan de 800 castraveti, 2-3 legaturi patrunjel.
Nu e un sos lichid, avand atatea legume, dar este de vis.

#15922 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,546
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 September 2025 - 12:14 PM

Multumim, mai ales de povestea retetei, minunata
Mi-ai amintit ca eram si noi demult tare la Athenee Palace, nici nu mai stiu ce mincasem, doar ca sora-mea a inceput o discutie cu maitre-ul de atunci vis-a-vis de o reteta si a inceput el sa explice cum e molecula de ceapa care nu's ce face, fiind comesenii absolventi de Politehnica mai precis chimie au discutat si s-au distrat =))

#15923 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,100
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 30 September 2025 - 01:23 PM

Mulțumesc Bella! O să încerc și eu rețeta! Poate îți lasă bunica rețeta, moștenire de familie!

#15924 Useril este offline   black_cat 

  • crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,601
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 30 September 2025 - 07:24 PM

Multumesc si eu Bella si de reteta si de povestea ei. Eu nu puneam morcov dar puneam capere. Sigur voi incerca asa cu ceva rasol de peste.
Mino, nu avem o reteta anume pentru stir fry dar uite cam cum facem. Carnea o punem intai la marinat, depinde ce fel de carne e. Cea de pui de obicei o pun in lapte si sare sa ii ia mirosul ala de gaina care uneori e prea puternic. Cea de vita cu un pic de bicarbonat, sos de soya, oyster sauce. Apoi intr-o tigaie cu putin ulei se gatesc intai bucatelele de carne pana sint aproape gata, se dau la o parte. In aceeasi tigaie se pun legumele taiate bucati mai mari. De obicei pun ceapa, ardei gras,morcev, ciuperci negre sau urechi de lemn, uneori broccoli. Le trag scurt in tigaie pentru ca ne plac crocante, sa nu fie moi. Se pune si carnea peste, se amesteca si acum se pun sosuri. Noua ne place iute asa ca avem o colectie de sosuri cu chilli, cu sau fara usturoi, cu sau fara alune, cu fasole neagra sau cu soya…. Daca nu ai sau nu iti place condimentat, pui usturoi la gatit si la sfarsit niste sos de soya si niste ulei de susan. Dupa ce stingi focul poti adauga ceapa verde taiata felii subtiri.
Si pentru ca pe noi ne-a rasfatat septembrie cu temperaturi de 25 in ultimele zile, am facut niste mici-dar mari- la gratar si niste cartofi wedges.
Imagine atasata: monthly_09_2025/post-178-0-29988900-1759252829.jpeg
brain loading....please wait....

#15925 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,546
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 September 2025 - 10:15 PM

wedges adica cu un pic de boia?

#15926 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,100
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 01 October 2025 - 07:21 AM

Vezi postareaAdriana, la 30 September 2025 - 10:15 PM, a spus:

wedges adica cu un pic de boia?


Adriana, cred ca cartofi wedges sunt cartofii tăiați mai mare și făcuți la cuptor, dar e numai bănuiala mea. Ei pot fi îmbunătățiți cu orice condimente pe lângă boia.

#15927 Useril este offline   black_cat 

  • crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,601
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 01 October 2025 - 03:01 PM

Da, wedges se refera la forma in care sint taiati cartofii. In functie de marimea cartofului, ii tai in 6 sau in 8 pe lung. Bine, acum daca e un cartof rotund nu are “lung” dar cred ca intelegi ce zic. Chiar nu imi vine acum in cap cum s-ar zice in romana.
Eu le pun un amestec de sare, piper, praf de usturoi si boia dulce, ii pun intr-o cutie sau o punga , amestec bine sa ajunga condimentele pe toate partile apoi bag la congelator intre 15 si 30 de min. Dupa care eu ii prajesc in baie de ulei dar cred ca si la air fryer ar merge foarte bine. Eu din ala nu am.
Nu stiu sa explic ce reactii se petrec in cartofii aia in timpul cat stau la congelator dar le schimba total textura la prajit, ies crocanti la suprafata si moi si pufosi la interior. Este o reteta de pe cechiul culinar pusa de o fata din Austria.

Aceasta postare a fost editata de black_cat: 01 October 2025 - 03:02 PM

brain loading....please wait....

#15928 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,100
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 04 October 2025 - 01:49 PM

Lapte cu orez și foietaj cu brânză chedar și ceva mușchiuleț la mijloc!

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_10_2025/post-343-0-41856200-1759578576.jpeg
  • Imagine atasata: monthly_10_2025/post-343-0-47717000-1759578589.jpeg


#15929 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,100
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 05 October 2025 - 11:35 AM

Tot ieri am făcut pentru azi un rasol din gâturi și pipote de curcan! Nu e poza prea profi făcută, ca era foamea mare :tongue3: dar gustul, a fost buuuun rău de tot!

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_10_2025/post-343-0-47247000-1759656904.jpeg


#15930 Useril este offline   black_cat 

  • crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,601
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 05 October 2025 - 05:53 PM

Vezi postareamino, la 05 October 2025 - 11:35 AM, a spus:

Tot ieri am făcut pentru azi un rasol din gâturi și pipote de curcan! Nu e poza prea profi făcută, ca era foamea mare :tongue3: dar gustul, a fost buuuun rău de tot!

Vai cum arata!!! Si aburul ala care iese din mamaliga! In castronel ce e, usturoi sau hrean? Sa va fie de bine!
brain loading....please wait....

