Carmen L, la 30 January 2013 - 09:19 AM, a spus:
Multumesc Cerra. Nu mi-ai spus de gluten, in fine incerc fara daca nu gasescde cumparat. Daca gasesc azi faina asta o cumpar, daca nu, pana una alta, folosesc faina integrala ce o am eu.
Apar si cu rezultatul sa-l vezi.
Glutenul se gaseste la orice plafar in pungute de 250gr si scrie pe punguta gluten de grau si costa 5 lei punguta.. Desi faina are si ea gluten, faca nu pui in plus iese painica joasa si nu foarte pufoasa. Cu drojdia la fel daca pui ca si la faina alba, 25 gr la 500gr de faina este la fel putin mai pufoasa, sar nu creste inalta si asta ptr ca faina asta are multa tarata in ea.
Este indicata painica cu tarate ptr ca are fibre multe si te scapa de multe chestii.
Pe mine ma maninca destele sa fac un cozonac cu faina de asta ptr ca este si azi moale, moale painica. Astept un raspuns ptr combinatia asta de painica (care este foarte important si daca apare pozitiv, atunci eu pot face cozonacul care are ou lapte/smantana) daca nu primesc pozitiv, atunci voi folosii reteta asta sa fac painica pe acre sa nu o imbin cu grasimi (exceptie ulei de masline si ulei de dovleac) dar, pot sa o folosesc la prajituri cu mere etc unde nu trebuie lapte si oua.
Tu, poti sa o folosesti la orice eu zic asta ptr mine si Denisa mea. O sa ramana o reteta de painica ptr casa ptr ca ii place si sotului meu si pot sa zic ca este singura din cate probe am facut pina acum cu fainurile integrale la care nu a avut nici o obiectie. Am zis sotului: tie daca asta te deranjeaza, iti fac paine alba si a zis Nu. Asta este buna si imi palce si este mai sanatoasa. alba doar cand mi`o fi pofta deocamdata maninc si eu cu voi de asta.
edit: Faci imbinatura de faina si tarate (sa rasnesti taratele fin) apoi imparti in doua ptr ca din toata cantitatea ies doua paini si sa pui intr`o tava mai inalta sa creasca painea ca a mea dupa cum vezi nu a mai avut unde sa creasca in sus si sa lasat pe margini.
Gluten pune 170gr la combinatia de mai sus din reteta. Dupa framantare, sa lasi painica la crescut in tava cam 45 min la cald, apoi pui in cuptorul preincalzit pe 180 gr 15 minute apoi cresti focul la 190 si mai coci inca 1h. Painica trebuie sa fie usoara.
Nu se unge cu nimik painica deasupra. Caand o scoti din castron presari putin afaina pe masa sa o formezi sau impletesti.