
Ce ati gatit astazi?
#7082
Postat 01 February 2013 - 07:07 PM
Si in plus, eu o singura data in toata viata mea de 19 ani am fiert paste intre 15-20 de minute, ca eram indragostita si trancaneam la telefon! Stati linistite ca au fost mai mult decat monti, erau carbon, abia cand a iesit fumul m-am sesizat!
Nu e mai simplu sa mananci 30 de grame de paste fierte ca oamenii decat o portie de 70 de grame balacite?? Ca IG tot pe-acolo iese!
Adica zic si eu ce mi-ar placea mie si mi s-ar parea mai usor de suportat!
#7083
Postat 01 February 2013 - 08:22 PM
zerda, la 01 February 2013 - 07:07 PM, a spus:
Nu pot sa iti dau sa maninci varza si sa iti zic ca este ciocolata asa cu pastele si conopida:)
Draga mea,
Trebuia sa plec de acasa si imi era foame si le am facut o racire rapida sa pot minca. Evident poti sa nu le clatesti si sa astepti sa se raceasca singure dar in timp indelungat.
Le maninc racite acum in dieta inainte nu le mincam reci. Nu le fierb nici eu niciodata 15-20 de minute, doar ca sa fie clara explicatia si evident diferenta intre cele al dente si cele fleci.
Nu e mai simplu sa mananci 30 de grame de paste fierte ca oamenii decat o portie de 70 de grame balacite?? Ca IG tot pe-acolo iese!
Nu iese tot acolo sigur si precis, mai ales daca le maninci calde:)
Nu, nu trebuie sa maninci la cantar ci doar sa respecti regula de baza,acolo unde trebuie. Le`am clatit cu apa rece apoi le am scurs nu este asa o mare treaba doar ca le`am mincat cum trebuia in dieta.
Adica zic si eu ce mi-ar placea mie si mi s-ar parea mai usor de suportat!
Ptr mine au fost foarte bune si sunt cu sufletul impacat ca nu se pun pe nici unde:)
#7085
Postat 01 February 2013 - 08:41 PM

Am gasit in hipermarket ficat de iepure si am facut reteta Danei, aia de ti se impleticeste limba-n gura...m'charmla in varianta mai dietetica. Ficatul l-am prajit intai pe gratar iar la ceapa, ardei si rosii am folosit f putin ulei EV.
Mie mi se pare ca aduce la gust cu Shakshuka Adrianei, numai ca e ficat in loc de ou


mamaliga-i din faina alba din porumbul de la gradina, iar rosiile in sos, tot din gradina

#7086
Postat 01 February 2013 - 08:43 PM
direct in ceaunul ala cu lapte m-as infinge!

#7088
Postat 01 February 2013 - 10:07 PM
Geany, la 01 February 2013 - 11:22 AM, a spus:
Vin' sa ti pup ,Geany!



Sa nu ma-ntelegeti gresit,tot ce-ati postat arata foarte apetisant,dar mie asta imi 'arde' sa fac maine

#7090
Postat 01 February 2013 - 11:33 PM
o salata buna, buna
Morcov, varza chinezeasca, varza rosie, telina,sfecla rosie cruda,zeama de lamaie, pik ulei de masline, sare, cascaval,smantana.

