
Ce ati gatit astazi?
#5361
Postat 05 May 2012 - 03:35 PM


#5363
Postat 05 May 2012 - 04:30 PM
Lapona Enigel, la 05 May 2012 - 03:35 PM, a spus:

Pi sa stabilim ceva ici noi acu: IOOO cand fac turte fripte au alta consinstenta la aluat cand fac pampusti e alta treaba si cand fac langose, este alta treaba si iote sa nu ne suparam jeaba io iti scriu matale retea mea de langose:) (una dintre ele si nu`i grea de loc) zic una ptr ca altadata fac si cu ou si cu lapte acru depinde cum imi vine in bibilica atunci.
Imparti tu daca vrei io tre sa fac musai dintr`un kil de faina cand fac langosi
1 kg de faina
50 gr drojdie
600 ml apa calda/ 650ml depinde de faina (eu 600 pun ca deja cunosc faina si normal chiar daca schimb faina stiu cum tre sa fie consistenta aluatului)
1 lingura sare
1 lingura de zahar
si vreo 50 ml ulei (io pun sin sticla un gat)
NO: se pune faina intr`un castron mai mare, se face cuib, sarea se anina pe marginea de sus a fainii si in mijloc se pune drojdia si zaharul si se toarna apa peste drojdie si las sa se umfle drojdia. Framantam bine si luam putin ulei pe mana si ungem aluatul si castronul (asa va iesi usor aluatul crescut din castron) acoperim castronul si lasam sa creasca mare, mare vreo jumatate de ceas/ trei sfert depinde cat de cald este in bucatarie.
Cand este crescut si plin de bule aluatul (iese un aluat moale si nu se mai adauga nici un gram de faina in plus cand creste mareee se mai intremeaza si se lucreaza doar cu manutzele unse cu ulei daca mai pui faina, ies turte fripte nu langosi) ungem masa cu ulei, rasturnam aluatul pe masa si cu mana unsa facem asa un sul din aluat din care tot cu mana unsa rupem cugle (gogoloaie mici cam cat un mar mic si le lasam pe masa unsa . Cand am terminat cu ruptul, luam prima bila si o intindem tot cu mana unsa , punem branza sau varza calita pe bucata de aluat si indoim si lasam sa creasca putin pe masa (numa bine pina ii umpli pe toti cresc primii umpluti)

Se prajesc intr`o cingire mai mare (tigaie) cate unu sau cate doi si gata papa bun.
Asta a doua tigaie ca nu lasam oloiu sa se arda cumva. Se vede plita pe 9 ptr ca infierbantam uleiul dar se prajesc normal pe 7 dupa ce este infierbantat uleiul.
La aragaz normal la foc mediu dupa infierbantarea uleiului. Eu acasa ii fac la aragaz pe gaz la prietena mea pe inductia ei care imi scoate peri albi.

Ies langosi frageji.
Poveste lunga si apre mult de lucru dar nu este greu de loc.
#5365
Postat 05 May 2012 - 04:41 PM
#5366
Postat 05 May 2012 - 04:43 PM
#5367
Postat 05 May 2012 - 06:53 PM
iulia nicoleta, la 05 May 2012 - 04:32 PM, a spus:



cerra, la 05 May 2012 - 04:41 PM, a spus:
Pai, dä-mi dom'ne si reteta pentru un singur langos ca stii ce se intampla daca fac ähh cu un kil de faina, nu?
cerra, la 05 May 2012 - 04:43 PM, a spus:
Veni, vidi, vicit mai tarziu, cand imi arata cantarul un anumit numar de kile in minus.


#5368
Postat 05 May 2012 - 07:01 PM
Nu cred ca mai exista coferatia Ana.......... singura care o stiam eu ca este pe str Garii era cofetaria Codrina care sa mutat si aia de acolo.
Deci m`ai fentat cu langosii?
No sa te tii tu bine D-soara draga
ia de aci o foccacia buna tare dupa reteta Mayei si pus prin ea ce mi`a trecut mie prin cap. Un aluat super bun din care faci o foccacia superrrrrrrrrr buna

Hai ca`i caldutza si daca ai sti ce buna eeeeeeeee si sti ceva? mere si

#5369
Postat 05 May 2012 - 07:32 PM
Sunt doua, una langa alta: Teiul, unde si acuma, din cand in cand imi fac de cap cu cate o Indianca ca in copilarie, iar langa e Ana, cu ciocolata de casa, a Laponiei.
Soro, Romania sta bine la capitolul spionaj ! Stim tot ce misca ?

#5370
Postat 05 May 2012 - 07:39 PM
iulia nicoleta, la 05 May 2012 - 07:32 PM, a spus:
Sunt doua, una langa alta: Teiul, unde si acuma, din cand in cand imi fac de cap cu cate o Indianca ca in copilarie, iar langa e Ana, cu ciocolata de casa, a Laponiei.
Soro, Romania sta bine la capitolul spionaj ! Stim tot ce misca ?

Unde este cofetaria Ana? sper ca de Timisoara vb Lapona da?
#5371
Postat 05 May 2012 - 07:55 PM
Lapona Enigel, la 05 May 2012 - 06:53 PM, a spus:
cerra, la 05 May 2012 - 07:39 PM, a spus:
Nu cunosc Timisoara, da' io stiu ca Podu' Ros' e in Iasi. De-o fi si-n alta parte.... n-am haberi.
#5373
Postat 05 May 2012 - 08:07 PM
iulia nicoleta, la 05 May 2012 - 08:01 PM, a spus:
Ne`am inteles ca`n tren toate trei

No las ca`i bine

Sti vb aia? cred ca luam oarece pe schinare ca facem off topic aci.
#5375
Postat 06 May 2012 - 12:24 AM
Dexter, la 03 May 2012 - 07:50 PM, a spus:
Mersi Dexter. Inca n-am vazut cultivata pe aici planta de mai jos, cea sugerata de Carmen, nici nu stiu daca-i prieste clima...Trebuie sa merg la restaurantul japonez sa mai subtilizez niscaiva "wasabi" ca poftesc la limba cu hrean.

Carmen, la 03 May 2012 - 08:29 PM, a spus:
Mersi de link Carmen, daca aveam un petec de gradina cultivam hrean. Insa la bloc si cu un pisic asa distrugator n-am sanse nici macar la un ghiveci cu busuioc.

Ioana, la 04 May 2012 - 08:37 PM, a spus:
Ioana zi-mi te rog reteta, ma tenteaza si pe mine, ador cartofii dulci.
#5376
Postat 06 May 2012 - 08:29 AM
#5377
Postat 06 May 2012 - 09:15 AM
#5378
Postat 06 May 2012 - 09:26 AM
Lapona Enigel, la 05 May 2012 - 06:53 PM, a spus:
Pai, dä-mi dom'ne si reteta pentru un singur langos ca stii ce se intampla daca fac ähh cu un kil de faina, nu?
Lapona,
Tu chiar ai ceva cu langosele mele?
NA fi antena:
Reteta ptr o langosa si vreau sa te prezinti cu ea la interval
reteta speciala ptr tine
55,5 gr faina
33,3 ml apa caldutza
2,77gr drojdie
2,77 ml ulei
0,55gr zahar
0,55 gr sare
Vreu sa vad langosa da? motive numai ai faci langosa si o maninci repede sa nu te mai vada si altii din casa:)
#5380
Postat 06 May 2012 - 10:02 AM
any_annette, la 06 May 2012 - 09:56 AM, a spus:
Multumesc frumos !
Nu am mai facut foccacia de multa vreme si uitandu`ma pe topicul cu Focaccia umpluta a`la Maya m`am hoatarat ce fac la cina.
Reteta este foarte buna.
Am mai incercat si altele dar nu au fost chiar pe gustul meu (la aluat ma refer) pina la urma faceam dupa capul meu aluatul.