#15931 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,100
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 05 October 2025 - 10:21 PM

Hrean! Nu am apucat să îl aranjez… a dispărut rapid😂

#15932 Useril este offline   clau_ash 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,049
  • Inregistrat: 05-February 10
  • LocationIsrael

Postat 06 October 2025 - 09:27 PM

Oailei ,Mino...bunaciune mare la tine

#15933 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,546
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 07 October 2025 - 07:35 AM

 black_cat, la 01 October 2025 - 03:01 PM, a spus:

Da, wedges se refera la forma in care sint taiati cartofii. In functie de marimea cartofului, ii tai in 6 sau in 8 pe lung. Bine, acum daca e un cartof rotund nu are “lung” dar cred ca intelegi ce zic. Chiar nu imi vine acum in cap cum s-ar zice in romana.
Eu le pun un amestec de sare, piper, praf de usturoi si boia dulce, ii pun intr-o cutie sau o punga , amestec bine sa ajunga condimentele pe toate partile apoi bag la congelator intre 15 si 30 de min. Dupa care eu ii prajesc in baie de ulei dar cred ca si la air fryer ar merge foarte bine. Eu din ala nu am.
Nu stiu sa explic ce reactii se petrec in cartofii aia in timpul cat stau la congelator dar le schimba total textura la prajit, ies crocanti la suprafata si moi si pufosi la interior. Este o reteta de pe cechiul culinar pusa de o fata din Austria.

imi notez sa-i incerc la cuptor, mersi
la air fryer-a mea nu se crocantesc lucrurile dedesubt

#15934 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,100
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 09 October 2025 - 02:34 PM

Nu știu dacă este undeva topic cu brânză de vaci, am căutat dar nu am văzut, așa ca pun aici pozele. Din 4,5 l lapte au ieșit 750 brânză și un borcănel de 300 de smântână! Suficient pentru noi!

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_10_2025/post-343-0-95588900-1760013258.jpeg
  • Imagine atasata: monthly_10_2025/post-343-0-77771500-1760013266.jpeg


#15935 Useril este offline   black_cat 

  • crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,601
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 09 October 2025 - 08:34 PM

Vezi postareamino, la 09 October 2025 - 02:34 PM, a spus:

Nu știu dacă este undeva topic cu brânză de vaci, am căutat dar nu am văzut, așa ca pun aici pozele. Din 4,5 l lapte au ieșit 750 brânză și un borcănel de 300 de smântână! Suficient pentru noi!

Ce fain! Si smantana! Si eu cautasem la un moment dat un topic dar nu am gasit. In primavara am facut si eu cas de vaca, cu cheag. Doar ca aici nu gasesc lapte nepasteurizat dar chiar si asa pana la urma imi iesise ceva decent. Daca tin bine minte tot cam 750 g din 4 litru plus un pumn de urda din zerul ramas. Fara smantana insa.
Imagine atasata: monthly_10_2025/post-178-0-60618400-1760034727.jpeg
brain loading....please wait....

#15936 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,546
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 October 2025 - 09:04 PM

cred ca il facusem eu pe forumul vechi, unul cu tot felul de brinzeturi pe care le-am incercat
tipa de la care luam laptele a murit in 2009 si dupa aia am mutat forumul aici

#15937 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,100
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 10 October 2025 - 05:26 PM

Blackie, eu zerul l-am băut în loc de apă, ca e plin de probiotice :blackeye: , dar ce bine arată și cașul tău. Uite eu nu am încercat niciodată să fac caș sau urdă. Noi avem aici un automat cu lapte de la o fermă de vaci din satul vecin și iese smântână ca un unt și brânza la fel, cremoasă, dacă nu o înfierbânt eu prea tare :rolleyes: :blackeye:

Intrasem de fapt să vă arăt ca am fost harnică :tongue3: am musafiri în weekend așa ca am făcut o ciorbă din aripi de pui cu tăieței de casă…fără poze…și sarmale!

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_10_2025/post-343-0-25487200-1760110341.jpeg
  • Imagine atasata: monthly_10_2025/post-343-0-90816200-1760110363.jpeg

Aceasta postare a fost editata de mino: 10 October 2025 - 05:32 PM


#15938 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,546
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 11 October 2025 - 10:41 PM

frumusele
eu am facut tot la cuptor:
- pulpe de pui si 2 piepti pe care intii i-am prajit un pic in tigaie
- legume taiate fisii: cartofi normali, dulci si mov
morcovi si dovlecei, varza chinezeasca asta taiata in 2
ardei taiati in 4 pe lung, napi porcesti taiati in jumatate, daikon, fenel
i-am spray-at cu putin ulei si presarat cu sare aromatizata
Din resturi am facut o crema de legume

#15939 Useril este offline   Wowerful 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,435
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat Astazi, 02:44 PM

Vezi postareamino, la 10 October 2025 - 05:26 PM, a spus:


Intrasem de fapt să vă arăt ca am fost harnică :tongue3: am musafiri în weekend așa ca am făcut o ciorbă din aripi de pui cu tăieței de casă…fără poze…și sarmale!


Wow! Ce bine arată sarmalele tale, Mino! Mi-ai făcut o poftă grozavă! Aș face și eu în frunze de viță, dar nu am. La turci găsesc la borcan, doar că nu sunt la fel de fragede și bune ca la noi. Încă n-am găsit frunze potrivite de învelit — varza e groasă și tare... :|

#15940 Useril este offline   clau_ash 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,049
  • Inregistrat: 05-February 10
  • LocationIsrael

Postat Astazi, 03:02 PM

Wonderful vezi daca nu gasesti varza plata, eu cu ele fac sarmale pentru ca varza normala e prea groasa.
Si poti incerca cu frunze de mangold, ies o bunatate - eu tocmai am facut ieri

Arata acest topic


  • 798 Pagini +
  • « Prima
  • 795
  • 796
  • 797
  • 798
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi