Ioana, la 07 October 2012 - 08:15 PM, a spus:
Kiva, la 03 October 2012 - 01:35 PM, a spus:
Am facut azi o painica cu faina de secara si cartofi. Imi place ca are crusta crocanta iar miezul e pufos.
O reteta ceva?
Eu saratele, ca in fiecare weekend
Ioana, azi am vazut ca ma intrebai de reteta. Eu painea o framant doar la mana, mi se pare ca parca e mai intensa legatura dintre mine si aluat (

stiu ca suna ciudat). Plus ca de multe ori folosesc combinatii de faini, in cantitati variate si lichid pun in functie de cat cere. Daca nu as framanta la mana sa simt consistenta ar fi mai dificil. Reteta asta am luat-o din Mein Schönes Land - O revista care am cumparat-o din intamplare sa imi ocup timpul intr-o calatorie. Tot din ea am facut si azi o painica care se vroia doar cu nuci dar cum erau prea putine, am mai pus seminte de floarea soarelui, dovleac si pin. Poza mai jos. Dar sa revenim la painea cu faina de secara si cartofi. Eu am facut doar jumatate din cantitate si mi-a iesit painica din poza anterioara. Asadar:
Se face intai o maia din:
8-10 gr drojdie proaspata
100 ml apa calduta
100 gr faina alba
Rezulta un aluat ca o mingiuta, nu lipicios pe care il lasi sa creasca aprox 2h.
Intre timp am curatat 2 cartofi medii sau unul mai mare, sa fie cam 100 gr. I-am taiat cuburi si pus la fiert.Se piseaza ca pentru piure, daca ai presa speciala, cu atat mai bine.
Peste maiaua care a crescut se adauga 400 gr faina de secara (tip 1050), cartofii pisati, 10gr sare, 300 ml apa calduta. Am mai adugat pentru aroma chimen macinat si nucsoara. Se amesteca bine si aici iarasi daca e prea lipicios mai adaugi faina, sau daca e prea tare mai adaugi un picut de apa. Deh, trebuie sa te imprietenesti cu aluatul

. Se framanta pana nu se mai lipeste de mana, aprox 10 minute.
Am pus un prosop curat intr-un cos de paine, am presarat niste faina si am pus aluatul la crescut vreo 1h.
Se incinge cuptorul la 250 grade. Se rastoarna painea pe o tava acoperita cu hartie de copt. Se coace 40-45 minute.
Si painea de azi, cu o combinatie de seminte. Coaja crocantoasa bine si miezul moale si pufos. Buna si asta, aproape sa o mananci goala...
Feliata: