Adriana, la 30 April 2015 - 06:38 PM, a spus:
Ti-au ramas si a doua zi, ramin moi sau le-ai pus in punga?
Cind ai timp scrii reteta?
Mi-au ramas destule. Mi-au iesit 12 dar destul de mari, eu din una m-am saturat. Am lasat si pe a doua zi, puse intr-o punga de hartie si am si congelat. Au ramas pufoase si moi. Cele congelate nu am folosit inca dar nu vad de ce sa nu fie bune si ele.
Din pacate, eu reteta o am de pe un blog canadian si masurile sunt in cups. Eu am si instrumente de masurat specifice pentru retete americane, asa ca niciodata nu adaptez la grame.
Reteta e extrem de simpla dar e mai mult tehnica. Daca am voie pot pune si link-ul de pe blogul respectivei care are si un filmulet cu procesul.
Ingrediente uscate:
8 cups faina
2 linguri sare
2 linguri zahar
2 linguri drojdie uscata - eu am folosit 2 pachetele
Se amesteca foarte bine.
Ingrediente umede:
3 cups apa calduta
1/3 cups ulei vegetal - eu am folosit de floare soarelui
2 oua
cam o lingura buna de miere
Si aceste ingrediente se amesteca bine
Se adauga amestecul umed peste cel uscat. Eu nu am robot de facut aluat care in cazul asta e ideal, aluatul rezultat fiind destul de moale si lipicios si nu poate fi lucrat usor cu mana. Eu am amestecat cu o spatula de lemn pana am incorporat toata faina. Rezulta, cum am spus, un aluat moale si cam lipicios. Se rastoarna pe masa de lucru infainata si cu mainile de asemenea infainate aducem aluatul dinspre margini spre centru cu miscari usoare, fara sa apasam. Framantam asa un timp, vreo cateva minute, aluatul trebuie sa devina consistent si sa nu se mai lipeasca. Se da cu ulei un castron, asezam aluatul in castron, il ungem si pe el putin si acoperim cu folie de plastic. LAsam la crescut pentru 45-60 minute, pana isi dubleaza volumul.
Se rastoarna iar pe masa infainata si se imparte in bucati egale. Depinde cat de mari vreti chiflele. In reteta spunea 120 gr per chifla, eu am ajuns cu ele undeva la 150 dar sunt mult prea mari. Se da forma sferica de chifla si se aseaza pe tava in care avem hartie de copt unsa cu ulei. Se tamponeaza si ele un pic cu ulei si se preseaza usor deasupra. Se acopera cu folie de plastic si se mai lasa la crescut in jur de o ora, pana isi dubleaza volumul. Cand sunt gata crescute se ung cu un ou batut cu 3 linguri de apa. Dupa preferinta se pot presara diverse seminte deasupra.
Se coc la 180C in cuptorul incins pentru 12-15 minute. Depinde de cuptor, trebuie sa fie rumenite frumos.
Important e ca imediat ce sunt scoase din cuptor sa se acopere cu un prosop curat si sa se lase asa pana se racesc. Prin asta coaja devine moale si nu e crocanta sau casanta, exact cum sunt chiflele de hamburgers de la fast food-uri.