Ce ati gatit astazi?
#7063
Postat 01 February 2013 - 01:24 AM
izuk, la 31 January 2013 - 01:07 PM, a spus:

izuk, te rog, vreau reteta pas cu pas, atat pt csipetke, cat si pt gulasul din farfuria ta! arata ca la mama lor!
basca k vreau sa pap un castron de piftie:hungry: .... si si si ciupercute grillate!

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#7064
Postat 01 February 2013 - 09:40 AM
Pt. galuste: 1 ou batut , sare , 2 linguri de ulei si faina cat cuprinde ( cca. 10 linguri ) pana se formeaza un aluat ferm . Se lasa sa se odihneasca 5 minute , apoi se ciupesc bucatele care se pun la fiert in apa cu sare ( care clocoteste deja ) si se lasa pana se ridica la suprafata. Se scot si se stropesc cu putin ulei pentru a nu se lipi intre ele .
Pt. gulas : 2 cepe mari tocate fin , 4-5 limnguri ulei , 400 g carne de vitel taiata bucatele mici ( foarte mici in cazul meu , cca 1,5/1,5 cm ) , 2 l apa , 2-3 lingurite sare , 2 linguri paprika , 1 rosie decojita taiata cubulete , 1/2 ardei gras verde , 1/2 pastarnac ras , 1/2 morcov (mare) ras , 2 catei de usturoi pisati , 1 lingurita rasa chimion , piper negru macinat.
Se soteaza ceapa in ulei pana devine aurie , se adauga paprika si 50 ml apa . Cand da in clocot , se adauga carnea si se soteaza cateva minute , apoi se adauga restul de apa , chimionul si piper. Se lasa la fiert , cam 50 de minute , pana se inmoaie carnea , adaugand apa daca este necesar. Se adauga pastarnacul , morcovul , ardeiul taiat cubulete mici si rosia se lasa la fiert inca 40 de minute. Se sareaza , se adauga usturoiul si se mai lasa la fiert 15-20 minute.
Pe parcurs se mai poate adauga apa in functie de consistenta pe care o doreste fiecare ( mai gros sau mai "supa").
Se serveste cu galustele ciupite.
#7065
Postat 01 February 2013 - 09:52 AM
Niste fasole boabe cu carnatzi, fasole batuta si inevitabilele muraturi:





#7067
Postat 01 February 2013 - 11:40 AM
eu foarte simplu si bun.
gaigana sparta din oua cu telemea de oi rasa, praz, pesto de busuioc, alaturi de niste sunca de casa si slaninuta, varza murata cu legume.

#7069
Postat 01 February 2013 - 02:24 PM
Felicitari ca aveti timp pentru foto, dupa ce asez in farfurii,se mananca in secunda doi
nu am cand poza.
Geany ce reusita e quiche, fotogenica tare sigur si gustoasa.
Izuka multumesc si eu pentru reteta, incercsi varianta asta.
Georgiana bine ca nu stiu unde stai, ai mei ar devora tot ce ai.
Cerra pai ce faci ma destabilizezi total cu sunca si slana, arata intr-un mare fel.
Zi ca nu e portia ta, daca te stiu la dieta imi e mai usor


#7070
Postat 01 February 2013 - 02:37 PM
Carmen L, la 01 February 2013 - 02:24 PM, a spus:
Geany ce reusita e quiche, fotogenica tare sigur si gustoasa.
Carmen,initial ma gandisem sa fac o placinta cu ceapa ,apoi din gand in gand m-am gandit sa nu fac chiar un aluat de paine,asa ca am facut un aluat fraged( vreo 50 ml. de lapte,1 galbenus,100 de gr. de margarina ,4 linguri de smantana,praf de copt )dar nu am vrut safac si capac deasupra sa nu fie mult aluat,asa ca am inabusit 4 cepe mari ,am legat apoi cu 3 oua si smantana ,branze diverse(oi,cascaval,telemea,parmezan),piper si nucsoara,deasupra m-am gandit sa pun eu si rondele de rosie ceapa rosie si ardei,asa ca a iesit cum a iesit

De gustoasa ai mei au zis ca e,eu sunt asa de racita ca nu am nici gust nici miros,asa ca parca mananc burete,abar' n-am cum o fi

Dar ai mei au laudat-o,dar ei nu sunt cine stie ce cunoscatori si erau si flamanzi asa ca nu se pune

Trebuie sa o repet cand mi-o trece raceala

#7071
Postat 01 February 2013 - 02:42 PM
Cerra pai ce faci ma destabilizezi total cu sunca si slana, arata intr-un mare fel.
Zi ca nu e portia ta, daca te stiu la dieta imi e mai usor

[/quote]
Pe cuvantul meu de onoare ca este portia mea si este conforma fara paine bineinteles. Am facut painica aia dar cred ca m`am dezobisnuit eu cu painea in timpul asta de dieta monti.
#7072
Postat 01 February 2013 - 02:46 PM
[/quote]
Sti ceva? tu imi dai un fel d etreaba sa fac combinatii care sa imi permita sa fac si eu .
Cred ca iara tii pre ghini si vrei oleac de smotocela asai??
#7073
Postat 01 February 2013 - 03:05 PM
cerra, la 01 February 2013 - 02:46 PM, a spus:
Cred ca iara tii pre ghini si vrei oleac de smotocela asai??



#7074
Postat 01 February 2013 - 05:04 PM
Azi am gatit si eu. Daca sunt racita, supa de pui cu galuste (plutesc, deci sunt pufoase bine, le-am facut din gris normal de data asta):

si cu puiul fiert in supa, frecat cu untura de gasca si ierburi provensale, am facut un pui fript


Am facut si rulada, umpluta cu carnat, cascaval, varza chinez si coacaze negre, dar poza dupa ce o tai, daca mi se tine felia ...

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#7076
Postat 01 February 2013 - 06:27 PM
Am fiert spaghetele 10 min apoi le`am clatit cu apa rece.

#7077
Postat 01 February 2013 - 06:28 PM
#7079
Postat 01 February 2013 - 06:36 PM
#7080
Postat 01 February 2013 - 06:43 PM
[/quote]
de ce?

[/quote]
Poi ca sa fie monti.

Chestia cu amidonul
Gatit al dente (5 la 6 minute), de exemplu, permite să păstreze spaghetele IG cât mai scăzut posibil, în timp ce de gătitirea prelungită (de la 15 la 20 de minute) va ridica IG, deoarece accelerează gelatinizarea amidonului.
Prin racire, gelatinizarea amidonului începe, treptat, să reorganizeze amiloză și amilopectină macro-molecule.
Spaghete (chiar alb rafinat), de exemplu, va avea un indice glicemic 35, dacă sunt fierte al dente și reci mâncate (în salate). Pe pachet scria 7-8 min eu lasat 10 dar tot alldente sunt.