#7091
Postat 02 February 2013 - 02:05 AM
Plus ca smantana si cascaval si ulei ( lipide) cu glucidele din morcov, sfecla, varza iar nu se pupa? Poate cel mult de faza a doua!
Dupa tabelul lui tata, monti ar fi telina cu cascaval, smantana, zeama lamaie, acum daca aia de la institut isi bat joc de om si are tabelul pus pe frigider de pomana, inseamna ca sunt niste ticalosi!
#7092
Postat 02 February 2013 - 02:28 AM
- la monti ai voie morcov, sfecla si orice radacinoasa doar crude (daca retin bine, chiar si la F1)
- radacinoase gatite sunt INTERZISE all monti life, deoarece le creste IG (indicele glicemic) de vreo 3 ori prin gatire si sar de cel permis
- la monti e voie mazare si fasole, linte, hrisca, naut, quinoa (cu carne sau orice lipide), dar de ex cartof/porumb/gris sunt INTERZISE sub orice forma. Iar paste/orez integrale de F1 e voie doar fara nici o picatura de ulei sau alte lipide.
Ce a gatit cerra azi (paste cu un pic de ulei) mai sus e de F2, dar din cate stiu ea tine o dieta diferita de monti, doar cu inspiratie de la meniuri si principii monti.
- ref. la ce ai scris mai sus, ca paste clatite sau neclatite dar mai putine inseamna acelasi IG, nu e corect, pt ca IG / aliment sau per preparat ramane neschimbat, indiferent de cantitatea pe care o consumi. Nu e ca si la o dieta cu calorii. Iar monti a masurat IG, si a gasit anumite variatii in functie de modul de gatire. Intr-adevar pastelor reci (de la frigider), fierte doar 5 minute, le scade IG, versus cele calde+ fierte > 5 minute. Radacinoaselor gatite le creste incomensurabil IG, versus cele crude etc...
Ba da, legume cu IG <35 ai voie cu orice lipide (smantana, avocado, ulei, carne grasa, slanina) in F1 . Nu ai voie lipide cu paine sau alti carbs.
Uite aici un tabel, doar alea cu IG sub 35 ai voie la monti, F1 ... ma rog sunt mai multe reguli si principii (mai poti scadea un IG, prin combinatii sau metoda de preparare, tb musai sa ai un regim regulat de mese 3 + 2 gustari, fructe doar dimi pe stomacul gol, etc si nu doar IG conteaza la monti), dar in mare tot ce e cu IG peste 35 este ingrasator.
De ce aduci in discutie dieta monti si dieta pt diabet, ca nu-s musai tot una?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#7093
Postat 02 February 2013 - 02:50 AM
Asa ca atunci cand l-au diagnosticat pe tata cu diabet am vrut sa-l ajut cu respectiva carte! Numai ca el este inginer, a pornit de plictiseala sa se informeze stiintific si metodic si dupa 2-3 medici specialisti si nustiu cate articole, mi-a comunicat ca nu e cum zice ala! Mi-a zis el altfel, dar nu e locul sa discutam!
Nutritionista mea mi-a spus ca intr-un regim nu exista faza cu "ai voie" decat daca tii sa demoralizezi pacientul, ii recomanzi, ii faci o schema dar nu ii spui ce are VOIE sa manance, ca nu e la gradinita sa-i spui ca trebuie sa manance spanacul ca sa creasca mare! Numai de nervi o sa fie tentat numai de aia!
#7094
Postat 02 February 2013 - 03:02 AM
morcov crud IG 30
morcov gatit IG 85
suc de morcovi proaspat, IG 40
sfecla de zhar cruda IG 30
sfecla rosie gatita IG 65
La fasole e in fnct de sortiment, uite aici:
http://www.dietamont...&field_gi_value[min]=0&field_gi_value[max]=120
La mazare din conserva sare IG la 45, la verde/proaspata 35 si uscata 25
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#7095
Postat 02 February 2013 - 03:24 AM


#7096
Postat 02 February 2013 - 03:21 PM
zerda, la 02 February 2013 - 02:05 AM, a spus:
Morcovul crud si sfecla rosie cruda au un ig mic, iar prin preparare termica pierd nutrientii si ramane zaharul mult mai concentrat.
Ceea ce a dat nastere la o adevarata tragedie ca tata mananca morcovi intr-o luna, cat nu va manca fi-sa in toata viata ei! Ca fierte or fi si mai rele nu contest,
Si mazarea si fasolea uscata sunt pe lista neagra.
poate sa le consume ptr ca au ig mic si una si alta.
Plus ca smantana si cascaval si ulei ( lipide) cu glucidele din morcov, sfecla, varza iar nu se pupa?
toate glucidele cu Ig mai mic sau egal cu 35 se combina cu grasimi, iar uleiurile sunt grasimi bune mai ales cele presate la rece, iar cascavalul, carnnea smantana nu au Ig ptr ca sunt proteine +lipide.
Poate cel mult de faza a doua!
[b]fAZA2 este mai permisiva, dupa ce ti`ai intarit pragul glicemic si ti`ai odihnit pancreasul cam dupa vreo3 luni.

Pe mine ma nedumireste ca in spitale se servesc bolnavii cu paine alba, cartof, sfecla rosie fiarta portii la cantar, ce a ce nu este benefic ptr un diabetic.
Dupa tabelul lui tata, monti ar fi telina cu cascaval, smantana, zeama lamaie, acum daca aia de la institut isi bat joc de om si are tabelul pus pe frigider de pomana, inseamna ca sunt niste ticalosi!
Toti nutritionistii ar trebuii sa tina cont de Ig mai ales in diabet, exact asa cum le zice ca nu au voie zahar ci zaharina (care este o mare porcarie)asa ar trebuii s ale zica clar si sa interzica tot ce eeste rafinat, prelucrat etc.
Sa se mute discutia undeva ca sigur incurca aici.
Multumesc anticipat!
#7097
Postat 02 February 2013 - 03:26 PM

#7098
Postat 02 February 2013 - 03:46 PM
Daniella, la 02 February 2013 - 02:28 AM, a spus:
- la monti ai voie morcov, sfecla si orice radacinoasa doar crude (daca retin bine, chiar si la F1)
- radacinoase gatite sunt INTERZISE all monti life, deoarece le creste IG (indicele glicemic) de vreo 3 ori prin gatire si sar de cel permis
- la monti e voie mazare si fasole, linte, hrisca, naut, quinoa (cu carne sau orice lipide), dar de ex cartof/porumb/gris sunt INTERZISE sub orice forma. Iar paste/orez integrale de F1 e voie doar fara nici o picatura de ulei sau alte lipide.
Ce a gatit cerra azi (paste cu un pic de ulei) mai sus e de F2, dar din cate stiu ea tine o dieta diferita de monti, doar cu inspiratie de la meniuri si principii monti.
Spaghetele mele au fost F1.Putin ulei de masline este permis ptr ca este grasime buna,cand se spune ca nu este voie sa combini cu grasimi, se refera la grasimile interzise ptr combinatia glucidelor cuprinse IG 35-50 (smantana, carne, iaurt gras, cascaval etc).
- ref. la ce ai scris mai sus, ca paste clatite sau neclatite dar mai putine inseamna acelasi IG, nu e corect, pt ca IG / aliment sau per preparat ramane neschimbat, indiferent de cantitatea pe care o consumi. Nu e ca si la o dieta cu calorii. Iar monti a masurat IG, si a gasit anumite variatii in functie de modul de gatire. Intr-adevar pastelor reci (de la frigider), fierte doar 5 minute, le scade IG, versus cele calde+ fierte > 5 minute. Radacinoaselor gatite le creste incomensurabil IG, versus cele crude etc...
Ba da, legume cu IG <35 ai voie cu orice lipide (smantana, avocado, ulei, carne grasa, slanina) in F1 . Nu ai voie lipide cu paine sau alti carbs.
Toate glucidele mai mici sau egale cu IG=35 se combina cu grasimi, dar nu si cu paine integrala, in combinatia cu grasimile, ci doar cu cea care are multa taratza in ea.
Painea doar ce cu multa taratza se poate combina cu grasimi, integrala nu, doar cu putin ulei de masline.
Uite aici un tabel, doar alea cu IG sub 35 ai voie la monti, F1 ... ma rog sunt mai multe reguli si principii (mai poti scadea un IG, prin combinatii sau metoda de preparare, tb musai sa ai un regim regulat de mese 3 + 2 gustari, fructe doar dimi pe stomacul gol, etc si nu doar IG conteaza la monti), dar in mare tot ce e cu IG peste 35 este ingrasator.
Doar daca faci combinatii aiurite te ingrasi. In prima faza, este bine totusi a se consuma grupul mai mic sau egal IG=35
De ce aduci in discutie dieta monti si dieta pt diabet, ca nu-s musai tot una?
Metoda Montignac, este o metoda si un stil de viata ptr toti oamenii si in special ptr persoanelor predispuse la diabet. Mai bine zis potrivit suspectilor de diabet sau persoanelor prediabetice (toleranta alterata la glucoza) care se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului din sange, dar nu suficient de mari pentru a fi pus diagnosticul de diabet.
#7099
Postat 02 February 2013 - 04:18 PM
In alta ordine de idei, nu inteleg cu ce vi se pare ca dauneaza clatirea pastelor, adica trecerea strecuratorii cu pastele pe sub jetul de apa rece, din orice punct de vedere, mai ales cel al gustului? Eu fac asta dinainte de a afla ca asa recomanda Monti, in primul rind ca, racindu-le putin, le opresti din preparare, se mentin mai ferme si nu se lipesc atit de tare intre ele. Chestiunea asta nu afecteaza cu nimic gustului, garantat, ca doar nu apa fiarta de pe ele le da gust, ci sosul sau restul ingredientelor cu care se combina pastele.
#7100
Postat 02 February 2013 - 04:27 PM
Daniella, la 02 February 2013 - 02:28 AM, a spus:
Ba da, legume cu IG <35 ai voie cu orice lipide (smantana, avocado, ulei, carne grasa, slanina) in F1 . Nu ai voie lipide cu paine sau alti carbs.
Asta e corect. Ce e sub 35 ai voie cu orice, cu proteine si lipide SAU cu cele din grupa de pina la IG 45. Nu in acelasi timp. De exemplu ai voie rosii cu carne (sau brinza) pentru mese proteinice SAU rosii cu paste integrale pentru mese glucidice.